OBAVIJESTI ODSJEKA ZA POVIJEST:
Tribina Odsjeka za povijest 9. ožujka...

Poštovani,

pozivamo Vas na predavanje Josipa Banića Meran(ij)ski misterij: Gdje se nalazila, kome je pripadala i kako je Meranija postala imperijalno vojvodstvo koje će se održati 9. ožujka 2020. (ponedjeljak) u 17.30 sati na Filozofskom fakultetu u Puli, u Dvorani Slavka Zlatića.

Od sredine 12. stoljeća u javnim i privatnim poveljama imperijalne provenijencije počinje se javljati titula vojvode Merana, odnosno Meranije. Ta se misteriozna vojvodina u povijesnim vrelima pojavljuje sve do sredine 13. stoljeća, nestavši smrću akvilejskog patrijarha Bertolda V. od Andechsa, posljednjeg muškog izdanka loze meran(ij)skih vojvoda. Iako danas postoji nekolicina teorija o geografskoj lokaciji same Meranije te o položaju ove vojvodine unutar okvira Svetoga Rimskog Carstva, niti jedno predloženo rješenje ne uživa status dominantne interpretacije u historiografiji. Detaljno analizirajući sva raspoloživa povijesna vrela koja svjedoče o raznim aspektima meran(ij)skog misterija, izlagač će predstaviti nove odgovore na stara, do danas otvorena pitanja u historiografiji. Također, bit će izložene nove interpretacije procesa koji je doveo do stvaranja Meran(ij)skog vojvodstva te rasvijetljene uloge hrvatskih kraljeva, istarskih (mark)grofova i rimskih careva u toj turbulentnoj povijesnoj etapi.

Josip Banić završio je preddiplomski studij povijesti i anglistike pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu te diplomski studij srednjovjekovne povijesti (istraživački smjer) pri istoj instituciji. 2015. upisao je magistarski studij srednjovjekovnih studija pri Srednjoeuropskom sveučilištu (Central European University) u Budimpešti  koji je završio kao najbolji studenti u generaciji. Odmah potom, kao stipendist istog sveučilišta, upisuje doktorski studij srednjovjekovnih studija i trenutno završava disertaciju o položaju mletačke Istre u novonastalom Mletačkom Dominiju (Venetian Istria in the Embrace of a Nascent Dominium: 1381–1516). U svom se znanstvenom radu bavi srednjovjekovnom poviješću Istre, Venecije i Akvilejskog patrijarhata, posebice razdobljem od 11. do kraja 15. stoljeća i temama iz političke i društvene povijesti. Objavio je desetak izvornih znanstvenih radova u domaćim i inozemnim publikacijama te sudjelovao na mnogim regionalnim, nacionalnim i internacionalnim zansntvenim skupovima. Idejni je začetnik i glavni suradnik na projektu Fontes Istre medievalis kojega vodi profesor Neven Budak pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dobro došli!

Odsjek za povijest

Popis obavijesti