Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Ovim putem sa zadovoljstvom vas pozivamo na drugi dio predavanja doc. dr. sc. Benedikta Peraka sa Sveučilišta u Rijeci pod naslovom "Uporaba velikih jezičnih modela u lingvistici i komunikacijskim praksama" u organizaciji Odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pulski ogranak HDPL-a.   P redavanje je u srijedu, 29. svibnja 2024. u 11 sati u dvorani Slavka Zlatića. Veliki jezični modeli predstavljaju inovativnu tehnologiju koja se temelji na naprednim metodama računalne obrade prirodnog jezika i obuhvatnim tekstualnim bazama podataka. U posljednje vrijeme, njihov potencijal je prepoznat i u široj javnosti zahvaljujući alatima poput ChatGPT-a.  Predavanje će pružiti uvid u značaj, izazove i mogućnosti uporabe velikih jezičnih modela u suvremenoj lingvistici i komunikacijskim praksama. Sudionici predavanja pozvani su ponijeti svoje prijenosno računalo ako žele aktivno sudjelovati u praktičnom dijelu.   O predavaču Doc. dr. sci. Benedikt Perak je filolog, korpusni lingvist, podatkovni znanstvenik. Na Sveučilištu u Rijeci drži kolegije  Umjetna inteligencija i komunikacija, Alati i metode digitalne lingvistike ,  Data science u kulturi ,  Digitalna humanistika . Voditelj je Centra za jezična istraživanja, Laboratorija za istraživanje kulturne složenosti i Laboratorija u okviru Sveučilišnog centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost. Njegovi znanstveni interesi obuhvaćaju jezično opojmljivanje emocija, kulturu sjećanja, konceptualne metafore, pojmovne mreže, razvijanje matematičkih alata za mjerenje centralnosti čvorova u mreži velike količine podataka, a njegov pristup je interdisciplinaran - koristi metode korpusne i kognitivne lingvistike, računalne obrade prirodnog jezika, graf-metodu i druge. Imao je ključnu ulogu u izradi multimedijske digitalne platforme "Zaspal Pave" kojom se revitalizira glazbena baština i djelo skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Poziv na predavanje "Uporaba...
Odsjek za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i pulski ogranak HDPL-a sa zadovoljstvom vas pozivaju na predavanja doc. dr. sc. Benedikta Peraka sa Sveučilišta u Rijeci pod naslovom "Uporaba velikih jezičnih modela u lingvistici i komunikacijskim praksama."    Prvo predavanje je u petak, 17. svibnja od 12:00, dvorana Slavka Zlatića.  Drugo predavanje je u srijedu, 29. svibnja od 11:00, dvorana Slavka Zlatića. Veliki jezični modeli predstavljaju inovativnu tehnologiju koja se temelji na naprednim metodama računalne obrade prirodnog jezika i obuhvatnim tekstualnim bazama podataka. U posljednje vrijeme, njihov potencijal je prepoznat i u široj javnosti zahvaljujući alatima poput ChatGPT-a.   Predavanje će pružiti uvid u značaj, izazove i mogućnosti uporabe velikih jezičnih modela u suvremenoj lingvistici i komunikacijskim praksama.

Autor: Stefani Silli
Radionica haiku poezije
 U četvrtak, 9. svibnja, od 18:30 - 20:00, u dvorani 11 (dvorana Slavka Zlatića), zgrada Filozofskog fakulteta,  održala se  Radionica haiku poezije .    Radionicu je održao priznati haiku pjesnik i dobitnik mnogih domaćih i međunarodnih nagrada Dejan Pavlinović. Na radionici su sudjelovali studenti preddiplomskog studija Japanski jezik i kultura. U prvom dijelu radionice studenti su se upoznali s poviješću haikua i razvojem tehnika pisanja haiku poezije, poznatim haiku pjesnicima u svijetu i Hrvatskoj, a u drugom dijelu studenti su analizirali i razgovarali o haiku poeziji, upoznali se s drugim formama haiku izražaja poput fotohaiku i kolaborativnega haiku.  

Odsjek za azijske studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli imao je priliku proširiti istraživačke i obrazovne resurse za studente i profesore japanskog jezika i kulture zahvaljujući potpori Toshiba International Foundation (TIFO). TIFO je neprofitna organizacija koja već godinama kroz natječaje financira projekte institucija i organizacija posvećenih poticanju međunarodnog razumijevanja Japana. Tako se naš odsjek prijavio na natječaj za financiranje s projektom Fostering the Research Infrastructure for Students and Teachers of Japanese Studies in Pula, Croatia. Tijekom razdoblja od travnja 2023. do ožujka 2024., Odsjek za azijske studije imao je priliku osnažiti istraživačku infrastrukturu na dvije razine: kroz pristup digitalnoj arhivi novina The Japan Times te kroz narudžbu knjiga na japanskom jeziku koje se nalaze u knjižnici Filozofskog fakulteta. (kliknite na sličicu za opširniji sadržaj obavijesti)

Odsjek za azijske studije u suradnji s Odsjekom za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva vas na predavanje povjesničara i znanstvenog savjetnika Aleša Gabriča (Inštitut za novejšo zgodovino, Ljubljana) na kome će autor predstaviti svoju knjigu "Od potpunog neznanca do dragog prijatelja: Slovensko upoznavanje Japana, njegovih stanovnika i običaja" (slov.: Od popolne neznanke do prisrčne prijateljice: Slovensko spoznavanje Japonske, njenih prebivalcev in običajev). Predavanje će biti na hrvatskom jeziku. (za opširniji sadržaj obavijesti kliknite na sliku)

Predstavljanje knjige "Uvod u...
Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Uvod u znanost o japanskom jeziku: Osnovna obilježja, glasovni sustav i leksički slojevi (I. svezak)" autorica Irene Srdanović i Dragane Špice. Radi se o prvoj znanstvenoj monografiji o japanskom jeziku pisanoj na hrvatskom jeziku.  Dobrodošli ste u što većem broju!   Vrijeme: 16. listopada 2023., ponedjeljak od 11:00 do 12:00 Mjesto: dvorana Slavka Zlatića (prizemlje FF, nakon knjižnice zadnja dvorana desno u prizemlju),  Filozofski fakultet u Puli, I. M. Ronjgova 1   Knjigu predstavljaju: prof. emeritus dr. sc. Andrej Bekeš (posebni gost iz Japana), red. prof. Blaženka Martinović,  izv. prof. Violeta Moretti i autorice   Srdačan pozdrav, Irena Srdanović Dragana Špica  

Pozdrav iz Japana: naše studentice na...
Studentice 2. godine preddiplomskog studija Japanski jezik i kultura, Laura Kristofić i Andrea Helena Bulić, trenutno su na dvotjednom ljetnom intenzivnom programu japanskog jezika i kulture u Kyotu, na našem partnerskom sveučilištu KUFS (Kyoto Sveučilište za strane jezike). U Kyotu ih je dočekala Sumire Ishimaru, studentica KUFS-a koja je u zimskom semestru ak. god. 2022./2023. bila na lektorskoj praksi na našem Odsjeku.

Na Odsjeku za azijske studije u Puli prof. dr. Jae-ho Lee, sa Sveučilišta Waseda, i prof. dr. phil. Yumiko Murata, iz Centra za japanologiju Sveučilišta u Münchenu, održali su predavanje dana 31. 10. 2022. u sklopu istraživanja koje provode s profesoricom i predstojnicom Odsjeka, izv. prof. dr. sc. Irenom Srdanović. Istraživanje dijelom obuhvaća i analizu sastavaka na temu „Zemlja u kojoj je ugodno živjeti“ 「住みやすい国」, a  koje su pisali i studenti japanskog jezika i kulture u Puli. Istraživanje je od velikog značaja za studente i učenike japanskog jezika budući da će u budućnosti doprinijeti stvaranju korpusa sastava na japanskom jeziku učenika s hrvatskog govornog područja, kao i njegovom uspoređivanju s korpusima učenika japanskog jezika iz drugih područja te analiziranju sastavaka i otkrivanja novih rezultata i zaključaka u vezi s metodama učenja i podučavanja. U istraživanju se koristi i tehnika data mining zahvaljujući kojoj se došlo do mnogih zanimljivih statističkih podataka. Osim statističkih podataka vezanih uz sastavke, studenti su na predavanju imali mogućnost vidjeti i analizu svojih sastavaka te čuti dobre i lošije aspekte u pisanju sastavaka na japanskom jeziku. Na kraju predavanja su studenti dobili čak i malo iznenađenje, odnosno japansku slasticu. Dana 2. 11. profesor Lee održao je još jedno predavanje gdje je podrobnije objasnio pisanje dobrih sastavaka na japanskom jeziku te je podario Odsjeku snimljeni video materijal ovog predavanja. Bila nam je velika čast ugostiti prof. Leeja i prof. Muratu te im se zahvaljujemo na veoma zanimljivim i korisnim predavanjima.

Autor: Stefani Silli
MOBILNOST NASTAVNIKA NA SVEUČILIŠTU...
U okviru mobilnosti nastavnika Erasmus+ programa (KA 107) izv. prof. dr.sc. Irena Srdanović i lektorice Stefani Silli i Meiko Ikezawa s Odsjeka za azijske studije Filozofskog fakulteta, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli posjetile su Sveučilište Seinan Gakuin (Seinan Gakuin Daigaku) u Fukuoki (otok Kyushu, Japan). Svrha posjeta je bilo stručno usavršavanje nastavnog osoblja i uspostavljanje međusveučilišne suradnje, razmjena iskustava i ideja vezanih za ostvarivanje buduće mobilnosti studenata. Tijekom posjeta obavljeni su sastanci s osobljem iz Ureda za međunarodnu suradnju i profesorima, koji su upoznali profesore japanologije pulskog sveučilišta s ustrojem i programom Sveučilišta, programima studentske razmjene, kolegijima i sustavom bodovanja. Posjet je popraćen i obilaskom sveučilišnog kampusa te okolice kampusa sa simpatičnim putem do mora i pješčane plaže. Na studijskom putovanju pokrenuti su dogovori o uspostavljanju suradnje o mobilnosti studenata i potpisivanju sporazuma. Također su posjetile i Fukuoka žensko sveučilište (Fukuoka Women's University) s kojim Odsjek za azijske studije već ima uspostavljenu uspješnu suradnju i studentsku mobilnost. Obavljen je sastanak s osobljem iz Ureda za međunarodnu suradnju na kojem je prisustvovala i studentica našeg Odsjeka Dora Bračun, koja je trenutno na jednogodišnjoj studentskoj razmjeni u Fukuoki te studentica Mayu Saita, koja će od rujna 2022. biti na studentskoj razmjeni na Filozofskom fakultetu u Puli.

Nastavnice izv.prof. Irena Srdanović...
Izvanredna profesorica Irena Srdanović i lektorica Stefani Silli, sveučilišne nastavnice na Odsjeku za azijske studije pri Filozofskom fakultetu, u okviru mobilnosti nastavnog osoblja programa Erasmus + provele su tjedan dana na Sveučilištu u Tsukubi, jednom od najprestižnijih japanskih nacionalnih sveučilišta i drugim najvećim kampusom u Japanu. U sklopu razmjene nastavnice su održale predavanja i sudjelovale na seminarima, predavanjima i konferenciji, u svrhu unapređenja nastave na svim razinama studija. Boravkom se ujedno i učvrstila dugogodišnja suradnja sa Sveučilištem u Tsukubi, a održan je i sastanak s Međunarodnim uredom za mobilnost. Posebno bi se htjeli zahvaliti našem Sveučilištu i Uredu za međunarodnu suradnju, kao i profesoru Ono Masakiju, koji ih je ugostio.    

Autor: Dominik Tomislav Vladić
Kolegij Timsko istraživanje proveden...
Studenti diplomskoga studija japanologije Odsjeka za azijske studije Filološkog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli proveli su zajedničko istraživanje sa studentima Fakulteta međunarodnih komunikacija Sveučilišta Senshu iz Tokija, Japan tijekom zimskog semestra akad. god. 2021./2022. Ova je aktivnost provedena u virtualnom okruženju u sklopu diplomskog kolegija Timsko istraživanje, kojim je predviđen zajednički istraživački rad studenata našeg sveučilišta s japanskim studentima. Sudjelovalo je osam naših studenata i devet studenata Sveučilišta Senshu iz Tokija pod mentorstvom prof. Takehiko Maruyama sa Sveučilišta Senshu i izv. prof. Irene Srdanović i poslijedoktorandice Dragane Špica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Autor: Stefani Silli
Odsjek za kroatistiku poziva na Noć knjige, 25. travnja 2022. u 20:00 sati (preko aplikacije Zoom)   Obavještavamo da se Odsjek za kroatistiku FFPU-a i ove godine uključuje u manifestaciju Noć knjige. Pozivamo sve na zajedničko druženje na mreži 25. travnja 2022. u 20 sati. Sve studente našega Fakulteta (sadašnje i bivše), ali i sve druge zaljubljenike u knjigu. Čitat će se odabrani ulomci omiljenih knjiga... zajedno istražiti knjigu kao prostor slobode, zaći u mnoštvo imaginarnih literarnih svjetova i upoznati se sa slobodom (u svim njezinim raznovrsnim značenjima): slobodom mišljenja, slobodom izražavanja, slobodom djelovanja, slobodom maštanja, slobodom osjećanja, slobodom ljubavi, slobodom tuge, slobodom samoće, slobodom zajedništva, slobodom slobodnoga življenja... Što vam treba kako biste sudjelovali? Samo dobra volja i odabrani ulomci neke pjesme, pripovijetke, romana, drame ili kakva drugoga teksta (vlastitoga ili tuđega) koji biste željeli pročitati i podijeliti s drugima na druženju na mreži 25. travnja u 20 sati!   Molimo vas da svoje sudjelovanje najavite e-poštom na adresu predstojnice Odsjeka (dpaljar@unipu.hr) ili pošaljite poruku u komentare na društvenim mrežama Kroatistike:   https://www.instagram.com/kroatistika_pula/ https://www.facebook.com/Kroatistika-u-Puli-248719822360527/ Podatci za Zoom:   https://unipu-hr.zoom.us/j/99176904310?pwd=ZUc5R296S1U2KzltNUNBQlI1NmpvQT09 Meeting ID: 991 7690 4310 Passcode: 022931

Poziv na predavanje: 23. travanj 2022. (subota), Fakultet ekonomije i turizma, dvorana 50, u 09:00 sati Pozivamo sve zainteresirane na predavanje "Kineska kulturna revolucija: posljednja revolucija 20. stoljeća?", koje će održati dr. sc. Igor Rogelja, predavač svjetske politike i politike Kine na University College London. Kada je 1966. Mao Zedung, vođa kineske komunističke partije i osnivač Narodne Republike Kine, započeo masovni pokret studenta protiv umišljenih konzervativnih elementa u školama, vjerojatno nije očekivao da će tim činom zamalo uništiti vlastitu državu i ugroziti kontrolu partije nad Kinom. No, što je zapravo bila kulturna revolucija? Zašto ju je Mao pokrenuo? Kako je uspio inspirirati miljune mladih Kineza da svrgnu ohole birokrate i partijske funkcionare s vlasti? I zašto je u roku par godina situacija eskalirala gotovo do građanskog rata i kaosa? Predavanje će objasniti gore spomenuta, kao i brojna druga pitanja, u vezi ovog jedinstvenog političkog pokreta koji je traumatizirao generacije Kineza i doprinuo reformama i otvaranju Kine, koje su zauvijek promijenile cijeli svijet. O predavaču: Dr. sc. Igor Rogelja predaje svjetsku politiku i politiku Kine na University College London. U zadnje vrijeme se bavi ponajviše međunarodnom politikom i kineskim investicijama na Balkanu, a širi interesi uključuju infrastrukturu i urbanu okolinu.

Završno predavanje uz izložbu...
U subotu, 10. travnja 2021., u 17:00 sati možete pratiti završno predavanje u seriji predavanja o japanskoj kulturi uz izložbu Yakishime: Irena Srdanović: "Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu” Poveznica na predavanje: https://youtu.be/QbWe3_qDvrE

Ciklus predavanja : petak, 9. travnja...
Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za azijske studije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja pratite u on – line obliku na YouTube-u Arheološkog Muzeja Istre. U petak, 9. travnja 2021., u 18:00 sati Stefani Silli: “Utjecaj japanske likovne i kulturne tradicije na umjetnički izričaj umjetnika Takashija Murakamija" U subotu, 10. travnja 2021., 17:00 sati Irena Srdanović: “Fenomen kyara u japanskom jeziku i društvu” Poveznica za predavanje: https://youtu.be/EOMdkL7y4uU Poveznica za predavanje bit će dostupna na Facebooku, Instagramu i Twitteru Arheološkog muzeja Istre, a predavanju se možete pridružiti i na našoj YouTube stranici.  

Predavanje studentice diplomskog...
PREDAVANJA UZ IZLOŽBU “YAKISHIME – METAMORFOZA ZEMLJE” Arheološki muzej Istre u suradnji sa Odsjekom za japanologiju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, organizirao je predavanja na teme vezane uz japansku kulturu. Predavanja će se odvijati u Muzejsko – galerijskom prostoru Svetih Srca (za određeni broj posjetitelja uz prethodne prijave), a moći će se pogledati on – line na You tubeu Arheološkog Muzeja Istre. U petak, 2. travnja 2021., u 17:00 sati poslušajte predavanje   Indi Bibić Kostić: “Termin  Mono no aware  u japanskoj kulturi, društvu i umjetnosti” Poveznica za predavanje:  https://youtu.be/nBBKKfYhSX0   Prije predavanja koje će se proicirati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u 16:30, posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu. Veselimo se vašem dolasku! Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na: Mail:  tina.sirec.dzodan@ami-pula.hr  ili  sirectina@gmail.com Tel. 0989101280

Autor: Irena Srdanović
PREDSTAVLJANJE PULSKOG DIPLOMSKOG...
Tijekom proteklog tjedna predstojnica Odsjeka za azijske studije izv. prof. dr. sc. Irena Srdanović virtualno je predstavila pulski diplomski program japanologije nastavnicima i studentima japanskog jezika na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Filološkom fakultetu u Beogradu.  

U petak, 26. ožujka 2021., u 17:00 sati poslušajte on-line predavanje studentice diplomskog studija japanologije Melani Kečkeš (univ. bacc. jap.) na temu: "Božica Amaterasu i japanska kultura" Poveznica za predavanje: https://youtu.be/fhkTsvPEDK8 Predavanje Melani Kečkeš govori o božici Amaterasu, vrhovnom božanstvu šintoizma. Božica Amaterasu je božica sunca te je time prijeko potrebna ljudima, kako za hranu tako i za sam život. Šintoizam ju uzdiže i štuje mnogim festivalima i ritualima. No, koliko je božica Amaterasu uistinu utjecala na Japan i japansku kulturu poslušajte na predavanju. Prije predavanja koje će se projicirati u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, u 16:30, posjetitelji mogu uz stručno vodstvo pogledati izložbu. Veselimo se vašem dolasku! Obavezno je nošenje zaštitnih maski. Za sva vodstva i predavanja potrebna je prethodna najava na: Mail: tina.sirec.dzodan@ami-pula.hr ili sirectina@gmail.com Tel. 0989101280

Autor: Irena Srdanović
Veleposlanstvo Japana raspisalo je u ime japanskog Ministarstva obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije (MEXT) natječaj za dodjelu stipendija za preddiplomski i diplomski (istraživački) studij, te stipendije za stručne studije na visokim školama u Japanu. Stipendije se dodjeljuju za početak studija u Japanu u akademskoj godini 2020-2021.

U petak, 12. travnja, u dvorani Slavka Zlatića (čitaonica) na Filozofskom fakultetu u 10 sati će profesori Naoyuki Matsuno i Stefani Silli s Odsjeka za azijske studije održati predavanje Ljepota unutar tame u Japanu. Na temelju literarnog eseja japanskog književnika Jun'ichira Tanizakija U pohvalu sjene prezentirat i objasnit će na koji način je ljepota oblikovana odnosno strukturirana unutar tradicionalnog japanskog arhitektonskog prostora u kojem nema dosta svjetla, uspoređujući ulogu i simboliku tame, sjene, svjetlosti i boja u arhitekturi i umjetnosti u Japanu i na Zapadu.  

Odsjek za azijske studije najavljuje blok predavanja prof.  BYOUNG YOONG KANG od 18. 3. do 20. 3. na temu:   A Cosy Chat with a Korean Writer: Korean Literature of One Kind or Another < 한국에서 온 작가와의 편안한 담소 : 한국 문학의 이모저모 > (Za više informacija klikni na sliku)

  Pozivamo vas na predavanje "Putovanje po Južnoj Koreji u 30 minuta" koje će se održati danas u ponedjeljak 4. ožujka u 13:15 sati u dvorani 12, u sklopu kolegija Stručna izvannastavna aktivnost na studiju Japanskog jezika i kulture. Svi zainteresirani za tradicionalnu i modernu korejsku kulturu dobrodošli su na predavanje, a nakon prezentacije posjetioci će imati priliku postavljati pitanja i sudjelovati u diskusiji. Predavanje drži Sara Librenjak koja je provela šest mjeseci na usavršavanju na Sveučilištu Yonsei u Seoulu. Dobrodošli!

Pozivamo studente da se prijave na ljetnu školu "Japan Orientation" u organizaciji University of East Anglia (UEA) koja će se održati od 29. 6. do 13. 7. 2019. godine. Svakako se direktno prijavite ukoliko želite jer je moguće dobiti nekoliko stipendija za naše studente.

Autor: Irena Srdanović
Pozivaju se studentice i studenti Filozofskog fakulteta na Erasmus + Info dan koji će se održati u ponedjeljak, 5. 11. u 13:15 u dvorani 18. Održat će se kratka prezentacija Erasmus+ programa, a studenti/ce će moći postaviti pitanja i dobiti odgovore koji će im, nadamo se, biti poticaj da se prijave na natječaj.

Autor: Irena Srdanović
Sveučilište Jurja Dobrila u Puli na Noći istraživača Pridružite nam se u petak 28. 9. na Forumu i u Galeriji Cvajner od 17h do 22h, u kino Valliju od 16 - 22h! Japanolozi nastupaju s temom MOJ SUSJED JAPAN: RIJEČI, SLIKE I KULTURA. Interaktivna radionica japanskog jezika u Galeriji Cvajner 17 -17:30; Odjenimo yukatu u Galeriji Cvajner 18 - 18:30; Kanji i kana interaktivne igre na Forumu 18 - 20; Kabugi i druge umetničke demonstracije na Forumu 18:30 - 19; Zaplešimo Souran Bushi na Forumu 19 - 19:30. Klikom na sliku otvara se detaljni program.   

Autor: Sara Librenjak
Programi Međunarodnog simpozija i...
Odsjek za azijske studije održava Međunarodni simpozij "Japanese learning for new generations" na Filozofskom fakultetu 6.9.2018. Program simpozija možete skinuti ovdje . Nakon toga, održat će se i Renraku kaigi (Sastanak didaktičara japanskog jezika) 7. i 8.9.2018., čiji program možete skinuti ovdje .

Izvještaj s međunarodne ljetne škole...
Prenosimo iskustvo naše studentice Katarine Dobrović s ljetne škole na Sveučilištu Istočne Anglije gdje je boravila ovo ljeto na programu Japan Orientation , zahvaljujući stipendiji Toshiba Foundation. 

Naša studentica Katarina Dobrović...
Studentica druge godine Japanskog jezika i kulture Katarina Dobrović dobila je stipendiju Toshiba Fundacije kako bi pohađala ljetnu školu Japan orientation na Sveučilištu Istočne Anglije od 30.6. do 28.7.2018.  Program će se vjerojatno održati i 2019., a prijave su do kraja ožujka. Stipendija pokriva većinu troškova programa. Zainteresirani studenti neka prate obavijesti za iduću najavu na proljeće! Više o programu pročitajte ovdje:  https://www.uea.ac.uk/study/international/international-summer-school/what-can-i-study/japan-orientation

Autor: Sara Librenjak
Odsjek za azijske studije priprema međunarodni simpozij pod nazivom "Japanese Language Learning for New Generations" koji će se održati 6.rujna 2018. i ugostiti uvažene profesore iz Japana. Među pozvanim govornicima su prof. Kikuko NISHINA (Prof. Emerita of Tokyo Institute of Technology) s temom Reflections on Teaching Technical Japanese, prof. Izumi SAITA (Tohoku University) s temom Japanese language learning through casual conversation te prof. Sekiko SATO (Tohoku University) s temom Guiding methods for academic writing. Više informacija potražite na poveznici  (klik na sliku ili otvorite obavijest).

14. svibnja 2018. godine u 8:00 sati mr.sc. Matsuno Naoyuki održao je predavanje na temu „ Itinerari na japanskom jeziku: hrvatski gradovi i hrana “ u svrhu izbora u zvanje lektora.

Predavanje "Kendo - kultura...
U petak 6. 4. 2018. u 17:00 sati u Svečanoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Puli održalo se predavanje "Kendo - kultura sablje". Gost predavač izv. prof. dr. sc. Marko Lukić (Sveučilište u Zadru) predstavio nam je japansku borilačku vještinu Kendo. Uz tehnički, borilački odnosno sportski aspekt razgovarali smo o povijesti samuraja i Japana, o duhovnim segmentima i tradicionalnim vrijednostima koje proizlaze iz navedene borilačke vještine.

28. ožujka 2018. godine u 17:30 sati u dvorani 28/5 na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli se održalo predavanje prof. Prashanta. Odsjek za azijske studije, studijski program Japanski jezik i kultura, u suradnji s regionalnim aktivnim Hrvatskim društvom za primjenjeju lingvistiku Pula, organiziralo je predavanje „Japanese Basic Verb Handbook: what is it and what does it do?“ prof. Prashanta Pardeshija s Nacionalnog instituta za japanski jezik i lingvistiku (Tokio, Japan).

Natjecanje u govorništvu i nastupima...
Sudjelovali smo na Speech contestu iz japanskog jezika 24.3.2018. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Čak 15 studenata Japanskog jezika i kulture nastupili su na natjecanju, od čega su troje održali govore.  Naš student 1.godine Jan Marko Jukić osvojio je Nagradu žirija za svoj govor "Na svijetu ima raznih ljudi", a studentica 1.godine Ana Kraljić Radulović osvojila je prvu nagradu u individualnim nastupima s odličnom izvedbom dječje priče "Zec i kornjača".

Obljetnica 25.godina diplomatskih...
4. ožujka 2018. u hotelu Westin održana je obljetnica 25.godina diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana. U sklopu Tjedna Japana prisustvovali smo svečanom domjenku u Zagrebu.

Balkan Japan Bowl - kviz o Japanu u...
Bili smo na Balkan Japan Bowl kvizu u Beogradu 17. i 18. ožujka 2018. Tim studenata prve godine natjecao se prvi put protiv timova iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine u znanju o Japanu. Bilo je zabavno i zanimljivo! Čestitke pobjednicama Meiji Brain iz Sarajeva i veliko hvala organizatorima na pozivu.

Posjet Gimnaziji Pula i promocija...
Lektori, profesori i studentice 1.godine japanskog jezika posjetile su Gimnaziju Pula krajem veljače 2018. Predstavili smo fakultet, osnove japanskog i naučili raditi origami srca i ždralove!

Susret profesora japanskog jezika iz...
Bili smo na susretu profesora japanskog jezika iz srednje i istočne Europe koji se održao u Budimpešti 10. i 11.2.  Tema susreta je bila kultura u podučavanju jezika, a predavanja su održali brojni profesori i stručnjaci iz područja obrazovanja japanskog jezika. Pozvani predavač, prof. Satou s Princeton sveučilišta u Sjedinjenim Državama održao je uvodno predavanje na temu "Razmatranja o problemu kulture u podučavanju jezika". Na konferenciji su s izlaganjima sudjelovali i predstavnici iz Hrvatske, sa Sveučilišta u Puli i Sveučilišta u Zagrebu. Pogledajte dio atmosfere:  https://www.youtube.com/watch?v=0NIUDepvdfs

Promocija japanskog jezika u...
Svake godine posjećujemo nekoliko gimnazija diljem Hrvatske uz pomoć naših lektorica i studenata. U 2017. i 2018. posjetili smo Zagreb, Koprivnicu, Viroviticu, Varaždin i Osijek! Na slici vidimo lektoricu Tomoko i studenticu 2.godine koje su održale promociju studija japanskog jezika u Strukovnoj školi Virovitica.  

Posjet predstavnika Japanskog...
7.11.2017. Posjet predstavnika Japanskog veleposlanstva studiju Japanskog jezika i kulture u Puli Povodom koncerta japanskog shamisen rock banda Urushi, naš odjel za Japaski jezik i kulturu posjetili su predstavici Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Od srca im zahvaljujemo za svu pomoć i potporu kroz ove tri godine i nadamo se nastavku suradnje - te još mnogim kulturnim, glazbenim i drugim događanjima u Puli!

Shamisen rock koncert benda Urushi u...
6.11. 2017. u 20:00 sati u Rock Caffe-u u Puli održao se concert Shamisen rock benda URUSHI. Shamisen je japanski tradicionalni trzalački žičani instrument, a ovaj put smo ga čuli u sklopu Shamisen rock benda URUSHI koji kombinira ovaj tradicionalni instrument s modernim glazbenim izričajem.  Koncert je organiziralo Veleposlanstvo Japana u suradnji s klubom Sax! u Zagrebu i Rock Caffeom u Puli, uz potporu tvrtke Euro Unit

Kyudo tradicionalno japansko...
Kyudo ili tradicionalno japansko streličarstvo je ratnička vještina drevnog Japana gdje su luk i strijela bili primarno oružje na bojištu prije pojave mača ili katane. 14.10.2017. u 18:00  u DC Rojc održalo se predavanje i mala radionica o japanskoj vještini Kyudo - Put luka. Tradicija korištenja luka u Japanu ima povijest preko 1500 godina, na predavanju smo pričali o povijesti vještine, opremi, gdje se vježba, kako se prakticira te o prakticiranju Kyuda u Hrvatskoj. Predavač Denis Štefok jedan je od začetnika Kyuda u Hrvatskoj.

Autor: Sara Librenjak
Međunarodni simpozij o podučavanju...
Međunarodni simpozij o podučavanju japanskoga jezika i kulture održan je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli 13. 1. 2017. u ogranizaciji studijskog programa Japanski jezik i kultura. Podaci o simpoziju, knjiga sažetaka i detaljni program dostupni su ovdje .  

Autor: Sara Librenjak
Studentica Dea Sokolić posjetila...
Dea Sokolić, koja je učila japanski u grupi za građane, je dobila stipediju od kluba Lions te otišla na kraći period vremena u Japan. Danas uspješno završava prvu godinu studija Japanskog jezika i kulture.

Autor: Sara Librenjak
Kristina Brana, studentica japanskog...
Naša studentica treće godine Kristina Brana dobila je prestižnu stipendiju japanske Vlade za jednogodišnji studij japanskog jezika i kulture na Sveučilištu u Nagoyi. O njoj je pisao i Glas Istre:  https://www.glasistre.hr/vijesti/mozaik/do-japanskog-jezika-stigla-sam-preko-japanskih-bendova-533034

Uvjeti za prijelaz u višu godinu studija su: položena ukupno 42 ECTS u tekućoj akademskoj godini položen kolegij Japanski jezik 1 (za prijelaz u 2.godinu),  odnosno Japanski jezik 3 (za prijelaz u 3.godinu)