Opcije pristupačnosti Pristupačnost

e-Tribina Odsjeka za povijest -...

Pozivamo Vas na e-Tribinu Odsjeka za povijest Intersections of Nationalist Rock Compared: Czech and Croatian Experience. Predavač je povjesničar dr. sc. Ondřej Daniel, s  Odsjeka za svjetsku povijest Filozofskog fakulteta Karlovog sveučilišta u Pragu, a Tribina će se održati 4. lipnja 2021. (petak) u 17 sati.

Cilj je ovoga predavanja osvijetliti veze između kulture, politike, etniciteta, spola, dobi i klase u postsocijalističkim godinama u Češkoj i Hrvatskoj. U tom smislu razmotrit će se djelovanje dvojice glazbenika – češkog, Tomáša Hnídeka Ortela i hrvatskog, Marka Perkovića Thompsona – te analizirati društvene karakteristike njihovih obožavatelja. Analiza se temelji na mainstream medijskom izvještavanju o spomenutim glazbenicima, na člancima koji odražavaju gledišta njihovih obožavatelja, ali i onima koji predstavljaju obuhvatnije znanstvene rasprave o vezama između konzumacije glazbe s jedne i društvene klase s druge strane.

Dr. sc. Ondřej Daniel osnivač je Centra za istraživanje popularne kulture koji djeluje pri Karlovom sveučilištu. Tijekom doktorskog studija bavio se temama postsocijalizma, nacionalizma, migracija i popularne kulture, a disertacija mu je 2013. objavljena pod naslovom Rock ili Turbofolk: Mašta migranata iz bivše Jugoslavije. Dugi niz godina objavljuje znanstvene radove koji sintetiziraju njegovo istraživanje o ulozi subkultura i nasilja u razvoju postsocijalističke mainstream češke kulture i DIY subkulturalnih praksi. Trenutno radi na istraživanju sjecišta klase i ksenofobije u suvremenom češkom društvu.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice: https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Dobrodošli!

Odsjek za povijest

Popis obavijesti