Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za arheologiju

Autor: Davor Bulić
Prvi obranjen završni rad na Odsjeku...
Na Odsjeku za arheologiju je 5. listopada 2022. studentica preddiplomskog dvopredmetnog studija arheologije i povijesti, Lucija Uravić obranila prvi završni rad od osnutka Odsjeka. Završni rad naslova "Rimske uljanice s lokaliteta Monte Ricco u Vrsaru" izradila je pod mentorstvom prof. dr. sc. Roberta Matijašića. Povjerenstvo pred kojim je rad obranjen s izvrsnim uspjehom, pored mentora, činili su prof. dr. sc. Klara Buršić-Matijašić i doc. dr. sc. Davor Bulić. Najiskrenije čestitke Luciji Uravić, prvostupnici arheologije i povijesti!      

Obilježavanje Međunarodnog dana...
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, prema prijedlogu Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) je "Moć muzeja (The Power of the Museums)". Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2022., hrvatski muzeji će 42. put potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti. Zavičajni muzej Poreštine će obilježiti Međunarodni dan muzeja u subotu, 21. svibnja, rekreativno-edukativnim pješačenjem od Vrsara preko arheološkog lokaliteta Monte Ricco do Parka skulptura Dušana Džamonje.

Gostujuće predavanje: Važnost...
U utorak, 3. svibnja u 14.00 sati u sklopu kolegija Antička arheologija u Hrvatskoj, izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu održat će gostujuće predavanje na temu Važnost epigrafskih izvora za proučavanje rimske vojske u provinciji Dalmaciji. Predavanje će se održati u zgradi Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Preradovićeva 1, dvorana 403.   

Autor: Katarina Gerometta
Europski dani arheologije
Priružite se ARHEOLOZIMA u šetnji kroz prošlost VRSARA! Kada i gdje? U subotu, 19. 6. 2021. u 10 sati krećemo s Velike Stancije, s nalazišta Monte Ricco! Obilazak arheoloških nalazišta organiziran je u sklopu Europskih dana arheologije https://journees-archeologie.fr/.../croatia/presentation

Autor: Katarina Gerometta
Iz medija o projektu ArchaeoCulTour i...
Cilj trogodišnjeg projekta "ArcheoCulTour", koji se privodi kraju, a vrijedan je tri milijuna kuna, je istražiti arheološku baštinu Općine Vrsar i osmisliti načine njezina korištenja u turističke svrhe i podizanje razine svijesti o baštini kod mjesnog stanovništva "ArcheoCulTour"  

International Mediterranean Survey...
Od 10. do 12. svibnja 2019. u organizaciji Odsjeka za arheologiju održava se međunarodna arheološka radionica International Mediterranean Survey Workshop. Program i sažeci radionice