Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Predstavljanje zbornika: Ususret...

Petak, 24. svibnja 2019. u 12.00 sati, svečana dvorana "Tone Peruško", Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pozivamo Vas na predstavljanje zbornika Ususret dijalogu posvećenog sedamdesetoj godišnjici profesorice Mirjane Benjak u izdanju Muzeja Museo Lapidarium, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Mirjana Benjak svojim je bogatim znanstveno-istraživačkim, pedagoškim i stručnim radom te društvenim i kulturnim angažmanom u duhu interkulturalizma promovirala svoj matični fakultet, svoj grad Novigrad-Cittanovu, Istru i Hrvatsku, i to ne samo u susjedstvu (pogotovo Sloveniji), nego i šire. Ovom joj knjigom njezine učenice i učenici, studentice i studenti, suradnice i suradnici, kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji, Novigrađanke i Novigrađani iskazuju zahvalnost i poštovanje.

Sudjeluju: Klara Buršić Matijašić (dekanica Filozofskog fakulteta), Vladimir Torbica (pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije), Vesna Požgaj Hadži, Jerica Ziherl, Marko Ljubešić (urednici Zbornika), Vladimir Osolnik, Ivo Pranjković (recenzenti) i Mirjana Doblanović Pekica.

Odlomci iz Zbornika:

"Kad je ušla u razred upamtila sam tri detalja. Platinasto plavu kosu svezanu u konjski rep, moderne, zategnute traperice koje se šire u trapez. I duboke plave oči blistave poput safira, ali oštra pogleda." (Sanja Beba Bosnić)

"Njezino je poučavanje uvijek bilo provokativno, inspirativno, kreativno." (Mirjana Doblanović Pekica)

"A tvoga se glasa, hrapavoga, pušačkoga, vrlo dobro sjećam i mislim da bih ga lako prepoznala među stotinama drugih. Živjela svečarica!" (Nives Opačić)

"Oni koji su radili s njom ili joj pak bili učenici i studenti, zasigurno pamte ove karakteristike profesorice Benjak: nepotkupljivost, principijelnost i nedvosmislenost u stajalištima (ne samo znanstvenim), izravnost u nastupima, nepatetičnost u izrazu i ponašanju, nepristajanje na laž, prijetvornost i diskriminaciju svake vrste, otvorenost za nove ideje i inicijative, marljivost, temeljitost i odgovornost pri izvršavanju zadataka, strogost u zahtjevima i (pr)ocjenama, ali i otvorenost za (argumentirani) dijalog te spremnost na suradnju." (Dragutin Rosandić, Vesna Požgaj Hadži i Marko Ljubešić)

Objavljivanje Zbornika potpomogli su Grad Novigrad - Cittanova, Znanstvena založba Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Muzej - Museo Lapidarium.

Popis obavijesti