Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za anglistiku

Kao što je već najavljivano, prigodom posjeta studenata Tehnološkog instituta iz Vancouvera (British Columbia) našem fakultetu, a u sklopu ljetne škole Teatro Erato koja se održava u Grožnjanu od 21. do 31. svibnja, danas su u Svečanoj dvorani Slavka Zlatića održana dva  predavanja. Jedna od predavačica bila je nova stalna članica Odsjeka za anglistiku, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže. U predavanju naslovljenom Migration Discourse in the Media  govorila je o velikoj zastupljenosti teme migracija u medijima općenito, s posebnim osvrtom na medije u Kanadi i Hrvatskoj. Istaknula je pritom korisnost kombiniranja metoda korpusne lingvistike i kritičke analize diskursa, od kojih nam prva može pomoći u otkrivanju najučestalijih kombinacija riječi te njihovog šireg konteksta, a potonja u utvrđivanju razloga za visoku učestalost neke jezične kombinacije, što uključuje analizu povijesnog, kulturološkog i političkog konteksta, a ponekad i relevantne sudske prakse i standarda zaštite zajamčenih u međunarodnom humanitarnom pravu. Predavačica je predstavila rezultate proizašle iz istraživanja svog jednojezičnog korpusa sastavljenog od članaka iz raznih hrvatskih novinskih portala, iz kojeg proizlazi da se u medijima koriste diskriminirajuće (npr. ilegalni migrant ) ili izmišljene kolokacije (npr. klimatski azilant ), ali i metafore potopa (npr. val migranata ), što doprinosi stvaranju izrazito negativnog diskursa u kontekstu rasprava o migrantima. Zaključno se osvrnula na činjenicu da se diskriminacija ne događa samo uslijed prisilnog vraćanja migranata na granicama (tzv. pushback ), već i u samom jeziku kojim se mediji služe za izvještavanje o procesu migracija.
Studenti treće godine anglistike u sklopu obveznog kolegija Engleski jezik u vremenu i prostoru (sunositelji prof. dr. sc. Renata Šamo i doc. dr. sc. Robert Kurelić) danas su slušali vrlo zanimljivo predavanje što ga je održao dr. sc. Morakinyo Abayomi Tella s Odsjeka za anglistiku Sveučilišta u Ibadanu, Nigerija. Gostujući predavač govorio je o zajedničkim obilježjima pidžin i kreolskih jezika na fonološkoj, morfo-sintaktičkoj, leksičko-semantičkoj i pragmatičkoj razini nakon što je ukratko objasnio povijesno-zemljopisni kontekst njihova nastanka, posebice u Africi. Studenti su imali prigodu saznati kako nigerijski među pidžin jezicima ima najviše govornika, a njihovu su osobitu pozornost privukli elementi engleskog jezika u tim kao i kreolskim jezicima. Ovo vrijedno (socio)lingvističko predavanje održano je na Filozofskom fakultetu u Osijeku u organizaciji tamošnjeg Centra za jezična istraživanja i Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku posredstvom kojeg smo dobili mogućnost zoom povezivanja. 
U srijedu, 25. svibnja 2022. u goste nam dolaze studenti sveučilišta British Columbia Institute of Technology u sklopu ljetne škole Teatra Erato koja se održava u Grožnjanu od 21. do 31. svibnja. U povodu njihova dolaska, u Svečanoj dvorani Slavka Zlatića (dv. 11) Filozofskoga fakulteta u Puli dvije profesorice našega fakulteta održat će zanimljiva predavanja. Doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže (Odsjek za anglistiku) održat će predavanje "Migration Discourse in the Media" od 12:00 do 13:20 sati, nakon kojega će uslijediti i predavanje postdoktorandice Dragane Špica (Odsjek za azijske studije) "Language and conceptualization of reality - lessons from Japanese" od 13:30 do 15:00 sati. Na predavanja i druženje s gostima iz Kanade pozvani su svi zainteresirani studenti i profesori. Više informacija o ljetnoj školi Teatra Erato u Grožnjanu, planiranim aktivnostima i zanimljivim predavanjima na sljedećoj poveznici: https://www.eratosummercamp.com/  
Predstojnica Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo, 19. svibnja gostovala je u jutarnjem programu Radio Pule u sklopu najave službenog predstavljanja svoje nove znanstvene monografije, ali je iskoristila prigodu također ukratko informirati javnost o pokretanju preddiplomskog studija Engleski jezik i književnost u Puli prije četiri godine te razvoju Odsjeka i daljnjim planovima za djelovanje njegovih članova. Posebice je istaknula činjenicu kako je u tijeku redoviti postupak za dobivanje dopusnice kojom bi se studentima omogućio nastavak studija na diplomskoj razini u Puli. Dok očekujemo pozitivan ishod, ponovno se nadamo velikom zanimanju maturanata za naš studij.
U sklopu izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija (nositeljica i izvoditeljica prof. dr. sc. Renata Šamo) u srijedu 25. svibnja od 11.00 do 12.30 Tiana Morris održat će studentima predavanje na daljinu o sustavu visokog obrazovanja u Sjedinjenim Državama, a javit će se izravno iz savezne države Delaware na istoku zemlje, dobro poznate po tome što je u njoj 7. prosinca 1787. godine ratificiran Ustav  SAD-a čime je Delaware ujedno dobio naziv ,,prva država". Bit će to prigoda za razgovor o specifičnostima upisa i studiranja na američkim sveučilištima, ali također za postavljanje  nekih drugih pitanja o obrazovanju iz hrvatsko-američke perspektive na koja bi studenti htjeli dobiti autentične odgovore. Podsjećamo kako je predavačica akademsku godinu 2018./2019. provela na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu Fulbrightove sheme stipendiranja, a prošle je godine prvi put surađivala na ovaj način s pulskim studentima anglistike. 
Znanstvena monografija Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo (predstojnica našeg odsjeka), od ovog mjeseca dostupna je u nekoliko primjeraka u knjižnici Filozofskog fakulteta. Posebice se preporuča studentima koji slušaju izborni kolegij Psiholingvistika, ali bit će korisna svim studentima lingvističkog usmjerenja. Službena promocija ovog izdanja planirana je 20. svibnja u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića. Uskoro više pojedinosti o tome. Pozivaju se svi zainteresirani. 
Svjesni činjenice kako društvene mreže imaju veliku ulogu u informiranju mladih, a među njima također naših budućih i sadašnjih studenata, pokrećemo još jedan oblik kontakta s ciljnim korisnicima pomoću Instragam profila  koji će biti dostupan na poveznici  https://www.instagram.com/anglistika_ffpu/. Uskoro će biti objavljeni prvi prilozi pa vas pozivamo da nas pratite, ne odustajući ipak od ovih naših mrežnih stranica Odsjeka.
Kao što smo već najavljivali, nekolicina studenata prve i druge godine studija Engleski jezik i književnost ove je godine također uspješno sudjelovala u programu Festivala znanosti. Održali su predavanje na engleskom jeziku o susretima britanske kraljice Elizabete II s američkim predsjednicima u dugom nizu od Hoovera do Bidena. O samoj Kraljici na početku je govorila doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, a potom su studenti pojedinačno ili u paru, katkad potpomognuti asistenticom Nikolinom Jurišić, prikazali kontekst vladavine svakog od predsjednika te specifičnosti susreta s Kraljicom. Iskazali su tom prigodom različite prezentacijske stilove i vještine, što je predavanje u trajanju od 80-tak minuta učinilo zanimljivijim i dinamičnijim. Zaslužili su da ih sve spomenemo prema redoslijedu sudjelovanja u predavanju: Sara Milina, Lucija Kezele, Dario Žganec, Marija Plivelić, Barbara Kuveždić, Danijela Tokalić, Karla Posilović, Ivan Dorian Grgat, Laura Požar, Luka Tepšić, Niko Fonović, Daniel Zgrabljić, Lara Radivojević i Marta Tomaić. Predavanje je moderirala prof. dr. sc. Renata Šamo. Njihovu gotovo redovitu publiku na takvim predavanjima činili su učenici Talijanske gimnazije u Puli predvođeni nastavnikom dr. sc. Vitom Paoletićem, a pridružila im se također nekolicina studenata s našeg fakulteta i nekih drugih sastavnica Sveučilišta. Fotografije dostupne na novom Instagram profilu Odsjeka za anglistiku:  https://www.instagram.com/anglistika_ffpu/ (trenutno u radu).
Predavanje na engleskom jeziku o susretu britanske kraljice Elizabete II i ukupno četrnaest američkih predsjednika bit će održano u sklopu Festivala znanosti 5. svibnja u 14 sati u Dvorani Istra na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković. Pripremili su ga studenti prve i druge godine studija engleskog jezika i književnosti uz potporu prof. dr. sc. Renate Šamo, doc. dr. sc. Katje Dobrić Basaneže i asistentice Nikoline Jurišić, prof. engleskog i talijanskog jezika. Pozivamo zainteresirane da dođu i saznaju niz zanimljivosti iz povijesti britansko-američkih diplomatskih odnosa.
Budući da UK ove godine obilježava 70. obljetnicu vladavine Elizabethe II, naši studenti anglistike osvrnut će se u zanimljivom predavanju na engleskom jeziku na činjenicu da se Kraljica nakon Drugog svjetskog rata susrela sa svakim američkim predsjednikom, osim s jednim. Susreti su vezani uz neka od najznačajnijih povijesnih mjesta kao što je dvorac Balmoral, ali uključivala su i ona manje očekivana kao što su sportski stadioni. Tko je od njih najviše, a tko najmanje kršio kraljevski protokol  i zašto? Zanimljiv je to prikaz ne samo Kraljičine neizmjerne životne vitalnosti i iznimno dinamične diplomatske aktivnosti nego i specifičan presjek američke povijesti tijekom koje je svaki od demokratski izabranih predsjednika na svoj način obilježio određeno razdoblje. Ujedno će donekle poslužiti kao kratka analiza karaktera s obzirom na osebujnost pojedinih predsjednika u ulozi uvaženog gosta ili domaćina. Ova je aktivnost rezultat projektnog zadatka studenata prve godine u sklopu izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija , ali u njemu također sudjeluju ostali zainteresirani studenti prve, druge i treće godine, među kojima su neki odslušali srodan izborni kolegij Britanska kultura i civilizacija . Time će dati svoj skromni prilog obilježavanju platinastog jubileja britanske kraljice, a u pripremi im pomažu i koordiniraju aktivnosti prof. dr. sc. Renata Šamo, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i asistentica Nikolina Jurišić, prof. Njihova je prezentacija uvrštena u program Festivala znanosti 5. svibnja u 14 sati, a održat će se u Dvorani Istra na FET-u. Pozvani su svi zainteresirani. 
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić sudjeluje u novom izdanju emisije  Što je klasik?,  koja na Trećem programu HTV-a već više godina potiče gledatelje na povratak autorima koje smatramo klasicima, osvježavajući njihovu relevantnost i za naše doba. Nakon što je 2016. godine u toj emisiji predstavio bengalskog umjetnika Rabindranatha Tagorea, u večerašnjem izdanju gostuje kao supredstavljač Goetheovog  Fausta , uz Svjetlana Lacka Vidulića, redovitog profesora s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao glavnog gosta. Emisija se prikazuje 19.4.2022., u 20.40, a sve je emisije moguće pogledati i naknadno na multimedijskoj platformi HRTi.
Studenti druge godine studija engleskog jezika i književnosti intenzivno se pripremaju za sudjelovanje u javnom čitanju ulomaka iz kultnog romana Uliks  čuvenog irskog pisca Jamesa Joycea. Taj će se događaj upriličiti ispred istoimenog kafića u središtu grada iznimno 17. lipnja povodom tradicionalnog obilježavanja Bloomovdana (engl. Bloomsday ) 16. lipnja širom svijeta, a koji je ove godine posvećen 100. obljetnici objavljivanja spomenutog romana. Svojim će sudjelovanjem studenti pokazati znanje ne samo engleskog nego i niza drugih jezika, a pridružit će im se također jedna kolegica iz Rumunjske koja je u Pulu stigla u sklopu programa Erasmus+ razmjene. U pripremi im pomaže izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, stalni član našeg odsjeka.
Nakon inicijalne odluke izglasane na Fakultetskom vijeću te razmatranja elaborata na Glavnom odboru za financije i Glavnom odboru za kvalitetu našeg sveučilišta, Senat je na svojoj današnjoj sjednici jednoglasno donio odluku o osnivanju diplomskog sveučilišnog studija engleskog jezika i književnosti (dvopredmetni), na temelju čega se potrebna dokumentacija može u vrlo kratkom roku proslijediti u daljnju redovitu proceduru Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagreb. Imajući u vidu dosadašnje realno zanimanje za upis našeg preddiplomskog studija, kvalitetu predloženog elaborata i perspektivu anglističke struke u Istarskoj županiji i šire, članovi Odsjeka iskreno se nadaju dobivanju dopusnice za novi studij te ju očekuju možda već do kraja nastavne godine. Bila bi to najbolja potvrda dosadašnjih ulaganja njihovih napora u pokretanje i ustrojavanje studija uz bezrezervnu potporu svih članova matične institucije i upravljačkih struktura Sveučilišta.
Na današnji dan Irci u domovini i inozemstvu tradicionalno obilježavaju ovaj godišnji blagdan kao Dan svojeg sveca zaštitnika. Legenda o njemu je, prema riječima Veleposlanika Republike Irske, Njegove Ekselencije Ruaidhrija Dowlinga, priča o emigraciji i povratku, što se danas ističe kao značajan dio irske povijesti.  U Dublinu se organizira parada, a duž njezine trase bit će postavljene transparentne svjetiljke u plavim i žutim bojama, dok će na mostovima preko rijeke Liffey u samom središtu grada ukrajinska nacionalna zastava zamijeniti irsku trobojnicu. Posjetitelji su pozvani da ponesu ukrajinske zastave i druge simbolične predmete kako bi izrazili svoju solidarnost s Ukrajincima u ovim tragičnim događajima. Spomenuta rijeka na svoj je način obilježila stvaralaštvo velikog irskog i svjetskog pisca Jamesa Joycea, rođenog Dublinca koji je od  30.10. 1904. do 5.3. 1905. poučavao engleski jezik u Puli. Ove godine cijeli svijet obilježava 140. obljetnicu njegova rođenja i 100. obljetnicu  objavljivanja njegova kanonskog romana Uliks .
Dr. sc. Nikola Novaković sa Sveučilišta u Zagrebu, ovdje nedavno izabran u naslovno zvanje docenta, od ovog semestra studentima predaje jedan od najvažnijih književno-kulturoloških kolegija kad je riječ o studiju engleskog jezika i književnosti, Shakespeare i njegovi suvremenici. Na taj način Odsjek proširuje mrežu najbližih i vrlo kvalitetnih suradnika, čime studenti dobivaju mogućnost uvida u različite pristupe anglističkoj struci i njezinom poučavanju. Kolegin angažman rezultat je ozbiljnih nastojanja usmjerenih na promišljeno razvijanje pulskog anglističkog odsjeka unatoč činjenici da je započeo funkionirati u iznimno složenim objektivnim okolnostima od kojih je dovoljno spomenuti samo pandemiju Covida-19 da ograničavajući razvojni kontekst bude sasvim jasan. No, kriza je uvijek prigoda za izazove, a mi joj se zasad relativno dobro odupiremo.
Budući da je stalni član Odsjeka Krešimir Vunić nezanemariv dio svog života proveo u rodnoj Australiji, slobodno se može reći kako je trenutno jedini izvorni govornik engleskog jezika među nama. Zahvaljujući toj činjenici studenti sigurno mogu dodatno usavršavati svoj engleski jezik, stoga će nastavni sati provedeni s njim u sklopu obveznog kolegija Suvremeni engleski jezik 6 biti odlična prigoda za autentičnu komunikaciju, osobito kad je riječ o govorenju i pisanju kao produktivnim jezičnim vještinama.
Studenti druge godine od proljetnog semestra prvi put mogu birati ovaj kolegij čiji je nositelj izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Budući da je kolega diplomirani anglist i indolog, studenti će od njega sigurno dobiti zanimljiv uvid u Indiju i percepciju o njoj onako kako je prikazana u nemalom broju važnih engleskih i američkih kniževnih djela. Studentima koji su posebice orijentirani na književne teme kolegij će predstavljati pravo osvježenje u ponudi izbornih kolegija.
Nakon prošlogodišnjeg zapaženog predstavljanja naši studenti ponovno sudjeluju u programu Festivala znanosti u svibnju. Za širu javnost pripremaju, naime, predavanje na engleskom jeziku An Amazing Life  o susretima Elizabete II s ukupno četrnaest američkih predsjednika s kojima se susrela tijekom sedam desetljeća provedenih u ulozi britanske kraljice (od Trumana do Bidena). Od njih ćemo saznati po čemu je svaki od tih susreta bio vrlo specifičan te kako je odražavao svoje vrijeme. U pripremi će biti angažirani studenti prve i druge godine, dobrim dijelom oni koji slušaju izborni kolegij Američka kultura i civilizacija, a za sudjelovanje pripremat će ih prof. dr. sc. Renata Šamo, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i  asistentica Nikolina Jurišić, dipl. prof. engleskog i talijanskog jezika. 
Studenti treće godine od ovog proljetnog semestra prvi put slušaju zanimljiv obvezni kolegij Engleski jezik u vremenu i prostoru  kako bi dobili  potpuniji uvid u engleski jezik i književnost s obzirom na relevantne povijesne mijene i njima uvjetovano širenje prostora na kojem se taj jezik koristi, te bolje razumijeli njegov današnji lingua franca status. Kolegij je specifičan i po tome što je proizašao iz neposredne suradnje dvaju naših odsjeka jer ga zajednički  izvode doc. dr. sc. Robert Kurelić, povjesničar, i prof. dr. sc. Renata Šamo, anglistica. S nestrpljenjem očekujemo povratne informacije studenata.
Od ovog proljetnog semestra pulski Odsjek za anglistiku proširen je zahvaljujući prelasku doc. dr. sc. Katje Dobrić Basaneže s Pravnog fakulteta u Rijeci na naše sveučilište, a nakon kraćeg razdoblja uspješne vanjske suradnje s nama. Očekujemo da će se time osigurati još sustavnije izvođenje nastave i bolja organizacija izvannastavnih aktivnosti sa studentima, osobito u sklopu prevoditeljskog smjera budućeg diplomskog studija za koji je izrada elaborata u završnoj fazi s obzirom na to da je kolegica jedina među nama doktorirala u području traduktologije. Njezinim dolaskom dodatno će se proširiti spektar znanstveno-istraživačkog djelovanja na Odsjeku i šire. No, kadrovsko jačanje anglističkog odsjeka ostaje i dalje jedan od naših razvojnih prioriteta koje nećemo moći ostvariti bez šire institucijske podrške. Odsjek sada broji četiri stalna člana, od kojih su tri izabrana u znanstveno-nastavna zvanja redovitog profesora, izvanrednog profesora i docenta (humanističke znanosti, filologija), dok je jedan član trenutno na odgovarajućem doktorskom studiju. Suradnja s vanjskim suradnicima  kontinuirano se provodi na vrlo visokoj razini kvalitete i odgovornosti - na obostrano i zadovoljstvo studenata.
Na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Renata Šamo imenovana je članicom povjerenstva za dodjelu međunarodne nagrade najboljim visokoškolskim nastavnicima u akademskoj 2021./2022. godini. Riječ je o nagradi koja se prvi put dodjeljuje na inicijativu ekspertnog tima koji djeluje u sklopu projekta PROFFORMANCE s ciljem izrade alata za (samo)vrednovanje nastavnog rada, a pokrovitelj mu je Tempus fondacija. Prof. dr. sc. Renata Šamo, također na prijedlog resornog ministarstva, kao ekspert djeluje u sklopu navedenog tima. Više informacija možete dobiti na poveznici projekta PROFFORMANCE.
U tijeku su vrlo intenzivne i zahtjevne aktivnosti na izradi elaborata našeg dvopredmetnog diplomskog studija s obzirom na realna očekivanja u vezi s itekako opravdanim prvim upisom već ove jeseni. Time bi se, prije svega, našim sadašnjim preddiplomantima omogućio neometan nastavak studija u Puli, ali bi nesumnjivo osigurao još bolji status ovog studija i omogućio njegovu dugoročnu perspektivu unutar pulske akademske zajednice.
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, stalni član našeg odsjeka, osim znanstvenim i nastavnim radom, intenzivno se bavi pisanjem. Nedavno je u uglednom časopisu Nemo objavljena njegova fanatstična priča u kojoj na sebi svojstven način fikcionalno problematizira umjetnost prevođenja. Bit će ju zanimljivo pročitati s obzirom na autorovo iskustvo stečeno dugogodišnjim prevođenjem književnih djela. Dostupna je na sljedećoj poveznici: https://nemo-casopis.com/ulomci/domaci-autor/igor-grbic/kada-jednog-zimskog-dana-putnik/
U pripremi je 19. broj časopisa Filozofskog fakulteta u Puli posvećen anglističkim temama, a uređuju ga prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Poziv za slanje radova upućen je stalnim članovima našeg odsjeka te svim znanstvenicima i nastavnicima koji s nama surađuju. Uskoro se očekuju prvi radovi iz šireg područja anglističke struke (lingvistike, književnosti, kulturnih studija i metodike). Posebnim brojem časopisa koji redovito izlazi u našem fakultetskom izdanju nastojimo predstaviti Odsjek za anglistiku i prikazati tek dio našeg recentnog znanstveno-istraživačkog rada u nadi kako će sličnih izdanja iz anglističke perspektive, posebice u suradnji sa studentima, biti sve više u budućoj izdavačkoj djelatnosti.
S ciljem popularizacije lingvistike kao znanosti o jeziku, ali i humanistike općenito, prof. dr. sc. Renata Šamo povremeno objavljuje zapažene priloge u nedjeljnom broju Glasa Istre u sklopu rubrike koju je predložila pod naslovom Jezik oko nas.  Dosad je objavljeno ukupno pet priloga u kojima tematizira različita pitanja, kao što su jezični krajobraz u središtu Pule, odrastanje djece lišene mogućnosti pravilnog jezičnog razvoja u surovim životnim uvjetima, (ne)postojanje najbolje dobi za učenje nekog stranog jezika, tradicija imenovanja tropskih oluja s elementima seksizma i rasizma te metaforički pristup zdravlju i bolesti. U pripremi je šesti prilog o hipercentraliziranosti engleskog jezika vidljivoj, između ostalog, u pojavi neobične mješavine engleskog jezika i komunikacije s kućnim ljubimcima.  Tim popularnoznanstvenim tekstovima autorica u široj javnosti nastoji promicati svjesnost o važnosti ljudskog jezika u svakodnevnom životu, ali je također uvjerena kako neizravno pridonosi promidžbi matične institucije. Prva dva priloga dostupna su na sljedećim poveznicama: https://www.glasistre.hr/pula/zanimljivi-primjeri-jezicnog-krajobraza-u-puli-misli-velikana-uklesane-u-kamene-klupe-pozivaju-na-razmisljanje-75546 1 https://www.glasistre.hr/lifestyle/vucja-djeca-ili-djeca-bez-jezika-lisena-komunikacije-u-okovima-roditeljskog-zlostavljanja-756682      
U sklopu svojeg službenog boravka u Puli u ponedjeljak, 18. listopada, Veleposlanik Republike Irske, Ruaidhri Mark Dowling, posjetio je Sveučilište Jurja Dobrile. Tom ga je prigodom dočekala delegacija Odsjeka za anglistiku, na čelu s dekanicom Filozofskog fakulteta, u čijem su sastavu bila sva tri stalna člana Odsjeka i Natalie Muže, predstavnica studenata. U vrlo ugodnom ozračju nazočni su oko sat vremena razgovarali o mogućim oblicima suradnje, osobito onim izravno povezanim s Jamesom Joyceom, u cilju unapređenja rada našeg anglističkog odsjeka te poticanja studenata i nastavnika na proučavanje irskih tema. Bilo je također govora o aktivnostima kojima bi se Irska predstavila široj domaćoj javnosti, a u čijoj bi organizaciji mogli sudjelovati nastavnici i studenti ovog odsjeka. Veleposlanik je donirao manji broj djela istaknutog irskog pisca koji je kratko živio i radio u Puli početkom prošlog stoljeća kao najavu uskoro veće donacije. Bila je to prigoda razgovarati o specifičnostima Irske i Hrvatske, njihovim sličnostima i razlikama, pri čemu je uvaženi gost posebice podsjetio na dugu i bogatu iseljeničku prošlost naših dvaju naroda, ali je također istaknuo sve veće zanimanje Iraca za turističkim putovanjem u Hrvatsku. Opći zaključak ovog susreta bio je kako ima mnogo prostora za organizaciju i provedbu zajedničkih aktivnosti s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i uvažavanja. Susret je održan u Vijećnici u novoj zgradi Fakulteta ekonomije i turizma ,,Dr. Mijo Mirković" zbog nemogućnosti korištenja vlastitog prostora iz sigurnosnih razloga.
Upravo je iz tiska izišla nova znanstvena monografija  Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica našeg odsjeka. Objavio ju je ugledni zagrebački izdavač Leykam international u svojoj redovitoj biblioteci Uvodi koju uređuje akademik Boris Senker, a recenzije potpisuju prof. dr. sc. Mislava Bertoša i izv. prof. dr. sc. Renata Geld, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Monografija je namijenjena studentima lingvistike, hrvatskog i različitih stranih jezika, posebice engleskog, od preddiplomske do doktorske razine, a dobila je potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Više o tome možete pronaći na službenim stranicama izdavača.  
Nakon uobičajenog orijentacijskog dana za brucoše dan prije, za studente viših godina studija nastava počinje u utorak 5. listopada prema javno objavljenom rasporedu, čija je izrada u tijeku. Nastava će se održavati uživo, a svi su studenti dužni donijeti potpisanu izjavu o mjerenju temperature. Studentima se, inače, preporučuje svakodnevno praćenje informacija na službenim stranicama Filozofskog fakulteta i Sveučilišta Jurja Dobrile te kontinuiran kontakt s predstojnicom Odsjeka na dosad uobičajeni način.
Članovi Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, tijekom rujna gostovali su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, prof. dr. sc. Renata Šamo održala je predavanje intrigantnog naslova Je li važniji tekst ili čitatelj? Kao znanstvenica koja kontinuirano istražuje jezičnu vještinu čitanja na (ne)materinskom jeziku, pozvala se na neka od najzanimljivijih tumačenja tog procesa u relevantoj teoriji, nastojeći približiti znanstvene spoznaje široj javnosti. Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić gostovao je 20. rujna u programu 3. tjedna istarskih knjižnica pod sloganom Zavičaj (ni)je zaborav, a s njim su o njegovom respektabilnom književnom radu razgovarali teoretičar književnosti doc. dr. sc. Matija Jelača (Filozofski fakultet u Puli) i književnik Omer Rak. Razgovor je vođen pod nazivom Svijet kao riječ.  Oba su događaja bila popraćena u lokalnim medijima, čime se nesumnjivo pridonosi promociji Odsjeka za anglistiku i Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta Jurja Dobrile u cjelini. 
Da bismo našim studentima omogućili što kvalitetnije uvjete rada, barem kada je u pitanju ponuda nastavnog materijala, nedavno smo obogatili fond Odsjeka književnim klasicima na engleskom jeziku, od kojih je većina na popisu obvezne literature u sklopu raznih književnih kolegija. Uskoro nastavljamo nabavljati stručnu literaturu za kojom nastavnici i studenti najčešće posežu nastojeći kvalitetno izvršavati svoje obveze. Proširenje knjižnog fonda ionako je dugotrajan zadatak kojem redovito treba ozbiljno pristupati. Studenti su također slobodni predmetnim nastavnicima i/ili predstojnici uputiti svoje prijedloge naslova na razmatranje.
U nastojanju da informira javnost o djelovanju Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli, predstojnica, prof. dr. sc. R. Šamo, dala je duži intervju novinarki Duški Palibrk, koji je objavljen pod naslovom ,,Pulski studij anglistike popuni upisnu kvotu već u ljetnom roku" u lokalnom dnevnom listu Glas Istre  dana 1. rujna (broj 242). U njemu navodi specifičnosti djelovanja u protekle tri godine, ukazujući posebice na iskazano zanimanje za tim najmlađim anglističkim studijem u zemlji i njegov doprinos razvoju studentskog života u Puli te upozorava na nužnost rješavanja kadrovskih pitanja u suradnji s nadležnim strukturama. Osobito spominje činjenicu kako studij privlači mlade iz svih hrvatskih krajeva.
Nastavna godina službeno započinje u ponedjeljak, 4. listopada, stoga se mole studenti upisani u prvu godinu studija da redovito prate službene stranice Sveučilišta Jurja Dobrile i Filozofskog fakulteta kako bi bili pravovremeno informirani o svim pojednostima. Komunikacija sa studentima viših godina dodatno se nastavlja internim putem preko zajedničke e-adrese kao dosad.
Osobito nam je zadovoljstvo potvrditi kako su naše upisne kvote za akademsku godinu 2021./2022. popunjene, što smo zapravo i očekivali, čime se ukazuje na zanimanje ne samo za naš studij u Puli nego i studij anglistike općenito. Ujedno je to potvrda kvalitetnog i predanog rada svih naših nastavnika i suradnika u ovim prilično nepovoljnim uvjetima, a vjerujemo također kako su neki naši dosadašnji studenti prenijeli svoja pozitivna iskustva drugima. 
Kao jedna od samo triju hrvatskih predstavnica, prof. dr. sc. Renata Šamo, Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sudjeluje u radu 19. kongresa Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku (franc. Association Internationale de Linguistique Appliquée, AILA), koji se od 15. do 20. kolovoza, zbog epidemioloških razloga, održava putem virtualne platforme Dryfta umjesto u poznatom sveučilišnom središtu Groningenu u Nizozemskoj. Spomenuti svjetski skup ove godine okuplja oko 2180 sudionika iz 80 zemalja koji rezultate svog znanstveno-istraživačkog rada prezentiraju u sklopu ukupno 165 simpozija. Riječ je, inače, o najuglednijem međunarodnom udruženju primijenjenih lingvista, osnovanom u Francuskoj 1964. godine, s temeljnim ciljem interdisciplinarnog bavljenja praktičnim, svakodnevnim problemima jezika i komunikacije. Zanimljivo je dodati kako je organizacija skupa, nakon 2008. godine (u Essenu), ponovno prepuštena Europi, čemu su u novije doba prethodili kongresi u Rio de Janeiru (2017.), Brisbaneu (2014.) i Pekingu (2011.). Prof. dr. sc. Renata Šamo uspješno je održala posjećeno izlaganje u suradnji s dr. sc. Marijom Smudom Đurić (Centar za višejezičnost, Münhen), dobrim dijelom proizašlo iz njenog doktorskog rada obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Renate Šamo. U središtu je njihova zanimanja razvijanje strategijskog čitanja na engleskom kao stranom jeziku od rane životne dobi, što je vrlo aktualna tema i u nas, imajući u vidu da je Sabor proglasio 2021. godinom čitanja u Hrvatskoj.        
Prema zasad dostupnim službenim podatcima u prvom upisnom roku studijski program Engleski jezik i književnost upisala su ukupno 43 kandidata, što znači da su ostala još samo tri slobodna mjesta za upis u jesenskom roku. Doista je riječ o izvrsnom odazivu, čime se potvrđuje kako naš odsjek kontinuirano ispunjava studentska očekivanja, a njegov budući razvoj tek treba doći do izražaja slijedom već započetih planova u, nadamo se, postpandemijskim uvjetima. Naime, Odsjek za anglistiku u Puli postoji tek četiri godine i njegovi su se prvi razvojni pravci poklopili s početkom pandemije tako da je nužno došlo do određenog usporavanja tempa koji smo nastojali pratiti. U svakom slučaju rezultat je to zajedničkih napora članova Odsjeka i njihovih najbližih suradnika. 
Prema najnovijim raspoloživim podatcima (postani student.hr) veliko je zanimanje za upis na studij Engleski jezik i književnost u Puli. Prijavljeno je, naime, 180 kandidata koji se natječu za 46 upisnih mjesta (jedno od njih rezervirano za stranog državljanina). Također, 21 kandidat prijavio je upravo naš studij kao prvi izbor. Slični su podatci zabilježeni u ovo doba prošle godine te je upisna kvota popunjena odmah u prvom upisnom roku u srpnju. Nadamo se da će ponovno biti tako.
Upisi na Filozofskom fakultetu u Puli, pa tako i našem Odsjeku, počinju 20. srpnja, a sve potrebne informacije o postupku prijave na natječaj, kao i sam natječaj, mogu se naći na naslovnoj stranici Fakulteta.  Očekuje se kako će godišnja kvota za upis u prvu godinu studija Engleski jezik i književnost, zbog velikog zanimanja, kao i prošle godine, biti popunjena odmah u ovom ljetnom upisnom roku.  
U čast  znamenitom irskom piscu Jamesu Joyceu i njegovu djelu Uliks  u Dublinu, kao i širom svijeta, obilježava se Bloomov dan (Bloomsday). Riječ je o simboličkom obilježavanju četvrtka, 16. lipnja 1904. godine, kada se događa radnja spomenutog romana, a sam naziv potječe od imena glavnog lika Leopolda Blooma. Poštovatelji velikog pisca tada se odijevaju u prepoznatljivu odjeću iz tog doba i čitaju ulomke iz romana ili održavaju prigodne predstave, a u Dublinu ujedno obilaze mjesta spomenuta u romanu. O povijesti i specifičnostima tog jedinstvenog obilježavanja više na stranicama Centra James Joyce: https://jamesjoyce.ie/bloomsday/.    Budući da je Joyce proveo nekoliko mjeseci početkom prošlog stoljeća u Puli, poučavajući engleski jezik u tadašnjoj Berlitzovoj školi, Bloomov dan se vrlo uspješno obilježavao i u našem gradu tijekom proteklih deset godina, o čemu je moguće pronaći podrobnije informacije na: https://www.facebook.com/BloomsdayCRO/.  
Na portalu srednja.hr objavljeni su glavni razlozi za odabir studija u Puli, pa tako i Engleskog jezika i književnosti, koji bi maturantima olakšali donošenje konačne odluke o tome gdje studirati. Prema prvim raspoloživim informacijama za naš studij postoji veliko zanimanje i ove godine, stoga se nadamo kako ćemo ponovno popuniti kvotu (45 + 1 stranac) već u prvom upisnom roku.
Ljetni ispitni rok počinje odmah po završetku nastave, to jest 14. lipnja i traje do 9. srpnja uz iznimku 22. lipnja kada se obilježava Dan antifašističke borbe. Ispiti se provode prema dobivenim naputcima, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima, također uz mogućnost održavanja uživo ako je to itekako nužno.
Približavamo se završetku još jedne godine provedene u vrlo nezahvalnim pandemijskim uvjetima. Unatoč brojnim izazovima možemo zaključiti kako smo svi nastojali održati visoku razinu izvođenja nastave i omogućiti studentima nove spoznaje o engleskom jeziku i književnosti kako bi ubuduće nastavili sa zanimanjem odabrani studij. Kao predstojnica Odsjeka svim nastavnicima zahvaljujem na uspješnoj suradnji, a studentima nadasve želim puno uspjeha na ispitima koji im predstoje.
U tijeku su pregovori s veleposlanstvima zemalja engleskog govornog područja koja djeluju u Republici Hrvatskoj i pojedinim sveučilištima iz zemalja engleskog govornog područja kako bismo naš najmlađi anglistički odjel približili relevantnoj međunarodnoj javnosti,  a studentima i nastavnicima omogućili još poticajniji rad u izravnom kontaktu s inozemnim partnerima. Gostujuća predavanja, proširivanje ponude izbornih kolegija, donacije knjiga i ostalog nastavnog  materijala, potpora studentskim projektima - samo su neki od oblika suradnje kojoj se nadamo i rado ju očekujemo.
Potaknuti dosadašnjim neupitnim zanimanjem za naš studij i nastojeći omogućiti već upisanim studentima nastavak studija na našem odsjeku, obavještavamo zainteresirane kako je u tijeku izrada diplomskog studijskog programa Engleski jezik i književnost. Novi bi program kandidatima nudio odabir između prevoditeljskog i nastavničkog smjera u skladu s realnim potrebama na tržištu rada, obuhvaćao bi suvremene kolegije i činio smislenu teorijsko-praktičnu cjelinu s dosadašnjim preddiplomskim dvopredmetnim studijem. Njegovo je izvođenje planirano za akademsku godinu 2022./2023. Skloni smo uvjerenju kako bismo na taj način zadržali postojeće studente, obogatili ponudu programa na našem fakultetu i sveučilištu, a time ujedno pridonijeli daljnjem razvoju i prepoznatljivosti Pule kao studentskog grada.
Početkom svibnja ugledni svjetski izdavač Springer Nature objavio je znanstvenu knjigu Facing Diversity in Child Foreign Language Education  (urednice Joanna Rokita-Jaskow i Agata Wolanin) u kojoj se nalazi rad izv. prof. dr. sc. Renate Šamo, predstojnice Odsjeka za anglistiku, djelomice proizišao iz njezinog mentoriranja doktorske disertacije Marije Smuda Đurić iz Minhena. U njemu autorice  pojašnjavaju koncept heterogenosti u kontekstu nastave čitanja na engleskom kao stranom jeziku u ranoj učeničkoj dobi. Izdanje je očito izazvalo zanimanje akademske zajednice, o čemu svjedoči tristotinjak pregleda u prvih nekoliko dana nakon objavljivanja na mrežnim stranicama izdavača.
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić sudjelovao je u promociji knjige Marka Marije Gregorića ,,Uz krizu kritike" u izdanju Sandorfa, održanoj krajem travnja u zagrebačkoj Galeriji Forum. Time je ovaj član Odsjeka za anglistiku pokazao kako je redovito aktivan, osim u svojem znanstvenom i nastavnom radu, u javnom promicanju suvremene književnosti i književne kritike, a i sam je autor zanimljivih zbirki poezije i eseja, od kojih su neke nagrađivane. Također se uspješno bavi književnim prevođenjem.
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) redovito organizira Razgovore s ciljem podizanja kulture čitanja prijevodne literature i razvijanja prijevodne kritike, a ti su susreti s našim vrhunskim prevoditeljima virtualno dostupni i studentima anglistike, što je dobra orijentacijska priprema za njih s obzirom da je u tijeku izrada studijskog programa na diplomskoj razini u sklopu kojeg će moći odabrati prevoditeljski ili nastavnički smjer. No, bez obzira na to, naučiti prepoznati kvalitetan književni prijevod jedan je od osnovnih preduvjeta usavršavanja svakog studenta bilo kojeg stranog jezika. Uostalom, ne smijemo zaboraviti kako je upravo 2021. godina čitanja u nas. Što više čitamo, više spoznajemo koliko nas čitanje oblikuje i izgrađuje!
Polaznici izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) uspješno su sudjelovali u programu Festivala znanosti, održavši u četvrtak 13. svibnja predavanje o uraganima iz onomastičke perspektive. Slušala ih je skupina od 40-tak učenika srednjih i osnovnih škola te studenata našeg sveučilišta, koji su svojim komentarima potvrdili kako je bilo zanimljivo naučiti o poveznici sustava imenovanja tropskih oluja i nekih kontroverznih pitanja kao štu su ona rodna ili rasna. Anamaria Kovač, Andrea Grizelj, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten pokazali su kako studij engleskog jezika može biti još poticajniji od očekivanja, dok su mogućnosti proučavanja jezika kao pojave gotovo neograničene i dotiču se svakog vida ljudskog života i djelovanja.  
Polaznici kolegija Američka kultura i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) imali su u utorak, 11. svibnja, predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Održala ga je Tiana Morris, Early Career Mentor and Educator, koja je akademsku godinu 2019./2020. provela na jednom zagrebačkom fakultetu kao Fullbrightov asistent u nastavi engleskog jezika tako da je, nakon izlaganja, uslijedio razgovor sa studentima, uglavnom o usporedbama između američkog i našeg sustava te specifičnostima i mogućnostima studiranja na nekom od američkih sveučilišta. Bila je to prigoda da studenti ne samo nauče nešto novo o odabranoj temi, nego i da spontano koriste engleski jezik s izvornim govornikom u realnoj komunikacijskoj situaciji, što je pridonijelo njihovoj još većoj motiviranosti da se uključe u razgovor. 
Zahvaljujući susretljivosti voditeljice, studenti našeg odsjeka redovito mogu pratiti virtualna događanja u organizaciji Američkog kutka Rijeka, a također su im besplatno dostupni e-izvori, što im u vrijeme epidemije omogućuje lakše izvršavanje studentskih obveza u sklopu pojedinih kolegija te samostalno istraživanje njima osobno zanimljivih anglističkih tema.  
U postupku izbora za naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta na našem odsjeku dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, znanstvena suradnica, u srijedu (5. svibnja), govorila je studentima prve godine o specifičnostima (engleskog) jezika struke, a zanimljivim pitanjima potaknula je njihovu interakciju tako da je predavanje English for Specific Purposes doista bilo vrlo uspješno. Predavanju su, osim dekanice i prodekana za nastavu i studente te nekolicine članova Fakultetskog vijeća, nazočili članovi Stručnog povjerenstva: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo (predsjednica), izv. prof. dr. sc. Igor Grbić (član) i doc. dr. sc. Tatjana Šepić (vanjska članica).
Studenti prve godine anglistike održat će 13. svibnja u podne virtualno predavanje u sklopu Festivala znanosti, temeljeno na projektu koji su izradili za potrebe izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Istražili su jednu meteorološku temu iz lingvističke perspektive, točnije objasnili su dosadašnju praksu imenovanja uragana i određene kontroverze povezane s njom. Na taj su se način uvjerili kako se jezik doista može proučavati iz različite perspektive i povezati u biti sa svakom pojavom u životu, čime je njihovo zanimanje za studijem engleskog jezika dodatno povećano. Predavanje su naslovili Nomen est omen: from Hurricane Names to Gender Issues , a pripremili su ga i sudjelovat će u njegovom javnom predstavljanju: Andrea Grizelj, Anamaria Kovač, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten.
Tiana Morris, koja je kao Fullbright English Teaching Assistant provela akademsku godinu 2019./2020. u Zagrebu, održat će  u utorak, 11. svibnja od 14.30 do 15.40, virtualno predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a slušat će ju studenti izbornog kolegija Američka povijest i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Nakon kraće prezentacije studenti će razgovarati s gošćom o bitnim razlikama u sustavu američkog i hrvatskog  načina studiranja.  
U petak, 9. travnja, u svojoj 100. godini preminuo je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, koji je bio velika potpora Kraljici tijekom 73 zajednički provedene godine. Pogrebna ceremonija bit će održana u subotu, 17. travnja, u dvorcu Windsor, točnije u tamošnjoj katedrali Sv. Jurja, u kojoj je nekoliko godina u svojstvu dekana proveo Rabljanin Antun Marko de Dominis (1560.-1624.). Inače, u istoj se katedrali, pored ostalih, nalaze posmrtni ostaci karizmatičnog engleskog kralja Henrika VIII (1491.-1547.).  O vrlo zanimljivom životu princa Philipa možete pročitati na: https://www.bbc.com/news/uk-42651950. (11. 4. 2021.)
Danas su pulski studenti anglistike ugostili prvu vlasnicu vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, Amerikanku Melissu Paul, koja trenutno živi u Labinu. S njom su razgovarali o konceptu digitalnog nomadstva i njezinoj odluci da se tome posveti, i to u Hrvatskoj, te o njezinom specifičnom zanimanju brand storyteller-a u marketingu. Usporedbe američkog i hrvatskog načina života bile su također neizbježna tema tom prigodom. Razgovor je inače održan u sklopu nastave vrlo posjećenog izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija, čija je nositeljica izv. prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, koja je ujedno moderirala razgovor u kojem su rado sudjelovali mnogi studenti prve godine. U pripremi je novi susret s još jednim zanimljivim izvornim govornikom engleskog jezika, ovog puta izravno iz Sjedinjenih Država. (6. 4. 2021.)