Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Filozofskoga fakulteta

Nastava FFPU-a odvija se uživo (od...
Nastava na Filozofskom fakultetu u Puli od 18. listopada odvija se uživo, prema rasporedu nastave:  
Tjedan talijanskoga jezika u svijetu...
U povodu obilježavanja 700. godišnjicu smrti Dantea Alighierija te u sklopu 21. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli ima čast pozvati vas na praćenje niza manifestacija kojima je cilj sagledati životni put i djelo velikog pisca i jezikoslovca te ga približiti novim naraštajima.
Nastava FFPU-a do kraja tjedna...
Poštovani studenti, budući da je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom COVID-19 u ovoj ak. godini, nastava se za sve studente Filozofskog fakulteta u Puli od danas do kraja tjedna (12.-16. listopada 2021.) odvija online. Molimo vas da mjerite temperaturu i u slučaju pojave simptoma o tome obavijestite predstojnicu ili predstojnika odsjeka . 
Uspješno održan 1. Dan institucijskih...
Na inicijativu Odbora za znanost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 29. rujna 2021. god. prvi je put uspješno održan Dan institucijskih projekata (DIP) spomenute sastavnice s glavnim ciljem snažnijeg znanstveno istraživačkog povezivanja djelatnika unutar matičnog fakulteta iako članovi Odbora također smatraju kako bi se taj događaj mogao proširiti na razinu našeg Sveučilišta.   
Istraživačka stipendija pri UCL -...
Izvanredni profesor Andrea Matošević boravit će u periodu od 10. do 31. svibnja 2022. pri University College London - School of Slavonic and East European Studies (UCL SSEES) kao gostujući istraživač ( visiting scholar ) u sklopu osvojenog studijskog boravka. U Londonu će održati javno predavanje te u arhivima istraživati poratne društvene, privredne i kulturne veze između Velike Britanije i Jugoslavije u kontekstu stvaranja novog socijalističkog društva uz mentorstvo profesorice Wendy Bracewell.
OBJAVLJENA MONOGRAFIJA PROF. DR. SC....
Upravo je iz tiska izašla nova znanstvena monografija   Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku i prodekanica za znanstveno istraživački rad i međunarodnu suradnju našeg fakulteta. Objavio ju je ugledni zagrebački izdavač Leykam international u svojoj redovitoj biblioteci Uvodi koju uređuje akademik Boris Senker, a recenzije potpisuju prof. dr. sc. Mislava Bertoša i izv. prof. dr. sc. Renata Geld, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Monografija je posebice namijenjena studentima lingvistike, hrvatskog i različitih stranih jezika, posebice engleskog, od preddiplomske do doktorske razine, a dobila je potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Više o tome možete pronaći na službenim stranicama izdavača.  
DODIJELJENA UGLEDNA NAGRADA DOC. DR....
Na 25. Danima Ramira i Zorana Bujasa u Zagrebu 30. rujna 2021. dr. sc. Marleni Plavšić, docentici na Filozofskom fakultetu u Puli,  uručena je nagrada 'Zoran Bujas' Hrvatskog psihološkog društva. Ova se nagrada dodjeljuje svake druge godine za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju psihologijskog tiska i nakladništva, a doc. dr. sc. Plavšić tijekom 2020. godine u suautorstvu objavila je tri monografije. Prva je tiskana knjiga 'Human Rights Education for Psychologists' u izdanju Routledgea. Uredili su je Polli Hagenaars, Nora Sveaass, Marlena Plavšić, Tony Wainwright i Ulrich Wagner, a više od 20 autora i autorica iz cijelog svijeta dalo je svoj doprinos, među kojima i svi iz uredništva. Druga je knjiga, 'Spoznajno-emocionalno slušanje glazbe u školi', autorica Sabine Vidulin, Marlene Plavšić i Valnee Žauhar, objavljena u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta u Rijeci. Treću je izdala udruga Suncokret - Pula sa Sveučilištem Jurja Dobrile, autorice su Milica Kesić Kiš i Marlena Plavšić, a naslov joj je 'Veli Jože: To se može!'     
Međunarodna znanstvena konferencija...
Od 30. rujna do 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je II. Međunarodna znanstvena konferencija Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta , u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a konferencijom Rusistika u slavenskom, europskom i svjetskom kontekstu nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija se provela na daljinu preko platforme ZOOM. Poslije konferencije sudionicima su poslane potvrde o sudjelovanju, a zbornik radova s međunarodnom recenzijom je u tisku.
Orijentacijski dan za studente prve godine preddiplomskih studija Filozofskog fakulteta u Puli održat će se 4. listopada 2021. u Dvorani Istra (FET, Preradovićeva 1, 1. kat)., a prema sljedećem rasporedu:
Međunarodna znanstvena konferencija...
30. rujna 2021. u 9 sati otvara se II. Međunarodna znanstvena konferencija  Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta,  u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru koje se održava konferencija  Rusistika   unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta.  Konferencija će okupiti domaće i strane kroatiste i slaviste, trajat će od 30. rujna – 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija će biti na daljinu preko platforme ZOOM. Unutar konferencije bit će organizirano 6 sekcija, seminar za rusiste obrazovno-izdavačkog centra "Zlatoust" iz Sankt-Peterburga i okrugli stol posvećen 200. godišnjici rođenja F. M. Dostojevskog i na taj način će se započeti obilježavanje manifestacije "Dani Dostojevskog", koji će trajati do 11. studenog. 
Objavljena je znanstvena knjiga Monte...
Upravo je izašla iz tiska knjiga Monte Ricco kraj Vrsara, Rimskodobne preobrazbe i ponovna uporaba prapovijesnih gradina u Istri, Prethodno izvješće projekta 2014.-2018. koju je uredila prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, a tiskana je u sklopu nove serije publikacija Centara za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, Cirla monografije, Sv. 1. Knjigu koja je tiskana na 303 stranice većim je dijelom financirala Općina Vrsar-Orsera. Knjiga je rezultat rada na projektu Hrvatske zaklade za znanost koji je trajao od 1. srpnja 2014. – 30. lipnja 2018. Projekta je vodila prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić uz suradnike: prof. dr. sc. Robert Matijašić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), prof. Giovanni Boschian (Università di Pisa), dr. sc. Davor Bulić, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, dr. sc. Katarina Gerometta (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Jana Škrgulja, mag. arheo. (Sveučilište u Zagrebu), dr. sc. Maša Sakara Sučević (Pokrajinski muzej Koper - Museo Regionale di Capodistria), Sandra Šoštarić, mag. arheo. (University of Kent i Athens University of Economics and Business). Glavni ciljevi projekta bili su identificirati antropogene procese preobrazbe krajolika, ostvariti nove spoznaje o prostornoj organizaciji naselja i njihovom odnosu  s neposrednim okolišem, primjenom interdisciplinarnog pristupa (arheologija, studije krajolika, geoarheologija, topografija, GIS), predočiti novo, holističko tumačenje prošlosti krajolika kao i bolje razumijevanje interakcije čovjeka i okoliša te njegove preobrazbe s naglaskom na kasnu prapovijest i rimsko doba. Četverogodišnji terenski i kabinetski rad otvorio je više pitanja pod onih na koje je ponudio odgovor, no to je bilo i očekivano.
Objavljena monografija "Naglasak...
Blaženka Martinović s Odsjeka za kroatistiku te Elenmari Pletikos Olof i Jelena Vlašić Duić s Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu objavile su, u izdanju Sveučilišta u Puli, monografiju "Naglasak na naglasku" koja ujedinjuje kroatistiku i fonetiku te s tih pozicija progovara o prozodiji hrvatskoga jezika.
U videu predstavljamo djelić istraživanja obuhvaćenih projektom ArchaeoCulTour . Voditelj projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić .
Objavljena je znanstvena knjiga s...
Upravo je objavljena znanstvena knjiga s međunarodnom recenzijom "Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije". Urednica znanstvene knjige „Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije“ ( Russian language in the digital environment in a time of pandemic ) je dr. sc. Irena Mikulaco , a izdavač je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Knjiga je napisana na ruskome jeziku i ima međunarodne recenzije.  Originalni naslov knjige je «Русский язык в цифровом пространстве в эпоху пандемии». Knjiga ima 588 stranica i ISBN 978-953-8278-64-8.
Predstavljanje časopisa History in...
Na Youtube kanalu Festivala povijesti Kliofest dostupan je video predstavljanja drugoga broja časopisa Odsjeka za povijest History in Flux , koji sadrži radove utemeljene na izlaganjima na skupovima Past Present Future: Peace in History i Socijalizam na klupi: Kontinuiteti i inovacije , održanima na Filozofskom fakultetu u Puli 2019. godine. U predstavljanju su sudjelovali autori Péter Vukman, Lenka Krátká, Juliette Ronsin, Andrew Hodges i Anna Katalin Aklan, lektorica Elizabeth Salmore te urednici časopisa Igor Duda i Robert Kurelić. Radovi su čitateljima dostupni na Hrčku .
O projektu ArchaeoCulTour u Jutarnjem...
Nautičku patrolu Jutarnjeg lista proveli smo po arheološkim lokalitetima koji će činiti dio arheološke biciklističko-pješačke staze kao jednoga od rezultata projekta ArchaeoCulTour.
Veleposlanik Ruske Federacije, NJ.E....
Izvanredni i opunomoćeni Veleposlanik Ruske Federacije, NJ.E. g. Nesterenko Andrej održao je 10. lipnja 2021. s početkom u 10.30 sati predavanje na platformi ZOOM za sve studente koji uče ruski jezik u Hrvatskoj.
Gostujuća predavanja na temu...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Projekt stručne prakse Gostujuća predavanja na temu japanskog turističkog tržišta u Hrvatskoj 31. svibnja i 2. lipnja 2021. Drage studentice i dragi studenti, Drage kolegice i dragi kolege, u okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere organiziramo online gostujuća predavanja na temu japanskog turističkog tržišta u Hrvatskoj i obližnjoj regiji po sljedećem rasporedu:
Najava međunarodnog znanstvenog skupa...
Odsjek za povijest i Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine – Museo del territorio parentino te Državnim arhivom u Pazinu organiziraju međunarodni znanstveni skup X. Istarski povijesni biennale , s temom Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru .
Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks
Pogledajte i poslušajte intervju s izv. prof. dr. sc. Igorom Dudom, voditeljem Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) , proveden u prosincu u sklopu emisije Indeks na televizijskoj postaji TV Nova Pula:
Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra "Institut Puškin" s Filozofskog fakulteta u Puli, dobila je nagradu Veleposlanstva Ruske Federacije za svoj dugogodišnji rad u promicanju i podučavanju ruskoga jezika te za uspješnu organizaciju međunarodne rusističke konferencije "Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije". 
Robert Kurelić dobitnik nagrade...
Doc. dr. sc. Robert Kurelić s Odsjeka za povijest dobitnik je nagrade „Mirjana Gross“ za najbolju knjigu u 2019., za knjigu  Daily Life on the Istrian Frontier: Living on a Borderland in the Sixteenth Century  (Turnhout: Brepols, 2019).   Nagradu dodjeljuju Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti i Društvo za hrvatsku povjesnicu.
Arheo TiM i Sveučilište Jurja Dobrile...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet i Arheo TiM d.o.o. potpisali su sporazum o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji. Sporazumom je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse u privatnoj arheološkoj tvrtki.  
Fond Russkiy mir objavio je u vijestima prilog o konferenciji kao prvu vijest. Fond Russkiy mir dao je osnovati  V. V. Putin 2007. godine radi podrške ruskom jeziku i ruskoj kulturi. S fondom postoji već dugogodišnja suradnja.
Naša bivša studentica i kolegica, profesorica talijanskog jezika i književnosti te povijesti Dina Pervan Rabelo, napustila nas je nakon duge i teške bolesti. Dina je bila borac, kroz život je nosila svoj osmijeh kao najveću snagu i najjače oružje. Njoj su izazovi bili zabava, planovi hrana, a poraz joj nikad nije bio opcija. Prošlo je pet godina otkad je Dina obranila diplomski rad te nastavila nizati životne i sportske uspjehe.
U petak, 11. prosinca u 10 sati održat će se virtualni znanstveni simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri. Organizatori su Istarsko povijesno društvo, Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet potpisalo je dva nova sporazuma o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji s Arheološkim muzejom Osijek te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Sporazumima je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse na terenskim istraživanjima i u muzejima.
Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Od 1. do 3. prosinca 2020. Filozofski fakultet u Puli bit će domaćin međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije“. Ova konferencija posvećena je 20. godišnjici učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i 5. godišnjici od osnivanja Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Provodi se na daljinu preko platforme ZOOM, od 1. do 3. prosinca 2020. godine.
Nastava na Filozofskom fakultetu u Puli, prema objavljenom rasporedu nastave , započinje 6. listopada za 2. godinu diplomskih studija, odnosno 12. listopada za 1. godinu diplomskih studija.
Orijentacijski dan za studente prve godine preddiplomskih studija Filozofskog fakulteta održat će se 5. listopada 2020. u Svečanoj dvorani „Tone Peruško“ (Ronjgova 1, 2. kat)., a prema sljedećem rasporedu:
Nastava na Filozofskom fakultetu u Puli, prema objavljenom rasporedu nastave , započinje 6. listopada. Nastava se za studente prve godine preddiplomskih studija odvija u neposrednom kontaktu sa studentima, a u mješovitom obliku za studente druge i treće preddiplomskih te prve i druge diplomskih studija (obvezni kolegiji u neposrednom kontaktu, izborni online ).
Upute za online upise u jesenskom...
Dragi brucoši, budući studenti Sveučilišta Jurja Dobile u Puli, zahvaljujemo vam na odabiru studijskih programa Sveučilišta Jurja Dobile u Puli. Upisi na Sveučilištu Jurja Dobile u Puli će se provoditi online putem aplikacije Upisi UniPu. Aplikacija će biti dostupna na https://upisi.unipu.hr/ gdje će svaki korak biti opisan uputama. Više detalja možete pročitati u uputama koje smo pripremili i dostupne su putem ove poveznice: Upute za online upise
Svim studentima koji se upisuju u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. u utorak, 28. srpnja 2020. godine u 12 sati, putem SMS-a, stići će obavijest o načinu korištenja AAI@EduHr korisničkih podataka i usluga Sveučilišta.
Virtualni otvoreni dan sveučilišnog...
Virtualni otvoreni dan diplomskog studija japanologije održat će se u ponedjeljak, 3. kolovoza 2020. s početkom u 16 sati. U prvom dijelu predavanja svim zainteresiranim budućim studentima bit će predstavljene važne informacije o samom sadržaju diplomskog studija, razlikama pojedinih smjerova i uvjetima upisa, te mogućnostima nakon završetka studija. Drugi dio predavanja je namijenjen postavljanju pitanja i upoznavanju s nastavnicima zaposlenima na Odsjeku za azijske studije.
Informacije o nastavku upisa u prvu...
Daljni pristup upisima kroz aplikaciju Upisi UniPu koja je dostupna na poveznici https://upisi.unipu.hr/ bit će omogućen kandidatima koji su uplatom upisnine potvrdili namjeru upisa (nije potrebno dostavljati potvrdu o uplati).  Pristupni podatci za službeni mail i ostale usluge Sveučilišta dostavit će se putem SMS-a najkasnije u utorak, 28. srpnja 2020. 
Informacija o upisima u akademsku...
Svi pristupnici koji ostvare pravo upisa u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. i dobiju upisni broj od strane Središnjeg prijavnog ureda ( www.postani-student.hr ) pristupit će online upisima na odabrani studijski program na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli kroz aplikaciju za upis. 
Pulski studenti arheologije u Vrsaru...
Studenti arheologije Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule već nekoliko godina na području Općine Vrsar vrše arheološka istraživanja u sklopu znanstvenih projekata sveučilišta. U fokusu zanimanja studenata je lokalitet Monte Ricco (Gavanov vrh) u blizini Stancije Grande (Stancija Velika), kilometar udaljene od Vrsara, gdje su još 1960. godine prepoznati ostaci velike rimske cisterne, ali je pregledano i cijelo područje općine Vrsar. Pulski studij predviđa najviše prakse Pritom moram naglasiti da od studija arheologije u Hrvatskoj, pulski studij predviđa najviše prakse, istaknuo je profesor Robert Matijašić. O istraživanjima u Vrsaru i studiju arheologije više pročitajte u članku Glasa Istre    
Pozivamo vas na proslavu 3. rođendana studentske radijske emisije "Radio X-ica", 13. ožujka 2020. s početkom u 17 sati u Stanici 50 (prizemlje FET-a). Očekuje vas vesela rođendanska zabava, kolači, tombola... Veselimo se vašem dolasku!
Pozivamo sve zainteresirane na projekta Humano obrazovanje - odgovorno društvo koje će se održati 24. siječnja 2020. na Filozofskom fakultetu u Puli (Dvorana Slavka Zlatića) s početkom u 12 sati. Predstavljanje europskog projekta „Humano obrazovanje – odgovorno društvo“ (Hood), kojega su zajedno pokrenuli Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci i tri riječke udruge LORI, PaRiter, SOS Rijeka, s ciljem unapređenje znanja i vještina studenata i studentica Sveučilišta u Rijeci za aktivno građansko djelovanje u području rodne ravnopravnosti i povezanih ljudskih prava, stavit će naglasak na pokretanje novih kolegija unutar institucija visokog obrazovanja u suradnji s lokalnim institucijama i organizacijama.
Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Glagoljica bitna odrednica hrvatskog identiteta: Čudesni rast od hrvatskih korijena do svjetskih razmjera" autora dr. sc. mons. Mile Bogovića, gospićko-senjskog biskupa u miru, u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u Svečanoj dvorani "Tone Peruško" u 12 sati.
Sretan Božić i veselu 2020. godinu...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Veleposlanstvo Narodne Republike Kine objavljuju Natječaj za dodjelu četiriju (4) stipendija Vlade Narodne Republike Kine za preddiplomski, diplomski ili poslijediplomski studij te za stručno usavršavanje u akademskoj godini 2020./2021., za državljane Republike Hrvatske.
Poziv za sudjelovanje u humanitarnoj...
Već desetu godinu, humanitarna udruga "Naš san njihov osmijeh" provodi akciju "Jedna za druge" čiji je cilj prikupiti što veću količinu namirnica ili higijenskih proizvoda te ih podijeliti socijalno ugroženim obiteljima u Republici Hrvatskoj. U sklopu ove akcije u zgradi FFPU-a su postavljene kutije za prikupljanje navedenih proizvoda. Pozivamo vas da sudjelujete u ovoj akciji, te prema svojim mogućnostima donirate jedan proizvod najkasnije do 15. prosinca 2019. godine.
Voditeljicu Centra „Institut Puškin“...
Irena Mikulaco, predsjednica Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti i voditeljica Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ Pula dobitnica je „Medalje A. S. Puškina“. Medalju joj dodjeljuje Međunarodno društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti (MAPRYAL,  https://ru.mapryal.org/ ) koje postoji više od 50. godina, a Irena Mikulaco je individualna članica već deset godina.     ×      
Pozivaju se profesori i studenti da se pridruže otvaranju 17. Pulskih dana eseja, posvećenih obilježavanju 80 godina života akademika Josipa Bratulića. Program započinje u petak 18. listopada 2019., u 11.30 sati, u Svečanoj dvorani "Tone Peruško".    
Akademska godina 2019./2020. započinje u utorak, 1. listopada 2019., Orijentacijskim danom u 9 sati (Svečana dvorana „Tone Peruško“, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u srijedu, 2. listopada 2019., prema rasporedu nastave .
Centar za interdisciplinarna...
 Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika postao je članom međunarodne udruge  ArcLand International. Glavni cilj udruge je promicanja nedestruktivnih metoda u arheološkim istraživanjima i istraživanjima krajolika. http://arcland.org/
Zainteresirani studenti i studentice za rad u radijskoj emisiji HRT-a Radio Pule kao voditelji, glazbeni urednici ili tehničari, neka dođu na audiciju 12. rujna 2019. u 15 sati, adresa je Dalmatinova 5 (zgrada OTP banke, III. kat).
Predstavljanje knjige “De aquaeductu...
Poštovani, osobito nam je zadovoljstvo pozvati Vas na predstavljanje knjige “De aquaeductu urbis Romae S. I. Frontini – Znanstveni stil u antičkom komentaru”, autora Ante Matana, docenta na Odsjeku za klasičnu filologiju Filozofskog fakulteta u Puli. Knjiga donosi autorovu uspostavu latinskog izvornika s kritičkim aparatom, hrvatski prijevod te filološku i stilističku analizu komentara o ‘Rimskom Vodovodu’ rimskog autora Seksta Julija Frontina. Knjiga je prvo hrvatsko izdanje nekog Frontinova djela, kao i prvi prijevod na hrvatski njegova komentara o ‘Vodovodu’. O knjizi će govoriti doc. dr. sc. Sandra Tamaro (Filozofski fakultet u Puli), doc. dr. sc. Nada Bulić (Sveučilište u Zadru, recenzent) i autor. Predstavljanje će se održati u petak 5. srpnja 2019. u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli, I. M. Ronjgova 1, s početkom u 12.30h. Veselimo se Vašem dolasku! Pozivnica
Komemoracija za doc. dr. sc....
U spomen na nedavno preminuloga doc. dr. sc. Zvonimira Milanovića održat će se komemoracija u petak, 28. lipnja 2019. u 11:00 sati u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Filozofskog fakulteta, Ronjgova 1. 
Izložba "Ples s ludilom: sputana...
Što kad dijete do 7. godine promijeni pet adresa, a do 13. godine tri države, učeći tri nova jezika - od kojih nijedan nije jezik njegovih roditelja? Djeca zaslužuju stabilnost, ali to je nešto što Lucia Joyce, kći puno slavnijeg Jamesa, nikad nije imala. Odsjek za anglistiku poziva vas na otvorenje izložbe "Ples s ludilom: sputana kći Joyce", u petak, 7. lipnja 2019., u 11 sati, u Dvorani Slavko Zlatić. Izložbu će otvoriti veleposlanica Republike Irske u Hrvatskoj Olive Hempenstall, a predstavit će je Igor Jurilj, njen autor. Izložba se postavlja u sklopu 9. izdanja festivala Bloomsday Croatia, a realizirana je kroz suradnju Veleposlanstva Republike Irske u Hrvatskoj, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Turističke zajednice grada Pule i Udruge "Bloomsday Croatia" te Filozofskog fakulteta u Puli kao domaćina. Bloomsday 2019
Objavljen Natječaj za upis u I....
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavilo je Natječaj za upis studenata u prvu godinu sveučilišnih preddiplomskih studija, prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija i prvu godinu stručnih studija u akademskoj godini 2019./2020. Razredbeni postupak za upis provodi se u ljetnom i rujanskom roku.
Past, Present, Future 2019 - Peace in...
Na Filozofskom Fakultetu, u dvorani Slavka Zlatića, 30. i 31. svibnja održava se 3. bijenalni znanstveni skup Past, Present Future u organizaciji pulskoga Odsjeka za povijest. Otvaranje skupa, posvećenog temi mira kroz povijest je u 16 sati, a nakon pozdravnih govora uvodno će izlaganje održati dr. Hannah Cornwell sa Sveučilišta u Birminghamu. Radni jezik skupa je engleski. Program: https://ffpu.unipu.hr/images/50025334/PPF2019%20Programme.pdf
Odsjek za azijske studije vas srdačno poziva na gostujuća predavanja prof. dr. sc. Chikako Shigemori Bučar s Filozofskog fakulteta u Ljubljani (program CEEPUS) koja će se održati na Filozofskom fakultetu u Puli od 3. do 6. lipnja.
Predstavljanje zbornika: Ususret...
Petak, 24. svibnja 2019. u 12.00 sati, svečana dvorana "Tone Peruško", Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Pozivamo Vas na predstavljanje zbornika  Ususret dijalogu  posvećenog sedamdesetoj godišnjici profesorice Mirjane Benjak u izdanju Muzeja Museo Lapidarium, Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Mirjana Benjak svojim je bogatim znanstveno-istraživačkim, pedagoškim i stručnim radom te društvenim i kulturnim angažmanom u duhu interkulturalizma promovirala svoj matični fakultet, svoj grad Novigrad-Cittanovu, Istru i Hrvatsku, i to ne samo u susjedstvu (pogotovo Sloveniji), nego i šire. Ovom joj knjigom njezine učenice i učenici, studentice i studenti, suradnice i suradnici, kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji, Novigrađanke i Novigrađani iskazuju zahvalnost i poštovanje.
Radio x-ica osvojila nagradu u...
Na studentskom forumu „Moja inicijativa u obrazovanju“ koji se održao na sveučilištu Herzen u Sankt-Peterburgu studentice Filozofskog fakulteta pod mentorstvom prof. Irene Mikulaco osvojile su nagradu za projekt Radio x-icu. Čestitamo!
Najava međunarodne konferencije...
Od 3. do 7. lipnja na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se međunarodna konferencija "Europski intelektualci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće" na kojoj će sudjelovati oko 70 sudionika. Sekcije će biti na hrvatskom, ruskom i talijanskom jeziku i predviđen je bogat program za sudionike. Organizatori su: Filozofski fakultet u Puli, Centar "Institut Puškin" Pula, Matica hrvatska, Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti uz podršku Kulturnoga centra Italije u Zagrebu i Međunarodnog društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Partneri konferencije su Sveučilište u Pjatigorsku (Rusija), Arheološki muzej Istre, Ribarska koliba Resort, Općina Bale i Plesni centar studio.
Najava Tribine Odsjeka za povijest:...
Pozivamo Vas na  Tribinu Odsjeka za povijest Statuti istarskih komuna koja će se održati 17. svibnja 2019. (petak) u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Predavač je Jakov Jelinčić, novi počasni doktor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a predavanje je organizirano povodom Dana povijesti koji se već godinama obilježava diljem Hrvatske u sklopu Festivala povijesti Kliofest. Dugogodišnji zaposlenik i uspješni ravnatelj Državnoga arhiva u Pazinu, Jakov Jelinčić autorom je zavidnog broja znanstvenih radova, ali i osoba koja svojom djelatnošću već desetljećima otvara veće mogućnosti korištenja povijesnih izvora. Dovoljno je navesti kako je, u suradnji s pokojnim mons. Ivanom Grahom, između 1970. i 1980. obišao i popisao, ne samo kapelanijske, župne, dekanatske i kaptolske arhive hrvatskog dijela Istre, već i matične urede gradova i općina, a sredili su i povijesne izvore koji se čuvaju u Biskupijskom arhivu u Poreču. Generacijama pulskih studenata Jelinčić je ostao u sjećanju kao predavač latinskog jezika, pri čemu je mlade naraštaje uspješno upoznavao s klasičnim jezikom neophodnim za korištenje velikoga dijela povijesnih izvora. K tome, znanje što ga je stekao desetljetnim proučavanjem arhivskoga gradiva uvijek je rado dijelio s mlađim kolegama, među kojima su i neki danas već priznati i od struke cijenjeni povjesničari. Nakon umirovljenja 2003., nastavio je sa znanstvenim radom, a od osobite je važnosti projekt Kolana od Statuti koji bi teško bio izvediv bez njegova doprinosa, u suradnji s ostalim eminentnim i međunarodno priznatim znanstvenicima. S obzirom na zamjetne rezultate postignute kroz ovaj projekt, i predavanje u petak bit će posvećeno statutima nekadašnjih istarskih komuna. Dobro došli!
Odluka o nastupnom predavanju dr. sc....
Na temelju članka 42. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 2. stavka 2. Odluke o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno-nastavna zvanja, umjetničko-nastavna i nastavna zvanja (NN broj 129/05), dekanica Filozofskog fakulteta donosi sljedeću   O  D  L  U  K  U o održavanju nastupnog predavanja                  Utvrđuje se održavanje nastupnog predavanja pristupnika za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta, područje humanističkih znanosti, polje arheologija, grana antička arheologija             dr. sc. Davor Bulić, u četvrtak, 23. svibnja 2019. u 12:00 sati, dvorana 17 na temu Rimske gospodarsko-rezidencijalne izvangradske građevine: primjeri iz pulskog agera u okviru redovite nastave iz kolegija Antička arheologija u Hrvatskoj Odluka
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Poštovani, pozivamo Vas na Tribinu Odsjeka za povijest Novi prilozi povijesnoj demografiji koja će se održati 10. svibnja 2019. (petak) u 10 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Izlagači su novi doktori znanosti, nekadašnji studenti pulskog Odsjeka za povijest, Samanta Paronić i Marko Jelenić. Mlade povjesničare i teme njihovih istraživanja uvodno će predstaviti njihov mentor prof. dr. sc. Slaven Bertoša. Dobro došli! Odsjek za povijest
International Mediterranean Survey...
Od 10. do 12. svibnja 2019. u organizaciji Odsjeka za arheologiju održava se međunarodna arheološka radionica International Mediterranean Survey Workshop. Program i sažeci radionice
Postgraduate and Early Career...
26. i 27. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se znanstveni skup mladih istraživača srednjovjekovne arheologije. U petak, 26. travnja skup se održava u dvorani 12 Filozofskoga fakulteta, dok se u subotu, 27. travnja održava u Dvorani Slavka Zlatića.    
Hrvatski književni povjesničari -...
U Zagrebu i Topuskom 25. i 26. travnja 2019. u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i suorganizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održat će se znanstveni skup o Ljubomiru Marakoviću, hrvatskom književniku, književnom povjesničaru i kritičaru. Program skupa
Najava 17. Festivala znanosti na...
U sklopu 17. Festivala znanosti u petak, 12. travnja u 12 sati u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Filozofskoga fakulteta održat će se predavanje za javnost pod naslovom “O bojama u jeziku i o jeziku u bojama”.
Najava Tribine Odsjeka za povijest:...
Javno predavanje Odjeci Praškog proljeća u Jugoslaviji 1968. godine doc. dr. sc. Milana Sovilja održat će se 10. travnja 2019. (srijeda) u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Milan Sovilj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Hradec Králové (Češka) preko Erasmus programa gostuje na Odsjeku za povijest.
Odluka o pokretanju postupka za izbor...
Na temelju članka 45. Statuta Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (pročišćeni tekst) , a u skladu s člancima 39., 40., 41. istog Statuta Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta na svojoj 41. redovitoj sjednici održanoj dana 26. ožujka 2019. godine donosi sljedeću ODLUKU o pokretanju postupka za izbor dekana Filozofskog fakulteta Odluka.pdf
Najava prvoga međunarodnog javnog...
U sklopu Europskoga latinsko-grčkoga festivala -  Festival Européen Latin Grec   22. ožujka 2019. od 10 do 11 sati  u zgradi Filozofskoga fakulteta (Ronjgova 1, dv. 17) održat će se javno čitanje stihova iz Homerove Ilijade. Time se i Hrvatska pridružuje mreži zemalja diljem svijeta u kojima će se u isto vrijeme čitati stihovi toga svevremenog autora iz drevne Grčke.   Pridružite nam se! Ne brinite: ne morate znati starogrčki jer čitat ćemo prijevode stihova na hrvatski jezik. Više informacija o događaju saznajte na  http://festival-latingrec.eu/english-public-reading/  ili pratite događaj putem Facebooka:  https://www.facebook.com/FestivalLatinGrec/  
Najava gostujućih predavanja prof....
Odsjek za azijske studije najavljuje blok predavanja prof.   BYOUNG YOONG KANG  od 18. 3. do 20. 3. na temu:   A Cosy Chat with a Korean Writer: Korean Literature of One Kind or Another < 한국에서   온   작가와의   편안한   담소 :  한국   문학의   이모저모 > Profesor  dolazi sa Sveučilišta u Ljubljani zahvaljujući sudjelovanju  Odsjeka za azijske studije u Ceepus programu: "South and North Korea: Korean and Koreans: reaserch, research based teaching & networking for synergies in central and eastern Europe" (CIII-CZ-0604-08-1819)
Tribina Odsjeka za povijest: Petar...
Poštovani, pozivamo Vas na javno predavanje Hrvatske povijesne ceste - Karolina, Jozefina i Lujzijana dr. sc. Petra Feletara, koje će se održati 15. ožujka 2019. (petak) u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Povod je predavanju istoimena monografija objavljena 2016. godine, a organizirano je kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest.
Nastupno predavanje, dr. sc. Boris...
Na temelju članka 42, Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 2, stavka 2, Odluke o obliku i načinu provedbe nastupnog predavanja za izbor u znanstveno-nastavna zvanja, umjetničkonastavna i nastavna zvanja (NN broj 129105), dekanica Filozofskog fakulteta donosi sljedeću ODLUKU o održavanju nastupnog predavanja  Odluka o nastupnom predavanju
Stipendije Fulbright programa za...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za mobilnost i programe EU-a i Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u RH objavljuju natječaj za stipendije programa Fulbright za akademsku godinu 2020./2021.: 1. Stipendije za postdoktorska istraživanja u trajanju od jednog ili dva semestra (5 ili 9 mjeseci); 2. Stipendije za preddoktorska istraživanja u trajanju od dva semestra (9 mjeseci; uvjet: akademski naziv magistra znanosti ili upisan doktorski studij u RH).
Predstavljanje Zbornika o Đuri...
U četvrtak, 14. ožujka 2019. u 17 sati, u Dvorani Slavka Zlatića (Ronjgova 1, Pula) bit će predstavljeni zbornici o povjesničarima hrvatske književnosti Đuri Šurminu i Miloradu Mediniju.  Zbornike će predstaviti prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, Odsjek za povijest hrvatske književnosti HAZU, prof. dr. sc. Valnea Delbianco, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Tomislav Vodička, prof., glavni tajnik Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Dobro došli! Filozofski fakultet
Radionica o poslovnome komuniciranju...
U Tjednu hrvatskoga jezika u ožujku nastavnici Katedre za jezik „Ivan Zoričić“ Odsjeka za kroatistiku organiziraju besplatnu radionicu o poslovnome komuniciranju  Hrvatski standardni jezik u pisanoj poslovnoj komunikaciji . Naglasak će biti na uporabnim tekstovima: kako pisati životopis, molbu, poslovna pisma, e-poruke i sl., a polaznici će moći dobiti odgovore i na druge jezične dvojbe s kojima se svakodnevno susreću. Radionica je namijenjena onima kojima je poslovno komuniciranje strukom, ali i svima onima koji žele svoje e-dopisivanje jezično preispitati, „dotjerati“, usavršiti. Radionica će se održati  11. ožujka od 18 do 20 sati  u zgradi Fakulteta, I. M. Ronjgova 1, 1. kat, dvorana 17. Broj polaznika je ograničen, maksimalno 25 polaznika, a prijave su obvezne na e-adresu  kroatistika@unipu.hr .
Objavljen je natječaj HRZZ:...
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za Istraživačke projekte i Uspostavne istraživačke projekte. Rok za prijavu je 30. travnja 2019. VIše podataka dostupno je na poveznici www.hrzz.hr
Predavanje Ive Goldsteina i...
U četvrtak 28. veljače 2019. u 12 sati Ivo Goldstein održat će predavanje u Svečanoj dvorani “Tone Peruško” Sveučišta Jurja Dobrile u Puli (Ivana Matetića Ronjgova 1). U 19 sati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca Arheološkog muzeja Istre (De Villeov uspon 8) bit će predstavljena njegova knjiga Jasenovac. Uz Ivu Goldsteina o knjizi će govoriti Ivo Pejaković i Seid Serdarević. Jasenovac Ive Goldsteina je prva prava znanstvena monografija o jednom od najstrašnijih mučilišta i gubilišta Drugog svjetskog rata. Utemeljena je na obilju arhivske građe i pisana akribično, odgovorno, bez ideoloških predrasuda, zadnjih namjera i politikantskih motiva. 
Iz medija o arheološkim...
O novostima s arheoloških istraživanja koje Filozofski fakultet provodi na sv. Mihovilu u Puli, mjestu budućeg studentskog doma, saznajte na poveznici  http://www.lavoce.hr/cronaca/cronaca-polese/3919-una-necropoli-sul-colle-san-michele
Raspored nastave u ljetnom semestru...
Prema Kalendaru za akademsku godinu 2018./2019., nastava započinje u ponedjeljak 25. veljače 2019. godine. Raspored preuzmite na stranici:
Najava znanstvenog skupa Past,...
Odsjek za povijest organizira treći po redu skup u seriji Past, Present, Future (30.V.-1.VI.) na temu "Peace in History: Avoiding War and the Quest for Social Justice". Pozivaju se svi zainteresirani izlagači da se prijave do 28. veljače 2019. https://ffpu.unipu.hr/past-present-future-2019
Prijave studijskih programa
Prijave studijskih programa započet će 1. veljače 2019. u 9 sati.  Na Filozofskom fakultetu u Puli možete studirati arheologiju, engleski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, japanski jezik i kulturu, latinski jezik i rimsku književnost, povijest te talijanski jezik i književnost.  Novost je da su od ak. god. 2019./2020. dvopredmetni studiji u slobodnim kombinacijama. Detalje potražite na stranici  https://www.postani-student.hr
Predstavljanje knjige  Igora Grbića...
Dobro došli na predstavljanje knjige Igora Grbića "The Occidentocentric Fallacy: Turning Literature into a Province" (Cambridge, 2018.). Knjiga obrazlaže književnokritičku zabludu koju autor naziva okcidentocentričnom, a koja se, budući da je sistemska, nadaje zapravo kao zabluda književnoteorijska. Kakav je legitimitet znanosti (u ovom slučaju, zapadne znanosti o književnosti) koja svoje načelne sudove donosi na osnovi krnjeg uzorka (u ovom slučaju, zapadne književnosti)? Što je potrebno da se književnost (a onda, u širem smislu, i kultura) i na Zapadu konačno počne proučavati kao takva, kao književnost, bez implicitnih kvalifikativa? Koje su pritom opasnosti od zamjenjivanja teksta kontekstom te od specijalizacije? Knjigu će u srijedu, 23. siječnja 2019., u 18 sati, u svečanoj dvorani "Tone Peruško" Filozofskog fakulteta u Puli predstaviti indolog Krešimir Krnic, viši predavač na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, kulturolog Aljoša Pužar, izvanredni profesor na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani, japanologinja Irena Srdanović, izvanredna profesorica na Filozofskom fakultetu u Puli i autor.
Najava Tribine Odsjeka za povijest:...
Poštovani, pozivamo Vas na javno predavanje O završnom razdoblju hrvatske nacionalne integracije i stvaranju suvremene hrvatske države prof. dr. sc. Nevija Šetića, koje će se održati 21. siječnja 2019. (ponedjeljak) u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića. Povod predavanju drugo je izdanje monografije "Ostvarenje suvremene hrvatske države" objavljeno 2017. te prošlogodišnji engleski prijevod naslovljen "A Brief Introduction to Modern Croatian Nation-State Building". Predavanje je organizirano kao redovita mjesečna Tribina Odsjeka za povijest. Nevio Šetić redoviti je profesor na Odsjeku za povijest pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Područje njegova znanstvenog interesa je hrvatska moderna i suvremena povijest (19. i 20. st.). Posebno istražuje u području Istre, Rijeke i kvarnerskih otoka razdoblje francuske uprave, proces hrvatske nacionalne integracije, modernizacije i demokratizacije te novovijeke veze hrvatskih zemalja (Istre i Dalmacije, Istre i Hrvatske i Slavonije...), kao i proces ostvarenja suvremene hrvatske države. Napisao je više monografija te niz znanstvenih i stručnih članka. Uz znanstvenoistraživački rad sustavno radi i na popularizaciji znanosti i njezinih rezultata pišući prikaze, bilješke, feljtone i druge priloge za časopise i novine te sudjelovanjem u radijskim i televizijskim emisijama. Dobro došli! Odsjek za povijest
Najava natječaja HRZZ-a za...
Sljedeći natječaj za Istraživačke projekte i Uspostavne istraživačke projekte raspisat će se u  veljači 2019. godine. Na natječaj mogu se prijaviti svi znanstvenici zaposleni na znanstvenim organizacijama upisane su u Upisnik znanstvenih organizacija koji se vodi pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a koje ispunjavaju minimalne uvjete propisane Pravilnikom o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstvenih organizacija i sadržaju dopusnice (NN 83/10). Voditelj projekta može prijaviti projektni prijedlog isključivo u onom području ili područjima za koje je akreditirana znanstvena organizacija u kojoj je zaposlen. Jedan znanstvenik može istovremeno sudjelovati na 2 HRZZ projekta; kao suradnik na 2 projekta ili voditelj jednog projekta i suradnik na jednom projektu. Svi voditelji i suradnici HRZZ projekata koji završavaju do 31. prosinca 2019. mogu se prijaviti na natječaje u 2019. godini, sukladno uvjetima natječaja. Do objave natječaja HRZZ neće objavljivati dodatne informacije.
Otvoren natječaj Program suradnje s...
Svrha Programa je prijenos znanja i privlačenja ulaganja u sustav znanosti RH te posredno i u sustav gospodarstva kroz suradnju domaćih i znanstvenika iz dijaspore. Konačni cilj Programa je poticanje zapošljavanja znanstvenika u ranoj fazi razvoja karijere i umrežavanje sa znanstvenicima u dijaspori. Također, razvijaju se i osnažuju kompetencije za sudjelovanje u natječajima europskih i međunarodnih organizacija. Natječajem Programa „Znanstvena suradnja“ predviđena je provedba znanstveno-istraživačkih projekata u svim znanstvenim područjima u trajanju najdulje do 31.5.2023. godine (planirani je početak projekata rujan/listopad 2019. godine) te zapošljavanje najmanje dvaju mladih znanstvenika po projektu od kojih jedan mora biti doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere. Financirat će se provođenje znanstvenog istraživanja, nabava opreme, ukupan trošak plaća mladih znanstvenika, mobilnost i neizravni troškovi. Datum raspisivanja natječaja:  3. siječnja 2019. Rok za prijavu:  28. veljače 2019. do 13:00 (CET) Istraživačko područje:  sva znanstvena područja Proračun natječaja:  42.500.000,00 kuna Trajanje financiranja projekata:  najmanje 3 godine, najdulje do 31. 5. 2023. Okvirni početak projekata:  rujan/listopad 2019. godine. Projekti trebaju započeti najkasnije 3 mjeseca nakon primitka obavijesti o otvaranju pregovora o radnom i financijskom planu. Više o natječaju potražite na poveznici Znanstvena suradnja
Najava natječaja HRZZ
Natječajni rok za program „Istraživački projekti“ je u pripremi te je predviđeno njegovo raspisivanje u veljači 2019. godine. Detaljnije informacije o uvjetima i roku za prijave bit će obavljene na mrežnim stranicama Zaklade  https://www.hrzz.hr .
Čestitka - Filozofski fakultet u Puli
                                                                                                                                                                                             
Najava Tribine Odsjeka za povijest:...
Pozivamo Vas na novu Tribinu Odsjeka za povijest u utorak, 18. prosinca 2018. s početkom u 12 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli (I. M. Ronjgova 1). Prosinačka je Tribina posvećena šezdesetoj godišnjici osnutka Državnog arhiva u Pazinu te objavljivanju jubilarnoga 25. broja Vjesnika istarskog arhiva. Na Tribini će govoriti prof. dr. sc. Ivan Jurković, glavni urednik Vjesnika te Gordan Grzunov i Anamarija Kurelić, djelatnici Arhiva. Dobro došli! Odsjek za povijest
Predstavljanje časopisa Problemi...
HRVATSKA AKADEMIJA ZNANOSTI I UMJETNOSTI ZAVOD ZA POVIJESNE I DRUŠTVENE ZNANOSTI U RIJECI S PODRUČNOM JEDINICOM U PULI     ljubazno Vas poziva na predstavljanje časopisa   Problemi sjevernog Jadrana , sv. 16 u petak, 14. prosinca 2018. u 11 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, I. M. Ronjgova 1   Uz pozdravnu riječ akademika Petra Strčića, voditelja Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli i prof. dr. sc. Klare Buršić-Matijašić, dekanice Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli   časopis će predstaviti: prof. emeritus Miroslav Bertoša (glavni urednik), prof. dr. sc. Robert Matijašić i dr. sc. Sanja Holjevac (moderatorica).   Radujemo se Vašemu dolasku!
Predstavljanje knjige "Mrvice s...
24. S(n)jam knjige u Istri i Sandorf pozivaju Vas na predstavljanje knjige doc. dr. sc. Igora Grbića, "Mrvice s gozbe", u četvrtak, 6. prosinca 2018. u 17.00 sati u Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja.
Poziv na obilježavanje 50. obljetnice...
Pozivamo vas 30. studenoga 2018. u 12 sati na prigodan program povodom obilježavanja 50. obljetnice Znanstvenog skupa Susreti na dragom kamenu.  Za inicijatore i suorganizatore Amforapress Pula Mirko Urošević
Iz medija o Tribini Odsjeka za...
"Predavanje "Povijesno i etnokulturno konstruiranje zavičaja: Kako Hrvatsku 'pripojiti' Istri" održao je u petak na Filozofskom fakultetu pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile istaknuti povjesničar, prof. emeritus Miroslav Bertoša. Kroz predavanje, koje u sklopu redovitih mjesečnih tribina organizira Odsjek za povijest ovog fakulteta, Bertoša se osvrnuo na 50 godina od objavljivanja "Knjige o Istri". Knjiga je nastala prema zamisli Tone Peruška kojega je prerana smrt spriječila u realizaciji, pa su pod vodstvom Zvane Črnje koji je, kako kaže Bertoša, davao "ton," Peruškov nacrt tekstovima dopunili eminentni znanstvenici i intelektualci Bertoša, Josip Bratulić, Etore Poropat, Jelka Radauš-Ribarić, Josip Roglić, Ive Rudan, Petar Strčić, Ante Šonje, Viktor Vitolović, Slavko Zlatić te Zvane Črnja, dok je recenzent bio Šime Balen."   Članak pročitajte na  https://www.glasistre.hr/kultura/-prof-emeritus-miroslav-bertosaosim-sto-istru-treba-pribliziti-zagrebu-zagreb-treba-pribliziti-istri-575255?fbclid=IwAR1cCQM5nNiuhUWZqHsxhoIVPRDS4DsRuZZWD8qdY_UbGvyAO6QVkin1_Eo
Iz medija o arheološkim...
"U krugu Sveučilišnog kampusa studenti povijesti i brucoši s novootvorenog studija arheologije, sagnuti nad kamenim okvirima srednjovjekovnih grobova uz austrijsku tvrđavu Sv. Mihovil, kistovima i četkicama oslobađaju ostatke kostiju. Čiste teren na kojem će se izgraditi drugi paviljon Studentskog doma, tik uz napuštenu bolničku praonicu, budući treći domski paviljon. Građevinski radovi trebali bi početi na proljeće i konzervatorski su uvjeti da se čitavo ovo područje prije toga arheološki istraži i dokumentira." Više o istraživanjima potražite na  https://www.glasistre.hr/pula/temelji-buduceg-studentskog-doma-bit-ce-na-srednjovjekovnom-groblju-575170?fbclid=IwAR1zyzRweQyjU60hBbaGdxaspQbPWbg7XxMsTLLE4qrUDlZqzGkjk3DB7jc
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Pozivamo sve zainteresirane na Tribinu Odsjeka za povijest koja će se održati u petak, 23. studenoga 2018. u 13 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića (I. M. Ronjgova 1, prizemlje).  Dobro došli! Odsjek za povijest
Predstavljanje knjige "Zato što...
Filozofski fakultet u Puli i Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika pozivaju Vas na predstavljanje knjige  Zato što vrime ne  prolazi  Borisa Domagoja Biletića koje će se održati u ponedjeljak, 19. studenoga 2018. u 12:30 sati u Dvorani Slavka Zlatića.
Predstavljanje novoga broja časopisa...
Odsjek za kroatistiku  srdačno Vas poziva na predstavljanje  Tabule 15 , Zbornika radova s 1. Međunarodnoga znanstvenog skupa  Kroatistika unutar slavističkoga, europskog i svjetskog konteksta  (u povodu 20. godišnjice osnutka studija hrvatskoga jezika i književnosti u Puli) (15.-17. listopada 2015.) u četvrtak, 15. studenoga 2018. u 12 sati u   Dvorani Slavka Zlatića  (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje). Govore: glavni urednik Tabule, izv. prof. dr. sc. Robert Blagoni, urednici broja / zbornika, izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović i doc. dr. sc. Daniel Mikulaco.
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u znanstveno nastavno zvanje docentice Danijele Doblanović Šuran koje će se održati u petak, 30. studenoga u 14.30 sati u predavaonici br. 12.
Poziv studentima na radionicu...
Pozivamo vas da sudjelujete na radionici Odredište EU: Budućnost mladih u Hrvatskoj u organizaciji Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, koja će se održati u petak 16. studenog 2018. godine u 11 sati na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Ivana Matetića Ronjgova 1, u dvorani Slavka Zlatića. Radionica je namijenjena mladima, a cilj je u interaktivnom okruženju kroz raspravu istražiti uzroke koji utječu na razinu znanja mladih o Europskoj uniji i njihovim pravima te detektirati primjere njihovih neispunjenih očekivanja od članstva Republike Hrvatske u EU. Radionica je dio projekta Odredište EU: Budućnost mladih u Hrvatskoj, koji sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U prvom dijelu projekta, napravili smo analizu prvih pet godina hrvatskog članstva u EU i načina na koji je ono utjecalo na neke segmente života mladih u RH, koja će poslužiti kao podloga za rasprave s mladima. U drugom dijelu projekta, ideja je kroz radionice s mladima diljem Hrvatske raspraviti te teme i vidjeti kakva su njihova očekivanja spram članstva i kako oni vide svoju budućnost u Hrvatskoj i EU. Centar Miko Tripalo ovim projektom nastoji utjecati na poboljšanje znanja mladih o Europskoj uniji i njihovim pravima te prednostima koje im hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pruža. To je posebno važno s obzirom na skoro predsjedanje Hrvatske institucijama Europske unije (2020), za što će Ministarstvo vanjskih i europskih poslova morati angažirati ljude sa znanjem funkcioniranja Europske unije. Ovaj projekt usmjeren je stoga i na davanje praktičnih znanja koje će moći koristiti svi oni koji se odluče javiti na natječaje Ministarstva vanjskih i europskih poslova. U nadi da ćete se odazvati ovom pozivu, molimo Vas da potvrdite svoje sudjelovanje do utorka 13. studenog 2018. godine Hrvoju Nemetu na nemet@tripalo.hr. Srdačan pozdrav, Doc.dr.sc. Dario Čepo Voditelj projekta i član Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Pozivamo sve zainteresirane na Tribinu Odsjeka za povijest koja će se održati u četvrtak, 8. studenoga 2018. u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Svečanoj dvorani Tone Peruška (I. M. Ronjgova 1, II. kat).  Dobro došli! Odsjek za povijest
Iz medija: "More kao poveznica...
Svečano otvorenje Međunarodnog znanstvenog skupa "Kultura mare internum - humanističke ideje, veze, paralele" održano je 12. listopada u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Skup organizira Odsjek za klasičnu filologiju. Znanstveni skup trajao je od 12. do 14. listopada, a tema interesa je bila razdoblje ranoga novog vijeka, te naročito doba humanizma i renesanse, što sadržava u sebi zametak suvremenoga europskog zajedništva i kulture. Članak pročitajte u Glasu Istre: https://www.glasistre.hr/kultura/-kultura-mare-internum-humanisticke-ideje-veze-paralele-more-kao-poveznica-kultura-i-civilizacija-572175
Filozofski fakultet na Europskoj noći...
  Europska noć istraživača u Puli održat će se 28. rujna 2018. na tri lokacije - TRG FORUM, GALERIJA CVAJNER i KINO VALLI. Događaj počinje u 17 sati i traje do 22 sata. Temeljni cilj Projekta je raznovrsnim aktivnostima na području popularizacije znanosti približiti istraživačku djelatnost široj javnosti, studentima i učenicima, osvijestiti važnost znanosti i inovacija za razvoj društva kao i njihovu zabavnu i kreativnu dimenziju te potaknuti mlade da razmišljaju o istraživačkoj karijeri. Hrvatski projekt Europska noć istraživača poziva javnost da o istraživačima razmišlja kao o svojevrsnim umjetnicima čija je djelatnost odraz njihove kreativnosti i originalnosti. S obzirom na to da je 2018. Europska godina kulturne baštine, aktivnosti u 2018. godini bit će posvećene oživljavanju kulturne baštine, a one u 2019. na naglašavanje važnosti očuvanja kulturne baštine za budućnost. Sama Noć istraživača održat će se kao i uvijek posljednji petak mjeseca rujna, a prethodit će joj brojna preddogađanja. Suradnici na projektu Noći istraživača u Hrvatskoj su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Splitu, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Hrvatsko katoličko sveučilište, Sveučilište Sjever, Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Institut Ruđer Bošković, Mediteranski institut za istraživanje života, Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša – Split, Staroslavenski institut, The British Cuncil, Hrvatska zaklada za znanost i Državni zavod za intelektualno vlasništvo.
Orijentacijski dan za studente prve...
Akademska godina 2018./2019. započinje u ponedjeljak, 1. listopada 2018., Orijentacijskim danom u 9 sati (Svečana dvorana „Tone Peruško“, I. Matetića Ronjgova 1/II), a nastava u utorak, 2. listopada 2018., prema rasporedu predavanja.
Novi studiji na Filozofskom...
U rujanskom se roku na Filozofskom fakultetu u Puli mogu upisati dva nova studija - Arheologija i Engleski jezik i književnost! Na dvopredmetnim studijima Arheologija te Engleski jezik i književnost mogu se birati kombinacije sa studijima povijesti, hrvatskog, latinskog, talijanskog jezika i književnosti ili japanskog jezika i kulture, ili studirati dvopredmetnu kombinaciju arheologija i engleski. https://www.glasistre.hr/pula/na-sveucilistu-jurja-dobrile-novi-preddiplomski-studiji-od-jeseni-se-u-puli-studira-arheologija-anglistika-te-kultura-i-turizam-s-talijanskim-jezikom-569172
Sporazum o znanstvenoj i stručnoj...
Dana 12. srpnja 2018., na inicijativu Odsjeka za kroatistiku, sklopljen je sporazum o znanstvenoj i stručnoj suradnji između Filozofskoga fakulteta u Puli i Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba. Sporazum su potpisali: prorektorica za upravljanje resursima Sveučilišta u Puli prof. dr. sc Lorena Mošnja Škare, dekanica Filozofskoga fakulteta prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić te ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje dr. sc. Željko Jozić, viši znanstveni suradnik. Nakon sklapanja sporazuma ravnatelj Instituta dr. sc. Željko Jozić i i znanstvenica s Instituta dr. sc. Milica Mihaljević održali su predavanje "Hrvatski jezik u tisku i na mreži". https://www.glasistre.hr/pula/sporazum-o-znanstvenoj-i-strucnoj-suradnji-ihjj-a-i-sveucilista-u-puli-565970
Katedra za jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Puli i Regionalni aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Pula pozivaju vas na predavanje Hrvatski jezik u tisku i na mreži dr. sc. Željka Jozića, višega znanstvenog suradnika i ravnatelja Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje te dr. sc. Milice Mihaljević, znanstvene savjetnice u trajnome zvanju s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba u četvrtak, 12. srpnja 2018. u 12.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića, Ivana Matetića Ronjgova 1.
Najava znanstvenog skupa...
Na konferenciji za novinare održanoj 27. lipnja 2018. predstavljen je međunarodni znanstveni skup "Kultura Mare internum - Humanističke ideje, veze i paralele u ranome novom vijeku" koji će se održati od 12. do 14. listopada 2018. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Uz dekanicu Filozofskog fakulteta prof. dr. Klaru Buršić-Matijašić, o ovome skupu govorili su i doc. dr. Violeta Moretti, doc. dr. Martina Damiani, mag. educ. Ana Mihaljević i predstojnik Odsjeka za klasičnu filologiju doc. dr. Zvonimir Milanović. Više o konferenciji na:  https://www.glasistre.hr/…/nova-promisljanja-u-umjetnosti-z…
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Pozivamo sve zainteresirane na Tribinu Odsjeka za povijest koja će se održati u utorak, 26. lipnja 2018. u 18 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Dvorani Slavka Zlatića (I. M. Ronjgova 1). Studenti diplomskoga studija povijesti predstavit će svoja istraživanja na temu Rat i bolest: pacijenti pulske Pokrajinske bolnice 1915. Dobro došli! Odsjek za povijest
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnika za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docenta iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika - talijanska književnost, dr. sc. Fabrizija Fiorettija dana 8. lipnja 2018. u 14.30 sati, predavaonica 8, na temu "Verristi contro manzoniani, italiani contro slavi. La letteratura italiana nell'Istria del secondo Ottocento".
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja pristupnice za izbor u znanstveno-nastavno zvanje i na radno mjesto docenta iz znanstvenog područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana romanistika - talijanska književnost, dr. sc. Martine Damiani dana 8. lipnja 2018. u 13.30 sati, predavaonica 8, na temu "L'opposizione alla norma letteraria nella commedia di Pietro Aretino".
Dani ruskoga jezika i kulture u...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet i Centar ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin” Pula pozivaju Vas na Dane ruskoga jezika i kulture, od 29. svibnja do 8. lipnja 2018. Očekuju Vas pozvana predavanja stranih i domaćih predavača, gostovanje ruske i bjeloruske spisateljice, koncert Muzičke akademije, večer poezije, gastro i filmska večer. Veselimo se Vašem dolasku! Ulaz je besplatan. Program
Iz medija: "Afirmacija terenske...
"U vijećnici Filozofskog fakulteta održana je konferencija za novinare u organizaciji Odsjeka za povijest kako bi se javnosti predstavila jedinstvena komponenta pulskog Odsjeka za povijest. Riječ je o terenskoj nastavi koju sustavno i kao dio kurikuluma provodi jedino pulski Odsjek za povijest. Od svog uvođenja naišla je na veliko odobravanje studenata, a o njezinom akademskom učinku razgovarali su neki od nastavnika koji ju provode." Više pročitajte u Glasu Istre  http://www.glasistre.hr/fe584208-c04a-49e0-9c55-e57378573cc1
Predstavljanje knjige doc. dr. sc....
Pozivamo Vas na predstavljanje knjige Boljunske etimologije. Podrijetlo romanizama u boljunskim govorima autorice Sandre Tamaro u ponedjeljak 21. svibnja 2018. u 12 h u dvorani Slavka Zlatića u zgradi Filozofskoga fakulteta (I. M. Ronjgova 1).  O knjizi će govoriti: recenzenti akademik Goran Filipi i doc. dr. sc. Ivana Škevin Rajko, autorica doc. dr. sc. Sandra Tamaro te moderator doc. dr. sc. Valter Milovan.  Radujemo se Vašem dolasku
Gostujuće predavanje: doc. dr. sc....
Katedra za jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Puli  i  Regionalni aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Pula pozivaju Vas na predavanje O prilozima u hrvatskome jeziku  doc. dr. sc. Maje Glušac s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku u petak, 11. svibnja 2018. u 11 sati u Dvorani Slavka Zlatića, Ivana Matetića Ronjgova 1 Radujemo se Vašem dolasku!
Pozivamo sve zainteresirane na Tribinu Odsjeka za povijest tj. predstavljanje zbornika "Istra u Velikom ratu: glad, bolesti, smrt" koje će se održati u petak, 11. svibnja 2018. u 12 sati na Filozofskom fakultetu u Puli u Svečanoj dvorani Tone Peruško (I. M. Ronjgova 1). Zbornik je rezultat istoimenoga znanstvenog skupa održanog 2014. godine u Taru, a uz dva uvodna teksta objedinjuje 11 radova hrvatskih, slovenskih i talijanskih povjesničara. Objavljena istraživanja značajan su prilog poznavanju životnih uvjeta istarskog stanovništva tijekom Prvoga svjetskog rata.  
Natječaj za sufinanciranje...
Rok: 20. lipnja 2018. Na temelju Memoranduma o započinjanju programa znanstveno-tehnološke suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije, potpisanoga 23. studenoga 2005. godine, Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske objavljuje NATJEČAJ za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-srpske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2019. do 31. prosinca 2020. godine Uvjete prijave potražite na  https://mzo.hr/hr/natjecaj-za-sufinanciranje-znanstveno-istrazivackih-projekata-u-sklopu-hrvatsko-srpske-suradnje
Dekanica Filozofskog fakulteta donijela je Odluku o nastupnom predavanju koje će pristupnik na natječaj za izbor u zvanje lektora (znan. područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana japanologija) mag. sc. Matsuno Naoyuki na temu "Itinerari na japanskom jeziku: hrvatski gradovi i hrana" održati u ponedjeljak, 14. svibnja u 8 sati u predavaonici br. 12.
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Poštovani, gost svibanjske Tribine Odsjeka za povijest je  dr. sc. Robert Czulda (Uniwersytet Łódzki - Sveučilište u Lodzu, Poljska) koji će održati predavanje  The Middle East AD 2018 - Threats, Challenges and Regional Rivalry . Tribina će se održati 3. svibnja 2018. u dvorani Slavka Zlatića s početkom u 18 sati. Dobro došli! Odsjek za povijest Predavanje je obavezno za studente 3. godine preddiplomskog studija i studente diplomskog studija koji slušaju predmete iz moderne i suvremene povijesti.
Međunarodni praznik rada 1. svibnja...
Ovogodišnji Međunarodni praznik rada Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata obilježit će 1. svibnja prosvjednom povorkom u Zagrebu pod sloganom “Za reforme za ljude”. Poziv je to Vladi RH za zaokretom i potpuno novom ekonomskom i socijalnom politikom te reformama koja će biti provedene u korist svih radnika i građana, a ne samo kapitala i političke „elite“, poziv na provedbu reformi za kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj. Hrvatski radnici traže: pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javan zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje – Europu za građane.
Gostujuće predavanje: izv. prof. dr....
Katedra za jezik Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Puli  i  Regionalni aktiv Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku Pula pozivaju Vas na predavanje Rečenična intonacija izv. prof. dr. sc. Jelene Vlašić Duić s Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u petak, 27. travnja 2018. u 12 sati, Dvorana Slavka Zlatića, Ivana Matetića Ronjgova 1. Radujemo se Vašem dolasku!  
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Hrvatska zaklada za znanost pokrenule su ciklus znanstvenih predavanja kojima se predstavljaju istaknuti hrvatski znanstvenici. Cilj kolokvija je široj znanstvenoj zajednici i svima zainteresiranima približiti zanimljive znanstvene teme i predstaviti najnovije rezultate hrvatskih istraživačkih projekata. Kao voditeljica jednog od najbolje ocijenjenih projekata Zaklade, u srijedu 25. travnja u 14 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić održati će predavanje na temu "Arheološko nalazište Monte Ricco kraj Vrsara".
Koncert-predavanje Bura Tramuntana,...
U organizaciji Odsjeka za talijanistiku i Udruge-associazione "Giusto Curto" iz Rovinja, ovog utorka, 10. travnja u 18 sati u Sveučanoj dvorani Tone Peruško bit će riječi o glazbenom albumu "Bura tramuntana" povodom dvadesete godišnjice snimanja albuma koji je svojevremeno dobio Porina za najbolji etno album. Gosti će biti njegovi autori, Livio Morosin i Dario Marušić te Riccardo Bosazzi.  Program se odvija u okviru tzv. "koncert-predavanja" pulskog Odsjeka za talijanistiku, na kojima nastupaju kantautori, glazbenici ili pjesnici, nakon čega slijedi razgovor o muzici i tekstovima, pred studentima i građanima.
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Dragi prijatelji kulturne baštine, pozivamo Vas na javno predavanje "Fantastična bića srednjovjekovnoga kiparstva u Istri: gdje ih pronaći?" Sunčice Mustač iz Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli, koje će se održati u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. u 18.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli. Fantastična bića izvedena u obliku kamenih reljefa nalazimo širom Europe na svjetovnim i crkvenim građevinama nastalima najčešće od 11. do 13. stoljeća. Malen su dio fonda bogatoga srednjovjekovnog kiparstva Istre, no svakako jedan od najzanimljivijih. Uz analizu njihova značenja te načina i pretpostavljenog vremena izvedbe, bit će ponuđena rekonstrukcija povijesnih zbivanja na s njima povezanim lokacijama u južnoj Istri. Pozivamo Vas na malo detektivsko putovanje u rani srednji vijek na kojem ćete sudjelovati u rasvjetljavanju još uvijek nedovoljno poznatih zbivanja u Puli i okolici. Dobrodošli! Odsjek za povijest
Gostujuće predavanje: dr. Julie...
Pozivamo Vas na predavanje dr. Julie Krauze, L'evoluzione del significato e le etimologie popolari, ossia la "fortuna" e la "sfortuna" delle parole, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Kardinala Stefana Wyszynskog u Varšavi (Poljska). Predavanje će se održati u srijedu, 21. ožujka 2018., s početkom u 15 sati u dvorani 18 na Filozofskom fakultetu (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli). Organizator predavanja je Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku Pula. Radujemo se Vašem dolasku.
U utorak, 23. siječnja 2018. na Filozofskom fakultetu medijima je predstavljen novi znanstveni projekt Centra za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, ArchaeoCulTour - Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar. Voditelj trogodišnjeg projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić, a projekt financiraju Hrvatska zaklada za znanost, Općina Vrsar-Orsera, Turistička zajednica Općine Vrsar i tvrtka Maistra d.d. Priloge iz medija možete pogledati na poveznicama: Glas Istre: Arheološka baština i razvoj kulturnog turizma na području Vrsara TV Istra: Hrvatska zaklada za znanost prihvatila trogodišnji znanstveni projekt „Arheološki krajolik u održivom razvoju kulturnog turizma Općine Vrsar“ TV Nova Pula: Vijesti Istre i Kvarnera, 24.1.2018., od 12.40 Više o projektu možete saznati na poveznici: https://ffpu.unipu.hr/cirla/projekti/archaeocultour
Najava Tribine Odsjeka za povijest -...
Poštovani, gošća siječanjske Tribine Odsjeka za povijest je izv. prof. dr. sc. Iva Rinčič s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci koja će održati predavanje naslova Od eugenike do genetike . Tribina će se održati 30. siječnja 2018. u dvorani Slavka Zlatića s početkom u 18.00 sati. Dobro došli! Odsjek za povijest
Najava predavanja: Doc. dr. sc. Nada...
U petak, 26. siječnja, u 10.00 sati (dvorana Slavka Zlatića) docentica dr. sc. Nada Bulić i viša arhivistica Ivana Posedi održat će predavanje " Arhivi, arhivisti i latinski jezik ". Predavanje je namijenjeno prvenstveno studentima povijesti i klasične filologije, ali i drugim studijskim grupama koje uključuju bavljenje jezikom i poviješću, kao i nastavnicima.
Predstavljanje knjige: Goran Filipi,...
Znanstvena udruga Mediteran i Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli imaju osobitu čast pozvati Vas na predstavljanje 2. popravljenog i dopunjenog izdanja knjige /  hanno l'onore di invitare la S. V. alla presentazione della 2a edizione riveduta e ampliata del libro:
Predstavljanje knjige: Martina...
Poštovani, čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige I contenuti letterari nei periodici italiani dell’Istria (1846-1918). Vol. I. Predstavljanje će se održati u četvrtak 11. siječnja 2018. u 13.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (ul. Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje). O knjizi će govoriti izv. prof. dr. sc. Robert Blagoni s Odsjeka za talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, red. prof. u miru dr. sc. Živko Nižić sa Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, izr. prof. dr. Nives Zudič Antonič sa Odjela za talijanistiku, Fakulteta za humanističke studije, Primorskog Sveučilišta u Kopru, te autori, dr. sc. Martina Damiani i dr. sc. Fabrizio Fioretti.   Radujemo se Vašem dolasku!
Mjesečna tribina Istarskog ogranka DHK-a za prosinac posvećena je programu "Predstavljamo članove Društva hrvatskih književnika", a gošća je prof. dr. sc. Valnea Delbianco, književna povjesničarka i redovita profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. U predstavljanju uz gošću sudjeluju dr. sc. Dubravka Dulibić-Paljar, mr. sc. Vanesa Begić i dr. sc. Boris Domagoj Biletić.
Poštovani, u ime Centra „Institut Puškin“ Filozofskog fakulteta u Puli pozivamo vas na Dane ruskoga jezika i kulture „Prosinac kod Puškina“, od 12. do 14. prosinca:
Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Tribinu Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli. Odsjek za povijest, državni arhiv u Pazinu i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu organiziraju predstavljanje knjige Nikole Čolaka Hrvatski pomorski regesti - Regesti marittimi Croati (3. svezak) , Split 2017.
Klub studenata povijesti - ISHA Pula poziva vas na prvu filmsku večer koja će se održati 11. prosinca s početkom u 18 sati. Projekcija filma će se održati u dvorani 11 (čitaonica), a gledat ćemo film " Good Bye, Lenin! ". Nakon projekcije filma predviđena je kratka rasprava o sadržaju iz povijesne perspektive. Radujemo se vašem dolasku!
U organizaciji Odsjeka za povijest, u utorak 28. studenoga 2017. na Filozofskom fakultetu u Puli održano je javno predavanje doc. dr. sc. Urške Bratož i dr. med. spec. epid. Jasne Valić na temu „Cijepljenje protiv variole u 19. i 20. stoljeću“. Na Tribini Odsjeka za povijest doc. dr. sc. Urška Bratož, povjesničarka iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper održala je predavanje "On historical aspects of the vaccination discourse: the case of smallpox (variola) prevention in 19th century Istria", dok se dr. med. spec. epid. Jasna Valić, epidemiologinja pulskog Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, osvrnula na suvremene poglede na prevenciju variole.
U utorak, 28. studenoga 2017. u 18 sati u Čitaonici (dv. 11) Filozofskoga fakulteta u Puli održat će se Tribina Odsjeka za povijest na temu Cijepljenje protiv variole u 19. i 20. stoljeću. Na Tribini će doc. dr. sc. Urška Bratož održati predavanje "On historical aspects of the vaccination discourse: the case of smallpox (variola) prevention in 19th century Istria" , dok će se dr. med. spec. epid. Jasna Valić osvrnuti na suvremene poglede na prevenciju variole.
U Zagrebu i Dubrovniku 9. do 11. studenoga 2017,. u organizaciji Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i suorganizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održava se Znanstveni skup o Miloradu Mediniju. Plakat i programsku knjižnicu možete preuzeti u nastavku:  
Besplatan tečaj standardnog kineskog...
Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli započinje s upisima na tečaj standardnog kineskog jezika za građanstvo . Upisi će početi u srijedu, 8. studenog 2017. godine u 8 sati i trajat će do ponedjeljka, 13. studenog 2017. godine u 12 sati, odnosno do popunjenja grupa.  Tečaj za građanstvo održavat će se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od 13. studenog 2017. godine  prema sljedećem rasporedu: 
Obavještavaju se studenti prve godine studija da su dužni, u terminu koji je objavljen na internetskim stranicama Sveučilišta, pristupiti obaveznom sistematskom pregledu  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23  od 15 sati. Studenti koji ne obave zdravstveni pregled neće moći upisati narednu godinu studija.
Dekanica Filozofskog fakulteta donijela je Odluku o nastupnom predavanju koje će pristupnik na natječaj za izbor u zvanje docenta (znan. područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana klasična filologija) dr. sc. Zvonimir Milanović održati u srijedu, 25. listopada u 9:45 sati u predavaonici br. 5 na temu "Uvod u gramatiku latinskog jezika".
Dekanica Filozofskog fakulteta donijela je Odluku o nastupnom predavanju koje će pristupnica na natječaj za izbor u zvanje docenta (znan. područje humanističkih znanosti, polje filologija, grana kroatistika) dr. sc. Teodora Fonović Cvijanović na temu "Jezik u tiskanim djelima biskupa Jurja Dobrile" održati u petak, 27. listopada u 9:45 sati u predavaonici br. 17.
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Filozofski fakultet pozivaju Vas na svečano otvaranje Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ u ponedjeljak, 23. listopada 2017. godine u 11 sati , na Filozofski fakultet u Puli, dvorana 18, I. kat, I. M. Ronjgova 1. Na otvaranju Centra „Institut Puškin“ bit će upriličeno i otvorenje izložbe fotografija „Ruski trenuci“, a od 23. do 25. listopada bit će organizirani Dani ruskoga jezika i kulture . Ovo je značajan događaj za Filozofski fakultet i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i bili bismo počašćeni da svojim dolaskom uveličate svečanost.
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja doc. dr. sc. Irene Srdanović kao pristupnice za izbor u znanstveno-nastavno zvanje izvanredne profesorice iz područja humanističkih znanosti, polje filologija, grana japanski jezik. Predavanje pod naslovom „ Izražavanje utisaka i zapažanja u japanskom jeziku oblikom  -sou “ održat će se  u četvrtak, 5. listopada 2017. u 8.00 sati u dvorani 28/5 , u terminu redovite nastave iz predmeta  Japanski jezik 3 . Predavanje ocjenjuje povjerenstvo u sastavu red. prof. dr. sc. Andrej Bekeš, izv. prof. dr. sc. Lina Pliško i izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović. Prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić
Dekanica Filozofskoga fakulteta donijela je odluku o održavanju nastupnog predavanja dr. sc. Roberta Kurelića kao pristupnika za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docenta iz područja humanističkih znanosti, polje povijest, grana hrvatska i svjetska srednjovjekovna povijest. Predavanje pod naslovom „Grbovi Ulrika II. Celjskog“ održat će se u petak, 6. listopada 2017. u 9.45 sati u dvorani 7, u terminu redovite nastave iz predmeta  Znakovi, simboli i ceremonijalna komunikacija . Predavanje ocjenjuje povjerenstvo u sastavu prof. dr. sc. Ivan Jurković, doc. dr. sc. Maurizio Levak i doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko. Prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić