Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Filozofski fakultet

NOVOSTI FFPU:
Novosti Filozofskoga fakulteta
Gostujuće predavanje: dr. Julie...
Pozivamo Vas na predavanje dr. Julie Krauze, L'evoluzione del significato e le etimologie popolari, ossia la "fortuna" e la "sfortuna" delle parole, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Kardinala Stefana Wyszynskog u Varšavi (Poljska). Predavanje će se održati u srijedu, 21. ožujka 2018., s početkom u 15 sati u dvorani 18 na Filozofskom fakultetu (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Organizator predavanja je Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku Pula. Radujemo se Vašem dolasku.
U utorak, 23. siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu medijima je predstavljen novi znanstveni projekt Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar. Voditelj trogodišnjeg projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić, a projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar-Orsera, Turistička zajednica Općine Vrsar i tvrtka Maistra d.d. Priloge iz medija možete pogledati na poveznicama: Glas Istre: Arheološka baština i razvoj kulturnog turizma na području Vrsara TV Istra: Hrvatska zaklada za znanost prihvatila trogodišnji znanstveni projekt „Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar“ TV Nova Pula: Vijesti Istre i Kvarnera, 24.1.2018., od 12.40 Više o projektu možete saznati na poveznici: https://ffpu.unipu.hr/cirla/projekti/archaeocultour
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Poštovani, gošća siječanjske Tribine Odsjeka za povijest je izv. prof. dr. sc. Iva Rinčič s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će održati predavanje naslova Od eugenike do genetike . Tribina će se održati 30. siječnja 2018. u dvorani Slavka Zlatića s početkom u 18.00 sati. Dobro došli! Odsjek za povijest
Najava predavanja: Doc. dr. sc. Nada...
U petak, 26. siječnja, u 10.00 sati (dvorana Slavka Zlatića) docentica dr. sc. Nada Bulić i viša arhivistica Ivana Posedi održat će predavanje " Arhivi, arhivisti i latinski jezik ". Predavanje je namijenjeno prvenstveno studentima povijesti i klasične filologije, ali i drugim studijskim grupama koje uključuju bavljenje jezikom i poviješću, kao i nastavnicima.
Predstavljanje knjige: Goran Filipi,...
Znanstvena udruga Mediteran i Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli imaju osobitu čast pozvati Vas na predstavljanje 2. popravljenog i dopunjenog izdanja knjige /  hanno l'onore di invitare la S. V. alla presentazione della 2a edizione riveduta e ampliata del libro:
Predstavljanje knjige: Martina...
Poštovani, čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige I contenuti letterari nei periodici italiani dell’Istria (1846-1918). Vol. I. Predstavljanje će se održati u četvrtak 11. siječnja 2018. u 13.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (ul. Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje). O knjizi će govoriti izv. prof. dr. sc. Robert Blagoni s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, red. prof. u miru dr. sc. Živko Nižić sa Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, izr. prof. dr. Nives Zudič Antonič sa Odjela za talijanistiku, Fakulteta za humanističke studije, Primorskog Sveučilišta u Kopru, te autori, dr. sc. Martina Damiani i dr. sc. Fabrizio Fioretti.   Radujemo se Vašem dolasku!
Mjesečna tribina Istarskog ogranka DHK-a za prosinac posvećena je programu "Predstavljamo članove Društva hrvatskih književnika", a gošća je prof. dr. sc. Valnea Delbianco, književna povjesničarka i redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U predstavljanju uz gošću sudjeluju dr. sc. Dubravka Dulibić-Paljar, mr. sc. Vanesa Begić i dr. sc. Boris Domagoj Biletić.
Poštovani, u ime Centra „Institut Puškin“ Filozofskog fakulteta u Puli pozivamo vas na Dane ruskoga jezika i kulture „Prosinac kod Puškina“, od 12. do 14. prosinca:
Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Tribinu Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli. Odsjek za povijest, državni arhiv u Pazinu i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organiziraju predstavljanje knjige Nikole Čolaka Hrvatski pomorski regesti - Regesti marittimi Croati (3. svezak) , Split 2017.
Klub studenata povijesti - ISHA Pula poziva vas na prvu filmsku večer koja će se održati 11. prosinca s početkom u 18 sati. Projekcija filma će se održati u dvorani 11 (čitaonica), a gledat ćemo film " Good Bye, Lenin! ". Nakon projekcije filma predviđena je kratka rasprava o sadržaju iz povijesne perspektive. Radujemo se vašem dolasku!
U organizaciji Odsjeka za povijest, u utorak 28. studenoga 2017. na Filozofskom fakultetu u Puli održano je javno predavanje doc. dr. sc. Urške Bratož i dr. med. spec. epid. Jasne Valić na temu „Cijepljenje protiv variole u 19. i 20. stoljeću“. Na Tribini Odsjeka za povijest doc. dr. sc. Urška Bratož, povjesničarka iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper održala je predavanje "On historical aspects of the vaccination discourse: the case of smallpox (variola) prevention in 19th century Istria", dok se dr. med. spec. epid. Jasna Valić, epidemiologinja pulskog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, osvrnula na suvremene poglede na prevenciju variole.
U utorak, 28. studenoga 2017. u 18 sati u Čitaonici (dv. 11) Filozofskoga fakulteta u Puli održat će se Tribina Odsjeka za povijest na temu Cijepljenje protiv variole u 19. i 20. stoljeću. Na Tribini će doc. dr. sc. Urška Bratož održati predavanje "On historical aspects of the vaccination discourse: the case of smallpox (variola) prevention in 19th century Istria" , dok će se dr. med. spec. epid. Jasna Valić osvrnuti na suvremene poglede na prevenciju variole.
U Zagrebu i Dubrovniku 9. do 11. studenoga 2017,. u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i suorganizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održava se Znanstveni skup o Miloradu Mediniju. Plakat i programsku knjižnicu možete preuzeti u nastavku:  
Besplatan tečaj standardnog kineskog...
Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli započinje s upisima na tečaj standardnog kineskog jezika za građanstvo . Upisi će početi u srijedu, 8. studenog 2017. godine u 8 sati i trajat će do ponedjeljka, 13. studenog 2017. godine u 12 sati, odnosno do popunjenja grupa.  Tečaj za građanstvo održavat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 13. studenog 2017. godine  prema sljedećem rasporedu: 
Obavještavaju se studenti prve godine studija da su dužni, u terminu koji je objavljen na internetskim stranicama Sveučilišta, pristupiti obaveznom sistematskom pregledu  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23  od 15 sati. Studenti koji ne obave zdravstveni pregled neće moći upisati narednu godinu studija.
Dekanica Filozofskog fakulteta donijela je Odluku o nastupnom predavanju koje će pristupnik na natječaj za izbor u zvanje docenta (znan. područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana klasična filologija) dr. sc. Zvonimir Milanović održati u srijedu, 25. listopada u 9:45 sati u predavaonici br. 5 na temu "Uvod u gramatiku latinskog jezika".
Dekanica Filozofskog fakulteta donijela je Odluku o nastupnom predavanju koje će pristupnica na natječaj za izbor u zvanje docenta (znan. područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana kroatistika) dr. sc. Teodora Fonović Cvijanović na temu "Jezik u tiskanim djelima biskupa Jurja Dobrile" održati u petak, 27. listopada u 9:45 sati u predavaonici br. 17.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Filozofski fakultet pozivaju Vas na svečano otvaranje Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ u ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine u 11 sati , na Filozofski fakultet u Puli, dvorana 18, I. kat, I. M. Ronjgova 1. Na otvaranju Centra „Institut Puškin“ bit će upriličeno i otvorenje izložbe fotografija „Ruski trenuci“, a od 23. do 25. listopada bit će organizirani Dani ruskoga jezika i kulture . Ovo je značajan događaj za Filozofski fakultet i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i bili bismo počašćeni da svojim dolaskom uveličate svečanost.
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja doc. dr. sc. Irene Srdanović kao pristupnice za izbor u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana japanski jezik. Predavanje pod naslovom „ Izražavanje utisaka i zapažanja u japanskom jeziku oblikom  -sou “ održat će se  u četvrtak, 5. listopada 2017. u 8.00 sati u dvorani 28/5 , u terminu redovite nastave iz predmeta  Japanski jezik 3 . Predavanje ocjenjuje povjerenstvo u sastavu red. prof. dr. sc. Andrej Bekeš, izv. prof. dr. sc. Lina Pliško i izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović. Prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Roberta Kurelića kao pristupnika za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta iz područja humanističkih znanosti, polje povijest, grana hrvatska i svjetska srednjovjekovna povijest. Predavanje pod naslovom „Grbovi Ulrika II. Celjskog“ održat će se u petak, 6. listopada 2017. u 9.45 sati u dvorani 7, u terminu redovite nastave iz predmeta  Znakovi, simboli i ceremonijalna komunikacija . Predavanje ocjenjuje povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Ivan Jurković, doc. dr. sc. Maurizio Levak i doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko. Prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić