Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Radionica - Uvod u analizu govora...

Radionica o uporabi računalnoga programa za analizu govora Praat, u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Puli i Regionalnoga aktiva Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku, održat će se u subotu, 26. studenoga 2022. od 9 do 13 sati u Informatičkoj učionici FET-a 402. Radionica je popratna aktivnost Dana institucijskih projekata Filozofskoga fakulteta. Namijenjena je i profesorima i studentima, a prijave su obvezne na e-adresu: bmartino@unipu.hr do 21. studenoga.

O radionici

Radionica je prije svega namijenjena profesorima i studentima filoloških studija (kroatiste, talijaniste, angliste, japonologe i dr.), ali i ostale koje zanima govorni zvuk. Polaznici će naučiti kako u programu Praat snimiti, uređivati i analizirati zvuk. Na radionici će svi polaznici snimiti kraću rečenicu, prepoznati što je u prikazu zvučni val i spektrogram te kako namjestiti vizualni prikaz da bi u njemu mogli vidjeti trajanje pojedinih segmenata (riječi i glasnika) te analizirati kretanje tona u riječi i rečenici. U riječima će se odrediti trajanje samoglasnika i očitati vrijednosti prvoga i drugoga formanta. Za sudjelovanje u radionici nije potrebno predznanje fonetike ili akustike. Ako su vam pojmovi „formant“, „f0“, „spektrogram“ nepoznanica, nemojte odustati i dođite se upoznati sa zvučnom slikom svoga govora. Polaznici se pozivaju da donesu svoja prijenosna računala na kojima će se koristiti Praatom. Program se može instalirati i prije dolaska na radionicu s mrežne stranice autora programa: https://www.fon.hum.uva.nl/praat/. Oni koji ne donesu svoja računala imat će na raspolaganju fakultetska.

Dobro došli na radionicu!

O voditeljici radionice

Dr. sc. Elenmari Pletikos Olof docentica je na Odsjeku za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je fonetiku i njemački jezik i književnost, a doktorirala disertacijom „Akustički opis hrvatske prozodije riječi“ na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Na matičnome fakultetu izvodi kolegije Opća fonetika, Psihoakustika, Prozodija riječi i rečenice i Govorničke vrste. Glavni su joj istraživački interesi naglasni sustav u hrvatskome, percepcija naglasaka riječi, prozodijska sredstva u govoru, posebice intonacija, te razne retoričke vrste. U koautorstvu s Blaženkom Martinović i Jelenom Vlašić Duić objavila je knjigu „Naglasak na naglasku“ (2021.).

Popis radova dostupan je u bazi https://www.bib.irb.hr/profile/31384.

Popis obavijesti