Šifra: 65043
ECTS: 4.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović
Izvođači: Majda Čolak , mag. philol. croat. - Seminar
doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 15
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Mjesto jezičnih savjetnika u skupini temeljnih jezičnih priručnika. Vrste jezičnih savjetnika po sadržaju, namjeni i po autorima. Jezičnosavjetničke uputnice u rječniku i u pravopisu. Prvo razdoblje u hrvatskome jezičnom savjetništvu i njegovi predstavnici: Ivan Broz, Tomo Maretić, Nikola Andrić, Vatroslav Rožić. Jezično savjetništvo šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća u vrijeme žučnih rasprava o takozvanim varijantama hrvatskoga ili srpskog jezika: Ljudevit Jonke, Stjepan Pavešić, Dalibor Brozović, Ivan Brabec, Radovan Vidović, Karlo Kosor. Procvat jezičnoga savjetništva od 1990. godine u vrijeme
potpune samostalnosti hrvatskoga jezika. Jezični savjetnici poznatih jezikoslovaca (S. Babić, S. Težak i dr.) i savjetnici pisaca amatera. Unutarjezični i izvanjezični razlozi za pojavu jezičnih savjetnika.
Literatura:
  1. Barić, E. i dr.; Hrvatski jezični savjetnik; Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje (1999)
  2. Zoričić, I.; Hrvatski u praksi; ZN "Žakan Juri" (1998)
  3. Frančić, A. i dr.; Normativnost i višefunkcionalnost u hrvatskome standardnom jeziku; Hrvatska sveučilišna naklada (2005)
  4. Pranjković, I.; Ogledi o jezičnoj pravilnosti; Disput (2010)
3. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Hrvatski jezik i književnost
Izborna grupa dipl. tal. kulturološki 3 sem - Redovni studij - Talijanski jezik i književnost; smjer: književno-kulturološki
Termini konzultacija: