Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Završno predavanje uz izložbu...
U subotu, 10. travnja 2021., u 17:00 sati možete pratiti završno predavanje u seriji predavanja o japanskoj kulturi uz izložbu Yakishime: Irena Srdanović: "Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu” Poveznica na predavanje: https://youtu.be/QbWe3_qDvrE
Ciklus predavanja : petak, 9. travnja...
Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za azijske studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja pratite u on – line obliku na YouTube-u Arheološkog Muzeja Istre. U petak, 9. travnja 2021., u 18:00 sati Stefani Silli: “Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija" U subotu, 10. travnja 2021., 17:00 sati Irena Srdanović: “Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu” Poveznica za predavanje: https://youtu.be/EOMdkL7y4uU Poveznica za predavanje bit će dostupna na Facebooku, Instagramu i Twitteru Arheološkog muzeja Istre, a predavanju se možete pridružiti i na našoj YouTube stranici.  
Predavanje studentice diplomskog...
PREDAVANJA UZ IZLOŽBU “YAKISHIME – METAMORFOZA ZEMLJE” Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za japanologiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja će se odvijati u Muzejsko – galerijskom prostoru Svetih Srca (za određeni broj posjetitelja uz prethodne prijave), a moći će se pogledati on – line na You tubeu Arheološkog Muzeja Istre. U petak, 2. travnja 2021., u 17:00 sati poslušajte predavanje   Indi Bibić Kostić: “Termin  Mono no aware  u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti” Poveznica za predavanje:  https://youtu.be/nBBKKfYhSX0   Prije predavanja koje će se proicirati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u 16:30, posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu. Veselimo se vašem dolasku! Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na: Mail:  tina.sirec.dzodan@ami-pula.hr  ili  sirectina@gmail.com Tel. 0989101280
PREDSTAVLJANJE PULSKOG DIPLOMSKOG...
Tijekom proteklog tjedna predstojnica Odsjeka za azijske studije izv. prof. dr. sc. Irena Srdanović virtualno je predstavila pulski diplomski program japanologije nastavnicima i studentima japanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Filološkom fakultetu u Beogradu.  
U petak, 26. ožujka 2021., u 17:00 sati poslušajte on-line predavanje studentice diplomskog studija japanologije Melani Kečkeš (univ. bacc. jap.) na temu: "Božica Amaterasu i japanska kultura" Poveznica za predavanje: https://youtu.be/fhkTsvPEDK8 Predavanje Melani Kečkeš govori o božici Amaterasu, vrhovnom božanstvu šintoizma. Božica Amaterasu je božica sunca te je time prijeko potrebna ljudima, kako za hranu tako i za sam život. Šintoizam ju uzdiže i štuje mnogim festivalima i ritualima. No, koliko je božica Amaterasu uistinu utjecala na Japan i japansku kulturu poslušajte na predavanju. Prije predavanja koje će se projicirati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u 16:30, posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu. Veselimo se vašem dolasku! Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na: Mail: tina.sirec.dzodan@ami-pula.hr ili sirectina@gmail.com Tel. 0989101280
Veleposlanstvo Japana raspisalo je u ime japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije (MEXT) natječaj za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski (istraživački) studij, te stipendije za stručne studije na visokim školama u Japanu. Stipendije se dodjeljuju za početak studija u Japanu u akademskoj godini 2020-2021.
U petak, 12. travnja, u dvorani Slavka Zlatića (čitaonica) na Filozofskom fakultetu u 10 sati će profesori Naoyuki Matsuno i Stefani Silli s Odsjeka za azijske studije održati predavanje Ljepota unutar tame u Japanu. Na temelju literarnog eseja japanskog književnika Jun'ichira Tanizakija U pohvalu sjene prezentirat i objasnit će na koji način je ljepota oblikovana odnosno strukturirana unutar tradicionalnog japanskog arhitektonskog prostora u kojem nema dosta svjetla, uspoređujući ulogu i simboliku tame, sjene, svjetlosti i boja u arhitekturi i umjetnosti u Japanu i na Zapadu.  
Odsjek za azijske studije najavljuje blok predavanja prof.  BYOUNG YOONG KANG od 18. 3. do 20. 3. na temu:   A Cosy Chat with a Korean Writer: Korean Literature of One Kind or Another < 한국에서 온 작가와의 편안한 담소 : 한국 문학의 이모저모 > (Za više informacija klikni na sliku)
  Pozivamo vas na predavanje "Putovanje po Južnoj Koreji u 30 minuta" koje će se održati danas u ponedjeljak 4. ožujka u 13:15 sati u dvorani 12, u sklopu kolegija Stručna izvannastavna aktivnost na studiju Japanskog jezika i kulture. Svi zainteresirani za tradicionalnu i modernu korejsku kulturu dobrodošli su na predavanje, a nakon prezentacije posjetioci će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u diskusiji. Predavanje drži Sara Librenjak koja je provela šest mjeseci na usavršavanju na Sveučilištu Yonsei u Seoulu. Dobrodošli!
Pozivamo studente da se prijave na ljetnu školu "Japan Orientation" u organizaciji University of East Anglia (UEA) koja će se održati od 29. 6. do 13. 7. 2019. godine. Svakako se direktno prijavite ukoliko želite jer je moguće dobiti nekoliko stipendija za naše studente.
Pozivaju se studentice i studenti Filozofskog fakulteta na Erasmus + Info dan koji će se održati u ponedjeljak, 5. 11. u 13:15 u dvorani 18. Održat će se kratka prezentacija Erasmus+ programa, a studenti/ce će moći postaviti pitanja i dobiti odgovore koji će im, nadamo se, biti poticaj da se prijave na natječaj.
Sveučilište Jurja Dobrila u Puli na Noći istraživača Pridružite nam se u petak 28. 9. na Forumu i u Galeriji Cvajner od 17h do 22h, u kino Valliju od 16 - 22h! Japanolozi nastupaju s temom MOJ SUSJED JAPAN: RIJEČI, SLIKE I KULTURA. Interaktivna radionica japanskog jezika u Galeriji Cvajner 17 -17:30; Odjenimo yukatu u Galeriji Cvajner 18 - 18:30; Kanji i kana interaktivne igre na Forumu 18 - 20; Kabugi i druge umetničke demonstracije na Forumu 18:30 - 19; Zaplešimo Souran Bushi na Forumu 19 - 19:30. Klikom na sliku otvara se detaljni program.   
Programi Međunarodnog simpozija i...
Odsjek za azijske studije održava Međunarodni simpozij "Japanese learning for new generations" na Filozofskom fakultetu 6.9.2018. Program simpozija možete skinuti ovdje . Nakon toga, održat će se i Renraku kaigi (Sastanak didaktičara japanskog jezika) 7. i 8.9.2018., čiji program možete skinuti ovdje .
Izvještaj s međunarodne ljetne škole...
Prenosimo iskustvo naše studentice Katarine Dobrović s ljetne škole na Sveučilištu Istočne Anglije gdje je boravila ovo ljeto na programu Japan Orientation , zahvaljujući stipendiji Toshiba Foundation. 
Naša studentica Katarina Dobrović...
Studentica druge godine Japanskog jezika i kulture Katarina Dobrović dobila je stipendiju Toshiba Fundacije kako bi pohađala ljetnu školu Japan orientation na Sveučilištu Istočne Anglije od 30.6. do 28.7.2018.  Program će se vjerojatno održati i 2019., a prijave su do kraja ožujka. Stipendija pokriva većinu troškova programa. Zainteresirani studenti neka prate obavijesti za iduću najavu na proljeće! Više o programu pročitajte ovdje:  https://www.uea.ac.uk/study/international/international-summer-school/what-can-i-study/japan-orientation
Odsjek za azijske studije priprema međunarodni simpozij pod nazivom "Japanese Language Learning for New Generations" koji će se održati 6.rujna 2018. i ugostiti uvažene profesore iz Japana. Među pozvanim govornicima su prof. Kikuko NISHINA (Prof. Emerita of Tokyo Institute of Technology) s temom Reflections on Teaching Technical Japanese, prof. Izumi SAITA (Tohoku University) s temom Japanese language learning through casual conversation te prof. Sekiko SATO (Tohoku University) s temom Guiding methods for academic writing. Više informacija potražite na poveznici  (klik na sliku ili otvorite obavijest).
14. svibnja 2018. godine u 8:00 sati mr.sc. Matsuno Naoyuki održao je predavanje na temu „ Itinerari na japanskom jeziku: hrvatski gradovi i hrana “ u svrhu izbora u zvanje lektora.
Predavanje "Kendo - kultura...
U petak 6. 4. 2018. u 17:00 sati u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli održalo se predavanje "Kendo - kultura sablje". Gost predavač izv. prof. dr. sc. Marko Lukić (Sveučilište u Zadru) predstavio nam je japansku borilačku vještinu Kendo. Uz tehnički, borilački odnosno sportski aspekt razgovarali smo o povijesti samuraja i Japana, o duhovnim segmentima i tradicionalnim vrijednostima koje proizlaze iz navedene borilačke vještine.
28. ožujka 2018. godine u 17:30 sati u dvorani 28/5 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli se održalo predavanje prof. Prashanta. Odsjek za azijske studije, studijski program Japanski jezik i kultura, u suradnji s regionalnim aktivnim Hrvatskim društvom za primjenjeju lingvistiku Pula, organiziralo je predavanje „Japanese Basic Verb Handbook: what is it and what does it do?“ prof. Prashanta Pardeshija s Nacionalnog instituta za japanski jezik i lingvistiku (Tokio, Japan).
Natjecanje u govorništvu i nastupima...
Sudjelovali smo na Speech contestu iz japanskog jezika 24.3.2018. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Čak 15 studenata Japanskog jezika i kulture nastupili su na natjecanju, od čega su troje održali govore.  Naš student 1.godine Jan Marko Jukić osvojio je Nagradu žirija za svoj govor "Na svijetu ima raznih ljudi", a studentica 1.godine Ana Kraljić Radulović osvojila je prvu nagradu u individualnim nastupima s odličnom izvedbom dječje priče "Zec i kornjača".
Obljetnica 25.godina diplomatskih...
4. ožujka 2018. u hotelu Westin održana je obljetnica 25.godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana. U sklopu Tjedna Japana prisustvovali smo svečanom domjenku u Zagrebu.
Balkan Japan Bowl - kviz o Japanu u...
Bili smo na Balkan Japan Bowl kvizu u Beogradu 17. i 18. ožujka 2018. Tim studenata prve godine natjecao se prvi put protiv timova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u znanju o Japanu. Bilo je zabavno i zanimljivo! Čestitke pobjednicama Meiji Brain iz Sarajeva i veliko hvala organizatorima na pozivu.
Posjet Gimnaziji Pula i promocija...
Lektori, profesori i studentice 1.godine japanskog jezika posjetile su Gimnaziju Pula krajem veljače 2018. Predstavili smo fakultet, osnove japanskog i naučili raditi origami srca i ždralove!
Susret profesora japanskog jezika iz...
Bili smo na susretu profesora japanskog jezika iz srednje i istočne Europe koji se održao u Budimpešti 10. i 11.2.  Tema susreta je bila kultura u podučavanju jezika, a predavanja su održali brojni profesori i stručnjaci iz područja obrazovanja japanskog jezika. Pozvani predavač, prof. Satou s Princeton sveučilišta u Sjedinjenim Državama održao je uvodno predavanje na temu "Razmatranja o problemu kulture u podučavanju jezika". Na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske, sa Sveučilišta u Puli i Sveučilišta u Zagrebu. Pogledajte dio atmosfere:  https://www.youtube.com/watch?v=0NIUDepvdfs
Promocija japanskog jezika u...
Svake godine posjećujemo nekoliko gimnazija diljem Hrvatske uz pomoć naših lektorica i studenata. U 2017. i 2018. posjetili smo Zagreb, Koprivnicu, Viroviticu, Varaždin i Osijek! Na slici vidimo lektoricu Tomoko i studenticu 2.godine koje su održale promociju studija japanskog jezika u Strukovnoj školi Virovitica.  
Posjet predstavnika Japanskog...
7.11.2017. Posjet predstavnika Japanskog veleposlanstva studiju Japanskog jezika i kulture u Puli Povodom koncerta japanskog shamisen rock banda Urushi, naš odjel za Japaski jezik i kulturu posjetili su predstavici Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Od srca im zahvaljujemo za svu pomoć i potporu kroz ove tri godine i nadamo se nastavku suradnje - te još mnogim kulturnim, glazbenim i drugim događanjima u Puli!
Shamisen rock koncert benda Urushi u...
6.11. 2017. u 20:00 sati u Rock Caffe-u u Puli održao se concert Shamisen rock benda URUSHI. Shamisen je japanski tradicionalni trzalački žičani instrument, a ovaj put smo ga čuli u sklopu Shamisen rock benda URUSHI koji kombinira ovaj tradicionalni instrument s modernim glazbenim izričajem.  Koncert je organiziralo Veleposlanstvo Japana u suradnji s klubom Sax! u Zagrebu i Rock Caffeom u Puli, uz potporu tvrtke Euro Unit
Kyudo tradicionalno japansko...
Kyudo ili tradicionalno japansko streličarstvo je ratnička vještina drevnog Japana gdje su luk i strijela bili primarno oružje na bojištu prije pojave mača ili katane. 14.10.2017. u 18:00  u DC Rojc održalo se predavanje i mala radionica o japanskoj vještini Kyudo - Put luka. Tradicija korištenja luka u Japanu ima povijest preko 1500 godina, na predavanju smo pričali o povijesti vještine, opremi, gdje se vježba, kako se prakticira te o prakticiranju Kyuda u Hrvatskoj. Predavač Denis Štefok jedan je od začetnika Kyuda u Hrvatskoj.
Međunarodni simpozij o podučavanju...
Međunarodni simpozij o podučavanju japanskoga jezika i kulture održan je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 13. 1. 2017. u ogranizaciji studijskog programa Japanski jezik i kultura. Podaci o simpoziju, knjiga sažetaka i detaljni program dostupni su ovdje .  
Studentica Dea Sokolić posjetila...
Dea Sokolić, koja je učila japanski u grupi za građane, je dobila stipediju od kluba Lions te otišla na kraći period vremena u Japan. Danas uspješno završava prvu godinu studija Japanskog jezika i kulture.
Kristina Brana, studentica japanskog...
Naša studentica treće godine Kristina Brana dobila je prestižnu stipendiju japanske Vlade za jednogodišnji studij japanskog jezika i kulture na Sveučilištu u Nagoyi. O njoj je pisao i Glas Istre:  https://www.glasistre.hr/vijesti/mozaik/do-japanskog-jezika-stigla-sam-preko-japanskih-bendova-533034
Uvjeti za prijelaz u višu godinu studija su: položena ukupno 42 ECTS u tekućoj akademskoj godini položen kolegij Japanski jezik 1 (za prijelaz u 2.godinu),  odnosno Japanski jezik 3 (za prijelaz u 3.godinu)