Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Znanstvena djelatnost

Voditeljica studija izv. prof. dr. sc. Irena Srdanović je sudjelovala ili sudjeluje kao strani suradnik u nekoliko međunarodnih projekata: Osnove korpusne lingvistike (projekt Nacionalnog instituta za japanski jezik i lingvistiku s podrškom Japanske vlade), GoodWriting.jp: Pisanje na japanskom s ciljem razvoja alata za automatsko vrednovanje tekstova (projekt Nagoya sveučilišta za strane studije s podrškom Japanske vlade), Azijski jezici i kulture i Konfucijeva obnova i teoretske osnove kineske modernizacije (Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani, ARRS). Pozvana je da sudjeluje i u budućem dvogodišnjem projektu koji je u postupku vrednovanja Istraživanje japanske književnosti s metodama dubinske analize teksta (text mining) (projekt Nacionalnog instituta za japanski jezik i lingvistiku s JSPS podrškom).

Organiziran je Dan Japana na Filozofskom fakultetu u okviru koga je promoviran studij u suradnji s Japanskim veleposlanstvom u RH. Nekoliko japanskih umjetnica predstavilo je razne kulturne aktivnosti (prezentacija o izradi i vrstama kimona, demonstracija oblačenja kimona, čajna ceremonija, ikebana, furoshiki, origami). Veleposlanik Ide Keiji posjetio je sveučilište i iskazao je podršku studiju. Mediji su propratili događaj.

Voditeljica studija posjetila je nekoliko Sveučilišta, seminara i kulturnih događaja u zemlji i inozemstvu, gdje je predstavljala naš Studij i Sveučilište. Na Sveučilištu u Bologni je imala pozvano predavanje (keynote talk) o online resursima za učenje japanskog jezika u okviru seminara (Izrada digitalnih resursa za učenje japanskoga jezika - Construction of digital resources for learning Japanese). Sudjelovala je na Seminaru didaktike japanskoga jezika za Istočnu i Srednju Europu, u organizaciji Japanske fondacije, 12.- 14. 2. 2016. u Budimpešti, a njena prezentacija (japanski jezik) o studiju japanskoga jezika na Sveučilištu u Puli snimljena je i dostupna na kanalu YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=8x6dY1Fe3Ys). Veleposlanstvo Japana pozvalo je da održi predavanje o učenju japanskog jezika u okviru Tjedna japanske kulture u Zagrebu.

U siječnju 2017. održan je Međunarodni simpozij o poučavanju japanskoga jezika i kulture u Jugoistočnoj Europi koji je okupio 35 sudionika iz Jugoistočne Europe s raznim temama izlaganja na engleskom i japanskom jeziku kao i naše studente prve i druge godine (49 studenata) koji su sudjelovali na simpoziju i pomogli u organizaciji. U potpunosti je organiziran od strane Studija, uz podršku Japanske fondacije. Provedene ankete su pokazale uspješnost simpozija. Planira se izdavanje zbirke radova sa simpozija kao posebno izdanje fakultetskog časopisa Tabula.

Implementirana su četiri nova projekata Japanske fondacije koji su bili odobreni prije početka studija (Kadrovska podrška, Podrška u kupovini materijala za učenje japanskoga jezika, Podrška u organiziranju međunarodnog seminara o japanskom jeziku, Podrška u posjeti školama i promoviranju studija) te je poslano izvješće Japanskoj fondaciji o uspješnoj implementaciji projekata.

Pripremljeni su i odobreni novi projekti Japanske fondacije Kadrovska podrška, Podrška u kupovini materijala za učenje japanskoga jezika, Podrška u pripremi udžbenika japanskog jezika na hrvatskom jeziku, Podrška u posjeti školama i promoviranju studija)

Odobrena je prijava za „100 Books for Understanding Contemporary Japan“ Book Donation, program donacije knjiga o suvremenom Japanu za inozemne knjižnice Nippon fondacije (The Nippon Foundation, Read Japan Project).

Zahvaljujući podršci Japanske fondacije, u ak.god. 2017./18. započeli smo projekt prevođenja i prilagodbe srpskih udžbenika za učenje japanskog jezika „Korak po korak“. Pod vodstvom i okriljem izv. prof. dr. sc. Irene Srdanović na projektu sudjeluje kadar odsjeka za azijske studije te studenti odsjeka. Cilj projekta je stvaranje prvog udžbenika za učenje japanskog jezika na hrvatskom jeziku.

U rujnu 2018. održat će se Međunarodni simpozij "Japanese language learning for new generations" s gostujućim profesorima iz Japana i sudionicima diljem svijeta.