Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Za buduće studente

Na studiju hrvatskoga jezika i književnosti pripremamo stručnjake za rad u nastavi, u znanosti, u izdavaštvu, u medijima i kulturi.

Studij se izvodi na preddiplomskoj (trogodišnji) i diplomskoj (dvogodišnji) razini. Odabire se jednopredmetni ili dvopredmetni studijski program na obje razine, preddiplomskoj i diplomskoj, i to:

  1. nastavničkoga smjera
  2. općega smjera.

Hrvatski jezik i književnost može se studirati u kombinaciji sa sljedećim dvopredmetnim studijima na Fakultetu:

  • arheologija
  • engleski jezik i književnost
  • japanski jezik i kultura
  • latinski jezik i rimska književnost
  • talijanski jezik i književnost
  • povijest.

Pogledajte:


Rekli su o studiju

Marijeta Bradić, projektna asistentica u udruzi Metamedij u Puli i postdoktorandica na Poslijediplomskome doktorskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

''Studij kroatistike me, prije svega, osposobio za pisanje i uređivanje znanstvenih radova, stručnih tekstova i medijskih objava. Tijekom petogodišnjeg studiranja u Puli stekla sam teorijska znanja iz  kulture, umjetnosti i književnosti te jezične kompetencije, što uspješno primjenjujem i u pisanju projekata. U konačnici, ovaj me studij potaknuo na upis doktorskog studija gdje sam nastavila razvijati svoje interese i proširivati stečena znanja i vještine.''

Ivana Maričić, osnivačica Edukativnoga centra Kaizen u Puli, licencirana instruktorica Tony Buzan instituta za Brzo čitanje, instruktorica ruske mnemotehnike/mnemonike te instruktorica Relax Kids programa.

"Studij kroatistike i povijesti pomogao mi je da nastavim slijediti svoje snove, radeći ono što istinski volim. Spoznala sam da se najviše uči iz primjera, pogotovo primjera dobrih i kvalitetnih profesora predavača, kakve sam imala prilike imati na Fakultetu."

Vladimir Papić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti u Osnovnoj školi Šijana Puli, voditelj izvannastavne aktivnosti kreativnoga pisanja koja je iznjedrila sedam e-knjiga s preko dvjesto dječjih radova, i sam se bavi pisanjem - objavio je zbirku priča „Navijam za tebe“ i roman „Iskupljeni princ“.

"Studij kroatistike u Puli omogućio mi je da se bavim poslom koji volim. Zanimljivi profesori motivirali su me da svakodnevno širim svoje znanje hrvatskog jezika te me svojim primjerom potaknuli kako efektno pristupiti prenošenju tog znanja mlađim naraštajima."

Tijana Živko, knjižničarka na Odjelu za djecu i mlade u Gradskoj knjižnici u Puli, vodi čitateljski klub za djecu od 5. do 8. razreda pod nazivom „Sretna knjiga“.

"Studij kroatistike izuzetno mi je pomogao u sadašnjem radu u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula jer sam zahvaljujući studiju imala razvijene vještine pismenoga i usmenoga izražavanja te upravljanja informacijama. Osposobio me za kritičko promišljanje, prikazivanje i prepoznavanje literature kao i za samostalno obrađivanje, pisanje i izricanje tekstova. Naučio me povezivanju književnog sadržaja s ostalim srodnim umjetničkim ili znanstvenim sadržajima. Budući da sam tijekom studija odslušala i edukacijski paket (učiteljsko-nastavnički modul), stekla sam kompetencije i vještine u poučavanju te provođenju raznih radionica s djecom i mladima (od vrtićke dobi do osnovnoškolaca i srednjoškolaca), zatim čitanja i pričanja priča, moderiranja susreta i sl. Ukratko kroatistika mi je pružila čitavu lepezu znanja i vještina, a to su – poučavanje, kultura pisanja i govorenja, kritičko promišljanje, prikazivanje i prepoznavanje literature, uređivanje tekstova i knjiga, pisanje raznih vrsta članaka, pisanje književne kritike i recenzija."

Ostale priče o karijerama diplomiranih studenata kroatistike pratite na društvenim mrežama Odsjeka pod rubrikom "Gdje, kuda, kamo? nakon studija kroatistike".


O studiju kroatistike iz studentske perspektive

Želite li studirati kroatistiku i biti onaj koji postaje kompetentni govornik hrvatskoga jezika, poučava u školi, lektorira, izgovara na radiju, piše znanstvene, stručne, novinske članke, književnu kritiku, uređuje knjige, onaj kojemu je knjiga i riječ u opisu posla? Tada ste na pravome mjestu. Pogledajte kako je to u Puli.

Videoprilozi o kroatistici u Puli

Prva emisija

Emisija Gdje, kuda, kamo? zamišljena je kao serija videopriloga u kojima ugošćujemo sadašnje, buduće i prošle studente. U prvim emisijama gosti će nam biti prošli studenti (alumni) da bismo vam približili što se sve može raditi i u kojim područjima graditi karijera nakon studija kroatistike.
Prve su nam gošće iz Pazina, profesorica i mentorica u Pazinskome kolegiju Sanja Depikolozvane te spikerica i urednica nagrađivanoga Radija Istra Melita Gržić Pincin.