Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

HED od 2003. godine dodjeljuje Godišnju nagradu i Nagradu za životno djelo „Milovan Gavazzi“ za izuzetan i trajan doprinos u promicanju etnološke struke. Nagrada za životno djelo može se dodijeliti istaknutim pojedincima, a godišnja nagrada pojedincima i grupama – muzejima, institucijama i drugim pravnim osobama, u kategorijama muzeološki rad, znanstveni i nastavni rad, zaštita kulturne baštine, popularizacija struke te studentski rad.

U svojem nagrađenom etnografskom istraživanju prof. Matošević analizirao je „tapiju“, žargonski termin iz pulskog urbanog slenga kojeg je pokušao objasniti prema generacijskom ključu razgovarajući s više od 30 ljudi različitih generacija, te interpretirao spomenuti koncept iz sociolingvističkog, kulturološkog, filozofskog i usmeno-povijesnog rakursa kako bi se stekao uvid u neformalan i lokalan fenomen.

Andrea Matošević izvanredni je profesor na Odsjeku za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te jedan od osnivača i istraživača u Centru za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS). Područja njegova istraživačkog interesa nalaze se u domeni antropologije rada i industrije, antropologije i etnografije socijalizma te popularne kulture.

Andrea Matošević (autorica fotografije Tanja Draškić Savić)
Andrea Matošević (autorica fotografije Tanja Draškić Savić)


Svečano proglašenje nagrađenih održat će se na Izvještajnoj skupštini Društva u petak, 11. prosinca 2020. godine u 12 sati u online formatu, a imena svih dobitnika dostupna su u službenoj Obavijesti HED-a.

 

Popis obavijesti