Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Autor: Martina Damiani
Terenska nastava - studijsko...
Od 18. do 21. svibnja 2023. su studenti Odsjeka za talijanistiku, zajedno s ostalim studentima Filozofskoga fakulteta, bili na terenskoj nastavi u Torinu i  sudjelovali na raznim događanjima koja su se održavala u sklopu Međunarodnog sajma knjige (Salone Internazionale del Libro). Osim sajma knjige, koji je jedan od najvećih u Evropi, studenti su imali priliku posjetiti i važne muzeje kao što su Muzej kinematografije (Museo Nazionale del Cinema), Muzej automobila (Museo Nazionale dell'Automobile) i Egipatski muzej (Museo Egizio), ali i otkriti veličanstvene rezidencije kraljevske obitelji Savoia. Uz pratnju njihovih profesora, lektorice Sarah Zancovich, doc. dr. sc. Fabrizija Fiorettija i doc. dr. sc. Martine Damiani te uz vodstvo talijanskih vodiča, studenti su mogli bolje upoznati bogatstvo talijanske kulture te usavršiti vlastite jezične kompetencije. 

Autor: Ivana Lalli-Paćelat
Predavanje Hrvatskog društva za...
Odsjek za talijanistiku s velikim zadovoljstvom najavljuje gostovanje Hrvatskog društva za konferencijsko prevođenje (HDKP) koje će studentima Filozofskog fakultetu u Puli približiti profesiju konferencijskih prevoditelja. Predavanje će se održati u ponedjeljak, 22. svibnja, u 13:15 u dvorani Stanica 50 (FET). Predavanje će održati iskusni konferencijski prevoditelji Toni Luburić , predsjednik suda časti HDKP-a i Sandra Palihnić Jurina , članica upravnog odbora HDKP-a. Predavanje će se održati u okviru nastave iz kolegija Noviji trendovi u prevoditeljstvu , Jezik struke i prevođenje te Teorije prevođenja u sklopu studija Talijanskog jezika i književnosti i Kulture i turizma i Talijanskog jezika i kulture, zatim Stručne prakse u sklopu studija Engleskog jezika i književnosti, Engleski jezik: prevođenje 6 u sklopu studija Jezične i interkulturne medijacije i u okviru kolegija Stručna izvannastavna aktivnost studija Japanskog jezika i kulture.      Na predavanje su pozvani svi koji žele dobiti uvid u to što je konferencijsko prevođenje, kako se postaje konferencijskim prevoditeljem, za koga i gdje konferencijski prevoditelji rade, koji su im standardi te kako Hrvatsko društvo za konferencijsko prevođenje ( HDKP) pridonosi unapređenju struke.

Autor: Martina Damiani
Upisi u tijeku - Međunarodni ispiti...
  Filozofski fakultet je ovlašteni centar za provođenje ispita PLIDA. Ispiti su priznati od Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva znanosti Republike Italije, a položeni ispit i ostvareno uvjerenje važeći su dokument o poznavanju jezika u svrhu stjecanja talijanskog državljanstva, dozvole za boravak u Italiji, upis na talijanska sveučilišta ili za zapošljavanje u Italiji i zemljama EU.  

Autor: Martina Damiani
Obranjen drugi diplomski rad dvojne...
  Studentica dvojne diplome Federica Citro dana 20. travnja 2023. obranila je diplomski rad pod nazivom “Personaggi femminili nella narrativa di Italo Svevo e di Alberto Moravia” (mentorica prof. Siriana Sgavicchia, sumentorica izv. prof. dr. sc. Eliana Moscarda Mirković). Federica Citro je druga studentica koja je stekla dvojnu diplomu sveučilišnog diplomskog studija  Talijanski jezik i književnost  na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i sveučilišnog diplomskog studija  Talijanski jezik za podučavanje stranaca  na Sveučilištu za strance u Perugi. Iskrene čestitke.

Autor: Martina Damiani
Festival znanosti-28. travnja 2023.
U sklopu Festivala znanosti profesori Odsjeka za talijanistiku Filozofskoga fakulteta održat će, u dvorani Slavka Zlatića, sljedeća predavanja: izv. prof. Robert Blagoni,  Sraz prirode i društva u metafori ekologije jezika (28. travnja 2023. u 10 sati) doc. dr. sc. Fabrizio Fioretti i doc. dr. sc. Martina Damiani,  Kratka povijest istarskog novinarstva XIX. stoljeća ili kako nam je društveni kaos darovao kulturnu renesansu Istre (28. travnja 2023. u 18 sati). Radujemo se Vašem dolasku.

Predstavljanje slikovnice "Ti,...
U organizaciji Gradske knjižnice u Puli, u sklopu Noći knjige, 22. travnja 2023. u 11:00 autorica Nataša Ozmec i doc. dr. sc. Tanja Habrle s Odsjeka za talijanistiku predstavit će slikovnicu " Ti, moja prekrasna djevojčice ".

Autor: Martina Damiani
Terenska nastava: Torino (18.-21....
Obavještavaju se svi studenti koji su u ljetnom semestru akademske godine 2022./2023. upisali kolegij iz Terenske nastave da će se studijsko putovanje održati od 18. do 21.05.2023., a predviđen je posjet Torinu povodom održavanja sajma Salone del Libro di Torino. Osim posjeta sajmu knjiga, predviđeni su i drugi posjeti kulturnim sadržajima, među kojima Museo dell'automobile, Mole Antonelliana, Museo Egizio, Palazzo Reale itd.

Gostujuće predavanje o tehnikama...
U sklopu kolegija Laboratorio linguistico 1 , 25. studenog 2022. je održana prva od dvije planirane radionice „ Tecniche narrative/Tehnike pripovijedanja – Kamishibai “. Uvodno predavanje je održala i radionicu vodila prof. talijanskog jezika i književnosti, voditeljica kreativnih radionica i pripovjedačica Manuela Emer Hrvatin koja je studente upoznala s kamišbajem, vrstom tradicionalnog pripovijedanja priča uz slike, podrijetlom iz Japana. Druga će se radionica na tu temu održati u sklopu kolegija Glotodidaktika , za studente prve godine diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti. Sudeći po pozitivnim utiscima naših studenata koji su izvrsno odradili svoje zadatke tijekom radionice, i drugi će susret biti izuzetna prilika za produbljivanje važnih kompetencija u razvoju pripovjednih vještina primjenjivih u radu s djecom, na području kulture, ali i sve traženijih u polju turizma.

Autor: Martina Damiani
Održan Međunarodni znanstveni skup...
Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizirao je značajan Međunarodni znanstveni skup talijanistike u čast akademiku Goranu Filipiju (1954. - 2021.)  na kojem je sudjelovalo pedeset izlagača i znanstvenika sa različitih sveučilišta iz Italije, Slovenije, Švicarske i sa svih pet talijanistika u Hrvatskoj. Posjetitelji su mogli slušati zanimljiva predavanja posvećena istraživanjima profesora Filipija ili pak drugim talijanističkim temama iz književnosti, kontaktne dijalektologije, sociolingvistike, onomastike i etimologije.

Autor: Martina Damiani
Održan Tjedan talijanskoga jezika u...
U četvrtak 20. listopada 2022., Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli obilježio je 22. izdanje Tjedna talijanskoga jezika u svijetu sa zanimljivim predavanjima profesora Andree Maggija i Francesca Carbonea. Isti su dan dodijeljene nagrade studentima talijanistike koji su sudjelovali u foto natječaju Pola attraverso gli occhi dei giovani (Pula kroz pogled mladih) . Događaj su uveličali glazbenim nastupom Valter Milovan i Vedran Grubić.

Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva Vas na svečano otvaranje  Međunarodnoga znanstvenog skupa talijanistike u čast akademiku Goranu Filipiju (1954. - 2021.)  u petak, 21. listopada 2022. u 10:00 u Palači Soardo Bembo u Balama. Skup će se odvijati 21. i 22. listopada s izlaganjima pedeset sudionika. Više detalja o skupu možete pronaći u programu i na sljedećoj poveznici: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/znanost_i_istrazivanja/znanstveni_skupovi/2022/italianistica Radujemo se Vašem dolasku!

Autor: Martina Damiani
Foto natječaj za studente Talijanistike
U sklopu aktivnosti koje Odsjek za Talijanistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli organizira povodom 22. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu osmišljen je i nagradni foto natječaj za studente Talijanistike naslova Pola attraverso gli occhi dei giovani (Pula kroz pogled mladih) . Od 10. do 18. listopada 2022. studenti Talijanistike će sudjelovati u foto natječaju šaljući svoje fotografije nastale na temelju citata preuzetih iz književnih radova proizašlih iz pera lokalnih autora koji su pisali na talijanskom jeziku, a u kojima se spominju pulska mjesta, spomenici i vizure. Nagrade će biti dodijeljene 20. listopada u sklopu programa kojim će Odsjek obilježiti 22. izdanje Tjedna talijanskog jezika u svijetu. ---

Autor: Martina Damiani
U sklopu obilježavanja 22. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli ima čast pozvati vas na praćenje niza manifestacija koje će se održati 20. listopada 2022. godine u prostorijama Zajednice Talijana Pula (Carrarina ul. 1) s početkom u 12.00 sati.  Manifestacije se provode pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Italije, ustupljenom putem Generalnog konzulata Italije u Rijeci i u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Trstu, Talijanskom Unijom u Rijeci te Udrugom „Dante Alighieri“ iz Rima – Odbor iz Gorizije. Na susretu će izlagati profesori Andrea Maggi i Francesco Carbone koji će govoriti o odnosu talijanskog jezika i mladih.

Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli ima čast pozvati Vas na sudjelovanje na Međunarodnom znanstvenom skupu talijanistike u spomen na nedavno preminuloga akademika Gorana Filipija. Doprinos profesora Filipija u području romanistike, kontakte dijalektologije i etimologije te leksikografije ostvaren je nizom značajnih monografija, lingvističkih atlasa i rječnika, a svi koji ga znaju sjećaju se njegove strasti i ljubavi prema manjinskim jezicima, pogotovo prema istrorumunjskom.

Autor: Martina Damiani
Erasmus+ studenti na Odsjeku za...
Ove akademske godine, u okviru Erasmus+ programa međunarodne mobilnosti, slušalo je predavanje na našem Odsjeku šestero studenata.

Autor: Martina Damiani
Erasmus+ stručna praksa na Odsjeku za...
Elisa Lorenzi sa Sveučilišta za strance u Perugi (Università per Stranieri di Perugia) odradila je stručnu praksu, u okviru Erasmus+ programa, na Odsjeku za talijanistiku. U sklopu stručne prakse, u ljetnom semestru ak. god. 2021./2022., studenti s kolegija Jezične vježbe 2, 4 i 6 imali su priliku raditi s izvornim govornikom talijanskog jezika i tako poboljšati svoje jezične vještine.

Predstavljen zbornik u čast akademiku...
U srijedu, 1. lipnja 2022., je u Kopru predstavljen zbornik Kontaktna dialektologija na območju med Alpami in Jadranom . V spomin akademiku Goranu Filipiju (izdavač Libris, Koper). Izdanje je posvećeno nedavno preminulom akademiku, a riječ je o zborniku sa znanstvenog skupa Kontaktna dialektologija akad. Gorana Filipija održanog u listopadu 2021. godine.

Autor: Martina Damiani
Terenska nastava Odsjeka za...
U srijedu, 18. svibnja 2022., studenti Odsjeka za talijanistiku sudjelovali su na terenskoj nastavi u Mošćenicama i Mošćeničkoj Dragi u pratnji lektorice Sarah Zancovich i doc. dr. sc. Martine Damiani. Studenti su posjetili muzeje, bogatu sakralnu baštinu i druge znamenitosti toga kraja uz vodstvo lokalnih vodiča i Općinskog načelnica te predsjednika Zajednice Talijana Mošćeničke Drage gospodina Rikarda Staraja kojeg ujedno i zahvaljujemo u ime Odsjeka.

Autor: Martina Damiani
Tjedan talijanskoga jezika u svijetu...
U povodu obilježavanja 700. godišnjicu smrti Dantea Alighierija te u sklopu 21. izdanja Tjedna talijanskoga jezika u svijetu, Odsjek za talijanistiku Filozofskog fakulteta u Puli ima čast pozvati vas na praćenje niza manifestacija kojima je cilj sagledati životni put i djelo velikog pisca i jezikoslovca te ga približiti novim naraštajima.

Gostujuće predavanje profesorice...
Pozivamo Vas na online predavanje profesorice Floriane Calitti sa Sveučilišta za strance u Perugi (Italija) pod naslovom  Le molte "vite" di Beatrice nelle opere di Dante . Predavanje će se održati na talijanskom jeziku na Odsjeku za talijanistiku putem Zoom-a u srijedu 8. rujna 2021. s početkom u 11:30. Poveznica:   https://unipu-hr.zoom.us/j/93163668539

Rektorova nagrada studentu 3. godine...
Paolo Trani, student 3. godine jednopredmentnog preddiplomskog studija Talijanskog jezika i književnosti, primio je Rektorovu nagradu za izvanredan uspjeh postignut u akademskoj godini 2019./2020.

Seminar za stručno usavršavanje...
Na Odsjeku za talijanistiku Filozofskog fakulteta Jurja Dobrile u Puli 8. i 9. travnja održat će se virtualno Seminar za stručno usavršavanje nastavnika talijanskoga jezika pod nazivom Od jezika do književnosti, od književnosti do jezika.

Autor: Martina Damiani
Terenska nastava: Torino (14.-17. 05....
Odsjek za talijanistiku Filozofskoga fakulteta i Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije organiziraju terensku nastavu u  Torino od 14. do 17. svibnja 2020. Više informacija na:  mdamiani@unipu.hr  (doc. dr. sc. Martina Damiani).

Autor: Martina Damiani
Književni natječaj Certamen Tassianum...
U sklopu održanog književnog natječaja Certamen Tassianum (Sorrento, Italija) objavljeni su najbolji radovi u časopisu Studi Tassiani Sorrentini, priznanje je dobila i naša studentica 2. godine talijanistike M. Rotta s radom L’influsso della Gerusalemme liberata sulla letteratura croata del Seicento . Čestitamo u ime Odsjeka.