CENTAR RUSKOGA JEZIKA I KULTURE "INSTITUT PUŠKIN":
Centar ruskoga jezika i kulture "Institut Puškin"

„Institut Puškin“ kao izvor promocije i učenja ruskoga jezika, književnosti, povijesti i kulture

Centar je dio međunarodne partnerske mreže „Institut Puškin”, na čelu s Državnim institutom za ruski jezik „A. S. Puškin“ iz Moskve, poznatom u svijetu kao obrazovni i znanstveno-metodički centar ruskoga jezika, koji pruža obrazovanje na ruskom jeziku stranim državljanima te usavršavanje nastavnika rusista.

Državni institut za ruski jezik „A. S. Puškin“ je koordinator Federalnog ciljanog programa „Ruski jezik“, a razvoj partnerske mreže „Institut Puškin“ predstavlja najvažniji infrastrukturni projekt toga programa koji se realizira uz financijsku podršku Ministarstva obrazovanja i znanosti Ruske Federacije. Program je potaknulo Vijeće za ruski jezik pri ruskoj Vladi radi promicanja i učenja ruskoga jezika i kulture u svijetu, provedbu certificiranih testiranja znanja iz ruskoga jezika, usavršavanja i povisivanja kvalifikacija nastavnika ruskoga jezika, uključujući uporabu suvremenih obrazovanih mogućnosti učenja na daljinu.

Voditeljica Centra „Institut Puškin“
predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti

 


Obavijesti
Pulske studentice na studijskom...

Pulske studentice na studijskom boravku u Rusiji u vrijeme koronavirusa

Irena Mikulaco

Studentice Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli,  Ines Orinčić (apsolventica preddiplomskog studija kroatistike) i Matea Glavinić (apsolventica diplomskog studija kroatistike i povijesti) koriste svoj studijski boravak u Pyatigorsku (Ruska Federacija) preko ERASMUS + programa te tamo studiraju ruski jezik i književnost. S obzirom da su se zatekle u Rusiji u vrijeme pandemije, upitali smo ih kako su se snašle i kako provode vrijeme u izolaciji.  Ines i Matea učile su ruski jezik u Puli kao drugi slavenski jezik te su nakon tri godine učenja ruskoga jezika i već ranijeg boravka u Rusiji kroz terensku nastavu u Sankt-Peterburg, Moskvu i Volgograd, pokazale interes da odu usavršavati ruski jezik i književnost u Pyatigorsk na Državno sveučilište u Pyatigorsku, s kojim pulsko sveučilište i Centar "Institut Puškin" gaje višegodišnju uspješnu suradnju. Studentica Ines Orinčić osvrnula se na svoj dvosemestralni boravak u Pyatigorsku.

Vjačeslav Nikonov otvorio je...

Vjačeslav Nikonov otvorio je virtualni projekt u čast 75. obljetnice Velike pobjede

Irena Mikulaco

U čast 75. godišnjice Velike pobjede poznati ruski političar, doktor povijesnih znanosti, Predsjednik odbora Gosdume za obrazovanje i znanost, predsjednik fonda "Russkij mir" Vjačeslav Nikonov otvorio je virtualni projekt "Dvadeset i osam trenutaka proljeća 1945.". Projekt je sastavljen od eseja koji se svakodnevno postavljaju na stranicu https://28.russkiymir.ru/  u kojima autor, dan za danom, govori o posljednjem mjesecu Velikog Domovinskog rata. Od 12. travnja materijal je dostupan i u slobodnoj je uporabi i služi u obrazovne svrhe.