Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentske organizacije i projekti

Klub studenata povijesti – ISHA Pula

Klub studenata povijesti ISHA Pula osnovan je 2001. godine kao dio Međunarodne asocijacije International Students of History Association. Registriran je kao udruga 2016. godine od kada je aktivan u Registru udruga Ministarstva uprave Republike Hrvatske. Od 2022. godine Klub je redovan član Istarskog povijesnog društva.

Ciljevi Kluba su djelatna skrb za ostvarivanje obrazovnih, društvenih, kulturnih i drugih interesa studenata/ica povijesti; utjecanje na kvalitetu studija i poštivanje prava studenata/ica; povezivanje i suradnja sa svim srodnim strukovnim organizacijama iz Hrvatske i svijeta kao i suradnja s drugim studentskim udrugama u Hrvatskoj i svijetu; zaštita dostojanstva povjesničarske struke. Djelatnosti koje Klub ima su: organiziranje predavanja, radionica, tribina, okruglih stolova, seminara i konferencija vezanih uz sadržaj povjesničarske struke, kao i stručnih izleta i putovanja vezanih uz struku; suradnja s nastavnicima Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Puli; izdavačka djelatnost putem objavljivanja časopisa "EPVLON"; suradnja unutar međunarodne udruge studenata povijesti (International Students of History Association) te sportske aktivnosti.

Klub studenata povijesti – ISHA Pula pokretač je i suorganizator studentskog seminara pod nazivom „Jadranski susreti studenata povijesti“ kojega je i domaćin u 2005. i 2022. godini. Organizira i povremene filmske večeri u suradnji s Pulskom filmskom tvornicom i pub-kvizove znanja u suradnji s Povijesnim i pomorskim muzejom Istre.

 

Izvršni odbor
Laria-Victoria Diković, predsjednica
Marija Jeromela, potpredsjednica
Marija Plivelić, tajnica
Ivana Radić
Darian Goran Cvitić

E-mail ISHA
isha.pula2001@gmail.com

 

Poveznice

 

Epulon, časopis Kluba studenata povijesti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

Epulon, časopis studenata povijesti ISHA Pula, nastao je 2003. predstavljajući prvi časopis studenata povijesti na području Republike Hrvatske. Prva generacija članova Kluba, na čelu s urednicima Milanom Radoševićem i Ivanom Žagarom, pokrenula je izdavanje časopisa koji i 20 godina kasnije stvara entuzijazam među studentima povijesti. U narednim godinama časopis se daljnje razvijao čime je privukao pažnju sve većeg broja studenata koji su se upravo s Epulonom odlučili iskušati u publiciranju radova. Kao rezultat toga, tematika časopisa se obogatila radovima iz metodike nastave povijesti, putopisima, velikim povijesnim bitkama kao i izvorima značajnim za istarsku povijest. Osim toga, časopisu se objavljuju intervjui sa stručnjacima i profesorima te izvještaji sa seminara i konferencija na kojima su sudjelovali članovi Kluba studenata povijesti ISHA Pula. Do sada je izašlo 17. brojeva časopisa, a sadržaj se razlikovao ovisno o uredničkim zahtjevima.

Glavni cilj Epulona je pružanje mogućnosti studentima za pisanje i objavljivanje vlastitih radova u časopisu putem kojeg razvijaju svoje sposobnosti za daljnje akademsko napredovanje.

Svi zainteresirani autori, studenti povijesti, mogu se javiti na mail adresu ffpu-epulon(at)unipu.hr ili članovima uredništva osobno.

Glavne urednice: Lara Frangen i Julia Juničić

ISSN 1334-1464
Natječaj
Upute autorima

Brojevi Epulona i uredništva:

 • 1/2003 uredništvo: Milan Radošević, Ivan Žagar
 • 2/2004 uredništvo: Milan Radošević, Jelena Costantini, Ozren Catela
 • 3/2005 uredništvo: Milan Radošević, Željko Cetina, Ozren Catela
 • 4/2006 uredništvo: Željko Cetina, Dragan Živković, Ozren Catela
 • 5/2007 uredništvo: Željko Cetina, Aldo Šuran, Dragan Živković, Ozren Catela
 • 6/2008 uredništvo: Aldo Šuran, Nina Džeko, Anita Buhin
 • 7/2009, uredništvo: Aldo Šuran, Nina Džeko, Anita Buhin
 • 8/2012 uredništvo: Davor Salihović, Lana Krvopić
 • 9-10/2015 uredništvo: Davor Salihović
 • 11-12/2016 uredništvo: Ivan Okmaca
 • 13/2017 uredništvo: Ivan Okmaca, Elizabeta Jurkić, Ana Rebić
 • 14-16/2018-2020 uredništvo: Maria Paola Poropat
 • 17/2021-22 uredništvo: Maria Paola Poropat