Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Dvopredmetni studij talijanskog jezika i književnosti pokrenut je u akademskoj godini 1994./1995. na ondašnjem Pedagoškom fakultetu, a od 1998. na Filozofskom fakultetu u sklopu Sveučilišta u Rijeci. Od osnutka Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (2006.) dvopredmetna je  talijanistika bila dio Odsjeka za romansku i klasičnu filologiju na Odjelu za humanističke znanosti, a od 2013. formiran je Odsjek za talijanistiku koji od 2015. pripada Filozofskom fakultetu matičnog sveučilišta.

Dvadesetogodišnjica osnutka dvopredmetne talijanistike u Puli obilježena je posebnim izdanjem Tabule 13, sv. 2, koja je predstavljena 17. ožujka 2016. godine u Svečanoj dvorani "Tone Peruško". To je zbornik radova koji su uredili Sandra Tamaro i Robert Blagoni (predstojnik odsjeka do svibnja 2017.), a sadrži  znanstvene doprinose dvanaest autora koji su predavali i predaju na dvopredmetnoj talijanistici.

Na svakoj godini studija (ljetni semestar) studenti imaju priliku otići na terensku nastavu i posjetiti najznačajnije talijanske gradove.