Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Novosti Filozofskog fakulteta u Puli

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Bloomsday 2023. u našem gradu
U ime Filozofskog fakulteta kao suorganizatora, Odsjek za anglistiku i ove godine izravno sudjeluje u programu obilježavanja svjetske manifestacije Bloomsday u čast Jamesu Joyceu. Tim će povodom skupina studentica i studenata sudjelovati u javnom čitanju ulomaka na engleskom jeziku iz romana ,,Uliks" na Portarati 16. lipnja u 10 sati. Za to ih ponovno priprema izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Istog dana u 17.30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici doc. dr. sc. Nikola Novaković održat će predavanje ,,James Joyce i dječja književnost" u kojem će se dodatno osvrnuti na Joyceove suvremenike, poput Virginije Woolf, koji su pisali također za djecu, a to široj javnosti nije sasvim poznato.

Terenska nastava iz moderne i...
Studenti diplomskog studija povijesti u Zagrebu su od 1. do 3. lipnja sudjelovali na Terenskoj nastavi III. (C) iz moderne i suvremene povijesti čiji je nositelj prof. dr. sc. Igor Duda. Studenti su imali priliku istraživati arhivsko gradivo u Hrvatskom državnom arhivu te, osim te ustanove, uz stručno vodstvo posjetiti i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sudjelovati u pješačkoj turi Ilegalni Zagreb 1941.-1945. koju vode kolege iz Mreže antifašistkinja Zagreba. Trodnevni program uključivao je i Filozofski fakultet i Muzej grada Zagreba te privatne zbirke Muzej novog vala i Muzej Zagreb osamdesetih, kao i više drugih lokacija u gradu. Fotografije

Autor: Martina Damiani
Natječaj za dodjelu stipendija Vlade Republike Italije namijenjenih stranim studentima za akademsku godinu 2023./2024. Rok za podnošenje prijava: 9. lipnja 2023.     Bando per l’assegnazione di borse di studio offerte dal Governo italiano a studenti stranieri per l'anno accademico 2023/2024 Scadenza: 9 giugno 2023 Za više informacija / Per maggiori informazioni: https://studyinitaly.esteri.it/en/call-for-procedure

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Najtraženiji studij na Filozofskom...
Podaci na portalu  srednja.hr , ažurirani 8. svibnja, potvrđuju kako je prijediplomski studij  Engleski jezik i književnost  ponovno  najtraženiji na Filozofskom fakultetu, što ga ujedno uvrštava među najtraženije na Sveučilištu Jurja Dobrile. Ukupno je 99 kandidata, gotovo dvadesetak više nego prijašnjih godina u ovo doba, koji se natječu za 46 mjesta za upis u prvu godinu. Odsjek za anglistiku vjeruje kako taj podatak ne bi trebao biti zanemariv pri donošenju odluka o kadrovskom osnaživanju na institucijskoj razini te ujedno zahvaljuje svima koji su dosad pokazali spremnost na pomoć, potporu i suradnju u tom smislu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Istarski povijesni biennale
Odsjek za povijest i Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine – Museo del territorio parentino te Državnim arhivom u Pazinu organiziraju međunarodni znanstveni skup XI. Istarski povijesni biennale, s temom Villae, rustici, agricolae…: o selu i seljaštvu u povijesti na jadranskom prostoru. Službeni jezici skupa su: hrvatski, talijanski, slovenski i engleski. Skup se održava u Poreču, u Istarskoj sabornici od 25. do 27. svibnja 2023.

Dodjela stipendija za učenje...
Objavljen je  Javni poziv za dodjelu stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj za akademsku godinu 2023./2024 .  I Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Puli sudjeluje u ponudi programa za učenje hrvatskoga kao inoga jezika.

Autor: Ivana Lalli-Paćelat
Predavanje Hrvatskog društva za...
Odsjek za talijanistiku s velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje Hrvatskog društva za konferencijsko prevođenje (HDKP) koje će studentima Filozofskog fakultetu u Puli približiti profesiju konferencijskih prevoditelja. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 22. svibnja, u 13:15 u dvorani Stanica 50 (FET). Predavanje će održati iskusni konferencijski prevoditelji Toni Luburić , predsjednik suda časti HDKP-a i Sandra Palihnić Jurina , članica upravnog odbora HDKP-a. Predavanje će se održati u okviru nastave iz kolegija Noviji trendovi u prevoditeljstvu , Jezik struke i prevođenje te Teorije prevođenja u sklopu studija Talijanskog jezika i književnosti i Kulture i turizma i Talijanskog jezika i kulture, zatim Stručne prakse u sklopu studija Engleskog jezika i književnosti, Engleski jezik: prevođenje 6 u sklopu studija Jezične i interkulturne medijacije i u okviru kolegija Stručna izvannastavna aktivnost studija Japanskog jezika i kulture.      Na predavanje su pozvani svi koji žele dobiti uvid u to što je konferencijsko prevođenje, kako se postaje konferencijskim prevoditeljem, za koga i gdje konferencijski prevoditelji rade, koji su im standardi te kako Hrvatsko društvo za konferencijsko prevođenje ( HDKP) pridonosi unapređenju struke.

Najava  predavanja gostujućeg...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike bit će domaćin docentu dr. sc. Lukášu Gajarskom s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, s katedre rusistike Filozofskog fakulteta. 

Knjigu Život obilježen Auschwitzom koja je prepuna optimizma, inspiracije i podsjetnika kako se zlo u svojem najgorem obliku uvijek može vratiti napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Oleg Mandić, čovjek kojega su sa samo jedanaest godina njemačke okupacijske snage u Opatiji zajedno s majkom i bakom zatočile, zadržao je bez obzira na sve proživljene užase dječačku znatiželju, zarazan osmijeh i snagu za poticaj na razmišljanje o boljem i pravednijem svijetu. Knjigu će predstaviti autor Oleg Mandić i urednik Neven Šantić, a povjesničar Igor Šaponja dat će uvid u povijesni kontekst. Moderator će biti student Tin Celner. Dobrodošli!  

Na katedri za strane jezike...
Od 8. do 12. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu u Puli, na katedri za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike gostovala je dr. sc. Andrea Spišiakova s Filozofskog fakulteta u Trnavi (Slovačka). Održala je predavanja iz lingvistike na ruskom jeziku za studente koji uče ruski jezik te im je to bila prilika da usavrše govornu komunikaciju iz ruskoga jezika.

U kreativnom ozračju uspješno je...
Poetsko-glazbeni recital studenata i nastavnika Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (FF, FOOZ, FET i MA) održan je 12. svibnja u Matici hrvatskoj u Puli. Organizatorica događanja je dr.  sc. Irena Mikulaco, voditeljica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta. Ovo je 13. godina zaredom da se organiziraju poetski susreti, uobičaneno se upriličuju dva puta godišnje, na kraju zimskog i ljetnog semestra, a ponekad i ususret nekim važnim obljetnicama.

Autor: Renata Šamo
Poziv Odsjeka za anglistiku
U srijedu  3. svibnja  u 14 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu stalni član Odsjeka za anglistiku  Krešimir Vunić , prof. engleskog jezika i književnosti, održat će predavanje o Jonathanu Swiftu na (svojem materinskom australskom) engleskom jeziku, pa vas tim povodom pozivamo da nam se pridružite.

Autor: Matija Jelača
Festival znanosti na Filozofskome...
U tjednu Festivala znanosti 2023. sudjeluje i Filozofski fakultet u Puli s ovim predavanjima: Ivan Jurković: Priroda i društvo na Frankapanskom oltaru nizozemskoga renesansnog slikara Jana van Scorela, 26. travnja 2023. u 10:30 u Zajednici tehničke kulture, Frane Glavinića 1 Robert Blagoni: Sraz prirode i društva u metafori ekologije jezika, 28. travnja u 10 sati, Dvorana Slavka Zlatića u prizemlju zgrade Filozofskoga fakulteta Teodora Fonović Cvijanović, Blaženka Martinović, Samanta Milotić Bančić, Vanessa Vitković Marčeta: O prirodi i društvu u jeziku, 28. travnja u 12 sati, Dvorana Slavka Zlatića u prizemlju zgrade Filozofskoga fakulteta Fabrizio Fioretti, Martina Damiani: Kratka povijest istarskog novinarstva  XIX. st. ili kako nam je društveni kaos darovao kulturnu renesansu Istre, 28. travnja u 18 sati, Dvorana Slavka Zlatića u prizemlju zgrade Filozofskoga fakulteta Predavanja su otvorena za javnost.

U sklopu Erasmus+ mobilnosti na...
U sklopu Erasmus+ mobilnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli gostuje Martin Paleček, PhD s Instituta za filozofiju i društvene znanosti Hradec Králové (Češka Republika) te će održati dva predavanja za studente i profesore: 1. Conspiracy Theories and Misinformation: Exploring the Social and Cognitive Roots (predavanje na engleskom jeziku) utorak, 18. travnja 2023. u 12,00 (dv. Slavko Zlatić) 2. Interpretativism vs. Naturalism: A Critical Examination in the Philosophy of Social Sciences (predavanje na engleskom jeziku)   četvrtak, 20. travnja 2023. u 12,00 (dv. Slavko Zlatić)

Autor: Matija Jelača
Noć knjige na Filozofskome fakultetu...
Odsjek za kroatistiku u Puli i ove se godine uključuje u manifestaciju Noć knjige. Pozivamo sve studente (sadašnje i bivše) svih smjerova i sve druge zaljubljenike u knjigu da nam se pridruže na druženju u Zlatiću (Dvorana Slavka Zlatića, dv. 11 Filozofskoga fakulteta, Ronjgova 1) 21. travnja 2023. u 12 sati. Odaberite ulomak neke pjesme, pripovijetke, romana, drame ili kakva druga teksta omiljene autorice (nacionalne ili svjetske književnosti) i dođite ga pročitati drugima, u trajanju desetak minuta, točno u podne na Filozofskom.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Stručni izlet studenata povijesti i...
Klub studenata povijesti - ISHA Pula u suradnji s Klubom studenata istorije „Ostrogorski" (ISHA Beograd) i Klubom istoričara i studenata istorije „11 januar" (ISHA Niš) organizirao je okrugli stol na temu „Komparacija studija historije u Beogradu, Nišu i Puli te perspektive studenata nakon studija". Na okruglom stolu sudjelovalo je 32 studenata, a raspravljalo se o razlikama i sličnostima upisa na studije, samog studija, perspektivama nakon studija i opcijama u daljnjem akademskom napredovanju ili iskustvima nastavnoga rada u školi. Razgovaralo se i o poteškoćama i negativnim aspektima studija i organizacije spomenutih visokih učilišta na kojima bi se trebalo poraditi kako bi se studij povijesti podigao na višu ljestvicu.

Autor: Dina Cvek Zubaj
UNIPU hoodice dostupne još samo tri...
Sveučilište u Puli ušlo je u suradnju s Modnom katedrom te je sada moguće naručiti UNIPU hoodicu u dvije varijante.  Sve informacije o naručivanju i dostavi možete pronaći  OVDJE. Merch se šalje kasnije, točnije, krajem ožujka, jednom kada sve narudžbe budu prikupljene i definirane. Shop je aktivan još samo tri dana, do 23.02. u ponoć!

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Računalna obrada prirodnog jezika (iz...
U ljetnom semestru  Odsjek za anglistiku  ima u ponudi  novi izborni kolegij  Računalna obrada prirodnog jezika kako bi se studentima ukazalo na jedan drugačiji pogled na (engleski) jezik s obzirom na tehnološke trendove u suvremenom svijetu. Nositeljica i izvoditeljica bit će doc. dr. sc. Lucia Načinović Prskalo, inače, profesorica informatike i engleskog jezika i književnosti (Fakultet informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci). Kolegij je, prije svega, namijenjen studentima III. godine anglistike i izvodit će se hibridno na engleskom jeziku, ali su dobrodošli i svi ostali zainteresirani studenti. 

Terenska nastava na HRT-u iz kolegija...
24. siječnja 2023. studentice diplomskoga studija kroatistike (Vita Rovis, Leona Rac i Antonela Vukadin) zajedno sa svojom mentoricom, dr. sc. Irenom Mikulaco, u okviru kolegija „Govor elektroničkih medija“, posjetile su HRT i upoznale se s radom novinara na radiju i televiziji.

Autor: Renata Šamo
Iz medija: Prilog o Odsjeku za...
U četvrtak 19. siječnja dnevni list  Glas Istre  u svojem je tiskanom izdanju objavio prilog o pulskom Odsjeku za anglistiku. U razgovoru s predstojnicom, prof. dr. sc. Renatom Šamo, zainteresirani čitatelji mogu pronaći glavne podatke o djelovanju Odsjeka od njegova osnutka, pri čemu je posebno istaknuta 2022. kao vrlo uspješna godina za sve studente anglistike i njihove nastavnike, koji se iskreno nadaju daljnjoj potpori Fakulteta i Sveučilišta te napominju kako ozbiljno pripremaju nove aktivnosti za tekuću i sljedeću akademsku godinu. 

Autor: Dina Cvek Zubaj
Dani otvorenih vrata Sveučilišta
Sveučilište J. Dobrile u Puli organizira Dane otvorenih vrata Sveučilišta koji će se održati 8. i 9. veljače 2023 u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković".    

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u tijeku  - Međunarodni ispiti...
Filozofski fakultet je ovlašteni centar za provođenje ispita PLIDA. Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu upisa na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU. Filozofski fakultet je ovlašteni centar za provođenje ispita PLIDA. Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu stjecanja talijanskog državljanstva, dozvole za boravak u Italiji, upis na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU.

Prof. dr. sc. Renata Šamo: Zašto i...
Na poziv organizatora, Gradske knjižnice i čitaonice Pula te Gradske knjižnice Umag, prof. dr. sc. Renata Šamo 2. prosinca 2022. aktivno se uključila u rad Stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Digitalno u knjižnici: izazovi digitalne posudbe i digitalnih usluga . U svojem predavanju Zašto i kako naš mozak čita (e-)tekst? dala je prvo kratki pregled arhitekture mozga, a potom se osvrnula na relevantna svjetska istraživanja u području neurolingvistike kojima su autori nastojali odgovoriti na pitanje kako naš mozak uči čitati s obzirom na činjenicu da, u usporedbi s govorenjem, za čitanje nismo genetski programirani, a na kraju je objasnila što se događa u mozgu kada već postanemo iskusni čitatelji.

Autor: Irena Srdanović
Nastavnici i studenti japanologije u Puli sudjelovali su u virtualnom susretu s gradom Hekinanom u povodu petneastogodišnjice bratimljenja Pule i Hekinana dana 3. prosinca 2022. Sastanak je bio inspirativan, skoro u cijelosti na japanskom jeziku, te su studenti imali prilike govoriti na japanskom sa sudionicima iz Hekinana, predstaviti pulske znamenitosti, omiljene kafiće i studijski program japanologije na japanskom, kao i gledati video promociju grada Hekinan . Klikni na sliku za detaljnu obavijest i poveznice na obavijesti japanskih medija koji su intervjuirali naše studente.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Studijska posjeta izložbi o ljudskom...
U sklopu svog institucijskog projekta  Eksperimentalna psiholingvistika/neurolingvistika  prof. dr. sc. Renata Šamo, nositeljica vrlo posjećenog izbornog kolegija Psiholingvistika na Filozofskom fakultetu, skupa s doc. dr. sc. Marlenom Plavšić, nositeljicom niza zanimljivih kolegija iz psihologije na našem Sveučilištu, u petak 11. studenog posjetila je izvrsnu izložbu  Human Brains  u Veneciji. Riječ je o sjajnom rezultatu istraživanja što ih je od 2018. godine organizirala Fondacija Prada, uključivši stručnjake iz različitih područja: od neurobiologije do filozofije, od psihologije do neurokemije, od lingvistike do umjetne inteligencije. U koncepcijskoj je osnovi izložbe, dakle, interdisciplinarni pristup kako bi posjetitelji mogli što bolje shvatiti ne samo ljudski mozak i funkcije koje su mu imanentne, nego i njegovu središnju ulogu u razvoju ljudske povijesti.

Autor: Matija Jelača
Radionica - Uvod u analizu govora...
Radionica o uporabi računalnoga programa za analizu govora Praat, u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Puli i Regionalnoga aktiva Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku, održat će se u subotu, 26. studenoga 2022 . od 9 do 13 sati u Informatičkoj učionici FET-a 402. Radionica je popratna aktivnost Dana institucijskih projekata Filozofskoga fakulteta. Namijenjena je i profesorima i studentima, a prijave su obvezne na e-adresu: bmartino@unipu.hr do 21. studenoga.

Autor: Matija Jelača
In memoriam  - Prof. dr. sc. Stjepan...
Dana 31. listopada napustio nas je dragi profesor i kolega prof. Stjepan Vukušić, jezikoslovac, akcentolog, pjesnik, pripovjedač, utemeljitelj pulske kroatistike. „Na golubinjim nogama“ tiho je otišao i ostavio za sobom vrijedna djela, prepoznatljiv stil, koji je u akademskome diskursu poetično odzvanjao, pedagošku praksu i generacije studenata koji su o naglasku upravo od njega najbolje učili. Kao začetnik tzv. pulske akcentološke škole, zajedno s profesorom Ivanom Zoričićem i Marijom Grasselli Vukušić, zaokružio je tzv. Akademijinu gramatiku četvrtim sveskom „Naglasak u hrvatskome književnom jeziku“ (NZ Globus, 2007.), koji je kruna njegova znanstvenoga rada.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Upisi u tijeku  - Međunarodni ispiti...
Filozofski fakultet je ovlašteni centar za provođenje ispita PLIDA. Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu upisa na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU. Filozofski fakultet je ovlašteni centar za provođenje ispita PLIDA. Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu stjecanja talijanskog državljanstva, dozvole za boravak u Italiji, upis na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU.

Autor: Matija Jelača
Mjesec hrvatske knjige na...
Odsjeci Filozofskoga fakulteta u Puli obilježavaju Mjesec hrvatske knjige predstavljanjem knjiga koje nisu prezentirane javnosti u Puli zbog pandemije (od 2019. do 2022.). Bit će predstavljeno pet izdanja: "Govori Općine Marčana" Line Pliško i Davida Mandića, "Naglasak na naglasku" Blaženke Martinović, Elenmari Pletikos Olof i Jelene Vlašić Duić, prijevod Vitezovićeve "Pjesničke poslanice" Violete Moretti i Zrinke Blažević, "Spoznajno-emocionalno slušanje glazbe u školi" Sabine Vidulin, Marlene Plavšić i Valnee Žauhar, "Veli Jože: To se može!" Milice Kesić Kiš i Marlene Plavšić. Na zbivanju će biti izložene i monografije koje su već predstavljene te zbornici i časopisi koje su uredili ili u kojima su suradnici nastavnici Fakulteta. Susret s knjigama, autorima i gostima održat će se 28. listopada u 12 sati u dv. Slavka Zlatića na Filozofskome fakultetu u Puli.

Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva Vas na svečano otvaranje  Međunarodnoga znanstvenog skupa talijanistike u čast akademiku Goranu Filipiju (1954. - 2021.)  u petak, 21. listopada 2022. u 10:00 u Palači Soardo Bembo u Balama. Skup će se odvijati 21. i 22. listopada s izlaganjima pedeset sudionika. Više detalja o skupu možete pronaći u programu i na sljedećoj poveznici: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/znanost_i_istrazivanja/znanstveni_skupovi/2022/italianistica Radujemo se Vašem dolasku!

Autor: Martina Damiani
U sklopu obilježavanja 22. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli ima čast pozvati vas na praćenje niza manifestacija koje će se održati 20. listopada 2022. godine u prostorijama Zajednice Talijana Pula (Carrarina ul. 1) s početkom u 12.00 sati.  Manifestacije se provode pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije, ustupljenom putem Generalnog konzulata Italije u Rijeci i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Trstu, Talijanskom Unijom u Rijeci te Udrugom „Dante Alighieri“ iz Rima – Odbor iz Gorizije. Na susretu će izlagati profesori Andrea Maggi i Francesco Carbone koji će govoriti o odnosu talijanskog jezika i mladih.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rektorovo obraćanje studentima za...
Ispred Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osobna mi je čast i zadovoljstvo zaželjeti vam uspješnu i nadasve sigurnu novu akademsku godinu. Prošlih smo godina bili svjedoci mnogih izazova od kojih su i danas mnogi prisutni. Nadamo se da će nova akademska godina biti ipak manje izazovna i manje neizvjesna u odnosu na godine prije. Pred vas će biti novi ispitni i životni izazovi za koje sam siguran da cete ih uspješno svladati. Iako nikada nije bilo lako studirati, svi mi koji smo bili studenti znamo koji su izazovi studentskog života, posljednjih su godina, uslijed velike neizvjesnosti i društvenih transformacija, izazovi pred našim studentima svakako još i veci. Snagom volje i odlućnošću, naši su se studenti uspješno nosili sa svakim izazovom koji je pred njih postavljen. Siguran sam da će tako biti i u budućnosti u novoj akademskoj godini. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Mrežni seminar na temu novinarskog i...
Onlajn webinar na temu novinarskog i komunikacijskog obrazovanja naziva Rethink the Network - Connecting Actors in Journalism and Communication Education, održan je 30. rujna 2022. godine u organizaciji Privremene radne skupine Novinarsko i komunikacijsko obrazovanje (Temporary Working Group Journalism and Communication Education – TWG JCE) koja djeluje u okviru najveće europske organizacije koja se bavi istraživanjem i obrazovanjem komunikacije – ECREA-e (European Communication Research and Education Association). 

Orijentacijski dan za studente...
U ponedjeljak, 3. rujna 2022., nakon orijentacijskoga susreta od 9:15 do 10:15 svih studenata prve godine preddiplomskih studija Fakulteta u dvorani "Pula" u zgradi FET-a (Preradovićeva 1) s prorektoricom Sveučilišta, dekanicom Fakulteta i voditeljima ureda i službi za studente, održat će se susret studenata prve godine s voditeljima pojedinih studija u zgradi Filozofskoga fakulteta (Ronjgova 1, prizemlje), i to ovim redom: u 10:30 - studij Engleskoga jezika i književnosti (dv. 12) u 11:00 - studij Japanskoga jezika i kulture (dv. 12) u 11:00 - studij Talijanskoga jezika i književnosti i dvopredmetnoga studija u kombinaciji sa studijem Kulture i turizma (dv. 11) u 11:30 - studij Hrvatskoga jezika i književnosti i studij Jezične i interkulturalne medijacije (dv. 12) u 12:00 - studij Povijesti (dv. 12) u 12:30 - studij Arheologije (dv. 12)

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Okrugli stol u Noći istraživača u...
PARADOKS POJMA "ČISTOĆA"   Za vrijeme Noći istraživača, 30. rujna 2022. u 18 sati u Stanici 50 (Preradovićeva 1), održat će se okrugli pod nazivom "Paradoks pojma čistoća“, na kojemu će sudjelovati lingvisti, ali i predstavnici drugih znanstvenih područja i polja. Cilj je ukazati na važnost teme jer je u gotovo svim područjima uočen paradoks kad se govori o "čistoći". Nakon izlaganja publika (srednjoškolci, ali i drugi zainteresirani) imat će priliku aktivno se uključiti u raspravu te pridonijeti kritičkom promišljanju teme. Publika će upoznati potencijal i važnost znanstvenih istraživanja iz različitih područja. Na okruglome stolu sudjeluju: povjesničar dr. sc. Josip Banić, talijanist izv. prof. dr. sc. Robert Blagoni, kroatistica izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović, psihologinja doc. dr. sc. Marlena Plavšić, biologinja dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković, anglistica prof. dr. sc. Renata Šamo, japanologinja dr. sc. Dragana Špica te moderatorica i kroatistica doc. dr. sc. Vanessa Vitković Marčeta. 

Orijentacijski dan za studente prve...
Orijentacijski dan za studente prve godine preddiplomskih studija Filozofskog fakulteta u Puli održat će se u ponedjeljak 3. listopada 2022. god. u 9.15 sati u dvorani "Pula", zgrada FET-a, Preradovićeva 1 (prizemlje), a nastava započinje 4. listopada 2022. godine prema rasporedu predavanja objavljenom na mrežnim stranicama ( https://ffpu.unipu.hr/ffpu/za_studente/raspored_nastave ). Studente će pozdraviti prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju Sveučilišta J. Dobrile u Puli izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić te dekanica Filozofskog fakulteta u Puli prof. dr. sc. Lina Pliško.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Građanski odgoj i obrazovanje u Istri
U okviru Centra za kompetencije u obrazovanju Sveučilišta Jurja Dobrile izv. prof. dr. sc. Marina Diković s Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti i doc. dr. sc. Marlena Plavšić s Filozofskog fakulteta održale su dvotjednu edukaciju o provođenju Građanskog odgoja i obrazovanja. Na edukaciji je sudjelovalo 70 učiteljica i učitelja iz 10 pulskih i 25 županijskih osnovnih škola. U njima će se od jeseni prvi puta sustavno ponuditi Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost, na tragu pozitivnih rezultata eksperimentalne provedbe u 10 škola.  O svemu detaljnije možete pročitati u intervjuu u nastavku: https://www.istra24.hr

1. Međunarodna znanstvena...
Od 24. kolovoza do 31. kolovoza Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bio je domaćinom 1. Međunarodne znanstvene konferencije „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“. Ova konferencija organizirana je u okviru institucijskog projekta „Jezik prava i poslovna komunikacija“ na kojem sudjeluju profesori iz Hrvatske, Poljske, Bugarske, a od sljedeće godine pridružit će se Latvija i Slovačka.

26. kolovoza otvara se 1. Međunarodna...
26. kolovoza započinje s radom 1. Međunarodna znanstvena konferencija “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija” i trajat će do 31. kolovoza. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predsjednica organizacijskog odbora je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Slobodna upisna mjesta u rujnu
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli objavljuje slobodna upisna mjesta u rujnu

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Rezultati upisa u ljetnom roku i...
Prijave za upis na studij u jesenskom roku putem sustava  postani-student.hr  započele su 21. srpnja 2022. godine i traju do 19. rujna 2022. (do 13:59 sati) osim za upise na studije sljedećih visokih učilišta na kojima prijave završavaju ranije: Muzička akademija u Puli do 2. rujna 2022. i  Sveučilišni preddiplomski studij Dizajn i audiovizualne komunikacije do 8. rujna 2022. Više informacija dostupno je u natječaju i na mrežnim stranicama visokih učilišta.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Prva magistra studija japanologije
Nakon sedam godina od osnutka studija japanologije na Odsjeku za azijske studije na Filozofskome fakultetu u Puli studentica Melani Matika obranila je 14. srpnja 2022. prvi diplomski rad iz japanologije na Sveučilištu u Puli te stekla zvanje magistre japanologije i edukacije japanskoga jezika, čime je i prva koja je to zvanje stekla u Republici Hrvatskoj. Studij japanologije u Puli jedini je akreditirani sveučilišni preddiplomski i diplomski studij u Republici Hrvatskoj.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Objava za medije: Sveučilište u Puli...
Danas su na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predstavljeni studijski programi koje provode Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti , Filozofski fakultet u Puli , Muzička akademija u Puli , Medicinski fakultet u Puli i Tehnički fakultet u Puli. Upisi na sve preddiplomske studijske programe traju do 18. srpnja. Prorektorica za studente, obrazovne programe i suradnju izv. prof. dr. sc. Mirjana Radetić-Paić rekla je kako preddiplomskoj i integriranoj razini Sveučilište Jurja Dobrile u Puli nudi ukupno 1.432 slobodna mjesta od čega za redovite studente 1.016, za izvanredne studente 282 i strane državljane 134. Već sada po privremenim rang listama popunjenost od 100% ima Znanost o moru, Studij sestrinstva, Japanski jezik, Engleski jezik i Rani predškolski odgoj i obrazovanje. Više od 70% popunjeni su studijski programi dizajna i audiovizualnih komunikacija, Informatika i Učiteljski studij.  

Stigla nam je dopusnica za diplomski...
Agencija za znanost i visoko obrazovanje 9. lipnja ove godine dala je pozitivno mišljenje o opravdanosti javnog financiranja izvođenja  diplomskog sveučilišnog studijskog programa Engleski jezik i književnost , smjerovi: prevoditeljski (dvopredmetni) i nastavnički (dvopredmetni), na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. U međuvremenu je na pulsku adresu stigla i dopusnica za izvođenje spomenutog studija od sljedeće akademske godine 2022./2023. Odsjek za anglistiku  Filozofskog fakulteta u Puli time je postigao trenutno svoj najvažniji razvojni cilj, čime pulska akademska zajednica ujedno dobiva još jedan privlačan studij na diplomskoj razini. 

Održana Godišnja skupština Hrvatskoga...
Od 9. do 11. lipnja 2022. održan je međunarodni znanstveni skup Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku u Osijeku. Na Godišnjoj su skupštini imenovani novi članovi Nadzornoga odbora Društva i voditelji regionalnih aktiva. Prof. dr. sc. Renata Šamo imenovana je novom voditeljicom pulskoga regionalnog aktiva (nakon uspješnoga vodstva u dvama mandatima doc. dr. sc. Ivane Lalli Paćelat), a izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović imenovana je u Nadzorni odbor. 

Održana svečana promocija...
U Circolu (Zajednici Talijana) u Puli 3. lipnja 2022. održana je svečana promocija prvostupnika i magistara Filozofskoga fakulteta koji su uspješno obranili završne i diplomske radove na jednopredmetnim ili dvopredmetnim studijima arheologije, engleskoga jezika i književnosti, hrvatskoga jezika i književnosti, japanskoga jezika i kulture, latinskoga jezika i rimske književnosti, povijesti, talijanskoga jezika i književnosti.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Najava predavanja izv. prof. dr. sc....
Obavještavamo nastavnike i studente da će izv. prof. dr. sc. Igor Grbić održati predavanje o romanu Uliks u 12 u petak, 17. lipnja, u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Dio je to ovogodišnjeg Bloomsday programa u kojem naš Filozofski fakultet sudjeluje kao jedan od organizatora.  Kratki sažetak o predavanju dostupan je ovdje:  Kako je uopće mogao nastati roman kao što je Uliks? Prvi dio predavanja pruža opće književnopovijesne, a onda i uže modernističke koordinate koje su stvorile tolike uvjete za pojavljivanje takvog romana da je ovo bilo maltene neizbježno. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Filozofski fakultet u Puli u programu...
Ove godine Bloomsday se održava u znaku 100. obljetnice objavljivanja romana Uliks Jamesa Joycea, a u njegovu pulskome dijelu kao suorganizator izravno sudjeluje naš Fakultet, točnije Odsjek za anglistiku. Program se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Irske u Hrvatskoj.   Studenti druge godine preddiplomskoga studija, sa svojim nastavnicima izv. prof. dr. sc. Igorom Grbićem i Krešimirom Vunićem, čitat će ulomke iz Uliksa na deset svjetskih jezika, a izv. prof. dr. sc. Igor Grbić održat će također predavanje za širu javnost u Gradskoj knjižnici i čitaonici o kontekstu nastanka toga kultnog djela irske, ali nesumnjivo i svjetske književnosti. Kao prilog ovogodišnjem obilježavanju spomenutoga jubileja zanimljivo je pročitati izvorni znanstveni rad prof. dr. sc. Renate Šamo o Joyceovu poučavanju engleskog jezika u Puli 1904.-1905. godine u najnovijem broju znanstvenoga časopisa Nova prisutnost (vidi mrežne stranice časopisa).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Informativni dan Sveučilišta Jurja...
Pozivaju se svi zainteresirani za studijske programe u Puli da dođu na Informativni dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u utorak, 14. lipnja u 17 sati. Posjetite i punkt Filozofskoga fakulteta u Puli, očekujemo vas.

Autor: Ivica Petrinić
Održano onlajn predavanje nigerijskog...
Studenti treće godine anglistike u sklopu obveznog kolegija Engleski jezik u vremenu i prostoru (sunositelji prof. dr. sc. Renata Šamo i doc. dr. sc. Robert Kurelić ) 24. svibnja slušali su vrlo zanimljivo predavanje što ga je održao dr. sc. Morakinyo Abayomi Tella s Odsjeka za anglistiku Sveučilišta u Ibadanu, Nigerija. Gostujući predavač govorio je o zajedničkim obilježjima pidžin i kreolskih jezika na fonološkoj, morfo-sintaktičkoj, leksičko-semantičkoj i pragmatičkoj razini nakon što je ukratko objasnio povijesno-zemljopisni kontekst njihova nastanka, posebice u Africi.

Najava dvaju predavanja u sklopu...
U srijedu, 25. svibnja 2022. u goste nam dolaze studenti sveučilišta British Columbia Institute of Technology u sklopu ljetne škole Teatra Erato koja se održava u Grožnjanu od 21. do 31. svibnja. U povodu njihova dolaska, u Svečanoj dvorani Slavka Zlatića (dv. 11) Filozofskoga fakulteta u Puli dvije profesorice našega fakulteta održat će zanimljiva predavanja. Doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže (Odsjek za anglistiku) održat će predavanje "Migration Discourse in the Media" od 12 do 13.20 , nakon kojega će uslijediti i predavanje postdoktorandice Dragane Špica (Odsjek za azijske studije) "Language and conceptualization of reality - lessons from Japanese" od 13.30 do 15 sati . Na predavanja i druženje s gostima iz Kanade pozvani su svi zainteresirani studenti i profesori.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Kolegij Timsko istraživanje proveden...
Studenti diplomskoga studija japanologije Odsjeka za azijske studije Filološkog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli proveli su zajedničko istraživanje sa studentima Fakulteta međunarodnih komunikacija Sveučilišta Senshu iz Tokija, Japan tijekom zimskog semestra akad. god. 2021./2022. Ova je aktivnost provedena u virtualnom okruženju u sklopu diplomskog kolegija Timsko istraživanje, kojim je predviđen zajednički istraživački rad studenata našeg sveučilišta s japanskim studentima. Sudjelovalo je osam naših studenata i devet studenata Sveučilišta Senshu iz Tokija pod mentorstvom prof. Takehiko Maruyama sa Sveučilišta Senshu i izv. prof. Irene Srdanović i poslijedoktorandice Dragane Špica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Obilježavanje Međunarodnog dana...
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, prema prijedlogu Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) je "Moć muzeja (The Power of the Museums)". Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2022., hrvatski muzeji će 42. put potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti. Zavičajni muzej Poreštine će obilježiti Međunarodni dan muzeja u subotu, 21. svibnja, rekreativno-edukativnim pješačenjem od Vrsara preko arheološkog lokaliteta Monte Ricco do Parka skulptura Dušana Džamonje.

Najava predstavljanja znanstvene...
Predstavljanje znanstvene monografije Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj prof. dr. sc. Renate Šamo održat će se u petak, 20. svibnja, u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu Jurja Dobrile u Puli. Osim mr. sc. Eugenije Ehgarter kao predstavnice ugledne izdavačke kuće Leykam international iz Zagreba, u programu sudjeluju urednik biblioteke Uvodi akademik Boris Senker, recenzentice prof. dr. sc. Mislava Bertoša i izv. prof. dr. sc. Renata Geld s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te sama autorica. U glazbenom dijelu svoj će prilog predstavljanju dati mr. art. Elda Krajcar Percan s Muzičke akademije  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a moderatorica susreta bit će izv. prof. dr. sc. Blaženka Martinović , prodekanica za znanstveno istraživački rad i međunarodnu suradnju pulskog Filozofskog fakulteta. 

Najava gostujućeg predavanja doc. dr....
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli poziva vas u utorak, 17. svibnja 2022. u 17 sati u „Stanicu 50“ (FET) na predavanje gostujućeg profesora iz Slovačke, doc. dr. sc. Lukáša Gajarskog na temu „Putovanje s ruskim jezikom“ . Cilj predavanja je da studenti nauče nove riječi i pojmove vezane uz turizam i putovanje. Doc. dr. sc. Lukáš Gajarský dolazi s partnerskog sveučilišta u Trnavi, sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, bavi se ruskom lingvistikom, aksiologijom, likvokulturologijom i međujezičnom homonimijom. Autor i suautor je više od 50 publikacija, od toga su tri monografije, pet sveučilišnih udžbenika i rječnika. Na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda u Trnavi predaje opću lingvistiku, morfologiju, prijevod i metodiku nastave ruskog kao stranog jezika. U slobodno vrijeme putuje i upoznaje nove kulture. Ovo je njegov drugi posjet Filozofskom fakultetu u Puli.

Najava gostujućeg predavanja...
Hrvatska matica iseljenika - Podružnica Pula i Filozofski fakultet u Puli pozivaju vas na predavanje Francesce Sammartino na temu "Hrvatska oaza 'z one bane mora': jezik, kultura i identitet moliškohrvatske manjine” u petak 6. svibnja 2022. s početkom u 16 sati. Filozofski fakultet, I. M. Ronjgova 1, Dvorana Slavka Zlatića (prizemlje).  

Najava sudjelovanja znanstvenika...
I ove se godine održava Festival znanosti na kojemu nastavnici i znanstvenici približavaju svoje uže područje rada i istraživanja široj javnosti. Tema je ovogodišnjega Festivala "Život". Filozofski fakultet u Puli ponovno se uključio aktivnostima, predavanjima i radionicama za javnost, studente i srednjoškolce.

Odluka Senata o osnivanju diplomskog...
Senat je na svojoj 7. redovitoj sjednici jednoglasno donio odluku o osnivanju diplomskog sveučilišnog studija engleskog jezika i književnosti (dvopredmetni) . Imajući u vidu dosadašnje veliko zanimanje za upis  našeg preddiplomskog studija , kvalitetu predloženog elaborata i stvarnu perspektivu anglističke struke u Istarskoj županiji i šire, članovi Odsjeka za anglistiku iskreno se nadaju dobivanju dopusnice kako bi novi studij bio u ponudi akademske godine 2022./2023. Bila bi to najbolja potvrda dosadašnjih ulaganja njihovih napora u pokretanje i ustrojavanje studija uz bezrezervnu potporu članova matične institucije i upravljačkih struktura Sveučilišta.

Centar za interdisciplinarna...
Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli  pristupio je Sporazumu o osnivanju Međunarodnog centra za istraživanje povijesti i arheologije Jadrana: Centro internazionale di studi sulla storia e l’archeologia dell’Adriatico (CISA) – International  centre for studies on history and archaeology of the Adriatic – Centre  international des études sur l’histoire et l’archéologie de l’Adriatique.

Iz medija: Doc. dr. sc. Daniel...
Doc. dr. sc. Daniel Mikulaco s  Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Puli, ujedno i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Puli, 5. veljače dao je intervju za Glas Istre o nastojanjima Matice hrvatske vezanima uz prijedlog nacrta Zakona o hrvatskome jeziku te aktualnim pitanjima vezanima uz hrvatsku jezičnu politiku i kulturu te obrazovanje.

Veleposlanik Republike Irske i na...
U sklopu svojeg službenog boravka u Puli u ponedjeljak, 18. listopada, Veleposlanik Republike Irske, Ruaidhri Mark Dowling, posjetio je Sveučilište Jurja Dobrile. Tom ga je prigodom dočekala delegacija Odsjeka za anglistiku, na čelu s dekanicom Filozofskog fakulteta, u čijem su sastavu bila sva tri stalna člana Odsjeka i Natalie Muže, predstavnica studenata.

Autor: Martina Damiani
Tjedan talijanskoga jezika u svijetu...
U povodu obilježavanja 700. godišnjicu smrti Dantea Alighierija te u sklopu 21. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli ima čast pozvati vas na praćenje niza manifestacija kojima je cilj sagledati životni put i djelo velikog pisca i jezikoslovca te ga približiti novim naraštajima.

Uspješno održan 1. Dan institucijskih...
Na inicijativu Odbora za znanost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 29. rujna 2021. god. prvi je put uspješno održan Dan institucijskih projekata (DIP) spomenute sastavnice s glavnim ciljem snažnijeg znanstveno istraživačkog povezivanja djelatnika unutar matičnog fakulteta iako članovi Odbora također smatraju kako bi se taj događaj mogao proširiti na razinu našeg Sveučilišta.   

Istraživačka stipendija pri UCL -...
Izvanredni profesor Andrea Matošević boravit će u periodu od 10. do 31. svibnja 2022. pri University College London - School of Slavonic and East European Studies (UCL SSEES) kao gostujući istraživač ( visiting scholar ) u sklopu osvojenog studijskog boravka. U Londonu će održati javno predavanje te u arhivima istraživati poratne društvene, privredne i kulturne veze između Velike Britanije i Jugoslavije u kontekstu stvaranja novog socijalističkog društva uz mentorstvo profesorice Wendy Bracewell.

Autor: Tara Pavlović
OBJAVLJENA MONOGRAFIJA PROF. DR. SC....
Upravo je iz tiska izašla nova znanstvena monografija   Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku i prodekanica za znanstveno istraživački rad i međunarodnu suradnju našeg fakulteta. Objavio ju je ugledni zagrebački izdavač Leykam international u svojoj redovitoj biblioteci Uvodi koju uređuje akademik Boris Senker, a recenzije potpisuju prof. dr. sc. Mislava Bertoša i izv. prof. dr. sc. Renata Geld, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Monografija je posebice namijenjena studentima lingvistike, hrvatskog i različitih stranih jezika, posebice engleskog, od preddiplomske do doktorske razine, a dobila je potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Više o tome možete pronaći na službenim stranicama izdavača.  

DODIJELJENA UGLEDNA NAGRADA DOC. DR....
Na 25. Danima Ramira i Zorana Bujasa u Zagrebu 30. rujna 2021. dr. sc. Marleni Plavšić, docentici na Filozofskom fakultetu u Puli,  uručena je nagrada 'Zoran Bujas' Hrvatskog psihološkog društva. Ova se nagrada dodjeljuje svake druge godine za osobito vrijedan doprinos razvitku i promicanju psihologijskog tiska i nakladništva, a doc. dr. sc. Plavšić tijekom 2020. godine u suautorstvu objavila je tri monografije. Prva je tiskana knjiga 'Human Rights Education for Psychologists' u izdanju Routledgea. Uredili su je Polli Hagenaars, Nora Sveaass, Marlena Plavšić, Tony Wainwright i Ulrich Wagner, a više od 20 autora i autorica iz cijelog svijeta dalo je svoj doprinos, među kojima i svi iz uredništva. Druga je knjiga, 'Spoznajno-emocionalno slušanje glazbe u školi', autorica Sabine Vidulin, Marlene Plavšić i Valnee Žauhar, objavljena u nakladi Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Filozofskog fakulteta u Rijeci. Treću je izdala udruga Suncokret - Pula sa Sveučilištem Jurja Dobrile, autorice su Milica Kesić Kiš i Marlena Plavšić, a naslov joj je 'Veli Jože: To se može!'     

Međunarodna znanstvena konferencija...
Od 30. rujna do 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je II. Međunarodna znanstvena konferencija Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta , u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a konferencijom Rusistika u slavenskom, europskom i svjetskom kontekstu nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija se provela na daljinu preko platforme ZOOM. Poslije konferencije sudionicima su poslane potvrde o sudjelovanju, a zbornik radova s međunarodnom recenzijom je u tisku.

Orijentacijski dan za studente prve godine preddiplomskih studija Filozofskog fakulteta u Puli održat će se 4. listopada 2021. u Dvorani Istra (FET, Preradovićeva 1, 1. kat)., a prema sljedećem rasporedu:

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Međunarodna znanstvena konferencija...
30. rujna 2021. u 9 sati otvara se II. Međunarodna znanstvena konferencija  Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta,  u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru koje se održava konferencija  Rusistika   unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta.  Konferencija će okupiti domaće i strane kroatiste i slaviste, trajat će od 30. rujna – 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija će biti na daljinu preko platforme ZOOM. Unutar konferencije bit će organizirano 6 sekcija, seminar za rusiste obrazovno-izdavačkog centra "Zlatoust" iz Sankt-Peterburga i okrugli stol posvećen 200. godišnjici rođenja F. M. Dostojevskog i na taj način će se započeti obilježavanje manifestacije "Dani Dostojevskog", koji će trajati do 11. studenog. 

Objavljena je znanstvena knjiga Monte...
Upravo je izašla iz tiska knjiga Monte Ricco kraj Vrsara, Rimskodobne preobrazbe i ponovna uporaba prapovijesnih gradina u Istri, Prethodno izvješće projekta 2014.-2018. koju je uredila prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić, a tiskana je u sklopu nove serije publikacija Centara za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika, Cirla monografije, Sv. 1. Knjigu koja je tiskana na 303 stranice većim je dijelom financirala Općina Vrsar-Orsera. Knjiga je rezultat rada na projektu Hrvatske zaklade za znanost koji je trajao od 1. srpnja 2014. – 30. lipnja 2018. Projekta je vodila prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić uz suradnike: prof. dr. sc. Robert Matijašić (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), prof. Giovanni Boschian (Università di Pisa), dr. sc. Davor Bulić, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, dr. sc. Katarina Gerometta (Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), Jana Škrgulja, mag. arheo. (Sveučilište u Zagrebu), dr. sc. Maša Sakara Sučević (Pokrajinski muzej Koper - Museo Regionale di Capodistria), Sandra Šoštarić, mag. arheo. (University of Kent i Athens University of Economics and Business). Glavni ciljevi projekta bili su identificirati antropogene procese preobrazbe krajolika, ostvariti nove spoznaje o prostornoj organizaciji naselja i njihovom odnosu  s neposrednim okolišem, primjenom interdisciplinarnog pristupa (arheologija, studije krajolika, geoarheologija, topografija, GIS), predočiti novo, holističko tumačenje prošlosti krajolika kao i bolje razumijevanje interakcije čovjeka i okoliša te njegove preobrazbe s naglaskom na kasnu prapovijest i rimsko doba. Četverogodišnji terenski i kabinetski rad otvorio je više pitanja pod onih na koje je ponudio odgovor, no to je bilo i očekivano.

Objavljena monografija "Naglasak...
Blaženka Martinović s Odsjeka za kroatistiku te Elenmari Pletikos Olof i Jelena Vlašić Duić s Odsjeka za fonetiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu objavile su, u izdanju Sveučilišta u Puli, monografiju "Naglasak na naglasku" koja ujedinjuje kroatistiku i fonetiku te s tih pozicija progovara o prozodiji hrvatskoga jezika.

Autor: Katarina Gerometta
U videu predstavljamo djelić istraživanja obuhvaćenih projektom ArchaeoCulTour . Voditelj projekta je prof. dr. sc. Robert Matijašić .

Objavljena je znanstvena knjiga s...
Upravo je objavljena znanstvena knjiga s međunarodnom recenzijom "Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije". Urednica znanstvene knjige „Ruski jezik u digitalnom okruženju u vrijeme pandemije“ ( Russian language in the digital environment in a time of pandemic ) je dr. sc. Irena Mikulaco , a izdavač je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. Knjiga je napisana na ruskome jeziku i ima međunarodne recenzije.  Originalni naslov knjige je «Русский язык в цифровом пространстве в эпоху пандемии». Knjiga ima 588 stranica i ISBN 978-953-8278-64-8.

Autor: Ivica Petrinić
Predstavljanje časopisa History in...
Na Youtube kanalu Festivala povijesti Kliofest dostupan je video predstavljanja drugoga broja časopisa Odsjeka za povijest History in Flux , koji sadrži radove utemeljene na izlaganjima na skupovima Past Present Future: Peace in History i Socijalizam na klupi: Kontinuiteti i inovacije , održanima na Filozofskom fakultetu u Puli 2019. godine. U predstavljanju su sudjelovali autori Péter Vukman, Lenka Krátká, Juliette Ronsin, Andrew Hodges i Anna Katalin Aklan, lektorica Elizabeth Salmore te urednici časopisa Igor Duda i Robert Kurelić. Radovi su čitateljima dostupni na Hrčku .

Autor: Katarina Gerometta
O projektu ArchaeoCulTour u Jutarnjem...
Nautičku patrolu Jutarnjeg lista proveli smo po arheološkim lokalitetima koji će činiti dio arheološke biciklističko-pješačke staze kao jednoga od rezultata projekta ArchaeoCulTour.

Veleposlanik Ruske Federacije, NJ.E....
Izvanredni i opunomoćeni Veleposlanik Ruske Federacije, NJ.E. g. Nesterenko Andrej održao je 10. lipnja 2021. s početkom u 10.30 sati predavanje na platformi ZOOM za sve studente koji uče ruski jezik u Hrvatskoj.

Gostujuća predavanja na temu...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli Projekt stručne prakse Gostujuća predavanja na temu japanskog turističkog tržišta u Hrvatskoj 31. svibnja i 2. lipnja 2021. Drage studentice i dragi studenti, Drage kolegice i dragi kolege, u okviru projekta Stručnom praksom do ranog razvoja karijere organiziramo online gostujuća predavanja na temu japanskog turističkog tržišta u Hrvatskoj i obližnjoj regiji po sljedećem rasporedu:

Najava međunarodnog znanstvenog skupa...
Odsjek za povijest i Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine – Museo del territorio parentino te Državnim arhivom u Pazinu organiziraju međunarodni znanstveni skup X. Istarski povijesni biennale , s temom Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru .

Autor: Ivica Petrinić
Iz medija: Igor Duda u emisiji Indeks
Pogledajte i poslušajte intervju s izv. prof. dr. sc. Igorom Dudom, voditeljem Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) , proveden u prosincu u sklopu emisije Indeks na televizijskoj postaji TV Nova Pula:

Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra "Institut Puškin" s Filozofskog fakulteta u Puli, dobila je nagradu Veleposlanstva Ruske Federacije za svoj dugogodišnji rad u promicanju i podučavanju ruskoga jezika te za uspješnu organizaciju međunarodne rusističke konferencije "Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije". 

Arheo TiM i Sveučilište Jurja Dobrile...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet i Arheo TiM d.o.o. potpisali su sporazum o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji. Sporazumom je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse u privatnoj arheološkoj tvrtki.  

Fond Russkiy mir objavio je u vijestima prilog o konferenciji kao prvu vijest. Fond Russkiy mir dao je osnovati  V. V. Putin 2007. godine radi podrške ruskom jeziku i ruskoj kulturi. S fondom postoji već dugogodišnja suradnja.

Autor: Ivica Petrinić
Naša bivša studentica i kolegica, profesorica talijanskog jezika i književnosti te povijesti Dina Pervan Rabelo, napustila nas je nakon duge i teške bolesti. Dina je bila borac, kroz život je nosila svoj osmijeh kao najveću snagu i najjače oružje. Njoj su izazovi bili zabava, planovi hrana, a poraz joj nikad nije bio opcija. Prošlo je pet godina otkad je Dina obranila diplomski rad te nastavila nizati životne i sportske uspjehe.

Autor: Katarina Gerometta
U petak, 11. prosinca u 10 sati održat će se virtualni znanstveni simpozij 200 godina Katastra Franje I. u Istri. Organizatori su Istarsko povijesno društvo, Centar za interdisciplinarna arheološka istraživanja krajolika i Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Autor: Katarina Gerometta
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Filozofski fakultet potpisalo je dva nova sporazuma o znanstvenoj, stručnoj i tehničkoj suradnji s Arheološkim muzejom Osijek te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Sporazumima je uspostavljena suradnja kojom je studentima Odsjeka za arheologiju omogućena odrada stručne prakse na terenskim istraživanjima i u muzejima.

Izv. prof. dr. sc. Andrea Matošević dobitnik je nagrade „Milovan Gavazzi“ Hrvatskoga etnološkog društva (HED) za 2019. godinu u kategoriji znanstvenoga i nastavnog rada za monografiju Doći u Pulu, dospjeti u tapiju. Etno-filozofska studija lokalnog fenomena, u izdanju Durieuxa i Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Od 1. do 3. prosinca 2020. Filozofski fakultet u Puli bit će domaćin međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Mogućnosti i problemi učenja ruskoga jezika na daljinu u svjetskom obrazovnom prostoru u vrijeme pandemije“. Ova konferencija posvećena je 20. godišnjici učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i 5. godišnjici od osnivanja Hrvatskoga društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Provodi se na daljinu preko platforme ZOOM, od 1. do 3. prosinca 2020. godine.

Nastava na Filozofskom fakultetu u Puli, prema objavljenom rasporedu nastave , započinje 6. listopada za 2. godinu diplomskih studija, odnosno 12. listopada za 1. godinu diplomskih studija.

Orijentacijski dan za studente prve godine preddiplomskih studija Filozofskog fakulteta održat će se 5. listopada 2020. u Svečanoj dvorani „Tone Peruško“ (Ronjgova 1, 2. kat)., a prema sljedećem rasporedu:

Nastava na Filozofskom fakultetu u Puli, prema objavljenom rasporedu nastave , započinje 6. listopada. Nastava se za studente prve godine preddiplomskih studija odvija u neposrednom kontaktu sa studentima, a u mješovitom obliku za studente druge i treće preddiplomskih te prve i druge diplomskih studija (obvezni kolegiji u neposrednom kontaktu, izborni online ).