Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Studentske organizacije i projekti

 

Nekoliko studenata japanskoga jezika sudjelovalo je u projektu Goodwriting.jp (JSPS KAKENHI Grant Number 26284074) s pisanjem sastava na japanskom jeziku i ispunjavanjem anketa.

Izvrsna studentica Kristina Brana dobila je prestižnu stipendiju Japanske vlade (MEXT) za Sveučilište u Nagoyi.

Polaznica tečaja japanskoga jezika srednjoškolka Dea Sokolić bila je dva tjedna u posjetu Japanu (razmjena – Lions klub)

Predstavnik Japanske fondacije za Istočnu i Centralnu Europu (prof. Murakami) posjetio je Studij, Filozofski fakultet i Sveučilište, 24. i 25. listopada 2016. Organiziran je ogled nastave japanskoga jezika prve i druge godine, sastanak s predstavnicima Sveučilišta (rektorom i prorektorima) o budućoj suradnji. Prof. je snimio promotivne filmove u obliku kratkih intervjua na japanskom jeziku, te tako sudjelujemo u virtualnoj platformi učitelja japanskoga jezika za Istočnu i Centralnu Europu.

Nastavlja se suradnja s lokalnom zajednicom, npr. posjete srednjim školama (Gimnazija Pula, Pazinski kolegij - Klasična gimnazija Pazin, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin, Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb, Srednja škola Matije Antun Reljković, Gimnazija Matije Mesić, Gimnazija Fran Galović, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna), gdje smo održali promotivnu nastavu japanskoga jezika i kulture ukupno u 8 škola, 11 razreda i oko 350 učenika, sudjelovanje prilikom posjeta gradonačelnika Hekinana Gradu Puli kada smo govorili i o razmjena studenata (05. 05. 2017.), u tijeku je dogovaranje suradnje u organizaciji festivala Monte Librić u Puli.

U svibnju 2017. petero studenata prve godine studija sudjelovalo je na 16. Natjecanju u govorništvu na japanskom jeziku održanom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva učitelja japanskog jezika. Troje studenata sudjeluje s vlastitim govorom napisanim pod mentorstvom nastavnika studija, a dvoje s nastupom na japanskom jeziku, tj. izvedbom japanskih pjesama uz glazbenu pratnju. Govor studentice Klare Friščić nagrađen je posebnom nagradom veleposlanika Japana. Studentica Lucija Tomašić svojim govorom kvalificirala se za natječaj Japanske fondacije te je nagrađena stipendijom za 15-dnevno studijsko putovanje u Japan (Japanese-Language Program for Overseas Students (Outstanding Students) 2017).

Studenti i učitelji Studija posjećuju koncert japanske rock shamisen grupe Urushi u Rock Cafeu u Puli, u organizaciji Japanskog veleposlanstva.

U ožujku 2018. 15 studenata Japanskog jezika i kulture nastupalo je na 17. natjecanju u govorništvu na japanskom jeziku održanom na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog društva učitelja japanskog jezika. Od njih 15, njih troje je sudjelovalo s vlastitim govorom napisanim pod mentorstvom nastavnika studija. Student 1. godine Jan Marko Jukić osvojio je Nagradu žirija za svoj govor „Na svijetu ima raznih ljudi“, a studentica 1. godine Ana Kraljić Radulović osvojila je prvu nagradu u individualnim nastupima s odličnom izvedbom dječje priče „Zec i kornjača“.

U ožujku 2018. godine se tim studenata prve godine po prvi puta natjecao protiv timova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u znanju o Japanu na Balkan Japan Bowl kvizu u Beogradu. Sličan kviz održan je i u Puli nekoliko mjeseci kasnije. 6 tima sastavljenih od po dva ili tri studenta natjecalo se u znanju o Japanu.

Izvrsna studentica Melani Kečkeš dobila je prestižnu rektorovu nagradu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za postignuti uspjeh od 5.00 u akademskoj godini 2016./2017.

Izvrsni student Erik Miletti, zajedno sa studenticama Brigitom Jurcan i Mateom Glavinić, osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju u Rusiji.

Planira se osnivanje kluba studenata japanskog jezika i kulture u akademskoj godini 2018./19.

2021.