Od  11. do 13. travnja 2018. godine na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli i Industrijsko-obrtničkoj školi Pula održat drugo državno ekipno natjecanje učenika iz Obrazovnog sektora elektrotehnika i računalstvo koje organiziraju  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Industrijsko-obrtnička škola Pula. Natjecanje će se održati u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ s početkom u 13 sati.

Cilj ovoga natjecanja je promicanje zanimanja u Obrazovnom sektoru elektrotehnika i računalstvo, poticanje učenika i njihovih nastavnika u prenošenju, stjecanju i prezentaciji znanja, vještina i kompetencija s naglaskom na važnost timskog rada te razmjenu iskustava u svrhu unaprjeđivanja odgojno-obrazovnoga rada.

Na natjecanju sudjeluju tročlane ekipe koji se obrazuju u jednom od četverogodišnjih programa u Obrazovnom sektoru elektrotehnika i računalstvo.  Ove godine je od 28 prijavljenih škola kvalifikacije prošlo 12 ekipa koje će u ova tri dana demonstrirati svoja znanja i vještine kroz četiri etape natjecanja. Ekipa iz Tehničke škole Pula stječe pravo sudjelovanja na natjecanju kao ekipa iz grada domaćina natjecanja.

Svaki tim ima zadatak:

1. Projektirati 3D model- Temeljem tehničke dokumentacije i prema dobivenim predlošcima učenici konstruiraju 3D modele te postavljaju parametre za ispis na 3D pisaču.

2. Projektirati tiskanu pločicu- Temeljem tehničke dokumentacije učenici projektiraju tiskanu pločicu. Prema montažnoj shemi i pisanim naputcima leme komponente na tiskanu pločicu. Provjera ispravnosti gotovog elektroničkog sklopa izvodi se vizualno i mjernim instrumentom.

3. Programirati izrađenu robotsku konstrukciju- Temeljem tehničke dokumentacije učenici programiraju mikroupravljač, testiraju te pred povjerenstvom pokreću robotsku konstrukciju.

4. Izraditi foto-video dokumentaciju- Članovi tima dokumentirat će svoj nastup na natjecanju te na kraju izraditi promidžbeni video uradak ili prezentaciju u trajanju od najviše 5 minuta. 

Demonstraciju rada robotske konstrukcije i promidžbeni materijal ekipe će na kraju prikazati svim sudionicima natjecanja, mentorima i prisutnim gostima.

Tehnika i tehnologija čine okosnicu razvoja današnjeg, i budućeg društva, stoga je, za snalaženje u suvremenom tehničkom i društvenom okruženju, nužno posjedovati intelektualne i djelatne tehničke kompetencije. Ovim natjecanjem se promiče STEM obrazovanje i potiče kreativnost učenika koja je neophodna za pokretanje proizvodnje i gospodarstva.

http://fb.me/ekipnonatjecanje
Popis obavijesti