Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za anglistiku

Da bismo našim studentima omogućili što kvalitetnije uvjete rada, barem kada je u pitanju ponuda nastavnog materijala, nedavno smo obogatili fond Odsjeka književnim klasicima na engleskom jeziku, od kojih je većina na popisu obvezne literature u sklopu raznih književnih kolegija. Uskoro nastavljamo nabavljati stručnu literaturu za kojom nastavnici i studenti najčešće posežu nastojeći kvalitetno izvršavati svoje obveze. Proširenje knjižnog fonda ionako je dugotrajan zadatak kojem redovito treba ozbiljno pristupati. Studenti su također slobodni predmetnim nastavnicima i/ili predstojnici uputiti svoje prijedloge naslova na razmatranje.
U nastojanju da informira javnost o djelovanju Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli, predstojnica, prof. dr. sc. R. Šamo, dala je duži intervju novinarki Duški Palibrk, koji je objavljen pod naslovom ,,Pulski studij anglistike popuni upisnu kvotu već u ljetnom roku" u lokalnom dnevnom listu Glas Istre  dana 1. rujna (broj 242). U njemu navodi specifičnosti djelovanja u protekle tri godine, ukazujući posebice na iskazano zanimanje za tim najmlađim anglističkim studijem u zemlji i njegov doprinos razvoju studentskog života u Puli te upozorava na nužnost rješavanja kadrovskih pitanja u suradnji s nadležnim strukturama. Osobito spominje činjenicu kako studij privlači mlade iz svih hrvatskih krajeva.
Nastavna godina službeno započinje u ponedjeljak, 4. listopada, stoga se mole studenti upisani u prvu godinu studija da redovito prate službene stranice Sveučilišta Jurja Dobrile i Filozofskog fakulteta kako bi bili pravovremeno informirani o svim pojednostima. Komunikacija sa studentima viših godina dodatno se nastavlja internim putem preko zajedničke e-adrese kao dosad.
Osobito nam je zadovoljstvo potvrditi kako su naše upisne kvote za akademsku godinu 2021./2022. popunjene, što smo zapravo i očekivali, čime se ukazuje na zanimanje ne samo za naš studij u Puli nego i studij anglistike općenito. Ujedno je to potvrda kvalitetnog i predanog rada svih naših nastavnika i suradnika u ovim prilično nepovoljnim uvjetima, a vjerujemo također kako su neki naši dosadašnji studenti prenijeli svoja pozitivna iskustva drugima. 
Kao jedna od samo triju hrvatskih predstavnica, prof. dr. sc. Renata Šamo, Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sudjeluje u radu 19. kongresa Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku (franc. Association Internationale de Linguistique Appliquée, AILA), koji se od 15. do 20. kolovoza, zbog epidemioloških razloga, održava putem virtualne platforme Dryfta umjesto u poznatom sveučilišnom središtu Groningenu u Nizozemskoj. Spomenuti svjetski skup ove godine okuplja oko 2180 sudionika iz 80 zemalja koji rezultate svog znanstveno-istraživačkog rada prezentiraju u sklopu ukupno 165 simpozija. Riječ je, inače, o najuglednijem međunarodnom udruženju primijenjenih lingvista, osnovanom u Francuskoj 1964. godine, s temeljnim ciljem interdisciplinarnog bavljenja praktičnim, svakodnevnim problemima jezika i komunikacije. Zanimljivo je dodati kako je organizacija skupa, nakon 2008. godine (u Essenu), ponovno prepuštena Europi, čemu su u novije doba prethodili kongresi u Rio de Janeiru (2017.), Brisbaneu (2014.) i Pekingu (2011.). Prof. dr. sc. Renata Šamo uspješno je održala posjećeno izlaganje u suradnji s dr. sc. Marijom Smudom Đurić (Centar za višejezičnost, Münhen), dobrim dijelom proizašlo iz njenog doktorskog rada obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Renate Šamo. U središtu je njihova zanimanja razvijanje strategijskog čitanja na engleskom kao stranom jeziku od rane životne dobi, što je vrlo aktualna tema i u nas, imajući u vidu da je Sabor proglasio 2021. godinom čitanja u Hrvatskoj.        
Prema zasad dostupnim službenim podatcima u prvom upisnom roku studijski program Engleski jezik i književnost upisala su ukupno 43 kandidata, što znači da su ostala još samo tri slobodna mjesta za upis u jesenskom roku. Doista je riječ o izvrsnom odazivu, čime se potvrđuje kako naš odsjek kontinuirano ispunjava studentska očekivanja, a njegov budući razvoj tek treba doći do izražaja slijedom već započetih planova u, nadamo se, postpandemijskim uvjetima. Naime, Odsjek za anglistiku u Puli postoji tek četiri godine i njegovi su se prvi razvojni pravci poklopili s početkom pandemije tako da je nužno došlo do određenog usporavanja tempa koji smo nastojali pratiti. U svakom slučaju rezultat je to zajedničkih napora članova Odsjeka i njihovih najbližih suradnika. 
Prema najnovijim raspoloživim podatcima (postani student.hr) veliko je zanimanje za upis na studij Engleski jezik i književnost u Puli. Prijavljeno je, naime, 180 kandidata koji se natječu za 46 upisnih mjesta (jedno od njih rezervirano za stranog državljanina). Također, 21 kandidat prijavio je upravo naš studij kao prvi izbor. Slični su podatci zabilježeni u ovo doba prošle godine te je upisna kvota popunjena odmah u prvom upisnom roku u srpnju. Nadamo se da će ponovno biti tako.
Upisi na Filozofskom fakultetu u Puli, pa tako i našem Odsjeku, počinju 20. srpnja, a sve potrebne informacije o postupku prijave na natječaj, kao i sam natječaj, mogu se naći na naslovnoj stranici Fakulteta.  Očekuje se kako će godišnja kvota za upis u prvu godinu studija Engleski jezik i književnost, zbog velikog zanimanja, kao i prošle godine, biti popunjena odmah u ovom ljetnom upisnom roku.  
U čast  znamenitom irskom piscu Jamesu Joyceu i njegovu djelu Uliks  u Dublinu, kao i širom svijeta, obilježava se Bloomov dan (Bloomsday). Riječ je o simboličkom obilježavanju četvrtka, 16. lipnja 1904. godine, kada se događa radnja spomenutog romana, a sam naziv potječe od imena glavnog lika Leopolda Blooma. Poštovatelji velikog pisca tada se odijevaju u prepoznatljivu odjeću iz tog doba i čitaju ulomke iz romana ili održavaju prigodne predstave, a u Dublinu ujedno obilaze mjesta spomenuta u romanu. O povijesti i specifičnostima tog jedinstvenog obilježavanja više na stranicama Centra James Joyce: https://jamesjoyce.ie/bloomsday/.    Budući da je Joyce proveo nekoliko mjeseci početkom prošlog stoljeća u Puli, poučavajući engleski jezik u tadašnjoj Berlitzovoj školi, Bloomov dan se vrlo uspješno obilježavao i u našem gradu tijekom proteklih deset godina, o čemu je moguće pronaći podrobnije informacije na: https://www.facebook.com/BloomsdayCRO/.  
Na portalu srednja.hr objavljeni su glavni razlozi za odabir studija u Puli, pa tako i Engleskog jezika i književnosti, koji bi maturantima olakšali donošenje konačne odluke o tome gdje studirati. Prema prvim raspoloživim informacijama za naš studij postoji veliko zanimanje i ove godine, stoga se nadamo kako ćemo ponovno popuniti kvotu (45 + 1 stranac) već u prvom upisnom roku.
Ljetni ispitni rok počinje odmah po završetku nastave, to jest 14. lipnja i traje do 9. srpnja uz iznimku 22. lipnja kada se obilježava Dan antifašističke borbe. Ispiti se provode prema dobivenim naputcima, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima, također uz mogućnost održavanja uživo ako je to itekako nužno.
Približavamo se završetku još jedne godine provedene u vrlo nezahvalnim pandemijskim uvjetima. Unatoč brojnim izazovima možemo zaključiti kako smo svi nastojali održati visoku razinu izvođenja nastave i omogućiti studentima nove spoznaje o engleskom jeziku i književnosti kako bi ubuduće nastavili sa zanimanjem odabrani studij. Kao predstojnica Odsjeka svim nastavnicima zahvaljujem na uspješnoj suradnji, a studentima nadasve želim puno uspjeha na ispitima koji im predstoje.
U tijeku su pregovori s veleposlanstvima zemalja engleskog govornog područja koja djeluju u Republici Hrvatskoj i pojedinim sveučilištima iz zemalja engleskog govornog područja kako bismo naš najmlađi anglistički odjel približili relevantnoj međunarodnoj javnosti,  a studentima i nastavnicima omogućili još poticajniji rad u izravnom kontaktu s inozemnim partnerima. Gostujuća predavanja, proširivanje ponude izbornih kolegija, donacije knjiga i ostalog nastavnog  materijala, potpora studentskim projektima - samo su neki od oblika suradnje kojoj se nadamo i rado ju očekujemo.
Potaknuti dosadašnjim neupitnim zanimanjem za naš studij i nastojeći omogućiti već upisanim studentima nastavak studija na našem odsjeku, obavještavamo zainteresirane kako je u tijeku izrada diplomskog studijskog programa Engleski jezik i književnost. Novi bi program kandidatima nudio odabir između prevoditeljskog i nastavničkog smjera u skladu s realnim potrebama na tržištu rada, obuhvaćao bi suvremene kolegije i činio smislenu teorijsko-praktičnu cjelinu s dosadašnjim preddiplomskim dvopredmetnim studijem. Njegovo je izvođenje planirano za akademsku godinu 2022./2023. Skloni smo uvjerenju kako bismo na taj način zadržali postojeće studente, obogatili ponudu programa na našem fakultetu i sveučilištu, a time ujedno pridonijeli daljnjem razvoju i prepoznatljivosti Pule kao studentskog grada.
Početkom svibnja ugledni svjetski izdavač Springer Nature objavio je znanstvenu knjigu Facing Diversity in Child Foreign Language Education  (urednice Joanna Rokita-Jaskow i Agata Wolanin) u kojoj se nalazi rad izv. prof. dr. sc. Renate Šamo, predstojnice Odsjeka za anglistiku, djelomice proizišao iz njezinog mentoriranja doktorske disertacije Marije Smuda Đurić iz Minhena. U njemu autorice  pojašnjavaju koncept heterogenosti u kontekstu nastave čitanja na engleskom kao stranom jeziku u ranoj učeničkoj dobi. Izdanje je očito izazvalo zanimanje akademske zajednice, o čemu svjedoči tristotinjak pregleda u prvih nekoliko dana nakon objavljivanja na mrežnim stranicama izdavača.
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić sudjelovao je u promociji knjige Marka Marije Gregorića ,,Uz krizu kritike" u izdanju Sandorfa, održanoj krajem travnja u zagrebačkoj Galeriji Forum. Time je ovaj član Odsjeka za anglistiku pokazao kako je redovito aktivan, osim u svojem znanstvenom i nastavnom radu, u javnom promicanju suvremene književnosti i književne kritike, a i sam je autor zanimljivih zbirki poezije i eseja, od kojih su neke nagrađivane. Također se uspješno bavi književnim prevođenjem.
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) redovito organizira Razgovore s ciljem podizanja kulture čitanja prijevodne literature i razvijanja prijevodne kritike, a ti su susreti s našim vrhunskim prevoditeljima virtualno dostupni i studentima anglistike, što je dobra orijentacijska priprema za njih s obzirom da je u tijeku izrada studijskog programa na diplomskoj razini u sklopu kojeg će moći odabrati prevoditeljski ili nastavnički smjer. No, bez obzira na to, naučiti prepoznati kvalitetan književni prijevod jedan je od osnovnih preduvjeta usavršavanja svakog studenta bilo kojeg stranog jezika. Uostalom, ne smijemo zaboraviti kako je upravo 2021. godina čitanja u nas. Što više čitamo, više spoznajemo koliko nas čitanje oblikuje i izgrađuje!
Polaznici izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) uspješno su sudjelovali u programu Festivala znanosti, održavši u četvrtak 13. svibnja predavanje o uraganima iz onomastičke perspektive. Slušala ih je skupina od 40-tak učenika srednjih i osnovnih škola te studenata našeg sveučilišta, koji su svojim komentarima potvrdili kako je bilo zanimljivo naučiti o poveznici sustava imenovanja tropskih oluja i nekih kontroverznih pitanja kao štu su ona rodna ili rasna. Anamaria Kovač, Andrea Grizelj, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten pokazali su kako studij engleskog jezika može biti još poticajniji od očekivanja, dok su mogućnosti proučavanja jezika kao pojave gotovo neograničene i dotiču se svakog vida ljudskog života i djelovanja.  
Polaznici kolegija Američka kultura i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) imali su u utorak, 11. svibnja, predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Održala ga je Tiana Morris, Early Career Mentor and Educator, koja je akademsku godinu 2019./2020. provela na jednom zagrebačkom fakultetu kao Fullbrightov asistent u nastavi engleskog jezika tako da je, nakon izlaganja, uslijedio razgovor sa studentima, uglavnom o usporedbama između američkog i našeg sustava te specifičnostima i mogućnostima studiranja na nekom od američkih sveučilišta. Bila je to prigoda da studenti ne samo nauče nešto novo o odabranoj temi, nego i da spontano koriste engleski jezik s izvornim govornikom u realnoj komunikacijskoj situaciji, što je pridonijelo njihovoj još većoj motiviranosti da se uključe u razgovor. 
Zahvaljujući susretljivosti voditeljice, studenti našeg odsjeka redovito mogu pratiti virtualna događanja u organizaciji Američkog kutka Rijeka, a također su im besplatno dostupni e-izvori, što im u vrijeme epidemije omogućuje lakše izvršavanje studentskih obveza u sklopu pojedinih kolegija te samostalno istraživanje njima osobno zanimljivih anglističkih tema.  
U postupku izbora za naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta na našem odsjeku dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, znanstvena suradnica, u srijedu (5. svibnja), govorila je studentima prve godine o specifičnostima (engleskog) jezika struke, a zanimljivim pitanjima potaknula je njihovu interakciju tako da je predavanje English for Specific Purposes doista bilo vrlo uspješno. Predavanju su, osim dekanice i prodekana za nastavu i studente te nekolicine članova Fakultetskog vijeća, nazočili članovi Stručnog povjerenstva: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo (predsjednica), izv. prof. dr. sc. Igor Grbić (član) i doc. dr. sc. Tatjana Šepić (vanjska članica).
Studenti prve godine anglistike održat će 13. svibnja u podne virtualno predavanje u sklopu Festivala znanosti, temeljeno na projektu koji su izradili za potrebe izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Istražili su jednu meteorološku temu iz lingvističke perspektive, točnije objasnili su dosadašnju praksu imenovanja uragana i određene kontroverze povezane s njom. Na taj su se način uvjerili kako se jezik doista može proučavati iz različite perspektive i povezati u biti sa svakom pojavom u životu, čime je njihovo zanimanje za studijem engleskog jezika dodatno povećano. Predavanje su naslovili Nomen est omen: from Hurricane Names to Gender Issues , a pripremili su ga i sudjelovat će u njegovom javnom predstavljanju: Andrea Grizelj, Anamaria Kovač, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten.
Tiana Morris, koja je kao Fullbright English Teaching Assistant provela akademsku godinu 2019./2020. u Zagrebu, održat će  u utorak, 11. svibnja od 14.30 do 15.40, virtualno predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a slušat će ju studenti izbornog kolegija Američka povijest i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Nakon kraće prezentacije studenti će razgovarati s gošćom o bitnim razlikama u sustavu američkog i hrvatskog  načina studiranja.  
U petak, 9. travnja, u svojoj 100. godini preminuo je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, koji je bio velika potpora Kraljici tijekom 73 zajednički provedene godine. Pogrebna ceremonija bit će održana u subotu, 17. travnja, u dvorcu Windsor, točnije u tamošnjoj katedrali Sv. Jurja, u kojoj je nekoliko godina u svojstvu dekana proveo Rabljanin Antun Marko de Dominis (1560.-1624.). Inače, u istoj se katedrali, pored ostalih, nalaze posmrtni ostaci karizmatičnog engleskog kralja Henrika VIII (1491.-1547.).  O vrlo zanimljivom životu princa Philipa možete pročitati na: https://www.bbc.com/news/uk-42651950. (11. 4. 2021.)
Danas su pulski studenti anglistike ugostili prvu vlasnicu vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, Amerikanku Melissu Paul, koja trenutno živi u Labinu. S njom su razgovarali o konceptu digitalnog nomadstva i njezinoj odluci da se tome posveti, i to u Hrvatskoj, te o njezinom specifičnom zanimanju brand storyteller-a u marketingu. Usporedbe američkog i hrvatskog načina života bile su također neizbježna tema tom prigodom. Razgovor je inače održan u sklopu nastave vrlo posjećenog izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija, čija je nositeljica izv. prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, koja je ujedno moderirala razgovor u kojem su rado sudjelovali mnogi studenti prve godine. U pripremi je novi susret s još jednim zanimljivim izvornim govornikom engleskog jezika, ovog puta izravno iz Sjedinjenih Država. (6. 4. 2021.)