Tijekom protekla dva tjedna studentske sportske ekipe Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli sudjelovale su na dva vrlo jaka međunarodna sveučilišna turnira – Euroijada 2018 u Pragu te WIUSC 2018 u Barceloni. U Pragu su pulski studenti ponovili prošlogodišnji uspjeh – prvo mjesto u muškom futsalu i tenisu dok su u Barceloni plivačice osvojile tri četvrta mjesta a košarkaši, nakon prošlogodišnjeg zlata, ovaj su puta zapeli u grupnoj fazi.

Euroijada 2018 Prag

Međunarodno sveučilišno natjecanje Euroijada 2018 održalo se od 8. do 12. studenog u sklopu sedam sportskih kompleksa u Pragu. Osmo izdanje Euroijade organizirale su studentske sportske udruge Sveučilišta u Novom Sadu u suradnji s agencijom Modena travel, a ove je godine turnir okupio oko 1200 studenata s brojnih sveučilišta iz Europe, Azije i Afrike koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina.  Ovo je ujedno sedmi nastup pulskih studenata na ovom natjecanju. 

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: SJD) nastupilo je u konkurenciji futsala i tenisa. Futsal ekipa ponovila je uspjehe iz Krakowa (2015) i Pariza (2017) osvojivši prvo mjesto i zlatnu medalju. Nevjerojatan niz nepobjedivosti naše futsal ekipe traje još od Krakova (2015) kada su se pulski studenti po prvi puta na Euroijadi popeli na najviše postolje. Od Krakova nisu izgubili niti jednu utakmicu u regularnom dijelu pri čemu su čak tri puta bili zlatni (Krakow, Pariz i sada u Pragu).  Jedino su 2016. godine osvojili četvrto mjesto nakon što, u polufinalu pa zatim i u borbi za broncu, poraženi nakon produžetaka i penala.

Alumni FET-a Filip Šetić na svom je drugom nastupu na Euroijadi osvojio i drugo zlato čime je u svojoj dugoj povijesti nastupa za SJD broj zlata s međunarodnih sveučilišnih turnira doveo do nedostižne brojke 14!! Filip je nastupao nakon posebne pozivnice organizatora koji našeg Fiću prate još od 2011. godine. Drugi pulski tenisač Massimo Stupar, student FET-a, zapeo je u četvrtfinalu nakon poraza u dva tie-breaka.  

Futsal

Futsal ekipa još je jednom napravila pravi podvig osvojivši prvo mjesto u konkurenciji od 36 vrhunskih ekipa iz cijelog svijeta. Put do zlata nije bio nimalo lagan jer je netom prije puta zbog ozljeda, studentskih obveza ili posla odustalo nekoliko igrača iz prve postave. S tek dvije rezerve odigrali su šest fenomenalnih utakmica i predvođeni kapetanom Srđanom Lolićem još jednom pokazali da se u Puli igra najbolji sveučilišni futsal. 

Pulski su studenti bili smješteni u grupi A koju su otvorili pobjedom 1:0 nad Sveučilištem iz Niša (Srbija) a dobru igru nastavili su i protiv Sveučilišta Bejaija iz Alžira (6:2) gdje je dva gola postigao pulski brucoš Ivan Vuksanović.  U trećoj utakmici pobijeđena je ekipa sa Sveučilišta iz Maribora s 2:0 što je pulskim futsalerima donijelo prvo mjesto u grupi.  

Drugi dan natjecanja bio je izuzetno naporan jer su se prve utakmice odigrale u 10.00 ujutro dok je finale završilo tek oko 20.00 sati a i svaka utakmica bila je vrlo neizvjesna. U četvrtfinalu pulski studenti pobijedili su Sveučilište KIPEM Almaty iz Kazahstana s 1:0 dok su u polufinalu eliminirali Sveučilište iz Novog Sada nakon izvođenja penala jer je utakmica završila rezultatom 0:0. Sva tri pulska studenta pogodila su penal dok je golman Aleksandar Glavonjić skinuo jedan protivniku. Finale je donijelo ogled do tada najboljih ekipa - Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Sveučilišta u Beogradu. Bio je ovo već četvrti ogled istih suparnika u zadnje tri godine pri čemu su pulski studenti poraženi samo jednom nakon izvođenja penala 2016. godine. Iako vidno izmoreni zbog nedostatka zamjena i vrlo napornih mečeva u četvrtfinalu i polufinalu, futsal ekipa SJD-a još je jednom napravila čudo i pomela protivnika s visokih 4:1!! Iako start nije bio obećavajući jer su Beograđani poveli s 1:0, dva gola Lolića i Bilića u nastavku značila su da zlato ponovno putuje za Pulu!! Pored osvojenog zlata pobjeda na Euroijadi zapravo znači i besplatan nastup na poznatom turniru Beirut Unisport Festivalkoji se tijekom proljeća održava u Libanonu. Pa nakon tri vezana zlata (Pariz-Maroko-Prag) vrijeme je da futsal osvoji i Unisport Festival!

Futsal ekipu činili su: Glavonjić, Lolić (kap), Đapić, Urošević, Bilić, Grgić, Vuksanović i voditelj Dean Hrelja. 

Tenis

Tenis turnir na Euroijadi prošle se godine održao po prvi puta a i tada je kao i ove godine slavio pulski tenisač – Filip Šetić (alumni FET-a). Nevjerojatni Fićo, koji je diplomirao još prije gotovo tri godine, dobio je još jednu alumni-pozivnicu organizatora kao jedan od najuspješnijih europskih sveučilišnih tenisača u povijesti. I opet je pomeo konkurenciju! Massimo Stupar, student FET-a bio je jako blizu  medalje ali ovog je puta zapeo u četvrtfinalu. 

Na teniskom turniru prijavilo se 40 studenata pa se igralo po turnirskom principu (na ispadanje).  Na putu do zlata Filip je s 2:0 u setovima pobijedio studente sa Sveučilišta iz Madrida, Nantesa, Bratislave i Coimbre. U finalu ga je čekao isti protivnik kao i prošle godine, predstavnik sa Sveučilišta iz Budimpešte. Ove godine Mađar pružio je puno veći otpor iako je Fićo još jednom pobijedio u dva seta (7:5, 6:4). Massimo Stupar zamjenio je Ivu Vladila koji je prošle godine bio brončani i bio vrlo blizu da ponovi isti rezultat. Nakon što je eliminirao protivnika sa Sveučilišta Al Akhawayan iz Maroka i studenta sa Sveučilišta St. Joseph iz Libanona, Massimo je u četvrtfinalu poražen rezultatom 7:6, 7:6 od protivnika sa Sveučilišta ESADE iz Barcelone.

Više o turniru, sportu i zabavi s Euroijade možete pronaći na sljedećim linkovima:

World Interuniversity Sport Championship (WIUSC) 2018

Od 14. do 18. studenog u sklopu olimpijskog centra CEM-Val D’Hebron u Barceloni održalo se 4. Svjetsko međusveučilišno prvenstvo - 4th  World Inter-University Sport Championships (WIUSC). Košarkaši nažalost nisu uspjeli obraniti zlato od prošle godine jer su nakon dva nesretna i minimalna poraza eliminirani u grupnoj fazi. Plivačice su pak u vrlo jakoj konkurenciji uspjele osvojiti tri četvrta mjesta.

World-Interuniversity Sports Championshipodržava se 17. godinu zaredom s time da se preko deset godina uzastopce održavao u Milanu pod nazivom Euromilano, potom pet godina u Rimu pod nazivom Euroroma a od prošle se godine po prvi puta se održava u Barceloni. WIUC naziv koristi se od 2014. godine iz razloga što se tada po prvi puta nastupale sveučilišne ekipe sa svih kontinenta. Radi se o najvećem sveučilišnom natjecanju izvan sustava FISU-a i EUSA-e koji organiziraju Univerzijade i Europske sveučilišne igre.U Barceloni je nastupilo preko 3000 natjecatelja s oko 70 sveučilišta iz cijelog svijeta koji su se natjecali u 12 sportskih disciplina. Osnivači turnira su studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana a i ove se godine turnir organizirao u suradnji sa Sveučilištem ESADE iz Barcelone. Od prošle godine WIUSC je formirao i izvršni odbor u kojem sjedi i bivši predsjednik Studentskog zbora pulskog sveučilišta Davor Jačimović. WIUSC je besprijekorno organizirano natjecanje u svim ključnim elementima: sportskim, infrastrukturnim, logističkim te ostalim sadržajima za studente (zabavni program, zajednička druženja, nagradne igre, kulturne manifestacije, itd.). 

Muška košarka

Košarkaši su u ove godine u Barceloni turnir odigrali bez gotovo pet igrača koji su zadnje dvije godine nastupali za Sveučilište, s tek jednom pravom zamjenom, tako da je iluzorno bilo za očekivati da će uspjeti obraniti zlato. Natjecanje se održalo u sveučilišnom formatu - četiri četvrtine u trajanju po sedam minuta svaka. Košarkaši SJD-a u svojoj su grupi F prvo deklasirali svoje prve protivnike Sveučilište Dauphine iz Pariza rezultatom 58:32 ali onda su stvari krenule – naopako. Nakon lošeg ulaska u utakmicu protiv Sveučilišta iz Praga pulski su studenti u trećoj četvrtini stigli protivnika i bili u naletu. Međutim tada kapetan Nino Dasko krivo staje na nogu i zbog ozljede mora van terena. Do kraja se vodila bespoštedna borba u kojoj studenti iz Praga odnose pobjedu 42:40. Treća utakmica u grupi bila je biti ili ne biti jer poraz je značio i oproštaj iz turnira. Sveučilište Bocconi iz Milana već je dugi niz godina mušterija pulskim studentima i od 2006. godine odigrali su šest košarkaških susreta u kojima je uvijek slavila Pula. Tako je trebalo biti i ovaj puta jer su pulski studenti vodili čak  14 razlike na poluvremenu. Međutim tada dolazi do pada koncentracije, umora zbog malog broja igrača, nevjerojatnih trica koje su pogađali Talijani i par sudskih previda na štetu naših košarkaša. Oko 200 stotine studenata iz Italije okupilo se na tribinama koji su svoje studente nosili do nevjerojatnog preokreta i pobjede od 39:37. Sasvim zasluženo su Talijani detronizirali naše studente i jedino što je ostalo je – pružiti im ruku. Ali to će sigurno biti i motiv našim studentima da se sljedeće godine vrate kompletni po ono što im pripada.  Ove godine prvaci su postali Sveučilište Mykolas Romeris iz Litve.

Košarkašku ekipu SJD-a u Barceloni čini su: Dasko (kap), Čakarić, Amančić, Đugum, Kordiš, Brajnović i voditelj Bolković

Plivanje 

Plivačice Sveučilišta Jurja Dobrile nastupile su u sastavu Anđela Vrljić, Elena Tomac, Petra Perhat i Stefani Valković. Zbog klupskih obveza ekipi se nisu mogle pridružiti naša najuspješnija plivačica Valery Švigir. Ovogodišnje natjecanje okupilo je preko 250 plivača i plivačica što je duplo u usporedbi s prijašnjim brojkama na WIUSC-u. Sustav natjecanja bio je dosta zahtjevan jer su za konačni poredak zbrajali bodovi iz svih disciplina (muških i ženskih). Pulske studentice nastupile su u brojnim disciplinama od 50m do 200m te u štafetama pri čemu su osvojile čak tri četvrta mjesta i ostale su tik do postolja. 

Pored vrhunskog sveučilišnog sporta WIUSC pružio je svim natjecateljima dovoljno vremena da upoznaju predivnu Barcelonu te da se međusobno druže i partijaju s kolegama iz cijelog svijeta. Sljedeće godine natjecanje će se prema planu održati u Parizu. 

Više o WIUSC možete pogledati na sljedećim linkovima:

Nastup studenata u Pragu i Barceloni financirali su Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilišni studentski zbor, Studentski centar Pula te dobrim dijelom i sami studenti. 

Pogledajte i našu galeriju fotografija s ovih natjecanja!

Sportski pozdrav,

Doc. dr. sc. Dean Sinković, MBA
Koordinator za sport pri FET-u
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli   

 

Popis obavijesti