Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Oglasna ploča Filozofskog fakulteta u Puli

Izbori za članove Studentskog zbora...
Lista kandidata u postupku izbora za Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli:

Konačni rezultati natječaja za...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje konačnu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u akademskoj godini 2023./2024.

Natječaj za financiranje studentskih...
Na temelju članka 12. stavka 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, a sukladno članku 5. Pravilnika o financiranju Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i studentskih programa, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 10. svibnja 2024. godine raspisuje Natječaj za financiranje studentskih programa koje provode studentske organizacije ili pojedini studenti za 2024. godinu. Cilj natječaja je poticanje studenata i studentskih organizacija na provođenje većeg broja aktivnosti, doprinos u podizanju kvalitete života studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, informiranje i edukacija studenata o osnovama prijavljivanja projektnih ideja, provođenju projekata i projektnog upravljanja.

Raspisuju se izbori za članove...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 10. svibnja 2024. godine donio je Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Izbori za Studentski zbor održati će se dana 10. i 11. lipnja 2024. godine putem UNIPU studentskog intraneta, poveznica sa anketom za glasovanje biti će naknadno objavljena na oglasnim pločama sastavnica i novostima sveučilišta. U izborima za Studentski zbor na razini Sveučilišta imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti Sveučilišta, dok na razini sastavnice imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti sastavnice.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Dobitnici Rektorove nagrade za...
Na temelju članka 15. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 7. Pravilnika o nagrađivanju studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je dana 03. svibnja 2024. godine donio Odluku o dodjeli Rektorove nagrade za akademsku 2022./2023. godinu.

Privremeni rezultati natječaja za...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje privremenu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija za akademsku godinu 2022./2023.

Ljetna škola hrvatskog i njemačkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Raspisuje se Natječaj za dodjelu...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. koji su se istaknuli ostvarenim uspjehom na studiju, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i ostvarenim postignućima. Rektorova nagrada dodjeljuje se po jednom studentu svake sastavnice, a prijavu na natječaj mogu podnijeti student osobno ili čelnik sastavnice uz prethodnu suglasnost studenta. Rok za prijavu je deset (10) dana od dana objave Natječaja.

Natječaj za dodjelu stipendija...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 21. ožujka 2023. godine raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2023./2024. Natječaj za dodjelu stipendija provodi se sukladno odredbama Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, objavljenom na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Pridružite se Digitalnom Inovacijskom...
Drage studentice i studenti, pozivamo vas da se pridružite Digitalnom Inovacijskom Inkubatoru powered by Hrvatski Telekom i doživite iskustvo koje će vam pomoći unaprijediti osobne i profesionalne vještine. Svi zainteresirani mogu se pridružiti organizatorima na uvodnom online predstavljanju Digitalnog inovacijskog inkubatora na kojem će Vam se pobliže pojasniti struktura projekta te odgovoriti na sva dodatna pitanja. Online prezentacija održat će se 5. 3. 2024. s početkom u 11:15 sati, a pristupiti joj možete putem Zoom poveznice: https://us06web.zoom.us/j/85183837337 .

Poziv studentima FF-a za vođenje...
Filozofski fakultet u potrazi je za komunikativnom i kreativnom osobom koja će uređivati društvene mreže (Meta: Instagram i Facebook, TikTok i LinkedIn) Fakulteta. Rok za prijavu je  do ponedjeljka 1 1 . ožujka 202 4 .

Autor: Slaven Bertoša
Nastava započinje u utorak 27. veljače 2024. u 17 sati u dv. 12. Molim studente da me kontaktiraju mailom radi dogovora o temi seminarskog rada za oba predmeta.

Autor: Slaven Bertoša
Predmet mogu upisati studenti svih godina preddiplomskog i diplomskog studija povijesti. Pohađanje vježbi je obvezatno, a ispita nema. Na kraju nastave upisuje se 2 ECTS boda. Vježbe se održavaju srijedom u 17,00 sati u dv. 12. Molim zainteresirane studente da me kontaktiraju mailom radi slanja silabusa.

Konačni rezultati dopunskih izbora za...
Konačna lista u postupku dopunskih izbora za Studentski zbor u akademskoj godini 2023.2024.: Predstavnice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli: Marija Plivelić Dajana Lupić Predstavnica Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković u Puli: Sunčica Jakopović  

Privremeni rezultati dopunskih izbora...
Izbori su održani u online obliku putem studentskog intraneta Sveučilišta Jurja Dobrile. Rezultati izbora slijede u nastavku: U izbornoj jedinici "Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković u Puli " izborima je pristupilo ukupno 63 birača.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Izbori za predstavnike u Studentskom...
Poštovani studenti, izbori za predstavnike u Studentskom zboru Sveučilišta su započeli putem Studentskog Intraneta na ovoj poveznici: https://student.unipu.hr/student/ankete i traju do 5. prosinca u 15:00 sati.  Studenti Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" mogu odabrati jednog kandidata za kojega žele da bude predstavnik Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" u Studentskom zboru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Svi studenti Sveučilišta mogu odabrati dva kandidata za koje žele da budu predstavnici zajedničke liste Sveučilišta u Studentskom zboru Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Dopunski izbori za članove...
Lista kandidata u postupku dopunskih izbora za Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj 2023./2024. godini: IZBORNA JEDINICA – SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE U PULI Dajana Lupić, studentica Muzičke akademije u Puli Marija Plivelić, studentica Filozofskog fakulteta u Puli uživa podršku Kluba studenata povijesti ISHA Pula uživa podršku Udruge studenata azijskih studija TSURU Moris Nikolić, student Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ Pula

Najava  predavanja gostujućeg...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike bit će domaćin docentu dr. sc. Lukášu Gajarskom s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, s katedre rusistike Filozofskog fakulteta. 

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Raspisuju se dopunski izbori za...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 03. studenog 2023. godine donio je Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2023./2024. Izbori za Studentski zbor održati će se dana 04. i 05. prosinca 2023. godine putem UNIPU studentskog intraneta, poveznica sa anketom za glasovanje biti će naknadno objavljena na oglasnim pločama sastavnica i novostima sveučilišta. U izborima za Studentski zbor na razini Sveučilišta imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti Sveučilišta, dok na razini sastavnice imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti sastavnice.

Javni poziv za iskaz interesa za obavljanje posla suradnika/suradnice u provođenju istraživanja–intervjue u sklopu Projekta “Archivio della memoria linguistica e culturale istriana” na Filozofskom fakultetu (Odsjek za talijanistiku). Pozivaju se studenti i studentice zainteresirani za provođenje polu-strukturiranih intervjua da najkasnije do 3. studenoga 2023. godine dostave svoju prijavu i životopis (CV) preporučljivo u Europass formatu , na adresu elektroničke pošte: eliana.moscarda.mirkovic@unipu.hr s naznakom Javni poziv terensko istraživanje na Projektu “Archivio della memoria linguistica e culturale istriana”

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: Sveučilište) raspisuje natječaj za odabir dva (2) studenta – asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u akademskoj godini 2023./2024. Potpora za studente s invaliditetom  (60% i više) može uključivati potporu pri kretanju (odlazak i dolazak na fakultet te kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabavu literature, fotokopiranje) te pomoć u praćenju nastave, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom. 

Autor: Matija Jelača
Nastava iz kolegija Feminizam, književnost i jezik ove će se ak. god. održavati u ljetnom semestru.

Autor: Irena Mikulaco
Nastava iz kolegija Uvod u pedagogiju počinje 16. listopada prema terminu u rasporedu.

Nastava iz kolegija Hrvatski standardni jezik 3 održava se u zimskome semestru prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen. Uvodno predavanje i dogovor o terminu izvođenja nastave održat će se u četvrtak, 5. rujna u 9 sati u dv. 12.  Doc. dr. sc. T. Fonović Cvijanović

Autor: Blaženka Martinović
Nastava iz kolegija Hrvatski standardni jezik 1 održava se u zimskome semestru prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen. Molim studente da se okupe u petak, 6. listopada u 10 sati u dv. 17 radi dogovora o terminu predavanja i na uvod u kolegij. U repozitoriju je dokument s popisom svih kolegija na studiju. Prof. dr. sc. Blaženka Martinović

Autor: Blaženka Martinović
Početak nove akademske godine i...
Na Filozofskome fakultetu u Puli nastava na prijediplomskim studijima započinje u utorak, 3. listopada, a na diplomskim studijima u ponedjeljak, 9. listopada, prema rasporedu dostupnome na podstranici Za studente . Molimo studente da redovito posjećuju navedenu stranicu u prvome tjednu nastave zbog mogućega ažuriranja. Želimo vam uspješnu novu akademsku godinu!

Autor: Blaženka Martinović
Orijentacijski dan za studente prve...
U ponedjeljak,  2. listopada 2023.  održava se Orijentacijski dan namijenjen upoznavanju studenata prve godine prijediplomskih studija sa studijem, službama Sveučilišta te s ostalim važnim informacijama. Za studente Filozofskoga fakulteta održat će se od 9:15 do 10:15 u Dvorani Istra na FET-u, Preradovićeva 1, I. kat. Drugi dio orijentacijskoga dana održat će se istoga dana s predstojnicima odsjeka/voditeljima studijskih programa (nakon zajedničkog dijela) u zgradi Filozofskoga fakulteta , Ronjgova 1 (prizemlje) prema rasporedu: Engleski jezik i književnost: 10,30 – 11,00;  dv. 12; doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže Japanski jezik i književnost: 11,00 – 11,30;  dv. 12;  prof. dr. Irena Srdanović Arheologija:  11,30 – 12,00; dv. 12;  doc. dr. sc. Davor Bulić Povijest:  12,00 – 12,30; dv. 12;  doc. dr. sc. Maurizio Levak Jezična i interkulturalna medijacija:  10,30 – 11,00;  dv. Slavko Zlatić;  doc. dr. sc. Tanja Habrle Talijanski jezik i književnost: 12,30 – 13,00;  dv. 12;  doc. dr. sc. Fabrizio Fioretti Hrvatski jezik i književnost: 13,00 – 13,30; dv. 12; izv. prof. dr. sc. Marko Ljubešić Raspored predavanja bit će postavljen na mrežnoj podstranici Fakulteta "Za studente". Želimo vam uspješan početak akademske godine!

Autor: Blaženka Martinović
Edukativni program financijske...
Pozivamo studente da se priključe novom ciklusu edukativnoga istraživačkog programa financijske pismenosti mladih pod nazivom  Budi FIN! Financijski pismen i odgovoran!  koji provodi  Ekonomski fakultet u Zagrebu  uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje. Program je namijenjen mladima od 16 do 25 godina te im omogućuje upoznavanje vlastitih navika u trošenju i planiranju kroz provođenje istraživanja i personalizirane izvještaje. Osnovni edukativni program započinje s besplatnim online radionicama u prosincu 2023. godine. Svi će polaznici dobiti potvrdu o sudjelovanju te materijale potrebne za početak odgovornoga upravljanja osobnim proračunom. Kako bi se prijavili za sudjelovanje, studenti moraju pristupiti web-stranici programa gdje će ostaviti svoje podatke i ispuniti kratak upitnik. Nakon prijave, studenti će putem e-maila, primiti sve detaljne informacije o daljnjem tijeku programa. Da biste sudjelovali u radionicama, morate se prijaviti zaključno s  1. 11. 2023. Više o tome: https://budifin.hr/

Natječaj za dodjelu stipendija...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu stipendija studentima s invaliditetom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. Stipendije se dodjeljuju u sljedećim kategorijama: Prva kategorija – studenti koji upisuju prvu godinu studija na prvoj razini studija (dvije stipendije) i  Druga kategorija – studenti viših godina studija na obje razine studija te studenti koji upisuju prvu godinu druge razine studija (tri stipendije).

Natječaj za dodjelu jednokratne...
Na temelju članka 15. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 2. Odluke o kriterijima za utvrđivanje slabijeg socio-ekonomskog statusa studenata koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 31. svibnja 2023. godine raspisuje Natječaj za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Natječaj za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) se provodi sukladno Odluci o kriterijima za utvrđivanje slabijeg socio-ekonomskog statusa studenata koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Odluku o provedenom natječaju i dodjeli jednokratne potpore (pomoći) donosi rektor Sveučilišta. Iznos jednokratne potpore (pomoći) po studentu iznosi: 540,00 eura. Broj jednokratnih potpora (pomoći): 25. 

Autor: Robert Kurelić
Predavanje doc. Mgr. Roberta...
U ponedjeljak, 22. 5. 2023. dekan Filozofskog fakulteta u Ostravi, doc. Mgr. Robert Antonin, PhD održat će dva predavanja na Filozofskom fakultetu u Puli

Knjigu Život obilježen Auschwitzom koja je prepuna optimizma, inspiracije i podsjetnika kako se zlo u svojem najgorem obliku uvijek može vratiti napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Oleg Mandić, čovjek kojega su sa samo jedanaest godina njemačke okupacijske snage u Opatiji zajedno s majkom i bakom zatočile, zadržao je bez obzira na sve proživljene užase dječačku znatiželju, zarazan osmijeh i snagu za poticaj na razmišljanje o boljem i pravednijem svijetu. Knjigu će predstaviti autor Oleg Mandić i urednik Neven Šantić, a povjesničar Igor Šaponja dat će uvid u povijesni kontekst. Moderator će biti student Tin Celner. Dobrodošli!  

Obavijest o rezultatima poziva za...
Sukladno Javnom pozivu za obavljanje pomoćnih uredničkih poslova za časopis Economic research – Ekonomska istraživanja, odabran je sljedeći student/ica:  JMBAG: 03031026215

Natječaj za financiranje studentskih...
Na temelju članka 12. stavka 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, a sukladno članku 5. Pravilnika o financiranju Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i studentskih programa, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 12. svibnja 2023. godine raspisuje Natječaj za financiranje studentskih programa koje provode studentske organizacije ili pojedini studenti za 2023. godinu.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Ljetna škola hrvatskog i njemačkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Javni poziv za obavljanje pomoćnih...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv za ispomoć u obavljanju pomoćnih uredničkih poslova za časopis Economic research – Ekonomska istraživanja, odnosno: Dodavanje objavljenih radova u Hrčak bazu Pozivaju se  studenti i studentice zainteresirani za ispomoć u obavljanju navedenih poslova da najkasnije do 28.travnja 2023. godine dostave svoju prijavu na adresu elektronske pošte:  adriana.galant@unipu.hr s naznakom Javni poziv časopis

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Dobitnici Rektorove nagrade za...
Na temelju članka 15. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 7. Pravilnika o nagrađivanju studenata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je dana 21. travnja 2022. godine donio Odluku o dodjeli Rektorove nagrade za akademsku 2021./2022. godinu.

Autor: Dragana Špica
U okviru programa Erasmus+ izvanredna profesorica Irena Srdanović i docentica Dragana Špica posjetile su Odsjek za azijske i svjevernoafričke studije Sveučilišta Ca' Foscari u Veneciji gdje su održale predavanje na temu "Engaging students in projects, team works and online collaboration: Japanese Language and Culture Education in Pula". Tom prilikom imale su niz sastanaka s tamošnjim profesorima radi razmjene iskustava o aktivnostima u domeni znanosti i nastave, na kojima je bilo riječi i o mogućnostima buduće suradnje i mobilnosti nastavnika i studenata.

Konačni rezultati natječaja za...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje konačnu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u akademskoj godini 2022./2023. Rezultate natječaja možete pogledati ovdje: Konačni rezultati natječaja

Raspisuje se Natječaj za dodjelu...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2021./2022. koji su se istaknuli ostvarenim uspjehom na studiju, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i ostvarenim postignućima. Rektorova nagrada dodjeljuje se po jednom studentu svake sastavnice. Natječaj je otvoren do 07. travnja 2023. godine, a prijavu na natječaj mogu podnijeti student osobno ili čelnik sastavnice uz prethodnu suglasnost studenta. Prijave se podnose putem adrese elektroničke pošte na davor.jacimovic@unipu.hr . Više informacija u tekstu Natječaja.

Privremene rang liste temeljem...
Objavljuju se Privremene rang liste Natječaja za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj 2022./2023. godini. Studenti i studentice koji nisu ostvarili pravo na stipendiju mogu podnijeti pismeni prigovor Sveučilištu na adresu elektroničke pošte  davor.jacimovic@unipu.hr  u roku od 8 dana od dana objavljivanja privremene rang liste.

Autor: Blaženka Martinović
Gradska knjižnica i čitaonica Pula, u povodu obilježavanja Tjedna mozga, poziva na predavanje prof. dr. sc. Anite Peti-Stantić "NAŠ MOZAK, ČITANJE I MI" u utorak, 14. ožujka 2023. u 18 sati u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula (Kandlerova 39). Ovo interaktivno predavanje s elementima radionice namijenjeno je svoj zainteresiranoj javnosti i ulaz je slobodan. Gošća če govorit o tome zašto ima smisla čitati u digitalnom dobu i na koji se način mozak razvija čitanjem. Specifično će biti riječi o tome zašto treba čitati raznoliko i slijediti interese mladih ljudi, a poigrat ćemo se i riječima i njihovim značenjima. Profesorica Peti-Stantić sveučilišna je profesorica iz Zagreba te autorica više knjiga koje se sve bave čitanjem, i to knjige Čitanjem do (spo)razumijevanja: Od čitalačke pismenosti do čitateljske sposobnosti i suautorica, s kćeri koja je u vrijeme pisanja knjiga bila srednjoškolka, dviju knjiga pod naslovom Znati(želja): Zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? i Putovanje u nepoznato: Zašto se bavim znanošću i kako je do toga došlo? Izrazito je zainteresirana za to da se čuje glas mladih i njihovi stavovi o čitanju.

Raspisuju se dopunski izbori za...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 02. ožujka 2023. godine donio je Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. Izbori za Studentski zbor održati će se dana 03. i 04. travnja 2023. godine putem poveznice za glasovanje koja će na dane izbora biti dostupna na mrežnim stranicama.

Autor: Blaženka Martinović
Molimo studente da e-porukom jave Uredu za studente ( ured-za-studente@unipu.hr ) koje izborne kolegije žele upisati ili promijeniti (ako su već upisani za ljetni semestar), i to što prije. Obavezno je napisati i JMBAG te naziv studija.

Autor: Blaženka Martinović
Obavještavaju se studenti da prof. dr. sc. Elvi Piršl neće održavati predavanja prvoga tjedna nastave u ljetnome semestru.

Natječaj za dodjelu stipendija...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 23. veljače 2023. godine raspisao je Natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. Natječaj za dodjelu stipendija provodi se sukladno odredbama Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, objavljenom na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Javni poziv za dodjelu jednokratnih...
Drage kolegice i kolege studenti, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli temeljem provedenog istraživanja vezano za redovne studente koji su ujedno i roditelji, a sve u svrhu realizacije jednokratne financijske pomoći i daljnjih projekata kojima bi se poboljšao studentski standard studenata Sveučilišta u Puli prikupio je podatak o 20 redovnih studenata koji su roditelji.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Javni poziv za iskazivanje interesa u...
Poštovane studentice i studenti, Ovim vas putem obavještavamo da Studentski pravobranitelj Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv za iskazivanje interesa u radu Ureda Studentskog pravobranitelja kroz obnašanje dužnosti zamjenika voditelja Ureda te dužnosti tajnika Ureda u cilju bolje zastupljenosti studenata, zaštite studentskih prava i povećanju studentskog standarda na Sveučilištu.

Novčana potpora za podmirenje dijela...
Poštovane studentice i studenti, U nastavku možete pronaći poveznicu koja će vas odvesti na stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja kako bi saznali potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom;  https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/prijevoz-studenata-s-invaliditetom-za-akademsku-godinu-2022-2023/5280 Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Autor: Dominik Tomislav Vladić
IV. krug dodjele državnih STEM...
Poštovane studentice i studenti, obavještavamo Vas da je objavljen IV. krug dodjele državnih STEM stipendija. Rang-liste su dostupne u mrežnoj aplikaciji  https://stemstipendije.mzo.hr/ .             Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji  stemstipendije.mzo.hr  te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Poziv studentima na sudjelovanje u...
Poštovani studentu/ice, budući da se bliži kraj zimskog semestra akademske 2022./2023. godine, danas je započelo studensko vrednovanje nastavnog rada u elektroničkom obliku u sklopu jedinstvene ankete koju provodi Ured za strateško planiranje i osiguravanje kvalitete pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na svim sastavnicama. Pristupni linkovi za ispunjavanje anketa poslani su studentima kolegija obuhvaćenima planom evaluacije za zimski semester 2022./2023.  na e-mail adresu, a ankete će biti otvorene u periodu od 25. siječnja 2023. do 10. veljače 2023. godine.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
III. krug dodjele državnih STEM...
Poštovane studentice i studenti, obavještavamo Vas da je objavljen III. krug dodjele državnih STEM stipendija. Rang-liste su dostupne u mrežnoj aplikaciji  https://stemstipendije.mzo.hr/ .             Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji  stemstipendije.mzo.hr  te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi.

Autor: Davor Jačimović
Dodjele državnih STEM stipendija
Poštovane studentice i studenti, obavještavamo Vas da je objavljen II. krug dodjele državnih STEM stipendija. Rang-liste su dostupne u mrežnoj aplikaciji  https://stemstipendije.mzo.hr/ . Studenti  AAI@EduHr  elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj  aplikaciji  stemstipendije.mzo.hr   te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Objavljene rang-liste državne STEM...
Poštovani studentice i studenti, obavještavamo Vas da su objavljene rang-liste državne STEM stipendije. Rang-liste su dostupne u mrežnoj aplikaciji https://stemstipendije.mzo.hr/ .             Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi. Studenti koji su na rang-listi u kvoti, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni elektroničkom poštom da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti koji su se prijavili na Javni poziv, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje mjesto na rang-listi provjeriti u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr .

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Pulski studenti uživat će u...
U sklopu javnog gledanja utakmica Maroko - Hrvatska / Hrvatska - Kanada / Hrvatska - Belgija (FIFA World Cup 2022) na Karolini u Puli, Grad Pula ušao je u suradnju sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli kojom su dogovorene određene studentske pogodnosti. Naime, svaki će student uz predočenje iksice imati 20 posto popusta na svu hranu i piće koji će biti u ponudi tijekom gledanja utakmica.  U slučaju prolaska skupine Grad Pula organizirat će prijenos i ostalih utakmica u kojima igra Hrvatska. Zainteresirani studenti bit će oslobođeni predavanja.

Grad Pula objavio je natječaj za...
U nastavku prenosimo tekst natječaja: "Stipendije se dodjeljuju studentima koji prvi put upisuju akademsku godinu, za jednu akademsku godinu i ne dodjeljuju se za vrijeme apsolventskog staža. Pravo na podnošenje zahtjeva imaju studenti koji prvi put upisuju akademsku godinu te su u prethodnom školovanju ostvarili prosjek ocjena kako slijedi: za studente prve godine studija najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi i najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi ako je upisan na studij za zvanje koje je određeno kao deficitarno. Za studente druge i treće godine nužan je prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini i najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za zvanje koje je Natječajem određeno kao deficitarno. Za studente na diplomskom studiju potreban je prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj godini studija, odnosno zadnjoj godini preddiplomskog studija i najmanje 3,5 na prethodnoj godini za zvanje koje je određeno kao deficitarno.

Javni poziv za sudjelovanje u radu...
Studentski zbor u puli raspisuje Javni poziv za iskaz interesa u sudjelovanju u radu Odbora za mentalno zdravlje u akademskoj godini 2022./2023. Nova akademska godina pruža mogućnost da i TI postaneš dio odbora kojemu je zadaće promicanje psihološkog zdravlja. Zainteresiran/a si za sudjelovanje u radu odbora? Pošaljite nam kratko motivacijsko pismo na adresu:  szbor@unipu.hr Prijave traju do 15. studenog.

Ponovljeni natječaj za odabir tri...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: Sveučilište) raspisuje natječaj za odabir tri (3) studenta – asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u akademskoj godini 2022./2023. Potpora za studente s invaliditetom može uključivati potporu pri kretanju (odlazak i dolazak na fakultet te kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabavu literature, fotokopiranje) te pomoć u praćenju nastave, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom. Vrste i oblik potpore bit će, po provedenom natječaju i odabiru kandidata, definirane posebno za svaki studentski par koji čine student s invaliditetom i student - asistent. Odabrani studenti – asistenti proći će po potrebi kratku edukaciju s ciljem pružanja informacija o načinu pružanja potpore. Odluku o odabiru donosi rektor po provedenom natječaju, a na prijedlog Povjerenstva.

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Javni natječaj UNISPOREDI program...
U sklopu međusveučilišnog projekta pod nazivom UNISPOREDI, čiji je cilj usporediti studentski život u nekoliko studentskih gradova Republike Hrvatske.U lipnju ove godine nekoliko osječkih studenata posjetilo je pulsko sveučilište, te je sada pozvano četvero studenata Sveučilišta Jurja Dobrile iz Puli. Unisporedi je trodnevni projekt u kojemu, u ovom slučaju, gostujući studenti upoznaju Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te ga uspoređuju sa sveučilištem s kojeg dolaze. Projekt će se provesti u periodu od 26. listopada 2022. do 29. listopada 2022. Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule posjetit će osječko sveučilište na način da će se upoznati s njegovim osnovnim informacijama, načinom studiranja, fakultetima, rektoratom, studentskim kampusom, studentskom menzom, studentskim domom, ostatkom grada kao i društvenim životom osječkih studenta.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja...
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je Natječaj za dodjelu 12.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2022./2023. redovitim studentima koji studiraju na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj. Rok za prijavu je 2. studenoga 2022. do 12.00 sati.

Natječaj za odabir tri studenta –...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (u daljnjem tekstu: Sveučilište) raspisuje natječaj za odabir tri (3) studenta – asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u akademskoj godini 2022./2023. Potpora za studente s invaliditetom može uključivati potporu pri kretanju (odlazak i dolazak na fakultet te kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabavu literature, fotokopiranje) te pomoć u praćenju nastave, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom. Vrste i oblik potpore bit će, po provedenom natječaju i odabiru kandidata, definirane posebno za svaki studentski par koji čine student s invaliditetom i student - asistent. Odabrani studenti – asistenti proći će po potrebi kratku edukaciju s ciljem pružanja informacija o načinu pružanja potpore. Odluku o odabiru donosi rektor po provedenom natječaju, a na prijedlog Povjerenstva.

Autor: Rozana Veselica Celić
Radionice za SciFlow platformu
Pozivamo nastavno i nenastavno osoblje na prezentaciju SciFlow platforme. Molimo registrirajte se na sljedećoj poveznici: 26.10.22 at 11:00 a.m.:  Collaborative work on a publication in SciFlow (for researchers). Registration link:  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_H6Y8maOAT-OJD-Z-F2F1pw Studentima će biti održano zasebno predavanje o korištenju platforme za pisanje seminarskih, završnih i diplomskih radova, prijaviti se možete na slijedećoj poveznici: 17.11.22 at 11:00 a.m.:  Writing a thesis with SciFlow and formatting it at the push of a button (for students). Registration link:  https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_2MJ2i-U1TKKggqK9EUMxHQ Predavanja će se održati na engleskom jeziku u trajanju od otprilike 60 minuta. SciFlow platformi možete pristupiti putem sljedeće poveznice:  https://www.sciflow.net/en/unipu/start

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Otvorene prijave za šesto izdanje...
European Green Activists Training (EGAT) projekt je koji organizira belgijska organizacija Green European Foundation u suradnji s udrugom Forum za održivi razvoj Zeleni prozor. Projekt se u Hrvatskoj održava šestu godinu zaredom, a u projektu je do ove godine sudjelovalo više od 100 mladih srednjoškolaca, studenata i mladih profesionalaca iz svih dijelova Hrvatske.  Cilj projekta je upoznati sudionike sa zelenim temama (klimatske promjene, bioraznolikost i zaštita okoliša, ljudska prava i demokracija, feminizam, aktivno građanstvo), zelenim politikama i politikama održivog razvoja, institucijama Europske unije te kroz razne aktivnosti i diskusije s predstavnicima međunarodnih organizacija i predstavnicima Europske unije istražiti mogućnosti aktivnog i profesionalnog uključivanja u izgradnju zelenijeg i pravednijeg društva.

Molimo zainteresirane studente/ice da se jave za obavljanje pomoćnih administrativnih poslova u Uredu za partnerstvo i projekte na Rektoratu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Broj izvršitelja/ica : 1 Obim posla : 60 sati  Uvjeti rada : tijekom mjeseca listopada povodom dolaska Erasmus studenata na Sveučilište Cijena satnice: 35,00 kn

Studentski zbor Sveučilišta Jurja...
Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ponovno objavljuje javni poziv za imenovanje studentskog pravobranitelja/ice u cilju bolje zastupljenosti studenata, zaštite studentskih prava i povećanju studentskog standarda na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Studentski pravobranitelj prima pritužbe studenata koje se odnose na njihova prava i raspravlja o njima s nadležnim tijelima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, savjetuje studente o načinu ostvarivanja njihovih prava, može sudjelovati u stegovnim postupcima protiv studenata radi zaštite njihovih prava te obavlja druge poslove iz djelokruga svog rada.

Autor: Matija Jelača
Nastavni planovi: obvezni i izborni...
Izvedbeni nastavni planovi studija za ovu akademsku godinu dostupni su na podstranicama odsjeka, a možete ih potražiti i u repozitoriju na mrežnim stranicama Fakulteta na podstranici "Za studente" u izborniku Nastavni planovi. Zbog administriranja sustava za upis kolegija  upisi će za neke kolegije biti provedeni naknadno, no nastava se redovito odvija za sve studente od 4. listopada 2022.

Autor: Andrea Matošević
Obavještavaju se studenti da će zbog odsutnosti profesora nastava iz kolegija Kulturna antropologija i etnografija početi u tjednu 10.-14. listopada prema rasporedu. Srdačno, A. Matošević

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest studentima s invaliditetom
Obavijest studentima s invaliditetom EVIDENCIJA STUDENATA S INVALIDITETOM KOJI STUDIRAJU NA SVEUČILIŠTU JURJA DOBRILE U PULI Sveučilište Jurja Dobrile u Puli će tijekom akademske godine 2022./2023. organizirati potporu studentima s motoričkim poremećajima na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli (dalje: Sveučilište). Potpora se organizira pomoću studenta – asistenta u nastavi. Za odabir asistenata u nastavi, ovisno o broju studenata s motoričkim poremećajima, Sveučilište će raspisati natječaj koji će biti dostupan na službenim sveučilišnim mrežnim stranicama.

1. Međunarodna znanstvena...
Od 24. kolovoza do 31. kolovoza Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bio je domaćinom 1. Međunarodne znanstvene konferencije „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“. Ova konferencija organizirana je u okviru institucijskog projekta „Jezik prava i poslovna komunikacija“ na kojem sudjeluju profesori iz Hrvatske, Poljske, Bugarske, a od sljedeće godine pridružit će se Latvija i Slovačka.

26. kolovoza otvara se 1. Međunarodna...
26. kolovoza započinje s radom 1. Međunarodna znanstvena konferencija “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija” i trajat će do 31. kolovoza. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predsjednica organizacijskog odbora je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Autor: Stefani Silli
MOBILNOST NASTAVNIKA NA SVEUČILIŠTU...
U okviru mobilnosti nastavnika Erasmus+ programa (KA 107) izv. prof. dr.sc. Irena Srdanović i lektorice Stefani Silli i Meiko Ikezawa s Odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli posjetile su Sveučilište Seinan Gakuin (Seinan Gakuin Daigaku) u Fukuoki (otok Kyushu, Japan). Svrha posjeta je bilo stručno usavršavanje nastavnog osoblja i uspostavljanje međusveučilišne suradnje, razmjena iskustava i ideja vezanih za ostvarivanje buduće mobilnosti studenata. Tijekom posjeta obavljeni su sastanci s osobljem iz Ureda za međunarodnu suradnju i profesorima, koji su upoznali profesore japanologije pulskog sveučilišta s ustrojem i programom Sveučilišta, programima studentske razmjene, kolegijima i sustavom bodovanja. Posjet je popraćen i obilaskom sveučilišnog kampusa te okolice kampusa sa simpatičnim putem do mora i pješčane plaže. Na studijskom putovanju pokrenuti su dogovori o uspostavljanju suradnje o mobilnosti studenata i potpisivanju sporazuma. Također su posjetile i Fukuoka žensko sveučilište (Fukuoka Women's University) s kojim Odsjek za azijske studije već ima uspostavljenu uspješnu suradnju i studentsku mobilnost. Obavljen je sastanak s osobljem iz Ureda za međunarodnu suradnju na kojem je prisustvovala i studentica našeg Odsjeka Dora Bračun, koja je trenutno na jednogodišnjoj studentskoj razmjeni u Fukuoki te studentica Mayu Saita, koja će od rujna 2022. biti na studentskoj razmjeni na Filozofskom fakultetu u Puli.

Nastavnice izv.prof. Irena Srdanović...
Izvanredna profesorica Irena Srdanović i lektorica Stefani Silli, sveučilišne nastavnice na Odsjeku za azijske studije pri Filozofskom fakultetu, u okviru mobilnosti nastavnog osoblja programa Erasmus + provele su tjedan dana na Sveučilištu u Tsukubi, jednom od najprestižnijih japanskih nacionalnih sveučilišta i drugim najvećim kampusom u Japanu. U sklopu razmjene nastavnice su održale predavanja i sudjelovale na seminarima, predavanjima i konferenciji, u svrhu unapređenja nastave na svim razinama studija. Boravkom se ujedno i učvrstila dugogodišnja suradnja sa Sveučilištem u Tsukubi, a održan je i sastanak s Međunarodnim uredom za mobilnost. Posebno bi se htjeli zahvaliti našem Sveučilištu i Uredu za međunarodnu suradnju, kao i profesoru Ono Masakiju, koji ih je ugostio.    

Autor: Tara Pavlović
Poziv na Studentsku konferenciju...
Dragi studenti,  Pozivamo vas da se prijavite za učešće na Studentskoj konferenciji 2022 koja se održava 30.9.2022. godine na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Zainteresovani studenti koji ne mogu doći u Sarajevo mogu učestvovati na konferenciji i online. U prilogu se nalazi poster i poziv za prijave u kojem možete pronaći više detalja o samoj Konferenciji.   Tema konferencije glasi "Ujedinjeni u izgradnji boljeg svijeta". U vremenu punom previranja, ova konferencija nudi priliku studentima različitih studijskih programa da se povežu sa ostalim studentima iz Bosne i Hercegovine i svijeta, razmijene svoje ideje, iskustva i snove, te da zajedno doprinesu u izgradnji bolje budućnosti za sve.     Prijavite se na Konferenciju slanjem sažetka na e-mail:  lle22 @ ius.edu .ba  Rok za slanje sažetaka je 31.7.2022. godine. Pristigli radovi će proći recenziju i biti objavljeni u našem zborniku.    Radujemo se našem susretu u Sarajevu!  

Molimo zainteresirane student/ice da se jave za pomoćne poslove tijekom Ljetne škole njemačkoga i hrvatskoga jezika.  Traže se jedan/ jedna izvršitelj-ica Obim posla: 30 sati Uvjeti rada: tijekom Ljetne škole od 18.07.-30.07. Cijena satnice: 40,00 kn Uvjeti za izbor kandidata:

Konačni rezultati izbora za članove...
Izbori su održani u online obliku 6. i 7. lipnja 2022. godine na serveru za tajno glasanje Sveučilišta Jurja Dobrile. Rezultati izbora slijede u nastavku: U izbornoj jedinici "Filozofski fakultet u Puli" izborima je pristupilo ukupno 138 birača. Predstavnik Filozofskog fakulteta u Puli: Zlatko Nikolić – 72 glasa Ivona Pilinger – 66 glasova U izbornoj jedinici "Sveučilište Jurja Dobrile u Puli" izborima je pristupilo ukupno 411 birača.

Konačni rezultati izbora za članove...
Izbori su održani u online obliku 6. i 7. lipnja 2022. godine na serveru za tajno glasanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Rezultati izbora slijede u nastavku: U izbornoj jedinici "Filozofski fakultet u Puli" izborima je pristupilo ukupno 138 birača. Predstavnik Filozofskog fakulteta u Puli: Zlatko Nikolić – 72 glasa Ivona Pilinger – 66 glasova U izbornoj jedinici "Sveučilište Jurja Dobrile u Puli" izborima je pristupilo ukupno 411 birača.

Privremeni rezultati izbora za...
Izbori su održani u online obliku 6. i 7. lipnja 2022. godine na serveru za tajno glasanje Sveučilišta Jurja Dobrile. Rezultati izbora slijede u nastavku: U izbornoj jedinici "Filozofski fakultet u Puli" izborima je pristupilo ukupno 138 birača. Predstavnik Filozofskog fakulteta u Puli: Zlatko Nikolić – 72 glasa Ivona Pilinger – 66 glasova U izbornoj jedinici "Sveučilište Jurja Dobrile u Puli" izborima je pristupilo ukupno 411 birača.

Sukladno Ponovljenom pozivu studentima Sveučilišta za obavljanje poslova u organizaciji promocije diplomanata Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" i studija Kulture i turizma, prema pristiglim prijavama odabran/a je student/ica: JMBAG: 0303072822.

Autor: Ivan Kraljević
Probni pristup bazi The Japan Times...
Otvoren je probni pristup bazi The Japan Times Archives  od 2. lipnja do 1. srpnja 2022. godine. Baza će u tom razdoblju biti dostupna svima koji joj pristupe s prostora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. The Japan Times su najstarije japanske novine na engleskom jeziku, a The Japan Times Archives omogućuje jednostavno pretraživanje novinskih članaka na 600000 stranica kroz 124 godine, od osnutka 1897. do 2015. godine.

Molimo zainteresirane studente da se jave Uredu dekanice Fakulteta ekonomije "Dr. Mijo Mirković" (FET) ukoliko žele sudjelovati u obavljanju poslova u organizaciji promocije diplomanata FET-a i studija Kulture i turizma, koja će se održati u pulskoj Areni, 8. lipnja 2022. godine. Poslovi podrazumijevaju sudjelovanje na koordinacijskom sastanku i generalnoj probi promocije, te pomoć u organizaciji i održavanju same promocije (detalji će biti pojašnjeni na koordinacijskom sastanku).

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv studentima za obavljanje administrativnih poslova u odjelu računovodstva. Pozivaju se zainteresirani studenti za obavljanje poslova da najkasnije do 3. lipnja 2022. godine dostave svoju prijavu i životopis na adresu e-pošte: CentarKarijera@unipu.hr sa naznakom "Javni poziv za administrativne poslove u računovodstvu". Predviđena cijena rada: 30,00 kn/h Period rada: 6. lipanj - 31. srpanj

Izbori za članove Studentskog zbora...
Lista kandidata u postupku izbora za Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj 2022./2023. godini:

Pošaljite rad za prvi broj naše nove...
Zbornik Studentski radova Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je nova interdisciplinana publikacija otvorenog tipa osmišljena kao e-izdanje koje se objavljuje jednog godišnje, a u ovisnosti u dinamici pristizanja radova postoji mogućnost i izdavanja više puta godišnje. Cilj publikacije je usmjeriti studente u znanstveno-stručni istraživački rad razvijajući time njihove profesionalne vještine i kompetencije, profesionalnost, kreativnost i odgovornost u produciranju relevantnih znanstveno-stručnih dostignuća. Osnovni motiv objavljivanja samostalnih studentskih radova, radova u koautorstvu s mentorima, nastavnicima i suradnicima iz akademske zajednice ili stručnjaka iz društvenog okruženja jest stvaranje sinergije znanstveno-nastavne izvrsnosti, istraživačkih napora i kreativnog stvaralaštva koja će potvrditi kvalitetu institucijskih procesa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Time je prepoznata mogućnost profesionalnog usavršavanja studenata, ali i daljnjeg usavršavanja znanstveno-nastavnih djelatnika hrvatske akademske zajednice.

Konačna rang lista studentica i...
Povjerenstvo za provedbu Natječaja za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa nakon pregleda cjelokupne dokumentacije i prigovora utvrdilo je Konačnu Rang listu studentica i studenata koji ostvaruju pravo na jednokratnu potporu (pomoć) zbog slabijeg socio-ekonomskog statusa. Mole se student koji su ostvarili pravo na jednokratnu potporu da na adresu elektronske pošte helena.poropat@unipu.hr dostave ispunjeni obrazac s podacima za isplatu uz presliku kartice IBAN žiro-računa.

Raspisuju se izbori za članove...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 6. svibnja 2022. godine donio je Odluku o raspisivanju izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2022./2023. Izbori za Studentski zbor održati će se dana 6. i 7. lipnja 2022. godine putem poveznice za glasovanje koja će na dan izbora biti dostupna na mrežnim stranicama. U izborima za Studentski zbor imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti upisani na Sveučilište.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Privremena rang lista studentica i...
Povjerenstvo za provedbu Natječaja za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa nakon pregleda cjelokupne dokumentacije utvrdilo je Privremenu Rang listu studentica i studenata koji ostvaruju pravo na jednokratnu potporu (pomoć) zbog slabijeg socio-ekonomskog statusa. Studentice i studenti imaju pravo uputiti prigovor na Privremene rezultate natječaja putem maila ured-za-studente@unipu.hr u roku od 8 dana od dana objave Privremenih rezultata natječaja na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv za iskaz interesa za obavljanje posla suradnika/suradnice u provođenju istraživanja - intervjue u sklopu Projekta "Archivio della memoria linguistica e culturale istriana" na Filozofskom fakultetu u Puli (Odsjek za talijanistiku). Pozivaju se studenti i studentice zainteresirani za provođenje polu-strukturiranih intervjua da najkasnije do 28. ožujka 2022. godine dostave svoju prijavu i životopis (CV) preporučljivo u Europass formatu, na adresu elektroničke pošte: eliana.moscarda.mirkovic@unipu.hr s naznakom Javni poziv terensko istraživanje na Projektu "Archivio della memoria linguistica e culturale istriana".

Gradsko društvo Crvenog križa Rovinj traži studente Hrvatskog jezika i književnosti za volontersko podučavanje Ukrajinaca koji su došli u Rovinj i koji bi htjeli naučiti hrvatski jezik.

Autor: Tara Pavlović
Sveučilište u Rijeci poziva vas na ljetnu školu koja se održava od 4. do 8. lipnja na otoku Cresu:

Natječaj za izradu idejnog grafičkog...
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ raspisuje nagradni natječaj za izradu idejnog grafičkog rješenja FET-a. Budi kreativan i osmisli vizualni identitet FET-a. Prijavi se na natječaj za izradu idejnog rješenja za promotivne materijale FET-a. Sudjelovanje na natječaju predstavlja odličnu referencu i priliku za prezentaciju vlastitih vještina u području vizualnih komunikacija. Pokaži nam što znaš! Zadatak je na kreativan i inovativan način prezentirati djelatnost Fakulteta kako bi se informiralo i zainteresiralo buduće studente za upis na Fakultet. Idejno grafičko rješenje/vizual aplicirat će se na majice i ostale promotivne materijale FET-a.

Rapisuje se Natječaj za dodjelu...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2020./2021. koji su se istaknuli ostvarenim uspjehom na studiju, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i ostvarenim postignućima. Rektorova nagrada dodjeljuje se po jednom studentu svake sastavnice. Natječaj je otvoren do 24. ožujka 2022. godine, a prijavu na natječaj mogu podnijeti student osobno ili čelnik sastavnice uz prethodnu suglasnost studenta.

Autor: Tara Pavlović
Edukacija u Tjednu novca 2022.
Hrvatska gospodarska komora i ove godine, od 21. do 27. ožujka, obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, organizacijom edukacija za učenike srednjih škola i studente, u suradnji sa svojim članicama – bankama, društvima za osiguranje, društvima za upravljanje investicijskim i mirovinskim fondovima, Zagrebačkom burzom te ostalim institucijama. S obzirom na aktualnu epidemiološku situaciju, većina edukacije će se i ove godine održavati online.

Poziv studentima na uvodno predavanje...
Umrežite se s vodećim regionalnim kompanijama i osvojite novčane nagrade! Digitalni inovacijski inkubator je online projekt namijenjen razvoju inovacijskih potencijala studenata različitih struka i njihovom angažmanu na razradi inovativnih rješenja za ključne poslovne izazove u praksi.

Pozivaju se studenti Jednopredmetnog preddiplomskog studija jezične i interkulturalne medijacije na sastanak u petak 4. ožujka 2022. u 13.30h u dv. 12 (zgrada Fakulteta, Ronjgova 1).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Obavijest za studente FFPU-a: do 4....
Studenti Filozofskog fakulteta u Puli dužni su do 4. ožujka 2022. poslati na mail ured-za-studente@unipu.hr popis IZBORNIH kolegija koje žele upisati u ljetnom semestru. Studenti jednopredmetnih studija moraju imati upisano minimalno 30 ECTS bodova po semestru, a studenti slobodnih dvopredmetnih studija (prva i druga godina) moraju imati upisano minimalno 15 ECTS bodova po svakom studiju u semestru (ukupno 30 ECTS bodova). Uz popis predmeta obavezno navesti ime, prezime, naziv studija i JMBAG. Upisane izborne predmete imate pravo izmijeniti isključivo u prva dva tjedna nastave e-poštom.

Poziv za sudjelovanje u projektu...
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi projekt pod nazivom „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“ čiji je cilj promicanje europskih politika te informiranje i edukacija studentske populacije o mogućnostima korištenja fondova Europske unije kao i brojnim mogućnostima koje proizlaze iz EU fondova i Programa Unije. Kroz različite aktivnosti te predavanja i radionice polaznici Akademije će upoznati sustav EU fondova te će ujedno imati priliku sudjelovati u raznim informativnim događanjima o EU fondovima, raditi na pripremi promotivnih materijala, kreirati sadržaj za društvene mreže te se upoznati s projektima na lokalnoj i regionalnoj razini kao i s radom regionalnih razvojnih agencija. Po završetku provedbe svih aktivnosti, polaznici dobivaju potvrdu o sudjelovanju u Akademiji regionalnoga razvoja i fondova EU.  

Natječaj za dodjelu jednokratne...
Na temelju članka 15. Statuta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i članka 2. Odluke o kriterijima za utvrđivanje slabijeg socio-ekonomskog statusa studenata koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 22. veljače 2022. godine raspisuje Natječaj za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Natječaj za dodjelu jednokratne potpore (pomoći) se provodi sukladno Odluci o kriterijima za utvrđivanje slabijeg socio-ekonomskog statusa studenata koji studiraju na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Odluku o provedenom natječaju i dodjeli jednokratne potpore (pomoći) donosi rektor Sveučilišta. Iznos jednokratne potpore (pomoći) po studentu iznosi: 4.000,00 kuna. Broj jednokratnih potpora (pomoći): 25. 

Autor: Tara Pavlović
„50 tečajeva za studente za 50 godina...
Dragi studenti, obrazovna akcija pod nazivom „50 tečajeva za studente za 50 godina Srca“ omogućava studentima besplatno pohađanje jednog od pet tečajeva za koje se inače plaća naknada. Akcija je namijenjena studentima visokih učilišta svih razina studija. Obrazovna akcija uključuje pet tečajeva koji se održavaju svaki mjesec do kraja travnja 2022. godine, a to su: Uvod u HTML (12 školskih sati) Osnove rada u WordPressu (12 školskih sati) Osnove programiranja (Python) (16 školskih sati) Osnove rada s alatima za grafički dizajn (Inkscape, GIMP) (16 školskih sati) Upoznavanje sa sintaksom jezika R i njegova primjena u osnovnoj statističkoj i grafičkoj analizi podataka (20 školskih sati).

Konačni rezultati natječaja za...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje konačnu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u akademskoj godini 2021./2022.

Online upitnikom za studente provodi...
Dragi studenti, u svrhu dobivanja povratne informacije o kvaliteti izvođenja nastave u zimskom semestru akademske godine 2021./2022. Sveučilište provodi studentsku procjenu učinkovitosti nastavnika u poučavanju putem online anketa. Vaši odgovori i mišljenje su nam iznimno važni jer će se koristiti za planiranje korektivnih mjera i mjera napredovanja nastavnika. Anketa je anonimna, a na svoje e-mail adrese primili ste upute i poveznicu za pristupanje anketnom upitniku čije ispunjavanje traje oko 5 minuta. Kako bi analiza bila kvalitetno i pravodobno provedena, ljubazno vas molimo da svoje odgovore podnesete do 31. siječnja.

Rezultati dopunskih izbora za članove...
Izborno povjerenstvo za provedbu studentskih izbora dana 12. siječnja 2022. godine utvrđuje Rezultate dopunskih izbora za Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Izbori za pet članova Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održani su dana 10. i 11. siječnja 2022. godine putem platforme za tajno glasovanje Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Produljuje se registracija za sudjelovanje u radu konferencije II. Međunarodna znanstveno-praktična konferencije "Lingvistika distanciranja: čovjek i njegov jezik u humanističkoj retrospektivi". Organizatori su: Odsjek za strane jezike i međukulturnu komunikaciju Fakulteta međunarodnih ekonomskih odnosa Financijskog fakulteta pri Vladi Ruske Federacije, Filološki fakultet MGU "M. V. Lomonosova", Centar ruskoga jezika i kulture "Institut Puškin" Filozofskog fakulteta Jurja Dobrile u Puli.  Konferencija je 1. i 2. veljače 2022. Radni jezici su engleski i ruski. Мы продлеваем регистрацию на II Международную научно-практическую конференцию  «Лингвистика дистанцирования: человек и его язык  в гуманитарной ретроспективе» , которую проводит Департамент иностранных языков и межкультурной коммуникации Факультета международных экономических отношений Финансового университета при Правительстве РФ, Филологический факультет МГУ им. М.В. Ломоносова, Центр «Институт Пушкина» Университета им. Ю. Добрилы в Пуле (Хорватия). Конференция состоится 1-2 февраля 2022 г. в смешанном формате.   Рабочие языки конференции: английский и русский.   

Privremeni rezultati natječaja za...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje privremenu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u akademskoj godini 2021./2022.

Autor: Tara Pavlović
Novi raspored
Prema novom rasporedu koji će ubrzo biti objavljen na mrežnim stranicama pod Raspored nastave i na Facebook stranici Filozofskog fakulteta, od ponedjeljka 10.1.2021. nastava se više neće izvoditi u prostorima Talijanske srednje škole "Dante Alighieri", nego u zgradi Fakulteta na adresi I. M. Ronjgova 1, Pula. Kolegiji koji se odvijaju online nalaze se u starom rasporedu s kolegijima za dio nastave u zgradi FET-a.

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom - HRT Centrom Pula, Radio Pula poziva studentice i studente Sveučilišta na audiciju za voditelje, glazbene urednike, glazbene tehničare, rad u marketingu za radijsku emisiju o studentskom životu i aktivnostima sveučilišta ”RADIO X-ICA”. Audicija će se održati dana 12. siječnja 2022. godine s početkom u 10 sati u HRT - Radio Pula, Dalmatinova 4, III. kat (zgrada OTP banke).

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Dopunski izbori za članove...
LISTA KANDIDATA U postupku dopunskih izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrila u Puli u akademskoj godini 2021./2022. IZBORNA JEDINICA – SVEUČILIŠTE JURJA DOBRILE Paolo Trani, Filozofski fakultet, 1. godina diplomskog studija Marko Gabrovec, Fakultet informatike u Puli, 2. godina diplomskog studija Dino Glavić, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, 2. godina diplomskog studija

Predavanje "Ruski praznici i...
Centar ruskoga jezika i kulture "Institut Puškin" poziva Vas na predavanje profesorice  dr. sc. Nine Aleksandrovne Kozlovtseve s Financijskog sveučilišta pri Vladi Ruske Federacije u Moskvi. Predavanje se organizira 22. prosinca u 17 sati (19 u Moskvi), u okviru manifestacije „Prosinac kod Puškina”. Tema predavanja:  ”Ruski praznici i običaji”.   

Nastavljaju se obvezni sistematski...
Sistematski pregled za studente prve godine preddiplomskog studija Engleski jezik i književnost (2. dio) bit će održan u srijedu 22. prosinca između 15 i 19 sati  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23 . Važno je da su studenti, prilikom dolaska, bez simptoma i da su afebrilni te da poštuju protuepidemijske mjere. Obavezno je nošenje maski.

Raspisuju se dopunski izbori za...
Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 9. prosinca 2021. godine donio je Odluku o raspisivanju dopunskih izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2021./2022. Izbori za Studentski zbor će se zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom Covid-19 održat dana 10. i 11. siječnja 2022. godine putem poveznice za glasovanje koja će na dan izbora biti dostupna na mrežnim stranicama.

Nastavljaju se obvezni sistematski...
Sistematski pregled za studente prve godine preddiplomskog studija Arheologija (svi) i Engleski jezik i književnost bit će održan u srijedu 8. prosinca između 15 i 19 sati  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23 . Važno je da su studenti, prilikom dolaska, bez simptoma i da su afebrilni te da poštuju protuepidemijske mjere. Obavezno je nošenje maski.

Održano kreativno natjecanje...
Od 29. do 30. studenoga 2021. održano je kreativno recitatorsko natjecanje za strane studente „Nadahnuti ruskom poetskom riječju“ (u kontekstu značajnih obljetnica ruskih pjesnika) uz potporu Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije, Rossotrudnichestva u Hrvatskoj te Hrvatskog društva nastavnika ruskoga jezika i književnosti. Mjesto održavanja bilo je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i Pjatigorsko državno sveučilište (Rusija).

Natječaj za dodjelu stipendija...
Natječaj traje od 1. prosinca 2021. godine . Rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli je dana 1. prosinca 2021. godine raspisao Natječaj za dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2021./2022.  Student se može prijaviti na natječaj putem web obrazaca u nastavku i to u jednoj od dvije kategorije: Prva kategorija : studenti koji po prvi put upisuju prvu godinu studija na prvoj razini studija (preddiplomski studij),  https://forms.gle/GRzV2Juk6tjNgKP49 (prvi upis prve godine studija – preddiplomska razina).

Autor: Tara Pavlović
Nastava se od ponedjeljka 29.11.2021. odvija uživo.

Autor: Tara Pavlović
S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije donosi se odluka o prelasku na online izvođenje nastave tijekom tjedna 22.11.-26.11. 2021. U subotu 27.11. nastava se isto izvodi online. Planirana kontaktna nastava nastavit će se održavati prema utvrđenom rasporedu od 29.11.2021.

Autor: Irena Mikulaco
Natjecanje u čitanju ruskih pjesama,...
Centar "Institut Puškin" Pula zajedno s Pjatigorskim državnim sveučilištem, Hrvatskim društvom nastavnika ruskoga jezika i književnosti uz podršku Ministarstva prosvjete Ruske Federacije i Rossotrudničestva u Hrvatskoj organiziraju  natjecanje u čitanju ruskih pjesama  «Вдохновлённые русским поэтическим словом» u povodu važnih obljetnica ruskih pjesama. Natjecanje će biti u hibridnom obliku, uživo u Pjatigorsku i online u Puli, preko platforme ZOOM, 29. i 30. studenog 2021.    

Centar "Institut Puškin"...
Od 24. do 25. studenog 2021. Centar "Institut Puškin" s Filozofskog fakulteta ponovno organizira  međunarodnu znanstvenu konferenciju zajedno s Pjatigorskim državnim sveučilištem: "Ruska riječ u međunarodnom obrazovnom prostranstvu: povijest i suvremenost".

Autor: Tara Pavlović
Dragi studenti, tim školske medicine Labin odgađa sistematske preglede studenta 1.godine studija koji su trebali biti u srijedu 17.11.2021.

Nastava prvih godina preddiplomskih...
Odlukom rektora , zbog pogoršane epidemiološke situacije, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli nastava će se od ponedjeljka 15. do petka 19. studenoga 2021. održavati na daljinu. Studenti prvih godina preddiplomskih studija FFPU-a će i u petak 12. studenoga 2021. imati nastavu na daljinu.

Zbog pogoršane epidemiološke...
Nastavno na trend pogoršanja epidemiološke situacije i eksponencijalni trend širenja u Istarskoj županiji te postojeće znanstveno-nastavne kapacitete Sveučilišta, a u skladu s odlukom Senata ( Odluka o izvođenju nastave u akademskoj godini 2021./2022. od 9. rujna 2021. godine ) s ciljem zaštite zdravlja zaposlenika, studenata i njihovih obitelji rektor je donio Odluku o prelasku na online izvođenje nastave tijekom tjedna od 15. - 19. studenoga 2021. godine. Napominjemo da Odluka vrijedi samo za taj tjedan.

Započinju obvezni sistematski...
Obavještavaju se studenti prve godine studija FFPU-a da su dužni, u terminu koji će biti objavljen na intranetskim stranicama Sveučilišta, pristupiti obaveznom sistematskom pregledu  u zgradi ZZJZ IŽ u Puli, Nazorova 23 . Studenti koji ne obave zdravstveni pregled neće moći upisati narednu godinu studija.

Nastava za studente prvih godina svih...
Obavještavaju se studenti prvih preddiplomskih godina svih studija Filozofskog fakulteta u Puli da se od četvrtka 4. studenoga do četvrtka 11. studenoga nastava održava na daljinu zbog Covid pozitivnih studenata. Nastava uživo počinje u petak 12. 11. 2021. godine.  

Preuzimanje studentskih iskaznica...
Obavještavaju se studenti da, ukoliko se nalaze na popisima od 13. ili 20. listopada, studentske iskaznice (x-ice) mogu preuzeti u prostorijama SCPU-a (stražnje dvorište Studentskog doma Pula) između 9 i 15 sati, uz predočenje osobne iskaznice. 

Autor: Ivica Petrinić
Preuzimanje studentskih iskaznica...
Obavještavaju se studenti da, ukoliko se nalaze na popisu u nastavku ove obavijesti, od 14. listopada,  studentske iskaznice (x-ice) mogu preuzeti u prostorijama SCPU-a (stražnje dvorište Studentskog doma Pula) između 9 i 15 sati, uz predočenje osobne iskaznice. 

Zanima te studij u inozemstvu? Tražiš stipendiju ili mogućnost da usavršiš svoja znanja i vještine u međunarodnom okruženju? Ili želiš odraditi stručnu praksu u nekoj od vrhunskih tehnoloških kompanija, sudjelovati u istraživačkim projektima i započeti karijeru u zemlji s jednim od najboljih životnih standarda na svijetu? – Austrija je prava destinacija za tebe!

Rektorovo obraćanje studentima za...
Stotine mladih talenata poput vas još su prije 3.000 godina upisivali prve studije i kolegije. Kako povijest pamti bilo je to u Indiji, danas Pakistanu, na sveučilištu u Takshashili koje je stoljećima slovilo kao ugledno obrazovno središte i okupljalo izabrane sretnike iz svih dijelova svijeta. U modernom dobu znanje je prividno na dlanu, mogućnost studiranja dana je svima i samim time stvara se dojam da svi mogu završiti studij, bilo koji. Međutim, riječ je o stereotipu koji je jako daleko od istine.

Autor: Iva Blažević
Izborna nastava iz kolegija Kineziološka kultura u akademskoj godini 2021./2022. održava se u sportskoj dvorani u Ronjgovoj 1 prema sljedećem rasporedu: Pilates – ponedjeljkom i četvrtkom od 18 do 19.30 sati (voditeljica: Lena Habalija, mag. cin.) Odbojka – ponedjeljkom i četvrtkom od 19.30 do 21.00 sati (voditelj: Zlatko Tkalčec, v. pred.) Košarka – srijedom od 19.00 do 20.30 sati (voditelj: Zlatko Tkalčec, v. pred.) Student izabire jednu od ponuđenih aktivnosti u dogovoru s predmetnim nastavnikom.

Autor: Matija Jelača
Mole se studenti da što prije aktiviraju svoje korisničke račune kako bi mogli pristupiti nastavi na mreži (sve upute o korisničkim računima dane su pri upisu). U slučaju poteškoća, studenti se sa svojih postojećih e-mail adresa (gmail, hotmail i drugo) mogu javiti predstojnici Odsjeka doc. dr. sc. Dubravki Dulibić-Paljar na adresu  dubravka.dulibic-paljar@unipu.hr . 

Autor: Tara Pavlović
Članovi Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, tijekom rujna gostovali su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, prof. dr. sc. Renata Šamo održala je predavanje intrigantnog naslova Je li važniji tekst ili čitatelj? Kao znanstvenica koja kontinuirano istražuje jezičnu vještinu čitanja na (ne)materinskom jeziku, pozvala se na neka od najzanimljivijih tumačenja tog procesa u relevantoj teoriji, nastojeći približiti znanstvene spoznaje široj javnosti. Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić gostovao je 20. rujna u programu 3. tjedna istarskih knjižnica pod sloganom Zavičaj (ni)je zaborav, a s njim su o njegovom respektabilnom književnom radu razgovarali teoretičar književnosti doc. dr. sc. Matija Jelača (Filozofski fakultet u Puli) i književnik Omer Rak. Razgovor je vođen pod nazivom Svijet kao riječ.  Oba su događaja bila popraćena u lokalnim medijima, čime se nesumnjivo pridonosi promociji Odsjeka za anglistiku i Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta Jurja Dobrile u cjelini.  prof.dr.sc. Renata Šamo

Autor: Tara Pavlović
Poziv na radionicu, 2. listopada u...
POZIV NA RADIONICU 02. LISTOPADA U 10,00 SATI MEDULIN Općina Medulin 2. veljače 2020. godine prijavila je projekt za mlade “Mladi za Medulin – djeluj lokalno” na natječaj Erasmus +, Ključna aktivnost 3 koji je temeljem Odluke Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 20. travnja 2020. godine odabran za financiranje u iznosu od 12.785,00 eura. Projekt je financiran u 100% iznosu bespovratnih sredstava, a predstavlja najveći i najvažniji projekt za mlade u Općini Medulin. Ovim projektom Općina Medulin želi povećati participaciju mladih u procesima donošenja odluka, povezati i motivirati mlade da se uključe u lokalnu zajednicu te aktivno uključiti mlade u dijalog s donositeljima odluka u cilju razvijanja društvenih vještina, aktivnog građanstva i kreiranja novog Lokalnog programa za mlade Općine Medulin 2021. -2025., najvažnijeg strateškog dokumenta za mlade. Opći cilj projekta je povećanje participacije mladih u procesu donošenja odluka dok su specifični ciljevi: 1) motivirati mlade za uključivanje u rad lokalne zajednice 2) donošenje novog Lokalnog programa za mlade Općine Medulin 2021. – 2025. 3) osvještavanje donositelja odluka o važnosti participacije mladih u lokalnoj zajednici. Kroz ovaj projekt do sada su provedene slijedeće aktivnosti: Informativni event Održano je 6 fokus grupa (Medulin, Pomer, Premantura, Banjole, Pješčana uvala, Vinkuran) Provedeni su intervjui s ključnim dionicima Općinsko vijeće usvojilo je lokalni program za mlade Edukacija za donositelje odluka i savjet mladih 25.09 Aktivnosti koje su preostale: Radionica Mladi vs Donositelji odluka 02.10. Završna konferencija kraj listopada Projekt uključuje mlade (15 – 30 godina) s područja općine Medulin, mlade s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju, donositelje odluka (načelnik, vijećnici Općinskog vijeća Općine Medulin, mjesni odbori i pročelnici), Osnovnu školu dr. Mate Demarin, ravnatelje pulskih srednjih škola, Savjet mladih Općine Medulin, youthworkere, predstavnike civilnog sektora te stručne predavače. Općina Medulin

Doc. dr. sc. Marleni Plavšić, predstojnici Odsjeka za nastavničke predmete i strane jezike  (Filozofski fakultet u Puli), Izvršni odbor Hrvatskog psihološkog društva dodijelio je Psihologijsku nagradu Zoran Bujas za osobito vrijedan doprinos psihologijskom nakladništvu. Prof.dr.sc. Renata Šamo 

Autor: Tara Pavlović
Dan institucijskih projekata (DIP), na prijedlog Odbora za znanost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, održat će se 29. rujna s temeljnim ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i budućeg umrežavanja na zajedničkim projektnim zadacima. Do sutra, 1. rujna, u tijeku su prijave zainteresiranih istraživačica i istraživača, nakon čega će biti dogovoren redoslijed izlaganja. Uskoro više o pojedinostima prvog održavanja ovog zanimljivog skupa… prof.dr.sc. Renata Šamo

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv za iskaz interesa za obavljanje posla suradnika/suradnice u provođenju istraživanja–intervjue u sklopu Projekta “Archivio della memoria linguistica e culturale istriana” na Filozofskom fakultetu. Detaljnije: Tekst javnog poziva

Lista studenata koji ostvaruju pravo...
Slijedom objavljenog Javnog poziva za dodjelu jednokratne financijske pomoći studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli iz područja pogođenih potresima, a nakon razmatranja pristiglih prijava, utvrđeno je da pravo na dodjelu jednokratne financijske pomoći ostvaruju sljedeći studenti:

Dan ruskoga jezika, 6. lipnja, prošao...
6. lipnja u Institutu Puškin obilježili smo Dan ruskoga jezika i proslavili 222. rođendan Aleksandra Sergejeviča Puškina, oca suvremenogа ruskog jezika.

Obilježavanje Dana ruskoga jezika i...
6. lipnja obilježavamo 222. rođendan Aleksandra Sergejeviča Puškina (6. lipnja 1799. Moskva - Sankt Peterburg, 10. veljače 1837.), oca suvremenoga ruskoga jezika. Već skoro desetljeće obilježavamo Dane ruskoga jezika i kulture, a od 2017. godine, od kada imamo i Centar ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ na Filozofskom fakultetu u Puli, Dani se organiziraju i više puta godišnje, na kojima sudjeluju gostujući domaći i strani profesori i predavači, i jasno, studenti te je stoga ova manifestacija već dugo međunarodna.

Poziv za studente: prijavite se za...
Poštovane/i studentice i studenti, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, u suradnji sa Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli, omogućit će studentima cijepljenje protiv COVID-19.

Druga hrvatska olimpijada iz znanja...
22. svibnja 2021. organizirano je finale „ Druge hrvatske Olimpijade iz znanja ruskoga jezika “. Olimpijada je tematski bila posvećena prvom letu u svemir Jurija Gagarina jer se ove godine obilježava 60. godišnjica jednog najvažnijih događaja za čovječanstvo. Olimpijada se organizira u okviru Dana ruskoga jezika i kulture, uoči Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana (6. lipnja). Ovo je jedina olimpijada iz ruskoga jezika koja se organizira u Hrvatskoj, a inicijatorica prve Olimpijade bila je Irena Mikulaco, predsjednica HAPRYAL-a i voditeljica Centra ruskoga jezika i kulture „Institut Puškin“ (Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli).

Dani ruskoga jezika i kulture u...
20. svibnja započeli su Dani ruskoga jezika i kulture i okupit će vodeće hrvatske rusiste i gostujuće strane predavače. Dani traju do 2. lipnja. PROGRAM

Na temelju članka 12. stavka 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, a sukladno članku 5. Pravilnika o financiranju Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i studentskih programa, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 17. svibnja 2021. godine raspisuje Natječaj za financiranje studentskih programa koje provode studentske organizacije ili pojedini studenti za 2021. godinu.

Autor: Tara Pavlović
Polaznici kolegija Američka kultura i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) imali su u utorak, 11. svibnja, predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Održala ga je Tiana Morris, Early Career Mentor and Educator, koja je akademsku godinu 2019./2020. provela na jednom zagrebačkom fakultetu kao Fullbrightov asistent u nastavi engleskog jezika tako da je, nakon izlaganja, uslijedio razgovor sa studentima, uglavnom o usporedbama između američkog i našeg sustava te specifičnostima i mogućnostima studiranja na nekom od američkih sveučilišta. Bila je to prigoda da studenti ne samo nauče nešto novo o odabranoj temi, nego i da spontano koriste engleski jezik s izvornim govornikom u realnoj komunikacijskoj situaciji, što je pridonijelo njihovoj još većoj motiviranosti da se uključe u razgovor.  Izv.prof.dr.sc. Renata Šamo

Polaznici izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) uspješno su sudjelovali u programu Festivala znanosti, održavši u četvrtak 13. svibnja predavanje o uraganima iz onomastičke perspektive. Slušala ih je skupina od 40-tak učenika srednjih i osnovnih škola te studenata našeg sveučilišta, koji su svojim komentarima potvrdili kako je bilo zanimljivo slušati o poveznici sustava imenovanja tropskih oluja i nekim kontroverznim pitanjima kao štu su ona rodna ili rasna. Anamaria Kovač, Andrea Grizelj, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten pokazali su kako studij engleskog jezika može biti još poticajniji od očekivanja, dok su mogućnosti proučavanja jezika kao pojave gotovo neograničene i dotiču se svakog vida ljudskog života i djelovanja.   Izv.prof.dr.sc. Renata Šamo

Javni poziv za dodjelu jednokratne...
Na temelju Odluke Senata Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli od dodjeli jednokratne financijske pomoći studentima, KLASA: 003-08/21-02/31, URBROJ: 380-01-21-1 od dana 26. ožujka 2021. Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli raspisuje Javni poziv za dodjelu jednokratne financijske pomoći studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli iz područja pogođenih potresima Studenti se mogu prijaviti putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/23SJ2Ac4i9K8kDV39

Dragi studenti, pozivamo vas na predstavljanje knjige Human Rights Education for Psychologists koje će se održati u petak, 7. svibnja s početkom u 11:40 sati. Knjigu su uredili Polli Hagenaars, Marlena Plavšić, Nora Sveaass, Tony Wainwright i Ulrich Wagner. Knjigu je objavila izdavačka kuća Routledge prošle godine. Predstavljanje knjige odvijat će se na engleskom jeziku u okviru Simpozija psihologije kriza, katastrofa i traume ‘Naučene lekcije iz europskih zemalja’. Organizatori simpozija su: EFPA-ino Povjerenstvo za psihologiju kriza, katastrofa i traume, Norveško psihološko društvo te EFPA-in Odbor ljudskih prava i psihologije. Mjesto događanja: na daljinu putem platforme Zoom URL susreta: https://us02web.zoom.us/j/81431419362... ID susreta: 814 3141 9362 Lozinka: 63936201 Domaćin: Norwegian Psychological Association Veselimo se vašem prisustvu! doc. dr. sc. Marlena Plavšić

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Fakultet ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u suradnji s Fachhochschule Burgenland GmbH- Eisenstadt iz Austrije, i ove godine organizira  Ljetnu školu hrvatskog i njemačkog jezika . Ljetna škola traje 2 tjedna uz raznolik program nastave jezika, kulture, predavanja o hrvatskom i austrijskom gospodarstvu, kulturi i književnosti, interkulturalnim razlikama, učenje u tandemu, terensku nastavu, radionice te izlete i filmske večeri. Nastava jezika izvodi se na različitim razinama te se polaznici raspoređuju na temelju njihova prethodna poznavanja jezika.

Rapisuje se Natječaj za dodjelu...
Raspisuje se Natječaj za dodjelu rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u akademskoj godini 2019./2020. koji su se istaknuli ostvarenim uspjehom na studiju, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima i ostvarenim postignućima. Rektorova nagrada dodjeljuje se po jednom studentu svake sastavnice. Natječaj je otvoren do 26. travnja 2021. godine, a prijavu na natječaj mogu podnijeti student osobno ili čelnik sastavnice uz prethodnu suglasnost studenta.

Autor: Tara Pavlović
  Dragi studenti, predstavljamo vam program  Ekonomskog fakulteta u Zagrebu BUDI FIN - Financijski pismen i odgovoran! , namjenjen mladima te zbog toga prilika da se studentima omogući besplatno financijsko obrazovanje.    Pozivamo vas da se priključite programu financijske pismenosti  BUDI FIN! -  Financijski pismen i odgovoran.  www.budifin.hr  i time povećate svoju financijsku pismenost.   Ovaj edukativni program namijenjen je mladima kako bi upoznali svoje navike u potrošnji i stavove o novcu te kako bi se educirali o financijskoj pismenosti i na taj način osigurali veće blagostanje u budućnosti. Neke od tema o kojima će se govoriti u prvom ciklusu edukacija su:  Što je važno znati o novcu? Kako i zašto se ponašam s novcem?  Što sve utječe na mene kada odlučujem kada i koliko trošiti?  Kako se mogu unaprijediti?  Kako voditi osobni proračun?  Kako uvijek mogu štedjeti, bez obzira na to koliko imam novaca na raspolaganju? Nakon prijave na mrežnoj stranici  www.budifin.hr  sa studentima će se komunikacija nastaviti putem ostavljenog e-maila. Ono što je važno je da ostavite točne podatke na osnovnoj stranici, jer prema GDPR uredbi, samo uz privolu vas smijemo kontaktirati.    1. modul edukacije zakazan je za svibanj, te je za njega potrebno prijaviti se do 1.05.2021.   Više o projektu dostupno je na mrežnim stranicama  www.budifin.hr  te na društvenim mrežama  Facebook  i   Instagram .   prof.dr.sc. Lina Pliško

Konačne rang liste dobitnika...
Na temelju članka 11. Pravilnika o dodjeljivanju stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Povjerenstvo za utvrđivanje rezultata natječaja utvrđuje konačnu rang-listu studenata i studentica koji ostvaruju pravo na dodjelu stipendija izvrsnim redovitim studentima sveučilišnih i stručnih studija u akademskoj godini 2020./2021. Konačne rang liste dobitnika stipendija 2020./2021.

Poštovane/i,    u travnju je organizirana radionica o uređivanju i radu na Wikipediji - 'WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja’ pod vodstvom Željka Blaće koja će se održati preko Zoom platforme.   Radionica je namijenjena osobama koje su zainteresirane koristiti Wikipediju za pretraživanje, informiranje i/ili rade sa arhivama, dokumentacijom, mapiranjem ili dijeljenjem znanja, te žele koristiti otvorene alate i sadržaje u svom hobističkom ili profesionalnom radu sa digitalnim medijima. Više o radionici možete pročitati na linku  https://radiona.org/radionica-wikikaomediji-urgentnost-odrzivih-medijskih-praksi-i-djeljenog-znanja/ Prof.dr.sc. Lina Pliško 

Konačni rezultati izbora za članove...
Izborno povjerenstvo za provedbu izbora za Studentski zbor dana 6. travnja 2021. godine utvrdilo je Konačne rezultate izbora za članove Studentskog zbora Sveučilišta.  

Autor: Tara Pavlović
Ako ste propustili emisiju HTV-a u kojoj izv. prof. dr. sc. Igor Grbić s Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli govori o prvom ne-europskom dobitniku Nobelove nagrade za književnost 1913. godine, Indijcu Rabindranathu Tagoreu, spominjući također njegov dolazak u Zagreb, možete ju pogledati na sljedećoj poveznici:  https://hrti.hrt.hr/api/api/ott/socialshare?target=social&referenceId=889640EE-0009-4&channelReferenceId=NULL&mobile=true&serie=false&operatorReferenceId=hrt izv.prof.dr.sc. Igor Grbić  

Započeli su Dani hrvatskoga jezika i...
Susret hrvatskih i ruskih studenata i studentica organiziran je 9. ožujka 2021. s početkom od 18 sati, u okviru Dana hrvatskoga jezika i kulture , a u povodu Dana hrvatskoga jezika, koji se obilježava 17. ožujka. Ovakva manifestacija se po prvi puta organizira u Pjatigorsku, na Pjatigorskom državnom sveučilištu. Ruski studenti i studentice od akademske godine 2020./2021. uče hrvatski jezik na daljinu u novootvorenom Centru hrvatskoga jezika i kulture u Pjatigorsku, zajedno s dr. sc. Irenom Mikulaco, pa je to bila prigoda da se studenti susretnu zajedno s pulskim studentima koji uče ruski jezik, kako bi vježbali jezik i upoznali se. Prvom susretu bile su nazočne, osim studenata i studentica, u Pjatigorsku, doc. dr. sc. Irina Borisovna Fedotova, voditeljica Centra “Institut Puškin” u Pjatigorsku (Pjatigorsko državno sveučilište, Rusija) i dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Centra “Institut Puškin” u Puli (Filozofski fakultet, Sveučilšta Jurja Dobrile u Puli) i organizatorica događanja. Fotografije

Mole se studenti/ce koji su upisali izborni kolegij Kineziološka kultura u zimskom i ljetnom semestru akademske godine 2020./2021. da se jave nastavniku Zlatku Tkalčecu, v. pred., na e-adresu zlatko.tkalcec@unipu.hr . S poštovanjem, izv. prof. dr. sc. Iva Blažević

Obilježavanje Dana hrvatskoga jezika...
Dani hrvatskoga jezika i kulture u Pjatigorsku , bit će obilježeni od 8. - 12. ožujka 2021. u povodu  Dana hrvatskoga jezika, 17. ožujka . Dani hrvatskoga jezika i kulture upriličeni su za studente Pjatigorskog državnog sveučilišta, koji od akademske godine 2020./2021. uče u Centru hrvatskoga jezika i kulture u Pjatigorsku hrvatski jezik s dr. sc. Irenom Mikulaco u. Tijekom ovoga tjedna bit će organizirano nekoliko događanja. 9. ožujka u 18 sati online Susret hrvatskih i ruskih studenata i studentica (Pula-P jatigorsk ), studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji uče ruski jezik sa studentima i studenticama iz Pjatigorska koji tamo uče hrvatski jezik.  Join Zoom Meeting https://unipu-hr.zoom.us/j/98876946084?pwd=SmlMMHd3UlFFV0Y3U0V5Y3FmMUFEZz09 Tijekom hrvatskoga tjedna ruski studenti će se upoznati s tekstom Vjekoslava Majera  Dnevnik malog Perice  , pogledati film  Tko pjeva , zlo ne misli  Kreše Golika prema knjizi Dnevnik malog Perice . Film je proglašen jednim od najbolje snimljenih hrvatskih filmova u anketi hrvatskih filmskih kritičara dvadeset godina nakon nastanka. 12. ožujka 2021. u 14 sati , čitanje pjesama hrvatskih pjesnika, online  Organizatorica Dana hrvatskoga jezika i kulture u Pjatigorsku je  dr. sc. Irena Mikulaco.

Autor: Noris Rosanda
Sukladno uvjetima nastale epidemiološke situacije i odluke o organizaciji rada na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli studenti Filozofskog fakulteta u Puli mogu e-poštom prijaviti temu završnog/diplomskog rada Uredu za studente i obrazovne programe do 15. travnja posljednje akademske godine studija. Ispunjeni obrazac student dostavlja e-poštom mentoru koji će odgovoriti studentu sa "suglasan/suglasna" umjesto potpisa koji student zatim prosljeđuje Uredu za studente i obrazovne programe na unos podataka u ISVU sustav i to djelatnici Noris Rosanda, na  noris.rosanda@unipu.hr Obrazac koji se nalazi na sljedećoj poveznici (FFPU Obrazac) može se nakon što se pohrani na računalu otvoriti kao word dokument te kao takav ispuniti i poslati mentoru:

Poziv na II. hrvatsku Olimpijadu iz...
ЦЕЛИ И ЗАДАЧИ Олимпиада по русскому языку среди учеников и студентов проводится с целью формирования и укрепления интереса учащихся к углубленному изучению русского языка и русской культуры. Участие в Олимпиаде является мотивацией активного изучения русского языка для целей общения. РЕГИСТРАЦИЯ ФОРМА ЗАЯВКИ Заявки на участие принимаются  до 15 апреля 2021  года на электронный адрес:  olimpruhr21@gmail.com ПРОВЕДЕНИЕ ОЛИМПИАДЫ Олимпиада состоится 22 мая 2021 года онлайн на платформе ZOOM. Все участники получат сертификаты, а победители будут награждены призами. Участие в Олимпиаде бесплатное.