OBAVIJESTI:
Veliki uspjeh pulskih studenata koji...

Sankt-Peterburg je osvojio pulske studente i oni su osvojili u Sankt-Peterburgu nagradu!

Filip Krnjaković bio je na dodjeli nagrade u Beču za osvojeno prvo mjesto na Olimpijadi iz ruskoga jezika! 

Pulski studenti koji uče ruski jezik pod vodstvom svoje mentorice Irene Mikulaco sudjelovali su na Međunarodnom studentskom forumu „Moja inicijativa u obrazovanju“ koji je organiziralo Herzensko državno pedagoško sveučilište (Российский государственный педагогический университет имени А. И. Герцена) iz Sankt-Peterburga. Tema XIV. foruma bila je angažiranost studenata u društvu kako bi se potaknulo i motiviralo studente da aktivnije sudjeluju u oblikovanju društva i utječu na promjene. Studenti su prijavili svoj projekt koji već dvije godine ostvaruje Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Studentski Centar Pula i HRT Radio Pula. Radi se o studentskoj radio emisiji „Radio x-ica“ koja je pokrenuta 2017. godine i bez prestanka već dvije godine, svakoga utorka, emitira se emisija od 20-22 sata, čak i ljeti. Mentorica studentima je Irena Mikulaco, predsjednica HAPRYAL-a i voditeljica Centra „Institut Puškin“ Pula, pa su na njezin poticaj studenti prijavili projekt i ušli u finale. Studentice Glavinić Matea, Kelemenić Mateja i Tešić Alisa projekt su prezentirale na ruskom jeziku 15. svibnja, nakon svečanog otvaranja Foruma, na kojem su osvojile nagradu publike. Forum je trajao od 15. do 17. svibnja 2019. godine, održao se pod pokroviteljstvom Grada Sankt-Peterburga i Ministarstva kulture Ruske Federacije, pa su studenti imali priliku sudjelovati i u kulturnom programu, a s obzirom da je ova godina posvećena kazalištu, razgledali su četiri kazališta i pogledali operu Rimskog-Korsakova, „Carska nevjesta“ u kazalištu Zazerkal'je. Osim toga vozili su se brodom s ostalim sudionicima foruma po rijekama i kanalima Sankt-Peterburga, družili se sa studentima iz cijele Rusije i ostalih zemalja, sudjelovali u programu i radionicama.

Pulski studenti su osim sudjelovanja na forumu usavršavali ruski jezik u izdavačkom i obrazovnom centru „Zlatoust“ prema čijim udžbenicima studenti uče ruski jezik u Puli. Za njih je bio organiziran bogati kulturni program i obrazovne tematske ekskurzije na ruskom jeziku. Posjetili su povijesna mjesta, dvorce i palače u kojima su živjeli ruski carevi i rusko plemstvo koje je stvaralo Rusiju. Razgledali su rezidenciju Ekaterine II, Pavla II, posjetili su gradove Puškin (u kojem se školovao A. S. Puškin i završio roman u stihovima „Evgenije Onjegin“), Pavlovsk i Oranienbaum, divili se Ermitažu (starom i novom). O suvremenoj ruskoj povijesti naučili su u Muzeju političke povijesti Rusije, jednom od najbogatijem u Rusiji, vidjeli su mjesto odakle je krenula Listopadska revolucija, krstaricu Auroru. Studenti su posjetili Kronštadt, grad koji je do nedavno bio zatvoren za širu javnost, grad s fortifikacijama na otoku u Finskome zaljevu i koji je odigrao bitnu ulogu u ruskoj povijesti braneći šire područje Sankt-Peterburga. Osim bavljenja poviješću, studenti su istražili sva mjesta iz romana „Zločin i kazna“ F. M. Dostojevskog koja im je dočarala i dešifrirala kustosica Muzeja Dostojevskog. Razgled je bio zastrašujuć, od neobičnih dvorišta-bunara, prljavih i mračnih stepeništa, stana Raskoljnikova i Dostojevskog koji je glavnog junaka smjestio u bezizlazni položaj i na kraju mu ponudio kaznu kao otkupljenje. Studenti su posjetili Biblioteku M.Ju. Ljermontova, gdje su imali organizirani razgled, mjesto gdje se čuva Ljermontovljeva baština i slušali su recital na prozni tekst Bulata Š. Okudžave „Putešestvie diletantov“ i bili na prezentaciji hrvatskoga prijevoda knjige „871 dan“, koju je Irena Mikulaco prevela. Odlazak u Rusiju studentima daje motivaciju za daljnje učenje ruskoga jezika i otvara im mogućnosti studiranja u Ruskoj Federaciji. Studenti su sa svojom mentoricom boravili u Sankt-Peterburgu, u Ruskoj Federaciji od 9. do 19. svibnja 2019., a neki su se vratili u Sankt-Peterburg već treći put tijekom učenja ruskoga jezika u Puli. Svi studenti dobili su certifikate za učenje ruskoga jezika i za sudjelovanje na forumu.

Pulski student Filip Krnjaković osvojio je prvo mjesto na Olimpijadi iz ruskoga jezika. Filip uči ruski jezik kod profesorice Irene Mikulaco na Filozofskom fakultetu u Puli i bio je po zasluženu nagradu u Beču. U ožujku 2019. godine natjecao se na Olimpijadi iz ruskoga jezika koju je organiziralo Sveučilište u Sankt-Peterburgu, prošao je sva testiranja i bio je pozvan u finale koje je bilo organizirano u Bratislavi u Slovačkoj te je osvojio prvo mjesto. U svibnju mu je i svečano dodijeljeno priznanje u Beču. Ova nagrada otvara mu mogućnost besplatnog studiranja na Sveučilištu u Sankt-Peterburgu.

/_news/90482/IMG_20190517_213706.jpg

/_news/90482/IMG-20190525-WA0000.jpg

Prezentacija studenata.

Predavanje studenata bit će 29. svibnja 2019. u 17.30 u Institutu Puškin u Puli.

 

Popis obavijesti