OBAVIJESTI:
Pulski studenti vratili su se s...

Voditeljica Centra "Institut Puškin" Irena Mikulaco organizirala je terensku nastavu u Rusiju, na osobni poziv i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske Federacije. Zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta (Noela Alić, Tin Celner, Matea Glavinić, Filip Krnjaković, Ivan Lelas, Ines Orinčić, Marija Pavić, Antonella Pustaj -  bivša pulska studentica, sada studira u Zadru), Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (Sara Fačko, Renata Raguž), Fakulteta informatike (Emanuel Čekić, David Maglica, Gabriel Mikulaco) i Fakulteta ekonomije i turizma (Alisa Tešić), koji uče ruski jezik te doc. dr. sc. Daniela Mikulaca s pulskog Filozofskog fakulteta u pratnji, sudjelovali su u ostvarenju Međunarodnog projekta „Uznaj Rossiju“ (Upoznaj Rusiju), kulturne domoljubne rute „Moskva i Staljingradska bitka“ na ruti Moskva-Volgograd-Moskva, od 19. do 24. studenog 2018. godine. Ministarstvo je u potpunosti pokrilo sve troškove od dolaska do odlaska iz Rusije (tematske ekskurzije, smještaj u hotelima četiri i pet zvjezdica, transfer po Moskvi, prijevoz vlakom i obroci u vlaku Moskva-Volgograd-Moskva, ekskurzije svih znamenitosti i spomenika posvećenim Staljingradskoj bitci u Volgogradu (Staljingradu), transferi od i do zračne luke, puni pansion u Moskvi i Volgogradu).

Program je bio prema sljedećem itinereru:

19.11. dolazak, razgled Crvenoga trga

20.11. Panoramski razgled grada: Vorobjovi gori, stadion Lužnjiki, sveučilište MGU, nasjtarije i najznamenitije sveučilište u Rusiji, most „Bagration“, suvremeni dio grada s visokim neboderima „Moskva-city“, Veleposlanička četvrt, Dom ruske Vlade (Beli dom), Državna Duma, razgled pješice užeg središta grada: Crveni trg sa svim znamenitostima; najstarije ulice Moskve (Spaske ulice);  razgled moskovskoga Kremlja, administrativnim i poslovnim središtem Moskve: zgrade, palače, crkve, Carski top i Carsko zvono. Odlazak vlakom iz Moskve do Volgograda i vožnja 22 sata.

21.11. dolazak u Volgograd. Ekskurzija na memorijalni kompleks „Mamajev Kurgan“, legendarne visine od 102 m, koji predstavlja najveći memorijalni kompleks na otvorenom- Glavni spomenik je skulptura „Majka Domovina zove!“ s prekrasnim panoramskim pogledom na cijeli Volgograd i rijeku Volgu.

22.11. Panoramski razgled grada Volgograda i svih važnih mjesta na kojima se odvijala obrana grada Staljingrada za vrijeme Drugog svjetskog rata: ulica Mira, Trg palih boraca, mjesta gdje je bio zarobljen njemački feldmaršal Paulus, vožnja uz rijeku Volgu, razgled razrušenoga mlina koji je ostao kao spomen na Staljingradsku bitku, Dom Pavlova, koji je bio svojevrsna tvrđava za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Posjet memorijalu bojnog polja,  gdje su se odvijale najžešći sukobi za vrijeme Staljingradske bitke, groblju 64-te armije na Lisoj gori i njemačke vojske, ostacima oružja, mjestu koje je izgledalo kao Mjesečevi krateri koji su do danas vidljivi. Povratak u Volgograd i razgled spomen-muzeja „Pobjeda nad njemačko-fašističkom vojskom pod Staljingradom“. Muzej je posvećen jednoj od najžešćih bitaka koja je bila odlučujuća i prijelomna u Drugome svjetskome ratu – Staljingradskoj bitci. Staljingradska bitka označila je početak pobjede nad Nijemcima. U muzeju se nalazi najveća panorama bitke, prekrasne realistične slike sa stvarnim predmetima, fotografijama, dokumentima iz toga vremena, snajperi, vojnički kaputi i oprema, portreti.

Posjet muzeju „Sjećanje“ koji se nalazi u prostorijama robne kuće, gdje je 31. siječnja 1943. godine bio zarobljen general-feldmaršal Friedrich Paulus sa štabom 6. njemačke armije gdje je bio organizirani razgled eksponata  i rijetke dokumentacije i fotomaterijala kao i rekonstrukcija od uhićenja Paulusa do potpisivanja akta o predaji preostalih snaga Wermachta snagama Crvene armije. Odlazak na vlak i povratak za Moskvu vlakom u trajanju od 22 nezaboravna sata. Studenti su upoznali pravu Rusiju, vidjeli rusku stepu, ruske "dače", rijeku Volgu. Putovanje vlakom ostat će zauvijek u sjećanju. U Volgogradu je noćenje bilo organizirano u povijesno važnom hotelu u kojem je zasjedao u svoje vrijeme Staljin. Hotel je imao pet zvjezdica.

23.11. vratili smo se u Moskvu. Uslijedio je razgled najstarijih dijelova Moskve, upoznavanje s kulturnim životom grada, mjestima gdje su živjeli i stvarali slavni ruski pisci, kao npr. A. S. Puškin kada se vjenčao s Natalijom Gončarovom. Vidjeli smo mjesta koja su nadahnjivala Tolstoja, Bulgakova, Majakovskog, Dostojevskog i druge velike ruske pisce. Vidjeli smo neobičnu zgradu arhitekta Meljnikova u Krivoarbatskoj uličici, prošetali i divili se Arbatu, inspiraciji barda Bulata Okudžave. Na kraju razgleda užeg središta grada pješice, bila je organizirana ekrskurzija  u mističnom Muzeju Bulgakova i svi su uživali u priči kako je nastajao jedan od najznamenitijih romana svjetske književnosti „Majstor i Margarita“.

24.11. Program je završio našim odlaskom prema zračnoj luci Šeremetjevo i vožnjom zrakoplova do Zagreba.

Terenska nastava u Rusiji ostvarena je u potpunosti po programu Ministarstva kulture Ruske Federacije. Studenti su ovom terenskom upoznali glavni grad Ruske Federacije, Moskvu, život u užurbanom gradu preko 20 milijuna stanovnika, divili se spomenicima, usavršavali su ruski jezik jer su sve ekskurzije bile na ruskom jeziku, upoznali su pravu Rusiju u vlaku, probavali ruska nacionalna jela, iskazali poštovanje prema žrtvama u Staljingradskoj bitci u današnjem Volgogradu i saznali jako puno o ruskoj povijesti i kulturi. U Moskvi i Volgogradu vodili su nas profesionalni vodiči Varvara i Olga, koji su govorili na prekrasnom standardnom ruskom jeziku, a profesionalni fotografi su bilježili naše putovanje.

Studenti su se vozili zrakoplovom, autobusom, vlakom i metroom.

Studenti su bili oduševljeni smještajem u prekrasnim i udobnim hotelima, upotpunili su saznanja i dojmove o Rusiji sa željom da se čim prije vrate u Rusiju i osvoje nova ruska prostranstva. Uskoro će biti upriličena i prezentacija o terenskoj nastavi o kojoj će biti naknadna obavijest.

Sljedeća terenska nastava u Rusiju planira se u srpnju 2019. godine u Pjatigorsk na Državno sveučilište Pjatigorsk u "Ljetnu školu ruskoga jezika" u trajanju od dva tjedna.

Fotografije iz Moskve i Volgograda:

/_news/89345/Katedrala sv. Vasilija Blazenog u Moskvi3.jpg

/_news/89345/Kod Puskina.jpg

/_news/89345/Na Crvenom trgu 3.jpg

/_news/89345/Studenti na Crvenom trgu.jpg

http://wetransfer.com/downloads/7e97f40fc0f1d174a07e27ccf4b34f6220181129213747/332e17786419dc099e4655346023555620181129213747/6becd7

Fotografije službenog fotografa iz Volgograda:

https://drive.google.com/drive/folders/1wpCftHYusaIQ3dlqvf-BMhGyGbPxeHSd 

 

 

 

 

Popis obavijesti