Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Autor: Igor Duda
Predstavljanje časopisa Epulon
U srijedu, 15. svibnja 2024., s početkom u 14:30 sati u Dvorani Slavka Zlatića (prizemlje Filozofskog fakulteta) održat će se predstavljanje 18. broja Epulona, časopisa Kluba studenata povijesti - ISHA Pula. Časopis će predstaviti doc. dr. sc. Maurizio Levak, predstojnik Odsjeka za povijest,  te članovi uredništva Matea Radaković, mag. philol. iapon. et. hist., i Maharana Čičić, univ. bacc. philol. iapon. et. hist.

Ciklus predavanja povodom 30 godina...
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli obilježava tridesetu godišnjicu djelovanja te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula organizira ciklus javnih predavanja u kojem će njegovi profesori izlagati o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.  

Ciklus predavanja povodom 30 godina...
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli obilježava tridesetu godišnjicu djelovanja te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula organizira ciklus javnih predavanja u kojem će njegovi profesori izlagati o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.

Poziv za sudjelovanje na 10....
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli objavljuju poziv doktorandima za sudjelovanje na 10. Doktorskoj radionici koja će se održati u Puli, 28-31. kolovoza 2024., na temu Why Socialism Matters? Approaches to Research of the Political Idea and the Historical Period . Više informacija u pozivu. Rok za prijavu je 15. svibnja 2024.

Ciklus predavanja povodom 30 godina...
Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli obilježava tridesetu godišnjicu djelovanja te u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula započinje ciklus javnih predavanja u kojem će njegovi profesori izlagati o temama kojima se bave u svom znanstvenom i nastavnom radu.

Tribina Odsjeka za povijest: Danijela...
U četvrtak, 25. siječnja 2024., s početkom u 12.00 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (I. Matetića Ronjgova 1) održat će se Tribina Odsjeka za povijest

Objavljen novi broj časopisa History...
Na Hrčku je objavljen novi broj časopisa History in Flux ( 5/2023 ), časopisa Odsjeka za povijest FFPU koji uređuju Robert Kurelić i Igor Duda. Autorice i autori u ovome broju su Ivan Bodrožić i Maja Rončević, Tatiana Tereshchenko, Tihana Luetić, Kenneth Valpey, Tatjana Mikulić, Diana Njegovan, Tanya Matanova te Albena Nakova i Valentina Milenkova. Radove za sljedeći broj urednici primaju do 31. ožujka 2024. ( upute ).

Komemoracija za professora emeritusa...
Komemoracija za nedavno preminuloga professora emeritusa Miroslava Bertošu (1938. – 2023.) održat će se u petak, 10. studenoga 2023., u 12.00 sati u dvorani Pula na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković.

Održani 13. Jadranski susreti...
Jadranski susreti studenata povijesti u svome 13. izdanju održali su se od 5. do 8. listopada 2023. u organizaciji Kluba studenata povijesti – ISHA Pula. Krovna tema bila je Mikrohistorija: globalni kontekst kroz mikroslučaj .  

Započela 9. Doktorska radionica...
Od srijede, 23. kolovoza, do subote, 26. kolovoza, u prostoru Studentskog doma održava se 9. Doktorska radionica Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma i Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Poziv: 13. Jadranski susreti...
Jadranski susreti studenata povijesti u svome 13. izdanju održavaju se od 5. do 8. listopada 2023. u organizaciji Kluba studenata povijesti – ISHA Pula i Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Terenska nastava iz moderne i...
Studenti diplomskog studija povijesti u Zagrebu su od 1. do 3. lipnja sudjelovali na Terenskoj nastavi III. (C) iz moderne i suvremene povijesti čiji je nositelj prof. dr. sc. Igor Duda. Studenti su imali priliku istraživati arhivsko gradivo u Hrvatskom državnom arhivu te, osim te ustanove, uz stručno vodstvo posjetiti i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sudjelovati u pješačkoj turi Ilegalni Zagreb 1941.-1945. koju vode kolege iz Mreže antifašistkinja Zagreba. Trodnevni program uključivao je i Filozofski fakultet i Muzej grada Zagreba te privatne zbirke Muzej novog vala i Muzej Zagreb osamdesetih, kao i više drugih lokacija u gradu.  

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Istarski povijesni biennale
Odsjek za povijest i Centar za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli u suradnji sa Zavičajnim muzejom Poreštine – Museo del territorio parentino te Državnim arhivom u Pazinu organiziraju međunarodni znanstveni skup XI. Istarski povijesni biennale, s temom Villae, rustici, agricolae…: o selu i seljaštvu u povijesti na jadranskom prostoru. Službeni jezici skupa su: hrvatski, talijanski, slovenski i engleski. Skup se održava u Poreču, u Istarskoj sabornici od 25. do 27. svibnja 2023.

Tribina Odsjeka za povijest -...
Pozivamo Vas na Tribinu Odjeka za povijest koja će se održati u srijedu, 3. svibnja 2023. s početkom u 12.00 sati. Gost je Gracijano Kešac, ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, a održat će predavanje „Tradicionalni vs. moderni muzej“ u kojem će između ostalog govoriti o izuzetno raznolikoj, zanimljivoj i intenzivnoj izložbenoj i izdavačkoj aktivnosti Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli. Predavanje će se održati u Dvorani Slavka Zlatića, prizemlju zgrade Filozofskog fakulteta.  Povijesni i pomorski muzej Istre , danas mjesto raznovrsnosti i susreta, provodi kompleksnu  muzejsku djelatnost, a u javnosti je danas prepoznatljiv po izuzetno raznolikoj, zanimljivoj i intenzivnoj izložbenoj i izdavačkoj aktivnosti. O tim, ali i drugim aspektima rada ovog muzeja, njegovoj povijesti i sadašnjosti, promjenama, koje su ga pratile, kao i o brojnim realiziranim infrastrukturnim projektima investicijskog ulaganja u zaštitu spomenika kulture – pulske utvrde Kaštela, u kojoj ovaj muzej djeluje, biti će riječi na ovoj Tribini Odsjeka za povijest. Bit će riječi o recentnim, kao i o predstojećim projektima Muzeja.   Gracijano Kešac  studij je povijesti završio na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani čime je stekao zvanje diplomiranog povjesničara. Od 1996. godine zaposlen je u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli, na radnom mjestu kustosa, kao voditelj Zbirke ordena, medalja, plaketa, diploma, pečata i grbova, Numizmatičke zbirke, Zbirke oružja i vojne opreme, Zbirke filmskih i video zapisa i Hemeroteke. Od travnja 2009. do veljače 2010. godine obnašao je funkciju vršitelja dužnosti ravnatelja, a od veljače 2010. nadalje ravnatelj je Povijesnog i pomorskog muzeja Istre – Museo storico e navale dell´Istria. Autor je i koautor više znanstvenih i stručnih tekstova, te koautor više muzeoloških izložbi.         

Skupština Kluba studenata povijesti -...
Klub studenata povijesti - ISHA Pula održao je 9. ožujka 2023. godišnju Skupštinu Kluba u maloj čitaonici Sveučilišne knjižnice.

Izdavanje potvrde magistrima povijesti koji su ostvarili potrebnih 55 bodova iz pedagoških kompetencija

Tribina Odsjeka za povijest -...
U četvrtak, 15. prosinca 2022. s početkom u 11.00 sati, u zgradi Filozofskog fakulteta, u Dvorani Slavka Zlatića (dvorana 11) održat će se predstavljanje knjige prof. dr. sc. Nevena Budaka,  Na dnu društvene ljestvice. Robovi i služinčad na istočnoj jadranskoj obali  (Leykam International). Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Ivan Jurković, izv. prof. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko, doc. dr. sc. Maurizio Levak, te autor prof. dr. sc. Neven Budak. Predstavljanje knjige organizirano je kao Tribina Centra za istraživanje povijesti stanovništva sjevernog Jadrana i Odsjeka za povijest. Dobrodošli!

Autor: Mihovil Dabo
Održana međunarodna znanstvena...
Na Filozofskom fakultetu u Puli, u organizaciji Odsjeka za povijest, 27. i 28. svibnja 2022. održano je peto izdanje međunarodnog znanstvenog skupa  Past, Present, Future,  naslovljeno  The Other: Stereotypes and Prejudice in History . Pedesetak znanstvenika iz zemlje i inozemstva (Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Češka, Poljska, Švicarska, Italija, Austrija, Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Ukrajina, Rusija i Indija) izlagalo je na temu predrasuda i stereotipa u povijesti, od antike do suvremenog doba. Pozvani predavači bili su Doc. Mgr. Robert Antonin, dekan Filozofskog fakulteta u Ostravi te doc. dr. sc. Snježana Koren s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Skup je demonstrirao kontinuitet obrazaca ponašanja u vremenu i prostoru te naglasio potrebu boljeg razumijevanja stereotipa i predrasuda kako bismo se efikasnije nosili s izazovima suvremenog, globalnog društva. Izlaganja su se održavala u hibridnom obliku, što znači da je dio sudionika nastupio uživo, a dio online. Radovi sa Skupa objavit će se u časopisu Odsjeka za povijest  History in Flux , a idući susret zakazan je za proljeće 2024.

Terenska nastava: novi vijek, moderna...
Italija i Slovenija bile su 22. i 23. travnja 2022. odredište ovogodišnje terenske nastave na kojoj su sudjelovali studenti treće godine (Terenska nastava: novi vijek i suvremena povijest, doc. dr. sc. Danijela Doblanović Šuran) i diplomci usmjereni prema modernoj i suvremenoj povijesti (Terenska nastava III, izv. prof. dr. sc. Igor Duda). U Kobaridu su posjetili muzej Sočkog bojišta u Prvom svjetskom ratu, u Novoj Gorici Muzejsku zbirku Kolodvor s postavom o životu na jugoslavensko-talijanskoj granici, u Redipugli austrougarsko vojno groblje, u Trstu nacistički logor u Rižarni. Drugoga dana u Ljubljani su program činili obilasci Muzeja suvremene povijesti, Gradskog muzeja i Ljubljanskog grada.

Autor: Mihovil Dabo
Novi broj časopisa History in Flux
  Objavljen je drugi broj časopisa Odsjeka za povijest History in Flux (2, 2020), koji uređuju Robert Kurelić i Igor Duda. Radovi su povezani sa skupovima Socijalizam na klupi (CKPIS) i Past, Present, Future (Odsjek za povijest). Članci su dostupni na Hrčku . Poziv za sljedeći broj otvoren je do 31. ožujka 2021., a upute autorima dostupne su na mrežnim stranicama.

Autor: Branko Velimirović
Međunarodni znanstveni skup: Past,...
Međunarodni znanstveni skup: Past, Present, Future - The (Im)Penetrable Barriers: Borders and Migrations in History održava se online od 15. do 17. listopada u virtualnoj učionici na adresi: http://ovh.unipu.hr/b/bra-7gm-xxy Više o skupu pogledajte na poveznici:  https://ffpu.unipu.hr/past-present-future-2020

Autor: Mihovil Dabo
Autor: Mihovil Dabo
5. Doktorska radionica CKPIS-a i FFPU-a
Petu godinu zaredom održava se ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 28. do 31. kolovoza održavat će se izlaganja i rasprave na temu  Industrijska društva kasnoga socijalizma: europske usporedbe . Grupu od dvadesetak sudionika čine doktorandi, predavači i gosti sa sveučilišta i instituta u Grazu, Konstanzu, Kopru, Ljubljani, Pragu, Regensburgu, San Diegu, Sarajevu, Skopju, Splitu, Zagrebu i Puli. Predavači su Ulf Brunnbauer, Rory Archer, Andrea Matošević i Igor Duda. Ovogodišnja radionica odvija se u suradnji s projektom "Opasan zaokret nakon ideološke krutosti: preispitivanje jugoslavenske 1989.", pokrenutim na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu. Tematski je također bliska dvama projektima CKPIS-a: "Zaborav i sjećanje na industrijski rad na Jadranu: istarski slučaj" te "Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam)".

Tribina Odsjeka za povijest 10....
Petak, 10. svibnja 2019. u 10:00 sati, Filozofski fakultet u Puli, Dvorana Slavka Zlatića (Ivana Matetića Ronjgova 1, prizemlje)

Doc. dr. sc. Milan Sovilj s Filozofskog fakulteta Sveučilišta Hradec Králové preko Erasmus programa gostuje na Odsjeku za povijest. Održat će dva predavanja i bit će gost travanjske Tribine: -  u utorak, 9. travnja 2019. u 16.00 sati, u dvorani 28/5 s temom "Jugoslavensko-čehoslovačke veze kroz prizmu Titovih posjeta Pragu (1946., 1965., 1968.)" - u srijedu, 10. travnja u 13.30 sati, u dvorani 12 s temom "Pogled iz Češke Republike: mogućnosti, primjeri i perspektive istraživanja međusobnih veza danas" (uz prezentaciju  Filozofskog fakulteta Sveučilišta Hradec Králové) - Tribina o odjecima Praškog proljeća 1968. u Jugoslaviji (u srijedu 10. travnja 2019. u 18.00 sati).

CKPIS predstavlja istraživački...
U srijedu, 19. prosinca 2018., u 10 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli bit će održano predstavljanje istraživačkog projekta  Mikrostrukture jugoslavenskoga socijalizma: Hrvatska 1970-1990. (Mikrosocijalizam) . Rad na projektu upravo je započeo, a do studenog 2022. financirat će ga Hrvatska zaklada za znanost. Projekt će predstaviti voditelj Igor Duda te suradnici Chiara Bonfiglioli, Anita Buhin, Tina Filipović, Magdalena Najbar-Agičić, Christian Axboe Nielsen i Saša Vejzagić. Više o projektu na  mrežnim stranicama . Dobrodošli!

Autor: Mihovil Dabo
4. Doktorska radionica CKPIS-a i FF-a
Četvrtu godinu zaredom održava se ljetna Doktorska radionica u organizaciji Odsjeka za povijest Filozofskoga fakulteta u Puli i Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma. Od 29. kolovoza do 1. rujna 2018. održavat će se izlaganja i rasprave na temu "Jugoslavija i globalna 1968.: konteksti, perspektive, odjeci". Grupu od dvadesetak sudionika čine doktorandi, predavači i gosti sa sveučilišta i instituta u Beču, Beogradu, Berlinu, Eichstättu/Ingolstadtu, Ghentu, Kopru, Montrealu, Regensburgu, Sarajevu, Warwicku, Zagrebu i Puli. Predavači su Ulf Brunnbauer, Amir Duranović, Hannes Grandits, Hrvoje Klasić, Radina Vučetić, Marko Zubak te organizator Igor Duda. Ovogodišnja radionica odvija se u suradnji s projektom "Obljetnička 2018. godina u povijesnim i društvenim raspravama na postjugoslavenskom prostoru", pokrenutom na Humboldtovu sveučilištu u Berlinu. Više informacija na  mrežnim stranicama radionice . Dobrodošli su zainteresirani studenti i nastavnici.

Na svojoj 5. sjednici, održanoj 17. travnja 2018., Odsjek za povijest odobrio je predložene teme završnih i diplomskih radova.

Autor: Davor Bulić
Autor: Davor Bulić
Obrana diplomskog rada Marte Kuveždić, studentice diplomskog studija povijesti, pod temom "Ilirički carevi i njihova numizmatička ostavština" održat će se u četvrtak, 29. ožujka 2018. u 10.00 sati na Filozofskom fakultetu, Ronjgova 1.  

Autor: Katarina Gerometta
Student: Filip Baričević Naslov diplomskog rada: Senjski uskoci s posebnim osvrtom na Uskočki rat Povjerenstvo: doc. dr. sc. Mihovil Dabo, predsjednik prof. dr. sc. Slaven Bertoša, mentor doc. dr. sc. Iva  Milovan Delić, članica Termin obrane: srijeda, 5. prosinca 2017. u 12:30 (Ronjgova 1)