Opcije pristupačnosti Pristupačnost

e-Tribina Odsjeka za povijest -...

Poštovani,

Pozivamo Vas na e-Tribinu Odsjeka za povijest Povijesni razvoj ideje kozmopolitizma, koju će u četvrtak, 16. prosinca 2021. s početkom u 17.00 sati održati doc. dr. sc. Marin Beroš. Predavač na ovomjesečnoj e-Tribini rođen je 1978. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, opću gimnaziju, kao i sveučilišni studij filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu. Nakon rada u izdavaštvu, novinarstvu, kao i u diplomatskoj službi, 2009. godine prelazi u Institut društvenih znanosti „Ivo Pilar“ i u potpunosti se posvećuje znanstvenom radu. Godine 2014. doktorira na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na temi iz političke filozofije „Nastanak, razvoj i vidovi ideje kozmopolitizma“ pod mentorstvom dr.sc. Raula Raunića. Od 2021. voditelj je područnog centra Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ u Puli. Autor je dvije knjige (jedne u koautorstvu, druge samostalne) te preko dvadeset znanstvenih članaka na hrvatskom i engleskom jeziku.

Što je kozmopolitizam? Odgovor na to pitanje je teži nego što se u prvi tren čini – danas kozmopolitizam ne shvaćamo samo kao određenu ideju „otvorenosti prema svijetu“ koju zastupaju kozmopoliti, odnosno građani svijeta, nego se na kozmopolitizam gleda i kao političku doktrinu, ali i kao na etički ideal i viziju pravednosti, te kao na vrstu identitetnog odabira pojedinca. Izlaganje će ovu nejasnoću utkanu u suvremeni kozmopolitizam pokušati razjasniti njegovim razlaganjem na tri nepotpuno homogenizirane osnovne ideje, odnosno na tri kozmopolitska vida – etički, kulturni i politički kozmopolitizam. Također, bit će pružen i povijesni pregled ovog razvoja, s fokusom na tri ključna razdoblja – na antiku, odnosno na stoička moralna učenja; na prosvjetiteljstvo s Immanuelom Kantom kao središnjom figurom obnove i transformacije ideje kozmopolitizma; te na kasnu modernu i Johna Rawlsa i njegovu koncepciju pravednosti koja primijenjena na svjetsko društvo u cjelini daje novi zamah suvremenom kozmopolitizmu.

U virtualnu dvoranu može se ući putem poveznice https://ovh.unipu.hr/b/dfo-26k-4we te je pritom potrebno samo navesti ime i prezime.

Dobrodošli!

Popis obavijesti