Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Robert Kurelić dobitnik nagrade...

Doc. dr. sc. Robert Kurelić s Odsjeka za povijest dobitnik je nagrade „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu u 2019., za knjigu Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century (Turnhout: Brepols, 2019). Nagradu dodjeljuju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu.

Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu dodjeljuju od 2015. nagrade na području historiografije. Nagrada „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu u prethodnoj godini za 2019. godinu dodijeljena je doc. dr. sc. Robertu Kureliću s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za knjigu „Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century“. Izdavač je renomirana belgijska izdavačka kuća Brepols u svojoj seriji o povijesti svakodnevice od 800. do 1600. godine.

Knjiga se bavi (su)životom na graničnom području habsburške i mletačke Istre u šesnaestom stoljeću s naglaskom na ruralnu unutrašnjost Istre. Riječ je o području pretežito naseljenom Hrvatima (te u manjoj mjeri Slovencima) koji su se dijelili po političkoj pripadnosti svojim mletačkim i habsburškim gospodarima. Neriješena granična pitanja, doseljavanja izbjeglica pred osmanskom ugrozom, takozvanih Morlaka, rašireni kriminal te tenzije među velikim silama otežavali su život stanovništvu ionako pritisnutom bolešću i glađu. Sukobi oko međa, premlaćivanja ili otmica stoke redovite su, gotovo ritualne pojave na poluotoku. Knjiga oslikava šaroliki kolorit svakodnevice geografski malenog, ali društveno i politički dinamičnog prostora na granici velikih sila na zalazu srednjega vijeka i početku ranog novovjekovlja.

Hrvatska zaklada za znanost prihvatila je 2. prosinca 2020. za četverogodišnje financiranje istraživački projekt „Rituali, ceremonije i simboli hrvatskog srednjovjekovlja u europskom kontekstu (800. – 1600.)“ voditelja doc. dr. sc. Roberta Kurelića, prijavljen na natječaj IP-2020-02 u ožujku 2020. Suradnici su prof. dr. sc. Ivan Jurković, doc. dr. sc. Maurizio Levak i Violeta Moretti s Filozofskog fakulteta u Puli te prof. dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić s Filozofskog fakulteta u Splitu.  Do kraja 2024. planirano je objavljivanje četiri monografije i više znanstvenih radova te organizacija većeg tematskog znanstvenog skupa posvećenog simbolima, ceremonijama i ritualima u ljeto 2024. Ujedno je predviđeno i zapošljavanje dvoje poslijedoktoranada na razdoblje od godinu dana.  

Popis obavijesti