OBAVIJESTI:
Završili su Dani ruskoga jezika i...

Manifestacija  „Dani ruskoga jezika i kulture“ u Institutu Puškin Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ove je akademske godine 2017./2018. održana po treći put. Ponudila je bogat program na tri lokacije: u Institutu Puškin na Filozofskome fakultetu u Puli, Domu hrvatskih branitelja i Ogranku Matice hrvatske u Puli. Predavanja su bila na ruskom i hrvatskom jeziku o ruskoj kulturi, jeziku, povijesti, civilizaciji i književnosti. Gostovali su domaći i strani predavači za zanimljivim predavanjima. Pročelnica rusistike s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Sv. Ćirila i Metoda iz Trnave (Slovačka), dr. sc. Andrea Grominova usporedila glavne predstavnike i stil pisanja u ruskoj lirici 19. i 21. stoljeća. Pročelnica Katedre za ruski jezik s rusistike Filozofskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta, prof. dr. sc. Natalija Vidmarović govorila je o samim počecima Rusije, opstanku i znamenitim djelima „Povest' vremennyh let“ i „Slovo o polku Igoreve“. Izv. prof. dr. sc. Robert Blagoni s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli govorio je na temu „Sakrament idiostaze i alkemija istine u (samo)kritici ruske inteligencije na početku 20. stoljeća“, a posljednjeg je dana primarijus dr. med., mr. sc. Ivica Pavičić-Donkić održao predavanje o „Liku liječnika u ruskoj književnosti“ u djelima Turgenjeva, Dostojevskog, Čehova, Bulgakova, Solženjicina. Posebna gošća manifestacije bila je ruska i bjeloruska spisateljica, dobitnica mnogobrojnih književnih nagrada, Irina Leonova (pseudonim Anna Leo), koja je gostovala u Institutu Puškin u Puli i govorila o suvremenim tokovima u ruskoj književnosti, predstavila je svoje knjige, a zatim je neke od njih poklonila Institutu Puškin. Svojim dolaskom počastila nas je i studentica Zadarskog sveučilišta, Marta Džaja. Govorila je o ruskoj gastronomiji, a posebice o ruskim slatkišima i njihovoj povijesti. To je bio uzvratni posjet jer su studenti kroatistike i oni koji uče ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Puli boravili na terenskoj nastavi prije toga u Zadru, sudjelovali na „Ruskim danima“ i održali zajedno sa zadarskim studentima rusistike večer poezije, a nastavnica Irena Mikulaco održala je predavanje o otključavanju ruskih kratica. Poslije predavanja Marte Džaja  o ruskoj gastronomiji, održana je gastro večer, studenti su sudjelovali u radionici pripreme „boršča“, kušali ga, a nakon toga bila je projekcija ruskoga filma „Kukuška“.

Ovi Dani ruskoga jezika i kulture u Puli pokazali su lijepu suradnju između Instituta Puškin i Muzičke akademije u Puli, koja je za ovu prigodu pripremila nadahnut koncert bogatog repertoara ruske glazbe i pokazala kako u Puli imamo talentirane glazbenike.

Na Danima ruskoga jezika i kulture predstavljena je i međunarodna znanstvena konferencija, koja će se održati 2019. godine, a koju Centar „Institut Puškin“ organizira zajedno s Odsjekom za talijanistiku, Odsjekom za kroatistiku, Hrvatskim društvom nastavnika ruskoga jezika i književnosti, Maticom hrvatskom, uz podršku Talijanskog kulturnog instituta i medijsku podršku Međunarodnog društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti (MAPRYAL).

Studenti su na Danima bili vrlo aktivni, sudjelovali su na predavanjima, čitali su poeziju na večeri poezije, izlagali na ruskom jeziku o ruskim piscima, glumili u lutkarskoj predstavi prema bajci "Bajka o ribaru u ribici", A. S. Puškina, za koju su sami izradili lutke i kulise te pripremali boršč na radionici.

Tijekom Dana proslavili smo i veliki uspjeh studenata Filozofskog fakulteta u Puli koji uče ruski jezik. Studenti Filozofskog fakulteta u Puli, koji uče ruski jezik sudjeluju na međunarodnom natjecanju МЕЖДУНАРОДНЫЙ СТУДЕНЧЕСКИЙ КОНКУРС СОЦИАЛЬНОЙ РЕКЛАМЫ «ИЗУЧАЙТЕ РУССКИЙ ЯЗЫК!» sa svojim kratkim filmom na ruskom jeziku. Zadatak je bio snimiti reklamu o učenju ruskoga jezika. Organizatori natjecanja su Katedra ruskog jezika, teoretske i primijenjene lingvistike Instituta jezika i književnosti Udmurtskog državnog sveučilišta (Rusija, Iževsk) pri pomoći Federalne agencije mladih, a Institut Puškin Filozofskog fakulteta u Puli bio je suorganizatorom. Studenti Matea Glavinić, Erik Miletti i Brigita Jurcan (mentorica Irena Mikulaco) osvojili su prvo mjesto na prvoj razini i time ušli u uži krug međunarodnog natjecanja koje traje do rujna 2018. Film je javno prikazan na Dan ruskog jezika, 6. lipnja, u Institutu Puškin na Filozofskom fakultetu u Puli i studentima su podijeljena priznanja.

Studentica Silva Kristina Labaš koja uči drugu godinu ruski jezik dobila je kratkoročnu stipendiju i boravila je u Moskvi četiri dana (u povodu Dana pobjede), a lani je bila sudionica „19. Svjetskog festivala mladih i studenata u Sočiju“ i bila na plaćenom studijskom boravku od dvanaest dana.

U povodu Dana ruskoga jezika, 6. lipnja 2018., Rossotrudničestvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije u Zagrebu organiziralo je javno natjecanje „Počitaem Puškina“, gdje su sudionici imali zadatak snimiti kako čitaju Puškina i javno objaviti svoj uradak na stranici Rossotrudničestva. Studentica Matea Glavinić (mentorica Irena Mikulaco) dobila je prvo mjesto jer je skupila najviše „lajkova“ na stranici.

Čestitamo studentima!

Organizatorica manifestacije bila je voditeljica Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti , Irena Mikulaco.

Suorganizatori su bili Muzička akademija, Matica hrvatska ogranak u Puli i Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti.

Donatori manifestacije „Dani ruskoga jezika i kulture“ bili su Studentski centar u Puli i restoran „Ribarska koliba“. Zahvaljujemo na podršci Filozofskom fakultetu, rektoratu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i medijskom pokrovitelju Radio Puli - HRT.

Galerija fotografija

 

 

Popis obavijesti