Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Povijest zgrade Filozofskoga fakulteta

Zgrada Filozofskoga fakulteta, izgrađena 1907. godine, predstavlja jedan od najljepših primjera secesijskih građevina u Puli. Arhitekt Rodolfo Barri projektirao ju je za potrebe tadašnjega Ženskog liceja na talijanskome jeziku (Liceo femminile), a gradnja je započela 1904. godine.

Nakon Prvoga svjetskog rata preimenovan je u Liceo femminile provinciale di cultura "Regina Elena" a Pola, a zatvoren je 1924. U zgradu se zatim smjestila druga srednjoškolska ustanova, Liceo Giosue' Carducci, koja je zatvorena 1947. godine. Godinu dana kasnije u nju je smještena Učiteljska škola koja je tu preseljena iz Opatije.

U prizemlju i na dva kata zgrada je prvotno imala dvadesetak učionica, upravne prostorije, knjižnicu i gimnastičko dvoranu iza glavne zgrade. Na zgradi je između dva svjetska rata nadograđen međukat iznad gimnastičke dvorane. Velika dvorana na drugome katu (danas Svečana dvorana Tone Peruško) bila je ukrašena frizom s biljnim motivima i medaljonima sa slikovnim ukrasima, a u hodnicima i u predvorju su reljefni ukrasi na zidovima. Vanjske zidne plohe su također ukrašene bogatim reljefnim motivima, a naročito je lijepo raščlanjeno pročelje, na kojemu su dva alegorijska reljefa - „Stablo“ i „Izvor Života“. Ispod krovnoga vijenca nalazi se niz medaljona s prikazima grbova istarskih gradova, a na vrhu pročelja su dva velika grba: istarski s prikazom koze i pulski sa zlatnim križem na zelenoj podlozi. Park s fontanom bogat je grmljem i stablima tipične sredozemne flore.