Opcije pristupačnosti Pristupačnost

O članovima

Marijeta Bradić, projektna asistentica u udruzi Metamedij u Puli

Udruga Metamedij djeluje u području novomedijske umjetnosti, novih tehnologija i medijske pismenosti, a Marijeta koordinira nekoliko projekata iz područja kulture, što podrazumijeva širok spektar aktivnosti poput organizacije kulturnih događaja (izložbe, radionice, predstavljanja publikacija, javna predavanja i okrugli stolovi), uređivanja publikacija, medijskih objava i nastupa, koordiniranja rezidencijalnih programa i programa stručne prakse, kuriranja i pisanja projekata te suradnje s domaćim i međunarodnim sveučilištima (Arnhem, Delft, Nova Gorica, Pula, Split itd.).Paralelno studira na Poslijediplomskome doktorskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje piše doktorat o klimatskoj fikciji i bavi se temama ekologije i književnosti, okolišnom humanistikom, posthumanizmom i kulturnom animalistikom. Dosad je objavila nekoliko znanstvenih radova te sudjelovala na više znanstvenih i stručnih skupova u Hrvatskoj i inozemstvu. Uz navedeno, članica je uredništva akademskog časopisa Pulse: the Journal of Science and Culture gdje je prethodno uredila dva tematska broja kao gostujuća urednica.

''Studij kroatistike me, prije svega, osposobio za pisanje i uređivanje znanstvenih radova, stručnih tekstova i medijskih objava. Tijekom petogodišnjeg studiranja u Puli stekla sam teorijska znanja iz  kulture, umjetnosti i književnosti te jezične kompetencije, što uspješno primjenjujem i u pisanju projekata. U konačnici, ovaj me studij potaknuo na upis doktorskog studija gdje sam nastavila razvijati svoje interese i proširivati stečena znanja i vještine.''

Ivana Maričić, osnivačica Edukativnoga centra Kaizen u Puli

Diplomirala je hrvatski jezik i književnost i povijest 2007. Radila je u školama u Istri (Strukova škola u Puli, OŠ Žminj, Srednja  škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli, OŠ Kaštanjer u Puli). Vodila je u školama povijesnu grupu, zatim projekte „Mala istarska abeceda“, „ AU fortifikacije u Puli“ i "Ča bi škola da ni mene". Bila je mentorica učenicima na  školskim, županijskim i državnim  natjecanjima te studentima povijesti Sveučilišta u Puli. Mentorirala je i zavičajni kviz „Krasna zemljo“. Iza sebe ima petnaest godina iskustva u radu i poučavanju u nastavi. Rad s osnovnoškolcima, srednjoškolcima i studentima njezina su velika strast i poziv.Prepoznavši teškoće učenika u učenju, čitanju i svladavanju gradiva, one su postale glavni pokretač njezinih edukacija izvan Hrvatske. Danas je licencirana instruktorica Tony Buzan instituta za Brzo čitanje, instruktorica ruske mnemotehnike/mnemonike te instruktorica Relax Kids programa. Osnivačica je i predavačica u Edukativnome Centru Kaizen u Puli.

"Upoznavanje s alatima i tehnikama kvalitetnijega učenja i lakšega pamćenja uvelike su utjecale na rad s učenicima različite dobi. Nedostatak motivacije, neorganiziranost i nedovoljna iskorištenost intelektualnih sposobnosti prepreka je velike većine učenika i studenata, no one imaju svoj izvor i rješenje. Individualnim pristupom i podučavanjem gradiva uz raznovrsne mentalne tehnike učenja i pamćenja polaznici imaju prilike upoznati se sa svojim osobnim mentalnim kapacitetom. Uz kvalitetnu poduku i holistički pristup svaki pojedinac može doći do visoke razine motivacije i interesa prema predmetu. Često je uz znanstveni pristup poučavanja  neophodan i motivacijski pristup pun podrške prema pojedincu i pomaganje u pronalaženju njegovih naizgled skrivenih sposobnosti, koje često sami ne prepoznaju. Ako se tehnike usvoje na adekvatan način, znatno mogu utjecati na opći životni uspjeh. Za razvoj verbalne inteligencije neophodna je vještina mnemotehnike i brzog čitanja, to je 'životna vještina'. Studij kroatistike i povijesti pomogao mi je da nastavim slijediti svoje snove, radeći ono što istinski volim. Spoznala sam da se najviše uči iz primjera, pogotovo primjera dobrih i kvalitetnih profesora predavača, kakve sam imala prilike imati na Fakultetu."

Vladimir Papić, profesor hrvatskoga jezika i književnosti u Osnovnoj školi Šijana Pula

Tijekom rada u školi počeo je voditi izvannastavnu aktivnost kreativnoga pisanja koja je iznjedrila sedam e-knjiga s preko dvjesto dječjih radova (pr. "Čarobnjaci pisane riječi", "Šaptači pera", "Priče iz Centra", "Plavci Šijanci", "Ono najbolje").

Radionice kreativnoga pisanja vodio je u sklopu Art&Music festivala u Puli 2014. godine, kao i u sklopu Bloomsdaya u Puli 2016. godine. Radionica o poznatom irskom piscu također je iznjedrila e-knjigu. Velik broj učeničkih priča pod njegovim mentorstvom objavljen je u Glasu Istre te u mrežnim časopisima „Kvaka“ i "Književnost uživo“. Kao rezultat suradnje s Udrugom Mlada pera literarni radovi njegovih učenika objavljeni su u tri tiskane knjige te na portalu Top generacija. Također, veliki broj njegovih učenika osvojio je priznanja na različitim književnim natječajima. Jedan dio priča može se poslušati u Zvučnoj čitanci OŠ Šijana Pula, a jedan dio i pogledati u Video čitanci OŠ Šijana Pula na kanalu Youtube.Pored rada u školi, bavi se i pisanjem. Znatan broj njegovih priča osvojio je priznanja na različitim književnim natječajima, a na nekima je i pobijedio. Objavio je zbirku priča: „Navijam za tebe“ i roman „Iskupljeni princ“.

"Studij kroatistike u Puli omogućio mi je da se bavim poslom koji volim. Zanimljivi profesori motivirali su me da svakodnevno širim svoje znanje hrvatskog jezika te me svojim primjerom potaknuli kako efeketno pristupiti prenošenju tog znanja mlađim naraštajima."