OBAVIJESTI ODSJEKA ZA AZIJSKE STUDIJE:
Izvještaj s međunarodne ljetne škole...

Prenosimo iskustvo naše studentice Katarine Dobrović s ljetne škole na Sveučilištu Istočne Anglije gdje je boravila ovo ljeto na programu Japan Orientation, zahvaljujući stipendiji Toshiba Foundation. 

Od 30.6. do 28.7. ove godine imala sam priliku biti dio međunarodne ljetne škole u Engleskoj i to kao studentica programa Japanske orijentacije. Program sam vidjela na Facebook-u i na stranicama Japanskog veleposlanstva. Uvijek sam maštala o ljetnoj školi i to mi se učinilo kao dobra prilika. Aplicirala sam, poslala svoje podatke i napisala motivacijsko pismo kako bih konkurirala za stipendiju Toshiba fondacije. Ljetna škola se odvijala na Sveučilištu Istočne Anglije (UEA), u malom mjestu na
sjeveroistoku Engleske-Norwichu u trajanju od četiri tjedna.

Sudjelovalo nas 15-ak, uglavnom studenata iz istočne Europe i SAD-a. Na predavanjima smo učili pretežno o Japanu, japanskoj povijesti, umjetnosti, kulturi, ekonomiji i međunarodnim odnosima te smo imali organiziranu i terensku nastavu u Londonu i Cambridgeu. Upoznala sam odlične i iskusne profesore. Neki rade kao vanjski suradnici na sveučilištima u Americi i Japanu, poduzetnici su, te veleposlanici Japanske vlade. 

Slobodno vrijeme uključivalo je brojne aktivnosti kroz koje smo upoznavali englesku kulturu (British quiz, jednodnevni izlet na plažu, vožnja parobrodom, posjet Harry Potter studiju, odlazak u kino, priprema tradicionalnih jela, posjet japanskom restoranu i konačno proslava finalnog dana i podjela pohvalnica).  Stipendija Toshiba fundacije pokrila je većinu troškova ovog programa.

Ovo iskustvo bih svakome preporučila. Osim što sam naučila pregršt toga o Japanu i dodatnim
mogućnostima studiranja u Velikoj Britaniji, upoznala sam i svoje kolege, njihova iskustva o učenju japanskog jezika, ponešto o njihovim zemljama i kulturi iz koje su dolazili te stvorila brojna poznanstva.
Zahvalna sam na ovakvoj prilici jer bitno je uvijek tragati za novim iskustvima, izaći iz svoje „komfort zone“ i odvažiti se, tako najbolje učimo a pritom i promoviramo svoje sveučilište, svoju zemlju i širimo svoje vidike, a zauzvrat stječemo neprocjenjivo iskustvo

Popis obavijesti