Opcije pristupačnosti Pristupačnost

e-Tribina Odsjela za povijest -...

Pozivamo vas na e-Tribinu Odsjeka za povijest American Civil War. Predavač je povjesničar dr. sc. Jiří Hutečka, izvanredni profesor pri Institutu za povijest Sveučilišta Hradec Kralove, a Tribina će se održati 29. travnja 2021. (četvrtak) u 17 sati.

Američki građanski rat predstavlja ključni trenutak u povijesti SAD-a, bio je to sukob koji je zemlji donio više mrtvih od svih ostalih ratova zajedno. Sukob će dovesti do značajnih promjena: ukinuto je ropstvo, ojačan je nacionalni identitet, savezna vlada postala je mnogo snažnija i utjecajnija, a bolan proces kompromisnog pomirenja stvorio je manje-više tkivo današnjeg američkog društva. Ovim će se predavanjem pokušati odrediti ključni trenuci koji su definirali ovaj sukob, njegovi uzroci, no istovremeno i njegova ostavština za budućnost.

U užem istraživačkom interesu Jiříja Hutečke je vojna povijest 19. i 20. stoljeća, povijest ratovanja, kao i rodna povijest. Iako se njegovo posljednje djelo uglavnom bavi Prvim svjetskim ratom i njegovim neposrednim posljedicama u srednjoeuropskom kontekstu, objavio je niz članaka i dvije knjige o povijesti Američkog građanskog rata, te je predmet iste tematike predavao na sveučilištima u Češkoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je potrebno samo navesti ime i prezime.

Dobro došli!

Odsjek za povijest

Popis obavijesti