ZA STUDENTE ODSJEKA ZA KLASIČNU FILOLOGIJU:

Zavirite u letak kako biste doznali kako je strukturiran vaš studij, koje su vaše mogućnosti zaposlenja nakon stjecanja diplome i još pokoju korisnu sitnicu. 

 
Tko može upisati studij?
 
Studij latinskoga jezika i rimske književnosti upisuju pristupnici koji su završili gimnaziju ili neku drugu četverogodišnju srednju školu. Dobrodošli su studenti svih stupnjeva predznanja, uključujući i one koji se tijekom obrazovanja nisu imali prilike susresti s latinskim jezikom.
 
Što mogu studirati uz latinski jezik i rimsku književnost?
 
Studij latinskoga jezika i rimske književnosti koji nudi Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dvopredmetni je studij.  Latinski jezik i rimsku književnost možete studirati u kombinaciji sa studijem:
  • hrvatskoga jezika i književnosti
  • talijanskoga jezika i književnosti
  • japanskoga jezika i kulture
  • povijesti
 
Mogu li studirati besplatno?
 
Da,  prva godina studija besplatna je za sve studente, a troškove redovitoga studija pokriva MZO. Za besplatan nastavak studija potrebno je nakon prve godine ostvariti 55 bodova po godini studija.
Studij prema jednakim uvjetima mogu upisati i stariji studenti i strani državljani (izvan EU-a).
 
Zašto studirati u Puli?
 
Studiranje u Puli nudi iskustvo boravka u višejezičnoj i višekulturalnoj sredini. U lijepome mediteranskom okružju, među brojnim ostatcima antičke baštine u slobodno vrijeme očekuju vas razni kulturni sadržaji za mlade. Prednost je studiranja u Puli i nov i moderno uređen studentski dom.
 
KAKO JE STRUKTURIRAN STUDIJ LATINSKOGA JEZIKA I RIMSKE KNJIŽEVNOSTI?
 
Specifičnost je našega studija rad u malim skupinama, u kojima se svakomu studentu pristupa individualno te se intenzivnim učenjem i interakcijom tijekom nastave postupno izgrađuju znanja, vještine i sposobnosti koje vas vode k diplomama prvostupnika (nakon triju godina) te magistra edukacije (nakon dodatnih dviju godina studija).
 
PREDDIPLOMSKI STUDIJ traje tri godine ili šest semestara. Završetkom preddiplomskoga studija studenti stječu naslov prvostupnika.
DIPLOMSKI STUDIJ traje dvije godine (četiri semestra), a završetkom diplomskoga studija stječete naslov magistra edukacije latinskoga jezika i rimske književnosti.
 
Osnovna je nastavna jedinica studija kolegij. Uz obvezatne postoji mogućnost biranja kolegija s liste izbornih kolegija te tako djelomično utječete na oblikovanje vlastitoga studija. Kolegiji nastavničkoga smjera namijenjeni su onima koji žele dobiti kvalifikacije za rad u školi.
 
ZAŠTO STUDIRATI LATINSKI JEZIK I RIMSKU KNJIŽEVNOST?
 
Studij latinskoga jezika i rimske književnost otvara vrata u fascinantan i malomu broju ljudi dostupan svijet rimske antike i starije europske književnosti na latinskomu jeziku.
 
ŠTO MOGU RADITI NAKON STJECANJA DIPLOME LATINSKOGA JEZIKA I RIMSKE KNJIŽEVNOSTI?
 
Nakon završetka studija zapošljivost magistara latinskoga jezika i književnosti vrlo je velika jer je riječ o zvanju za kojim je izražena potražnja na tržištu rada. Latinski se jezik uči u svim gimnazijama i medicinskim školama te u nekim osnovnim školama i na fakultetima, a mnoge kulturne i znanstvene institucije također zapošljavaju latiniste.
 
Gdje mogu saznati više o studiju latinskoga jezika i rimske književnosti?
 
Detaljniji opis studija s popisom kolegija dostupnih na studiju dostupan je na našim novim internetskim stranicama: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/klirofil


 

   
 
Popis obavijesti