OBAVIJESTI:
U Centru „Institut Puškin“ u Puli...

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 25. i 26. listopada protekla je manifestacija Dani ruskoga jezika i kulture kojom se obilježila prva godina rada Centra „Institut Puškin“ u Puli.

25. listopada na programu je bila prezentacija studenata koji su sudjelovali na međunarodnom festivalu studenata koji uče ruski jezik u Kamčiji u Bugarskoj koji je organizirao fond Russkiy mir i fond Održivog razvoja Bugarske zajedno s Ministarstvom obrazovanja Bugarske. Studenti su govorili o festivalu, svojim dojmovima i sudjelovanju u radu različitih radionica festivala. Nakon prezentacije, studentima su svečano uručene diplome o sudjelovanju na festivalu. Večer je završena gledanjem ruskoga filma „Dviženie vverh“, zajedno s komentarima o filmu i vremenu u kojem se radnja filma zbiva jer je film snimljen prema istinitom događaju.

26. listopada u prepunoj dvorani Slavka Zlatića bio je održan pravi svečarski koncert učenika glazbene škole iz Ljubljane (Slovenija) „Ljubljana-Moste-Polje“ koja je upravo proslavila svoj 70. rođendan. Violinistica Plamenka Držail organizirala je nastup učenika koji su svirali skladbe ruskih skladatelja (Rahmanjinova, Prozorovskog, Šostakoviča, Rimski-Korsakova) i to: na violini (Marta Doma, Teodor Razboršek, Zoja Bilban Kožuh, Amadej Bizjak Gorenc, Naomi Noč, Joliette Anžlovar), glasoviru (Lenart Prevec), harmonici (Luka Reljić) te smo čuli i pjesmu u izvedbi mlade pjevačice Tanje Rozman. Na glasoviru je mlade glazbenike pratio mag. prof. L. Šmid. Uz mlade glazbenike studenti koji uče ruski jezik interpretirali su ruske stihove: Jesenjina: Branka Ivanovič. Renata Raguž i Lucija Branka Pavlek; Okudžavu: Marko Blaženić, Prokofjeva: Alisa Tešić; Ljermontova: Sara Fačko, Bloka: Filip Krnjaković, Puškina: Matea Glavinić i Ahmatovu: Anela Ilijaš. Na kraju su svi sudionici zajedno s publikom zapjevali pjesmu Очи черные.

Centar „Institut Puškin“ Pula na taj je način pokazao suradnju na djelu sa stranim institucijama i to ne jedanput. Manifestacija „Dani ruskoga jezika i kulture“ već su četvrti put organizirani od kada je otvoren Centar „Institut Puškin“. Do sada u realizaciji manifestacije sudjelovali pisci, nastavnici, profesori, predavači, glazbenici Muzičke akademije u Puli i Doma glazbe iz Sank-Peterburga, hrvatski, ruski i inozemni stručnjaci, rusisti, studenti, ali nama su se pridružili i Rusi koji žive i rade u Puli. Centru „Institut Puškin“ pomaže Rossotridničestvo pri Veleposlanstvu Ruske Federacije iz Zagreba i donira knjige i udžbenike za učenje ruskoga kao stranoga jezika te razne druge radne materijale.

            Centar „Institut Puškin“ Pula postao je mjestom međunarodnih susreta, živim mjestom koje ujedinjuje zanimanje za ruski jezik, književnost i kulturu, ne samo lokalno stanovništvo i stručnjake, već i strane stručnjake sa željom da dođu u Pulu i surađuju sa Centrom. Sljedeće 2019. godine, od 3. do 7. lipnja bit će međunarodna konferencija о „Europskim intelektualcima na prijelazu iz XIX: u XX. stoljeće“, a Centar „Institut Puškin“ bit će jednim od organizatora.

            Zahvaljujem dekanici Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Klari Buršić-Matijašić na podršci, svima koji su do sada aktivno sudjelovali u radu Centra „Institut Puškin“, pomagali u izgradnji i razvoju Centra!

Irena Mikulaco, voditeljica Centra „Institut Puškin“, Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Hrvatska

Fotografije

Prvi dan

/_news/89123/1.dan.jpg; /_news/89123/2.jpg; /_news/89123/3.jpg, /_news/89123/4.jpg; /_news/89123/4.a.jpg,

/_news/89123/5.jpg,

Drugi dan

/_news/89123/6. Glazbena skola iz Ljubljane_.jpg, /_news/89123/6a.jpg, /_news/89123/7.jpg, /_news/89123/8.Plamenka Drazil_duo violina.jpg, /_news/89123/10.stihovi.jpg, /_news/89123/11.jpg, /_news/89123/12.jpg, /_news/89123/13.jpg

/_news/89123/18.jpg, /_news/89123/15.jpg, /_news/89123/16.jpg, /_news/89123/17.jpg

/_news/89123/19.jpg

Popis obavijesti