Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Povijest Odsjeka za azijske studije

 

U rujnu 2015. preddiplomski sveučilišni studij Japanskoga jezika i kulture (jednopredmetni i dvopredmetni u kombinaciji s ostalim smjerovima na Filozofskom fakultetu) akreditiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH i time je postao prvi i jedinstveni preddiplomski studij japanologije akreditiran od Ministarstva u RH. Studij je dobio podršku Grada Pule, sestrinskog grada Hekinana i Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj. Ujedno je dobiveno pozitivno mišljenje s tržišta rada o usklađenosti studija s njihovom strategijom i potrebama za kadrom (od Grada Pule, Županijske gospodarske komore, Turističke zajednice Istarske županije, Turističke agencije Uniline).

2015. organizirani su prvi upisi studenata (izvan Portala postani student) i prva nastava u okviru Tečaja za građane (cjeloživotna škola) i izbornih kolegija Japanski jezik.

Održava se međunarodna suradnja s Odjelom za azijske studije Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, u čijem okviru smo ugostili i prof. dr. J. Brucea Jacobsa, profesora emeritusa azijskih jezika i studija na Sveučilištu Monash (Australija).

Održava se međunarodna suradnja s japanskim Sveučilištem Tohoku koja je započeta prije početka studija i pokrenuti su razgovori o razmjeni studenata. Također je uspostavljena međunarodna suradnja i s japanskim Sveučilištem u Hiroshimi, kao i s ICEA organizacijom (Međunarodna organizacija za međukulturnu razmjenu - International Cross-cultural Exchange Association) te s japanskim Sveučilištem u Tsukubi.

Prva generacija studenata japanologije s nekoliko nastavnika posjetila je Veleposlanstvo Japana u Zagrebu, gdje su razgovarali s veleposlanikom i drugim zaposlenicima Veleposlanstva o mogućnostima stipendija, slušali prezentaciju o odnosima Japana i Hrvatske, i o japanskoj kulturi. Japansko veleposlanstvo doniralo je knjige našem Sveučilištu i veleposlanik Ide Keiji održao je predavanje o Japanu i japanskom društvu.

U lipnju i rujnu 2016. preddiplomski sveučilišni studij Japanskoga jezika i kulture (jednopredmetni i dvopredmetni u kombinaciji s ostalim smjerovima na Filozofskom fakultetu) upisuje druga generacija studenata (52 novih studenata).

I u ovoj se akademskoj godini međunarodna suradnja nastavlja te se ostvaruje jednomjesečno gostovanje studentica na praksi Nagomi Yamaki i Risa Matsuda.

Ostvaruje se suradnja sa Ženskim sveučilištem u Fukuoki te se planira daljnja suradnja i moguć bilateralni ugovor između fakulteta/sveučilišta povodom čega smo ugostili prof. Naoyuki Hashimoto i prof. Baba Masaru (18. 10. 2017.).

Zahvaljujući gore navedenim suradnjama, svake akademske godine, Odsjek za azijske studije smjer Japanski jezik i kultura, ima čast ugostiti lektore/lektorice (izvorne govornike japanskog jezika) koji pomažu u održavanju nastave i širenju znanja o japanskom jeziku i kulturi. Svake godine dolazi po tri ili četiri lektora/lektorica te ostaju odprilike godinu dana.  

U lipnju i rujnu 2017. preddiplomski sveučilišni studij Japanskoga jezika i kulture (jednopredmetni i dvopredmetni u kombinaciji s ostalim smjerovima na Filozofskom fakultetu) upisuje treću generacija studenata (47 novih studenata).

U 2018. godini odlukom 29. redovite sjednice Vijeća na Filozofskom fakultetu studij postaje Odsjek za azijske studije u okviru Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Odsjek organizira i sudjeluje na mnogim simpozijima, predavanjima, gostovanjima,  natjecanjima, zabavama i druženjima.