OBAVIJESTI ODSJEKA ZA POVIJEST:
Tribina Odsjeka za povijest 10....

Petak, 10. svibnja 2019. u 10:00 sati, Filozofski fakultet u Puli, Dvorana Slavka Zlatića (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje)

Novi prilozi povijesnoj demografiji

prof. dr. sc. Slaven Bertoša: Uvodna riječ

dr. sc. Marko Jelenić: Klima i demografija. Utjecaj klimatskih oscilacija na svakodnevni život

dr. sc. Samanta Paronić: Zarazne bolesti na Barbanštini u XIX. stoljeću

Pozivamo Vas na  Tribinu Odsjeka za povijest Novi prilozi povijesnoj demografiji koja će se održati 10. svibnja 2019. (petak) u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Izlagači su novi doktori znanosti, nekadašnji studenti pulskog Odsjeka za povijest, Samanta Paronić i Marko Jelenić. Mlade povjesničare i teme njihovih istraživanja uvodno će predstaviti njihov mentor prof. dr. sc. Slaven Bertoša.

Samanta Paronić autorica je brojnih znanstvenih radova te česta sudionica znanstvenih i znanstveno-stručnih skupova. Dosad je objavila i dvije monografije, posvećene društvenim prilikama u labinskoj komuni tijekom mletačke uprave te barbanskim i proštinskim evakuircima. Doktorskom je disertacijom, obranjenom na Sveučilištu u Zadru, prikazala demografsku sliku Župe Barban u 19. stoljeću kroz prizmu matičnih knjiga, a izlaganje na Tribini posvetit će zaraznim bolestima na Barbanštini u navedenom razdoblju.

I Marko Jelenić objavio je više znanstvenih radova na stranicama raznovrsnih publikacija, od zavičajnih zbornika do znanstvene periodike, a autorom je i monografije o demografskoj i socijalnoj slici Kanfanara početkom 19. stoljeća. Disertaciju, posvećenu društvenim, klimatskim i agrarnim aspektima gladi i nestašice od 1813. do 1825. u rovinjštini, obranio je na Sveučilištu u Zagrebu. Posjetiteljima Tribine u petak približit će odnos klime i demografije kroz utjecaj klimatskih oscilacija na svakodnevni život.

 

Dobro došli!

Popis obavijesti