Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za arheologiju

Prof. dr. sc. Robert Matijašić...
Na izbornoj skupštini Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, održanoj 16. svibnja 2024., dr. sc. Robert Matijašić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odsjeka za arheologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, izabran je za redovitog člana.   

Predstavljanje monografije Umjetnička...
U četvrtak, 23. svibnja u 18 sati u svečanoj dvorani Biskupije sklopa Eufrazijane u Poreču predstavit će se knjiga Ivana Matejčića, Nikoline Maraković i Željka Bistrovića "Umjetnička baština istarske crkve 3 – Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća / Il patrimonio artistico della chiesa istriana 3 – Pittura dal IV al XV secolo“.

Prof. dr. sc. Robert Matijašić...
Prof. dr. sc. Robert Matijašić odlikovan je Redom hrvatskog pletera za izniman doprinos i osobite zasluge ostvarene znanstveno-istraživačkim radom na područjima arheologije, stare povijesti i latinske epigrafije hrvatskoga prostora u antici. Čestitamo našem profesoru!

Obilježavanje Međunarodnog dana...
Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, prema prijedlogu Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) je "Moć muzeja (The Power of the Museums)". Uključujući se u obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 2022., hrvatski muzeji će 42. put potvrditi svoje pripadanje međunarodnoj muzejskoj zajednici i aktivno sudjelovati u promociji svoje djelatnosti. Zavičajni muzej Poreštine će obilježiti Međunarodni dan muzeja u subotu, 21. svibnja, rekreativno-edukativnim pješačenjem od Vrsara preko arheološkog lokaliteta Monte Ricco do Parka skulptura Dušana Džamonje.

Gostujuće predavanje: Važnost...
U utorak, 3. svibnja u 14.00 sati u sklopu kolegija Antička arheologija u Hrvatskoj, izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu održat će gostujuće predavanje na temu Važnost epigrafskih izvora za proučavanje rimske vojske u provinciji Dalmaciji. Predavanje će se održati u zgradi Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković", Preradovićeva 1, dvorana 403.   

Autor: Katarina Gerometta
Europski dani arheologije
Priružite se ARHEOLOZIMA u šetnji kroz prošlost VRSARA! Kada i gdje? U subotu, 19. 6. 2021. u 10 sati krećemo s Velike Stancije, s nalazišta Monte Ricco! Obilazak arheoloških nalazišta organiziran je u sklopu Europskih dana arheologije https://journees-archeologie.fr/.../croatia/presentation

Autor: Katarina Gerometta
Iz medija o projektu ArchaeoCulTour i...
Cilj trogodišnjeg projekta "ArcheoCulTour", koji se privodi kraju, a vrijedan je tri milijuna kuna, je istražiti arheološku baštinu Općine Vrsar i osmisliti načine njezina korištenja u turističke svrhe i podizanje razine svijesti o baštini kod mjesnog stanovništva "ArcheoCulTour"  

International Mediterranean Survey...
Od 10. do 12. svibnja 2019. u organizaciji Odsjeka za arheologiju održava se međunarodna arheološka radionica International Mediterranean Survey Workshop. Program i sažeci radionice