Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Za studente

Autor: Katarina Gerometta
U četvrtak, 4. srpnja 2024. na Filozofski fakultet dolazi povjerenstvo za akreditaciju diplomskog studija arheologije. Prema protokolu, predviđen je i razgovor sa studentima prijediplomskog studija; termin sastanka sa studentima jest 11:10 – 11:40 sati.

Online ljetna škola o primjeni...
U organizaciji Hochschule für Technik und Wirtschaft Dresden, University of Applied Science, od 3. do 14. lipnja 2024. održat će se na engleskom jeziku online ljetna škola o primjeni računalstva i geoznanosti u arheologiji. Više informacija o ljetnoj školi možete pročitati ovdje . 

Autor: Davor Bulić
Podsjećaju se studenti 3. godine da, prema Pravilniku o završnom radu ,  do 15. travnja 2024. trebaju s odabranim mentorom dogovoriti i prijaviti temu završnog rada . Isto trebaju učiniti i studenti koji planiraju upisati apsolventsku godinu. Prijava teme završnog rada podnosi se na obrascu kojeg možete pronaći ovdje .  Studenti u dogovoru s mentorom popunjavaju obrazac i šalju ga na ovjeru mentoru. Popunjen, i od strane mentora potpisan obrazac, studenti do 15. travnja 2024. trebaju dostaviti studentskoj službi. Odsjek za arheologiju

Poštovane kolegice i kolege, studentice i studenti prve godine prijediplomskog studija arheologije, u ponedjeljak, 2. listopada 2023., u dv. 12 (prizemlje Filozofskog fakulteta) u 11:30 sati održat će se susret s nastavnicima Odsjeka za arheologiju i predstavljanje programa studija. Želim vam dobrodošlicu među akademsku zajednicu te uspješno i veselo studiranje! Predstojnik Odsjeka za arheologiju, doc. dr. sc. Davor Bulić  

Autor: Katarina Gerometta
Gostujuće predavanje prof. Giovanni...
Prof. Giovanni Boschian, geoarheolog sa Sveučilišta u Pisi održat će gostujuće predavanje o procesima nastajanja arheološih nalazišta u srijedu, 29. ožujka 2023. u 16.15 sati u dvorani 8. Profesor Boschian dolazi u okviru Erasmus+ programa.

Autor: Katarina Gerometta
Popis studenata koji će terensku praksu odraditi u prvoj skupini, u razdoblju od 11. do 22. travnja 2023.

Autor: Katarina Gerometta
Molimo studente 3. godine koji su se odličili za završni rad na studiju arheologije, da se do 1. travnja 2023. jave odabranom mentoru radi dogovora teme rada. Odsjek za arheologiju

Autor: Katarina Gerometta
Terenska praksa I., II. i III.
Prva terenska praksa u 2023. g. održat će se u Vrsaru, na lokalitetu Monte Ricco u razdoblju od 11. do 22. travnja 2023. 

POZIV STUDENTIMA ARHEOLOGIJE NA...
Pozivaju se studenti svih razina studija arheologije na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na besplatnu praktičnu litičku radionicu koja će se održati od 10 do 12. studenog 2022. godine. Na ovoj radionici upoznat ćete se s osnovama analize cijepanih kamenih izrađevina. Studenti će također dobiti uvod u tehno-funkcionalnu, odnosno traseološku analizu cijepanih kamenih izrađevina ( use-wear, analiza tragova). Veliki naglasak čitave radionice bit će na praktičnom radu, odnosno izradi kamenih izrađevina iz rožnjaka. Za aktivno sudjelovanje na radionici nužno je poznavanje hrvatskog i engleskog jezika, a dobrodošlo je poznavanje francuskog i talijanskog jezika.  

Autor: Robert Matijašić
Obzirom na velike promjene u načinu i mjestu nastave, molimo vas da pratite obavijesti na ovim stranicama, gdje će biti objavljene informacije o početku nastave pojedinih predmeta, odnosno o načinu izvođenja nastave. U nastavku donosimo ono što do sada znamo.

Autor: Robert Matijašić
Drage kolegice i dragi kolege, dobrodošli na preddiplomski studij arheologije na našem Fakultetu i Sveučilištu. Danas je bio informativni dan, ali nismo se vidjeli sa svima vama jer je zbog potrebe rada u malim grupama bilo više predstavljanja, a vi ste u kombinaciji s drugim studijama bili prisutni na drugim predstavljanjima.

Autor: Katarina Šprem
Nastava iz kolegija "Prapovijesna arheologija u Hrvatskoj" počinje u petak 08. listopada 2021. godine u 13.30 sati u dvorani Pula u zgradi FET-a. Idući petak, 15. listopada, nastava se odvija po programu u 13.15 na istome mjestu. 

Arheološki institut Beograd i Institut za arheologiju u Zagrebu sudjeluju kao projektni partneri konzorcija Interreg projekta Living Danube limes kojeg vodi sveučilište u Kremsu. U sklopu projekta se održava prvi dio ljetne arheološke  škole 14-18. 6. 2021. online.

Autor: Katarina Gerometta
Uni Drone course: UAVs and...
On behalf of the European Jewish Cemeteries Initiative we would like to invite your department to participate in educational programmes designed for architecture and engineering students, equipping them with knowledge about the potential application of UAVs and photogrammetric modelling in heritage protection projects. The course will be available from November 23 rd  until the end of January. It will encompass circa 2.5 hours of video course + one Zoom webinar (date and time TBC).  How to apply? Just submit this form    https://forms.gle/eJFahgiHkFXGtGyr8 Please find detailed information in attachment.   

Autor: Katarina Gerometta
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu (Ul. Pavla Hatza 6) i virtualno putem komunikacijske platforme Arheološki stručni kamp - pet dana oživljene pretpovijesti u Galeriji AMZ Prijava za predavanja u Galeriji AMZ je potrebna zbog poštivanja epidemioloških uvjeta, a prijava za online praćenje kako bi mogli dobiti link na komunikacijsku platfomu. Zanimljiva predavanja domaćih znanstvenika i istraživača, okrugli virtualni stolovi s eminentnim stranim sudionicima te predstavljanje edukativnih alata, atraktivan su sadržaj petodnevnog interdisciplinarnog kampa koji na temu pretpovijesne baštine organizira Arheološki muzej u Zagrebu od 9. do 13.11. u prostoru Galerije AMZ. Kamp se realizira u sklopu Interregovog projekta Prehistory Adventure i namijenjen je stručnoj javnosti, no dio programa bit će interesantan i široj publici.  

Nastava iz predmeta Uvod u arheoozologiju i Procesi nastajanja arheoloških nalazišta započet će u studenome. Nastava iz Uvoda u arheozoologiju održavat će se online.

Nastava za prvu godinu preddiplomskoga studija arheologije počet će (izuzev Latinskog jezika I. za koji pratite objavu rasporeda) u ponedjeljak, 12. listopada 2020. počevši od 14,00 sati u Svečanoj dvorani Tone Peruško (2. kat). Ponedjeljkom će se održavati nastava iz predmeta: Uvod u prapovijesnu arheologiju, Uvod u antičku arheologiju te Prapovijesna arheologija u Hrvatskoj.

Autor: Katarina Gerometta
Poštovani i dragi brucoši i brucošice, dobro došli na studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Puli! Vi ste naša treća generacija studenata arheologije, od kada je pokrenut preddiplomski studij 2018./2019. ak. god. Ujedno ste i naša prva generacija koja se upisala na studij online! S obzirom da Vas na upisu nismo mogli osobno upoznati, predstaviti Vam studij i odgovoriti na Vaša pitanja, otvorili smo za Vašu generaciju WhatsApp grupu u kojoj osim s nastavnicom, možete i međusobno komunicirati. Svi koji se žele prikuljučiti grupi, mogu se javiti na e-mail katarina.gerometta@unipu.hr. Želimo Vam uspješno studiranje! Vaši nastavnici Odsjeka za arheologiju

Zbog pandemije virusa COVID-19 tj. otežanog rada službi Sveučilišta i nastavnika, obavještavamo studente da se NATJEČAJ PRODULJUJE do 30. travnja 2020. godine. Dokumente iznimno prihvaćamo bez potpisa i pečata (prijepis ocjena, motivacijsko pismo, pismo preporuke...), OSIM dokumenata kojima se ostvaruju dodatna prava, a koje izdaje nadležna uprava (npr. dokumenti koje izdaje Porezna uprava). Sve vezano uz Natječaj možete pronaći  OVDJE Za dodatna pitanja slobodno se obratite na  international.office@unipu.hr

Autor: Katarina Gerometta
Prvo predavanje iz predmeta Muzeologija održat će se u petak, 28. veljače 2020. u dvorani 5, u 15:00 sati.

Autor: Katarina Gerometta
U petak, 11. listopada 2019. predavanje iz predmeta Uvod u prapovijesnu arheologiju neće se održati.

Autor: Katarina Gerometta
Nastava se neće održati u prva dva tjedna nastave. Prvi termin nastave bit će objavljen naknadno.

Autor: Katarina Gerometta
Nastava za prvu godinu studija (Uvod u prapovijesnu arheologiju, Prapovijesna arheologija u Hrvatskoj) počinje prema rasporedu, u petak, 4. listopada 2019. Nastava za drugu godinu studija (Metode istraživanja i dokumentiranja arheoloških nalazišta te Arheologija krajolika starog Sredozemlja) neće se održati u prvom tjednu nastave.

Autor: Katarina Gerometta
Prof. dr. sc. Robert Matijašić započet će s nastavom od 14. listopada 2019., prema rasporedu.

Autor: Katarina Gerometta
Poziv na sudjelovanje u arheološkim...
Institut za arheologiju (Zagreb) poziva sve zainteresirane studente, posebice studente arheologije svih godina studija, na sudjelovanje u zaštitnim arheološkim istraživanjima jednog od najvećih kneževskih tumula starijega željeznog doba u srednjoj Europi, u Jalžabetu kod Varaždina. Za studente-sudionike arheoloških istraživanja, koja su već započela, osiguran je smještaj, večera te dnevna naknada u iznosu od 250,00 kn netto. Zainteresirani se mogu javiti voditelju istraživanja s kratkim životopisom na e-mail:skovacevic@iarh.hr Poziv

Autor: Katarina Gerometta
SUMMER SCHOOL OF ARCHAEOLOGY IN...
Sessions 1 st  session: 14 July – 27 July 2019, number of participants: 8 2 nd  session: 28 July – 10 August 2019, number of participants: 8   Basic Information The primary objective of the activity is to support the international reach of archaeological research in Mikulčice and to deepen the cooperation of the research base with foreign students of archaeology and their university departments. The “Summer School of Archaeology in Mikulčice” will take the form of archaeological professional practice for students of archaeology from foreign and domestic universities and junior researchers (doctoral students and post-doctoral researchers) at the Slavonic fortified settlement in Mikulčice. The students and doctoral students will learn about the site in detail, they will participate in field research on the site every day for two weeks and also in the post-excavation processing (eg flotation of botanical macro-residues). In 2019, archaeological research will be carried out on a fortified settlement behind the Great Moravian fortifications from the 9th century, which was researched in 2018. http://mikulcice.arub.cz/en/summer-school-of-archaeology/

Muzej grada Umaga poziva vas na...
Muzej grada Umaga poziva vas na arheološko proljeće u dva događanja 01.06. 12:00 sati VODSTVO PO ARHEOLOŠKOM LOKALITETU KATORO, Anika Mijanović kustosica MGU-a (Muzeja grada Umaga) Mjesto događanja: Katoro (ispred ZAZA-e) 07.06. 19:30 sati PREDAVANJE „ARHEOLOŠKI LOKALITET SIPAR“, Branka Milošević Zakić viša kustosica MHAS-a (Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu) Mjesto događanja: Muzej grada Umaga, Trg Sv. Martina 1. Dobro nam došli!

Izložba Potopljeni rimski brod na...
Dana 16.05.2019. u 18,00 sati, u Galeriji C 8 u Puli, Arheološki muzej Istre ugostit će izložbu Međunarodnog podvodnog centra za arheologiju u Zadru:  Potopljeni rimski brod na hridi Piruzi kod Rovinja ,  skupine autora: L. Bekić, M. Kaleb, R. Surić, M. Pešić, M. Ćurković Madiraca, L. Blažeka, F. Trcera

Autor: Katarina Gerometta
Postgraduate and Early Career...
26. i 27. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Puli održat će se znanstveni skup mladih istraživača srednjovjekovne arheologije. Pozivamo studente da prisustvuju predavanjima.  Program skupa

Autor: Katarina Gerometta
Ljetna arheološka škola u Turskoj
Od 22. srpnja do 4. kolovoza 2019. održava se TURKEY IN THE WORLD CULTURAL HERITAGE -ARCHAEOLOGY SUMMER SCHOOL. Prijave traju do 25. travnja 2019. Informacije o programu škole i prijavama potražite u prilogu Ljetna arheološka škola u Turskoj.pdf

1. Festival arheološke knjige u...
Potaknut željom za promicanjem objavljivanja i čitanja arheološke literature, Arheološki muzej u Zagrebu odlučio je organizirati  Festival arheološke knjige –FestArK . Svrha festivala je ujediniti muzeje i ostale institucije koje se u svom krugu djelatnosti bave i izdavaštvom  arheološke literature  te se javnosti žele predstaviti putem svojih publikacija. Tijekom pet dana svi posjetitelji moći će besplatno posjetiti Arheološki muzej u Zagrebu gdje će imati mogućnost prelistati, ali i kupiti arheološku literaturu po promotivnim cijenama. Osim toga, prema rasporedu događanja, pojedini izlagači imat će priliku svim posjetiteljima predstaviti rad svoje institucije putem predstavljanja knjiga, predavanja, ali i edukativnih radionica namijenjenih djeci školskog uzrasta. Tijekom trajanja festivala, Arheološki muzej u Zagrebu će organizirati besplatna vodstva za građanstvo po stalnom postavu. Razgled stalnog postava, kao i sudjelovanje u svim spomenutim aktivnostima za sve posjetitelje bit će besplatan.

Dvije prapovijesne riznice Portugala...
Galerija C8 Arheološkog muzeja Istre u Puli ugostit će izložbu Arheološkog muzeja u Zagrebu: Dvije prapovijesne riznice Portugala - arheološka nalazišta Côa i Lagar Velho. Izložbeni projekt Dvije prapovijesne riznice Portugala prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe. Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. Izložba kroz fotografije i audio-vizualni materijal donosi prikaz njegovog otkrića te povijest ovog važnog nalazišta. Rekonstrukcije ukopa te imaginarni portreti članova Dječakove obitelji, radovi su studenata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Na izložbi se mogu vidjeti fotografije nekih od najljepših i najživopisnijih prikaza ovog nalazišta koje se već dvadeset godina nalazi na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Za što vjerodostojniji dojam pobrinuli su se studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu koji su napravili rekonstrukciju prikaza na stijenama. Izložba će biti otvorena 01.03.2019. u 12,00 sati. Može se pogledati svakoga dana do 12.05.2019. Ulaz je slobodan

12. speleološka škola - obavijest...
Speleološka udruga "Pula" organizira 12. speleološku školu putem koje će polaznici steći znanja i vještine potrebne za samostalno kretanje podzemljem, odnosno jamama i pećinama kojima Istra obiluje. Upisi u školu održat će se u utorak 05. ožujka u 19:00 sati u prostorijama udruge na adresi Jeretova 16a gdje će se polaznici upoznati sa programom škole te ujedno uz uvodno predavanje započeti školovanje koje će trajati do 20. travnja kada će pred ispitnom komisijom pokazati usvojeno znanje. Program škole se sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, tj. od predavanja koja se održavaju utorkom i petkom u večernjim satima, te odlazaka u jame i špilje širom Istre. Za pohađanje škole nije potrebno predznanje ili posebna fizička kondicija, a u školu se mogu prijaviti sve psihofizički zdrave i radno sposobne punoljetne osobe (iznimno osobe sa navršenih 16 godina uz potpisanu suglasnost roditelja ili staratelja). Po završetku škole polaznici imaju mogućnost sudjelovati u radu udruge te na taj način nastaviti edukaciju i steći više speleološke kategorije. Školarina iznosi 750,00 kn, a polaznicima je osigurana literatura, osiguranje, te potrebna speleološka oprema. Broj polaznika je ograničen! Sve dodatne informacije dostupne su putem Facebook stranice udruge https://www.facebook.com/speleo.pula/ , mobitela udruge 091 888 2906 ili putem elektronske pošte speleo.pula@gmail.com.

Raspisan je Natječaj za financiranje...
Na temelju članka 12. stavka 3. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama, a sukladno članku 5. Pravilnika o financiranju Studentskog zbora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i studentskih programa, Studentski zbor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli dana 13. veljače 2019. godine raspisuje Natječaj za financiranje studentskih programa koje provode studentske organizacije ili pojedini studenti za 2019. godinu. Natječaj se provodi sukladno  Pravilniku o financiranju Studentskog zbora  Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i studentskih programa. Odluku o raspodjeli financijskih sredstava donosi Senat Sveučilišta na prijedlog Studentskog zbora, a iznos raspoloživih sredstava iznosi 99.900 kuna. Pravo sudjelovanja u natječajnom postupku imaju svi studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, studentske udruge ili druge organizacije studenata upisane u Evidenciju studentskih organizacija Sveučilišta. Rok za prijavu na natječaj za financiranje studentskih programa je trideset (15) dana od dana objave Natječaja, o uvjetima, postupku prijave i drugim detaljima pročitajte u tekstu Natječaja: Natjecaj za financiranje studentskih programa.pdf

Autor: Katarina Gerometta
25. siječnja 2019., 1. veljače 2019. i 8. veljače 2019. neće biti konzultacija zbog terena. U tom ću razdoblju biti dostupna na e-mail katarina.gerometta@unipu.hr.

Autor: Katarina Gerometta
Izbori za članove Studentskog zbora
Izbori će se održati  14. i 15. siječnja 2019.  godine u zgradi rektorata Sveučilišta na adresi Zagrebačka 30. U izborima za Studentski zbor  imaju pravo sudjelovati (birati i biti birani) svi studenti  upisani na Sveučilište. Rok za kandidiranje je  4.1.2019.

Autor: Katarina Gerometta
Terenska nastava u Makedoniju, 3. -...
Odsjek za povijest organizira terensku nastavu u Makedoniju od 3. do 6. travnja 2018. Prijave na e-mail: katarina.gerometta@unipu.hr Program terenske nastave: 1. dan (3. 4. 2019.) - putovanje Pula - Skoplje i noćenje u Skoplju, 2. dan (4. 4. 2019.) - prijevoz do dva lokaliteta u okolici Skoplja (rimski Scupi i neolitički  Tumba Madžari ) približno 10-ak km od grada. Obilazak Arheološkog muzeja u Skoplju. Putovanje Skoplje - Ohrid i noćenje u Ohridu. 3. dan (5. 4. 2019.) - Putovanje Ohrid ( Muzej na vodi : rekonstrukcija prapovijesnoga sojeničarskog naselja)- Bitola -  Stobi  ( Stobi  je arheološki lokalitet u blizini naselja Gradsko) - Beograd i noćenje u Beogradu. 4. dan (6. 4. 2019.) - Beograd (Narodni muzej); putovanje Beograd - Pula.     Novi izračun cijena s obzirom na broj prijavljenih putnika: CIJENA po osobi u dvokrevetnoj sobi: 654,00 kn noćenje s doručkom + 254,00 kn za 3 večere = 1108,00 kn CIJENA po osobi u jednokrevetnoj sobi: 900,00 kn noćenje s doručkom+ 254,00 kn za 3 večere = 1354,00 kn PLAĆANJE u 4 rate : iznos svake rate za višekrevetne sobe po osobi :  277,00  kn iznos rate za jednokrevetnu sobu  : 338,50 kn 1. rata do 20.12. 2. rata do 20.01. 3. rata do 20.02. 4. rata do 20.03. UPLATU IZVRŠITI NA:            transakcijski račun u korist:            IDEAL COMMERCE  d.o.o BUZETSKA 10, 52100 PULA            žiro račun pri   RBA  HR1224840081103329155            u opisu staviti naziv studijskog putovanja: MAKEDONIJA 2019.  

Poziv studentima na znanstveni skup...
Znanstveni skup NOTABILE CASTRUM/CASTELLO BEN MUNITO E ORNATO. Kašteli Petrapilosa i San Vincenti u povijesnom i arhitektonskom kontekstu održat će se u Mediteranskom plesnom centru u Svetvinčentu u petak, 7. prosinca 2018. godine s početkom u 9:45 sati (prijava sudionika u 9:00 sati). Ukoliko je netko zainteresiran za izlet u subotu, autobus će kretati iz Pule. Znanstveni skup održava se u sklopu projekta KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini Grimani i Petrapilosa.