OBAVIJESTI:
Pulski studenti sudjeluju na VII....

«Друзья мои, прекрасен наш союз!

Он, как душа, неразделим и вечен –

Неколебим, свободен и беспечен,

Срастался он под сенью дружных муз.

А.С. Пушкин

 

2018. godine 24 studentske skupine s europskih i azijskih sveučilišta okupit će se na Crnomorskoj obali, u Kamčiji, u Bugarskoj. Među njima su i studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koje vodi Irena Mikulaco, nastavnica ruskoga jezika, voditeljica Centra „Institut Puškin“ i predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Studenti Matea Glavinić, Anela Ilijaš, Erik Miletti i Alisa Tešić održat će pred tristotinjak ostalih sudionika svoju prezentaciju i prikazati kratki promotivni film o Sveučilištu Jurja Dobrile i Puli koji su sami snimili .

Od 10. do 16. rujna 2018. godine Fond „Russkij mir“ i Fond „Održivi razvoj Bugarske“ uz podršku Ministarstva obrazovanja Bugarske održat će VII. Međunarodni festival studenata koji uče ruski jezik „Druzja, prekrasen naš sojuz!“. Domaćin festivala je već tradicionalno lječilišno-zdravstveni kompleks „Kamčija“.

Studentske skupine iz 18 zemalja sudjelovat će u programu festivala. Svake godine se proširuje popis zemalja sudionica. Ovo je nagrada za najbolje studente jer  troškove boravka (obrazovno-kulturnog programa, smještaja i prehrane) snosi organizator manifestacije.

Program festivala bit će ispunjen različitim događanjima, predavanjima, kreativnim radionicama, treninzima, seminarima, kvizovima, natjecanjima i upoznavanjem s različitim nacionalnim kulturama zemalja sudionica i službeni jezik je ruski.

Organizatori su se potrudili ne samo da ispune obrazovno-kulturni program već su i stavili naglasak na popularizaciju sporta i zdravog načina života. Svečano otvorenje bit će 11. rujna u 10.30 u svečanoj dvorani „Čornomorskij“.

Stihove «Друзья! Прекрасен наш союз!», napisao je A. S. Puškin 1825. godine i postale su sloganom Europskog studentskog festivala, koji je 1. puta održan 2009. godine u Krakovu, a sada je prerastao u međunarodni i od 2015. godine održava se u Bugarskoj.

Budući stručnjaci sa znanjem ruskoga jezika moći će steći nova znanja iz ruskoga jezika, a za voditelje studentskih skupina bit će organiziran program usavršavanja.

Popis obavijesti