Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za anglistiku

Autor: Renata Šamo
Englesko-eskimski rječnik iz 1890. god.
U najnovijem broju hrvatskog časopisa za etnologiju i folkloristiku, Narodna umjetnost (NU), prof. dr. sc. Renata Šamo analizira jedan zanimljiv rječnik objavljen u Washingtonu, D.C., 1890. godine. Osim što daje slikovit uvid u život Eskima (Inuita) na Aljasci koncem XIX. stoljeća, temeljen na iscrpnim bilješkama prevoditelja Johna W. Kellyja koji je neko vrijeme živio u tim dalekim američkim predjelima, autorica podsjeća na relativno nedovoljno poznatu eskimsko-aleutsku jezičnu porodicu. Ovaj je pregledni rad na engleskom jeziku indeksiran u Scopus bazi.

Autor: Renata Šamo
Izložba: Irsko arheološko naslijeđe
U suradnji Veleposlanstva Republike Irske u Zagrebu te Arheološkog muzeja iz Pule i Arheološkog muzeja iz Zagreba u pulskoj galeriji C8 organizirana je izložba fotografija kojom se predstavlja bogato irsko arheološko naslijeđe.  Fotografije su snimljene tijekom pandemije, posebno za potrebe izlaganja u Republici Hrvatskoj. Izložba je otvorena do 17. rujna pa vas pozivamo da ju posjetite, a više o tome možete pročitati na poveznici:  https://www.glasistre.hr/izlozbe/2023/07/03/zanimljive-fotografije-koje-otkrivaju-zanimljiv-dio-irske-povijesti-871605.  

Autor: Renata Šamo
Prema najnovijim podacima objavljenim na srednja.hr za upis na naš prijediplomski studij registrirano je ukupno 139 prijava, što je 40 više nego što smo objavili na stranicama Odsjeka u svibnju. Kao prva dva izbora naš je studij zasad odabralo 39 kandidata, pa se nadamo da ćemo ponovno popuniti kvotu već u srpnju. Naime, manji broj kandidata koji su ga dosad birali kao prvu mogućnost u odnosu na ukupni broj upisnih mjesta za nas nije bio odlučujući čimbenik pri upisu u srpnju. To su i dalje vrlo pozitivni trendovi s obzirom na činjenicu da je u pitanju šesti i ujedno najnoviji anglistički studij u Hrvatskoj, koji se pritom još uvijek razvija! S nestrpljenjem očekujemo prve upisne rezultate kao i prijašnjih godina.

Autor: Renata Šamo
Međunarodna razmjena na djelu
S našim su studentima u ljetnom semestru pojedine kolegije slušali i ispite polagali Alessia Rampini iz Italije i Andre Nunes iz Portugala, dok je Mayu Saita iz Japana u Puli od samog početka akademske godine. Na fotografiji je vidimo s Alessiom prije predavanja iz izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija. Nadamo se da će im boravak na našoj instituciji ostati u lijepom sjećanju, a mi očekujemo nove međunarodne razmjene koje bi trebale također uključiti nastavnike.  

Autor: Renata Šamo
Studenti čitaju ulomke iz romana...
U petak ujutro na sam Bloomsday, na Portarati, odmah poslije irskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj, studenti su čitali odabrane ulomke iz Joyceova romana "Uliks" na engleskom jeziku, što  postaje tradicionalni vid sudjelovanja našeg Odsjeka u ovom programu. Zaslužili su da im zahvalimo, između ostalog, spominjući njihova imena abecednim redoslijedom: Martina Božac, Luka Delić, Mirta Ilijević, Antonio Juričić, Ema Golub, Valerija Mandir, Iva Međeši, Sara Milina, Marko Nikšić i Petra Petričević. Zahvaljujemo ujedno izv. prof. dr. sc. Igoru Grbiću zato što ih je pripremao za taj nastup te studentima koji su ih došli podržati.

Autor: Renata Šamo
Javno predavanje doc. dr. sc. Nikole...
U sklopu pulskog obilježavanja Bloomsdayja, kao što smo prethodno najavljivali, u ovogodišnjem progamu sudjelovao je naš suradnik doc. dr. sc. Nikola Novaković. Tim je povodom 16. lipnja održao javno predavanje o Jamesu Joyceu i njegovu stvaralaštvu za djecu, što je analizirao u tadašnjem kontekstu, uspoređujući ga s onim također velikih autora T. S. Eliota i Virginije Woolf. Nakon izlaganja pokrenuta je kraća rasprava o prevođenju dječje literature s engleskog jezika uz spominjanje izazova, potreba i opravdanosti za to, te kvalitete novih u odnosu na stare prijevode. U svakom slučaju bilo je to zanimljivo predavanje kojim nas je kolega ujedno uveo u jedno od njegovih glavnih istraživačkih područja, osim onog u vezi s američkim (post)modernizmom.

Autor: Renata Šamo
Iz medija
U rubrici Mozaik  Glasa Istre od 14. lipnja  objavljen je prilog prof. dr. sc. Renate Šamo o potrazi naših studenata za Jamesom Joyceom u Trstu u sklopu terenske nastave. Ovim se kulturološkim putopisom još jednom prigodno najavljuje ovogodišnji Bloomsday kao i činjenica da smo tekuću akademsku godinu na Odsjeku prilično posvetili slavnom irskom piscu, našem sugrađaninu s početka prošlog stoljeća. Prilog možete pročitati na sljedećoj poveznici: https://www.glasistre.hr/kultura/2023/06/14/pulski-studenti-anglistike-u-potrazi-za-jamesom-joyceom-868514. Prof. dr. sc. Renata Šamo gostovala je, također, u ovotjednoj emisiji X-ica Radio Pule, najavljujući naše sudjelovanje u spomenutoj manifestaciji.      

Autor: Renata Šamo
Pozivamo vas na izložbu Irska i...
Pozivamo vas na otvorenje izložbe ,,Irska i rađanje Europe" u četvrtak 15. lipnja u 19 sati. Izložbu organiziraju Gradska knjižnica i čitaonica Pula i Veleposlanstvo Republike Irske u RH na adresi Kandlerova 39 (GKiČ).

Autor: Renata Šamo
Irski film ''Duhovi...
Kao što smo već najavili, uskoro počinju aktivnosti u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Bloomsdaya. Program je doista bogat i raznovrstan, traje od 14. do 16. lipnja na različitim gradskim lokacijama, a među planiranim aktivnostima pozivamo vas na besplatnu projekciju sjajnog irskog filma nove produkcije ,,Duhovi otoka" u petak u 19.30. Svi su posebice pozvani dati podršku našim studentima pri čitanju ulomaka iz romana ,,Uliks" na engleskom jeziku toga dana ujutro u 10 sati na Portarati, a prvi čitatelj bit će Veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj. Istog dana u 17.30 doc. dr. sc. Nikola Novaković održat će predavanje o Joyceu i dječjoj književnosti u Gradskoj knjižnici i čitaonici, pa vam savjetujemo da ga ne propustite. Bit će za svakoga ponešto, a detaljniji program manifestacije možete pronaći na poveznici:  Events - Turistička zajednica grada Pule (pulainfo.hr)  uz obveznu napomenu kako je pristup svim lokacijama i aktivnostima besplatan. S veseljem vas očekujemo na ovom druženju u što većem broju!

Autor: Renata Šamo
Pripreme za Bloomsday 2023.
Naš Odsjek, u ime Filozofskog fakulteta kao suorganizatora, i ove godine izravno sudjeluje u programu obilježavanja svjetske maninfestacije Bloomsday u čast Jamesu Joyceu. Tim će povodom skupina studentica i studenata sudjelovati u javnom čitanju ulomaka na engleskom jeziku iz romana ,,Uliks" na Portarati 16. lipnja u 10 sati. Za to ih ponovno priprema izv. prof. dr. sc. Igor Grbić . Istog dana u 17.30 u Gradskoj knjižnici i čitaonici naš suradnik doc. dr. sc. Nikola Novaković održat će predavanje za javnost ,,James Joyce i dječja književnost" u kojem će nešto reći i o Joyceovim suvremenicima, poput Virginije Woolf, koji su pisali također za djecu, a što široj javnosti nije poznato. Uskoro ćemo objaviti cjeloviti program koji je danas u Klub knjižari Giardini 2 predstojnica našeg Odsjeka, prof. dr. sc. Renata Šamo, s ostalim organizatorima predstavila medijima. Dakako, rado pozivamo nastavnike i studente Filozofskog fakulteta da nam se pridruže i podrže naše sudjelovanje u ovom sada već tradicionalnom programu u gradu .

Autor: Renata Šamo
Zadarsko gostovanje Krešimira Vunića
Stalni član našeg Odsjeka Krešimir Vunić, profesor engleskog jezika i književnosti, uspješno je održao  gostujuće predavanje o Jonathanu Swiftu na Sveučilištu u Zadru, a bilo je namijenjeno studentima treće godine.  Predavanje je realizirano u suradnji s doc. dr. sc. Vesnom Ukić-Košta s Odjela za anglistiku u sklopu jednog od njezinih književnih kolegija.  

Autor: Renata Šamo
Projektne aktivnosti u inozemstvu
Doc.dr.sc . Katja Dobrić Basaneže boravila je na Sveučilištu Innsbruck od 17. do 20. svibnja 2023. zajedno s dijelom tima koji surađuje na projektu  Metaforičke kolokacije – sintagmatske sveze između semantike i pragmatike, a koji financira Hrvatska zaklada za znanost, IP-2020-02-6319. U sklopu istraživačkog posjeta pribavljena je potrebna znanstvena literatura i raspravljeni su problemi s kojima su se članovi projektnog tima suočavali pri obradi kolokacijskih profila na različitim jezicima. 

Autor: Renata Šamo
Ponovno najtraženiji studij na...
Prema podacima portala srednja.hr od 8. svibnja naš je prijediplomski studij Engleski jezik i književnost ponovno, petu godinu zaredom, najtraženiji na Filozofskom fakultetu, što ga ujedno uvrštava među najtraženije na Sveučilištu Jurja Dobrile. Štoviše, ukupno je 99 kandidata, gotovo dvadesetak više nego prijašnjih godina u ovo doba, koji se natječu za 46 mjesta za upis u prvu godinu. Budući da je dvopredmetni studij, time se otvara dodatna mogućnost razvoja ostalih studijskih programa koje naši studenti također biraju, a to nas posebice čini zadovoljnim jer zajednički pridonosimo razvoju inistitucije u cjelini. Vjerujemo kako će i taj podatak nužno utjecati na odluke kojima se određuje jačanje kadrovske strukture na fakultetskoj i sveučilišnoj razini. Hvala svima na dosadašnjem razumijevanju i potpori, a najviše našim studentima te stalnim i pridruženim članovima Odsjeka za anglistiku.

Autor: Renata Šamo
Održano predavanje Krešimira Vunića
Kako je bilo i najavljivano, jučer je u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu stalni član Odsjeka za anglistiku Krešimir Vunić održao predavanje na engleskom jeziku o satiri u djelima Jonathana Swifta. Nazočili su mu ostali članovi Odsjeka, naši suradnici i,  dakako, studenti. Predavanje je bilo vrlo inspirativno, pa se s istinskim nestrpljenjem očekuje neko novo istog predavač u skorijoj budućnosti.  Zahvaljujemo svima na dolasku i podršci!

Autor: Renata Šamo
Radio prilozi o nama ovih dana
Ovih dana naš je Odsjek u medijima predstavila predstojnica prof. dr. sc. Renata Šamo. Prvi prilog odnosi se na njezino gostovanje 25. travnja u emisiji Radio X-ica Hrvatskog radija Radio Pule, a kao neposredni povod za to poslužila je najava predavanja Ane Uglešić iz Zagreba (Institut za razvoj obrazovanja) o mogućnostima stipendiranja studenata u Sjedinjenim Državama. Tada je istaknula naše velike prednosti, ali ujedno ukazala na određene probleme pri ustroju i funkcioniranju novog studija kao što je naš, zahvalivši također svim studentima na suradnji i strpljenju pri zajedničkom prevladavanju prepreka. Danas je vođen polusatni intervju uživo s njom u emisiji Priručnik Radio Rojca u kojem je govorila o temama kao što su jezik i njegovo usvajanje, čitanje iz (ne)motivacijske perspektive, važnost znanja materinskog jezika za dobro prevođenje na strani jezik i sl. No, razgovor je započeo predstavljanjem našeg Odsjeka za anglistiku. Postajemo sve prepoznatljiviji u lokalnoj zajednici, očekujući kako ćemo ponovno biti najtraženiji pulski studij. Hvala svima koji tome pridonose, skupa s našim studentima i nastavnicima. 

Veliko zanimanje za predavanje o...
Ana Uglešić iz zagrebačkog Instituta za razvoj obrazovanja danas je upoznala studente pulskog anglističkog, ali i nekih ostalih studija na našem Sveučilištu o mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama, posebice na diplomskoj razini. U interakciji sa studentima uspjela ih je prvo informirati o specifičnostima američkog sustava visokog obrazovanja nakon čega im je detaljno objasnila postupak prijave za neku od dostupnih američkih stipendija. Studenti su očito bili zainteresirani s obzirom na gotovo prepunu Dvoranu Istra u zgradi FET-a. Osim stalnih članova Odsjeka za anglistiku u čijoj je organizaciji održano predavanje nazočni su još bili Ivona Peternel, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta, i  Andrea Bulešić, stručna savjetnica za međunarodnu suradnju pri spomenutom Uredu.

Autor: Renata Šamo
Čitali smo na engleskom i hrvatskom,...
U sklopu obilježavanja ovogodišnje Noći knjige: Čitamo književnice! u odličnoj organizaciji Odsjeka za kroatistiku u petak točno u podne na Filozofskom fakultetu naš su Odsjek predstavljale studentice  Olivera Kričković, Leticija Brakus, Alison Ivančić, Tea Štampar, Ana Sotošek  i Ana Radetić-Čaušević , čitajući ulomke iz tekstova, kako slijedi:  1. Christiane V. Flescherinow i Sonja Vuković: Christiane F. Moj drugi život  2. Hanya Yanagihara: Little Life  3. Emily Brontë: Wuthering Heights  4. J. K. Rowling: Harry Potter i Darovi smrti  5. Emily Brontë: Wuthering Heights te  6. Ivana Brlić-Mažuranić: Omladini o idealima.  Predstojnica Odsjeka prof. dr. sc. Renata Šamo pročitala je dva ulomka iz romana na španjolskom jeziku Mi pais inventado čileansko-američke spisateljice Isabel Allende, dok je Krešimir Vunić , također stalni član našeg Odsjeka, nadahnuto recitirao na engleskom jeziku stihove Christine Rossetti (Fata Morgana) i Emily Dickinson (I Felt a Funeral in My Brain). 

Autor: Renata Šamo
Zanimaju vas američke stipendije?...
Na poziv našeg Odsjeka za anglistiku, 26. travnja u 14 sati Ana Uglešić iz zagrebačkog Instituta za razvoj obrazovanja održat će predavanje EducationUSA centar u gostima namijenjeno svim studentima Sveučilišta Jurja Dobrile o mogućnostima nastavka obrazovanja u Sjedinjenim Američkim Državama. Predavanje će  obuhvatiti teme poput američkog obrazovnog sustava, opcija za diplomski studij, mogućnosti dobivanja financijske potpore, programa  Optional Practical Training nakon stjecanja diplome, kao i raznih stipendija koje nudi Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. Pozivamo vas u Dvoranu Istra u zgradi Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković.     

Autor: Renata Šamo
Blagdanska čestitka
Čestitamo Uskrs svim našim studentima, nastavnicima i suradnicima koji ga slave, a ostalima također želimo lijepi produženi vikend!

Autor: Renata Šamo
Tragom Jamesa Joycea
Studentice i studenti Odsjeka za anglistiku 31. ožujka bili su na terenskoj nastavi u Trstu. Prvo su posjetili Muzej Jamesa Joycea gdje su pogledali film na engleskom jeziku o njegovu prijateljstvu s talijanskim piscem Italom Svevom, a potom su vidjeli artefakte kojima se potvrđuje njegovo desetogodišnje tršćansko razdoblje života i stvaralaštva. Nakon toga su obišli stari dio grada gdje su uz stručno vođenje na engleskom jeziku pronašli zanimljive lokacije na kojima je slavni irski pisac živio i/ili provodio slobodno vrijeme. Najzanimljivija je među njima sigurno adresa na kojoj je napisao prve stranice svojeg romana "Uliks". U poslijepodnevnim satima obišli su veliku izložbu anonimnog autora tzv. ulične umjetnosti Banksya koji u svojim radovima šalje snažne poruke protiv rata, socijalne nepravde, antimigrantske politike u svijetu i slično, a nerijetko također kritički tematizira suvremeno britansko društvo, uključujući i samu kraljevsku obitelj. Studenti su unaprijed dobili zadatke koje će realizirati po povratku na temelju prikupljenih podataka na terenu. Njihovo je iskustvo bilo vrlo zanimljivo, stoga su se vratili zadovoljni u Pulu. Na ovom su ih kraćem putovanju tragom Jamesa Joycea pratile prof. dr. sc. Renata Šamo i doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže.

Autor: Renata Šamo
Promovirana pjesnička zbirka I. Grbića
Sinoć je u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula, kako je i najavljivano, promovirana nova zbirka poezije izv. prof. dr. sc.  Igora Grbića  " Nebesa urnebesa". Osim autora, o knjizi su govorili  Matko Abramić , urednik i pjesnik,  Noela Alić , apsolventica,  Vlatko Ivandić , pisac i pjesnik. Stihove je čitala  Marija Pavić , također apsolventica. Prisutni su se još jednom mogli uvjeriti u autorov osebujni  stil razmišljanja i pisanja te s neskrivenim zanimanjem očekivati nastavak njegova poetskog stvaralaštva. Ponovno čestitamo kolegi Grbiću na najnovijem književnom postignuću!

Autor: Renata Šamo
Zbirka poezije izv. prof. dr. sc.  Igora Grbića   Nebesa urnebesa  bit će predstavljena  u petak, 24. ožujka 2023. u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula . O knjizi će, uz autora govoriti,  Matko Abramić , urednik i pjesnik,  Noela Alić , apsolventica, i  Vlatko Ivandić , pisac i pjesnik. Stihove će čitati  Marija Pavić , apsolventica. Program počinje  u 19 sati . Pozivamo zainteresirane studente i nastavnike na promociju najnovije pjesničke zbirke stalnog člana našeg Odsjeka za anglistiku.

Autor: Renata Šamo
Dok se pripremamo poći na našu prvu terensku nastavu u Trst, tragom Jamesa Joycea, dobro je podsjetiti da njegovi Irci u cijelome svijetu slave svoga zaštitnika 17. ožujka kada privuku veliki broj turista u  zemlju, ali i u druge dijelove u kojima su irski stanovnici mnogobrojni. Dvije možda najznačajnije katedrale njemu u čast su ona u samom srcu Manhattana u New Yorku te posebice najveća irska katedrala izgrađena u Dublinu. Zanimljivo je znati kako je znameniti satiričar Jonathan Swift (1667. - 1745.), autor Guliverovih putovanja, bio njezin dekan gdje je također pokopan pored svoje supruge Stelle, a upravo će o Swiftu naš kolega Krešimir Vunić uskoro održati javno predavanje na engleskom jeziku.

Autor: Renata Šamo
Naš uvijek savjesni student Ivan Dorian Grgat šalje nam svoje dojmove iz bivše japanske prijestolnice gdje ovu akademsku godinu provodi na razmjeni, pa piše sljedeće: Svojim dolaskom u Japan i studiranjem na jednome privatnom sveučilištu  u Kyotu  stekao sam mnogo novih iskustava vezanih za engleski jezik, pogotovo na raznim kolegijima u ponudi, od književnih i jezičnih do političkih.  Samim time što sam ovdje imam priliku koristiti se engleskim jezikom u svakodnevnome životu u razgovoru s međunarodnim studentima. Iako engleski jezik nije baš najbolje usvojen i nije u tolikoj upotrebi kod japanskih studenata, još uvijek se pronađe prilika razgovarati s njima na tome jeziku i to bez ikakvoga problema. Osim toga, japanski studenti dolaze drage volje razgovarati s nama međunarodnim studentima kako bi bolje razumjeli engleski jezik. Sve u svemu, toplo vam preporučam da se okušate u razmijeni studenata ako imate priliku.  Zahvaljujemo Ivanu na kratkome javljanju i nadamo se da će njegova sljedeća destinacija ipak biti negdje u izvornome govornom podučju engleskoga jezika.  

Autor: Renata Šamo
"Riječi u stvarima: o svjetotvornom umijeću Igora Grbića" naslov je pogovora što ga je pisac, slikar i redoviti profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu Jagor Bučan napisao za  Ispravljanje  vremena , predstojeće dvoknjižje izv. prof. dr. sc. Igora Grbića, koje u esejističkom ključu nastavlja autorovu zaokupljenost odnosom između jezika i svijeta. Prvi svezak naslovljen je  Vrijeme kao jezik , a drugi  Vrijeme kao svijet.  Pogovor je moguće pročitati u internetskom časopisu  Nemo , na adresi:   https://nemo-casopis.com/eseji/jagor-bucan/rijeci-u-stvarima/

Pozivaju se zainteresirani studenti našeg i ostalih odsjeka na kraći uvodni online sat s doc. dr. sc. Lucijom Načinović Prskalo iz Rijeke u ponedjeljak, 6. ožujka u 17.00. Poveznica u nastavku teksta:  Join Zoom Meeting https://us05web.zoom.us/j/89668130550?pwd=a1lhYStsQVR1UEcweVc3dmd2Nm82Zz09 Meeting ID: 896 6813 0550 Passcode: cQ6C3a

Autor: Renata Šamo
U ljetnom semestru studentima prve godine obvezni kolegij Fonetika i fonologija engleskog jezika predavat će izv. prof. dr. sc. Kristina Cergol s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a njezin zanimljiv životopis te uvid u vrlo bogat i raznovrstan znanstveno-istraživački rad možete pronaći na sljedećoj poveznici:  https://www.ufzg.unizg.hr/zaposlenici/cergol-kristina/. U sklopu istog kolegija za izvođenje vježbi bit će zadužena naša vjerna suradnica, asistentica Nikolina Jurišić.   

Autor: Renata Šamo
Hrvatsko filološko društvo: pozvano...
Prof. dr. sc. Renata Šamo, na poziv Odjela za rani jezični razvoj Hrvatskog filološkog društva, 22. veljače održala je predavanje naslovljeno (Primijenjeno-)lingvistički pristup čitanju . Riječ je o redovitom ciklusu mjesečnih predavanja, a cilj im je približiti zainteresiranima znanstveno-istraživačke teme kojima se hrvatski filolozi bave. Održavaju se u dvorani Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, na adresi Frankopanska 5a.  

Autor: Renata Šamo
Od početka 2023. godine službeno djeluje Klub studenata engleskog jezika, ESCA, na našem Odsjeku i Fakultetu.  Glavni su ciljevi Kluba: djelatna skrb za ostvarivanje obrazovnih, društvenih, kulturnih i drugih interesa studenata/ica; utjecanje na kvalitetu studija i poštivanje prava studenata/ica; povezivanje i suradnja sa svim srodnim strukovnim organizacijama iz Hrvatske i svijeta, kao i suradnja s drugim studentskim udrugama u Hrvatskoj i svijetu; zaštita dostojanstva anglističke struke; sudjelovanje u radu Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli; poboljšanje studentskog standarda; promicanje, razvitak i unapređenje akademskog, istraživačkog i znanstvenog događaja unutar i izvan okvira Filozofskog fakulteta. Predsjedništvo čine predsjednica Iva Međeši, potpredsjednik Marko Nikšić i tajnica Lucija Kezele. ESCA već broji više od 30 članova, a želite li i vi postati članom, pošaljite im upit na službenu adresu Kluba:  esca.unipu@gmail.com . Na Instagramu su također svakodnevno dostupne nove informacije o Odsjeku, Fakultetu i Sveučilištu, vidi na @esca_pula. Čestitamo studenticama i studentima na ovoj vrijednoj inicijativi i želimo im uspješno sudjelovanje u našem zajedničkom razvoju Odsjeka.  

Autor: Renata Šamo
Podsjećamo studente da je u Kanadi 15. veljače nacionalni praznik posvećen njihovoj zastavi (skraćeno  Flag Day ) u znak obilježavanja onog dana 1965. godine kada je točno u podne ispred tisuća Kanađana na Parliament Hillu ceremonijalno podignuta danas dobro prepoznatljiva crvena zastava s bijelim prugama i javorovim listom u sredini, njihov globalno najpoznatiji nacionalni simbol  (više o povijesti na:  The history of the National Flag of Canada - Canada.ca .). Širom Sjedinjenih Država, pak, 20. veljače (treći ponedjeljak u tome mjesecu) obilježava se Predsjednikov dan, početno u znak sjećanja na prvog američkog predsjednika Georgea Washingtona koji je rođen 22. 2. 1732. te na šesnaestog američkog predsjednika Abrahama Lincolna rođenog 11. 2. 1809.  No, praznik je potkraj 1960-tih posvećem svim američkim predsjednicima (više o povijesti na:  Presidents' Day 2023 - History, Date & Holiday - HISTORY ).  

Autor: Renata Šamo
Studentima preporučujemo tri djela nagrađivanog autora Edwarda Rutherfurda, koji je sveučilišno obrazovanje stekao na Cambridgeu i Stanfordu. Romani su mu opsežni, a u njima sjajno prikazuje društvenu povijest različitih dijelova svijeta, no našim studentima - posebice treće godine koji slušaju obvezni kolegij Engleski jezik u vremenu i prostoru - skrećemo zasad pozornost na njegova djela o Londonu, Dublinu i New Yorku. Balansirajući vješto između fikcije i faktografije autor uvlači čitatelje u fascinantne sage o tim gradovima, odajući počast onima koji su ih stoljećima stvarali i učinili ovakvima kakvi su nam danas poznati. Istovremeno zabavno i poučno!

Autor: Renata Šamo
U ljetnom semestru nudimo novi izborni kolegij Računalna obrada prirodnog jezika kako bismo studentima ukazali na jedan donekle drugačiji pogled na jezik. Kao nositeljica i izvoditeljica planirana je doc. dr. sc. Lucija Načinović Prskalo iz Rijeke. Kolegij je, prije svega, namijenjen našim studentima III. godine i izvodit će se hibridno na engleskom jeziku, ali su dobrodošli i studenti s drugih odsjeka. Ako bude vrlo malo prijavljenih, njegovo će izvođenje biti upitno, pa vas molimo da o ovom prijedlogu razmislite na vrijeme.

Autor: Renata Šamo
Nagrađivani autor književnosti za...
Studentima druge godine u ljetnome semestru kao izborni kolegij nudimo  Književnost za mladež na engleskome jeziku u izvođenju izv. prof. dr. sc. Krunoslava Mikulana, našega višegodišnjeg vanjskog suradnika. Riječ je ne samo o znanstveniku specijaliziranom za istraživanja u tome književnom području, nego i o autoru četiriju romana od kojih je svaki nagrađen nekom vrijednom nagradom. Spominjemo posebno roman Zmaj ispod Staroga grada  (Naklada Ljevak, Zagreb, 2019.), koji je dobitnik nekoliko nagrada, a među njima one za najbolji fantastični roman za djecu u Hrvatskoj 2020. godine i Povelje Međunarodnoga odbora za dječju knjigu 2022. godine. Isti je roman ujedno uvršten u projekt Čitanjem do zvijezda, kao i najnoviji Pekinezer Princ u službi Njezina Veličanstva (Naklada Ljevak, Zagreb, 2022.).

Autor: Renata Šamo
Novinski prilog o Odsjeku za anglistiku
U četvrtak 19. siječnja dnevni list Glas Istre u svojem je tiskanom izdanju objavio prilog o našem Odsjeku za anglistiku. U razgovoru s predstojnicom, prof. dr. sc. Renatom Šamo, zainteresirani čitatelji mogu pronaći glavne podatke o djelovanju Odsjeka od njegova osnutka, pri čemu je posebno istaknuta 2022. kao vrlo uspješna godina za sve studente anglistike i njihove nastavnike. Nadamo se da ćemo još više imati nužnu potporu odgovornih na razini Fakulteta i Sveučilišta na putu našeg daljnjeg razvoja. U pripremi je nekoliko ozbiljnih aktivnosti za tekuću i sljedeću godinu.

Autor: Renata Šamo
I have a dream
Martin Luther King ml. (1929. - 1968.), američki aktivist, jedan je od najvećih svjetskih boraca za ljudska prava. Ubijen je u atentatu 4. travnja 1968. u Memphisu uoči velikih demonstracija u sklopu Kampanje siromašnih, a četiri godine prije toga u dobi od samo 35 godina zasluženo je dobio  Nobelovu nagradu za mir.  U njegovu čast Kongres Sjedinjenih Američkih Država 1986. godine proglasio je treći ponedjeljak u siječnju njegovim danom. Ove godine Dan Martina Luthera Kinga obilježava se, dakle, 16. siječnja. Njegovo obraćanje pred oko 250.000 građana na mirnom prosvjedu u glavnom gradu Washingtonu 28. kolovoza 1963. kada je izrekao čuveno  I have a dream do danas se smatra jednim od najsjajnijih primjera govorništva.  Više informacija o životu i djelovanju Martina Luthera Kinga možete pronaći, između ostalog, na poveznici:  Martin Luther King Jr. – Biography - NobelPrize.org

Autor: Renata Šamo
O jezičnoj kreativnosti iz filozofske...
Upravo je objavljen pregledni rad prof. dr. sc. Renate Šamo u najnovijem broju časopisa Croatica et Slavica Iadertina , što ga izdaje Sveučilište u Zadru, a u njemu autorica sa suvremenog stajališta analizira esej Cartesian Linguistics (1966.) američkog lingvista Noama Chomskog. Naslovljen je ,,Tumačenje kreativnosti jezika iz kartezijanske perspektive", a dostupan je također u elektroničkom obliku na mrežnim stranicama časopisa.

Autor: Renata Šamo
Prvi anglistički broj Tabule
Nedavno je iz tiska izišao 19. broj našeg znanstvenog časopisa Tabula,  ovog puta posvećen anglističkim temama, od lingvističkih i književnih do kulturoloških. Uredili su ga stalni članovi Odsjeka za anglistiku prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, a svojim su radovima aktivni prilog njegovu nastanku također dala preostala dva stalna člana Odsjeka doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i predavač Krešimir Vunić, te njihovi vanjski suradnici prof. dr. sc. Marija Brala Vukanović i prof. dr. sc. Aneta Stojić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, odnosno doc. dr. sc. Nikola Novaković s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Broj sadrži ukupno šest radova na hrvatskom ili engleskom jeziku,  a u postupku njihova recenziranja sudjelovali su domaći i inozemni stručnjaci specijalizirani za određena područja. Broj je dostupan i na sljedećoj poveznici:  https://hrcak.srce.hr/broj/22214. Pozivamo sve zainteresirane, posebice naše studente, da ga pročitaju.      

Autor: Renata Šamo
Pjesnički oproštaj od 2022. godine
Na jučerašnjem pjesničkom susretu studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta sudjelovala su također dva člana našeg Odsjeka. Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić , inače sjajan i produktivan pjesnik, pročitao je dvije svoje pjesme, jednu neobjavljenu i jednu iz nedavno objavljene zbirke ,,Nebesa urnebesa" iz koje su par pjesama također pročitale njegove bivše studentice Noela Alić i Marija Pavić. Krešimir Vunić , profesor, pročitao je dvije pjesme velikog engleskog autora D. H. Lawrencea na engleskom jeziku ' When Satan Fell ' i ' Phoenix '. Bio je to njihov poetični rastanak od 2022. godine, a ovo je ujedno prigoda zahvaliti svim našim studentima, nastavnicima, suradnicima i članovima upravnih tijela na dosadašnjoj suradnji, želeći im vesele blagdane, te puno sreće, zdravlja i uspjeha u sljedećoj godini!

Autor: Renata Šamo
Pozvano predavanje o čitanju u mozgu
Na poziv organizatora, Gradske knjižnice i čitaonice Pula te Gradske knjižnice Umag, prof. dr. sc. Renata Šamo 2. prosinca 2022. aktivno se uključila u rad Stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem Digitalno u knjižnici: izazovi digitalne posudbe i digitalnih usluga. U svojem predavanju Zašto i kako naš mozak čita (e-)tekst? dala je prvo kratki pregled arhitekture mozga, a potom se osvrnula na relevantna svjetska istraživanja u području neurolingvistike kojima su autori nastojali odgovoriti na pitanje kako naš mozak uči čitati s obzirom na činjenicu da, u usporedbi s govorenjem, za čitanje nismo genetski programirani, a na kraju je objasnila što se događa u mozgu kada već postanemo iskusni čitatelji. Budući da je u XXI. st. zabilježeno oko 7000 različitih jezika, a samo ih stotinjak ima oba koda (govoreni i pisani), kao i to da je pisanje nastalo prije tek 5400 godina (abeceda stara ne više od 3800 godina), čitanje (ujedno učenje) predstavlja jednu od najintrigantnijih ljudskih sposobnosti u evolucijskom smislu. Ovo pozvano predavanje na skupu koji je, inače, održan uz potporu Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske, uz nekolicinu uglednih domaćih i inozemnih (slovenskih, talijanskih i nizozemskih) gostujućih predavača, imalo je kao glavni zadatak na relativno popularan način stručnoj publici približiti najvažnije (neuro)znanstvene spoznaje o tome kako ljudski mozak obrađuje tiskani i digitalni tekst, odnosno kako njegovo procesiranje informacija utječe na čitatelja i/ili obrnuto. Prema velikom zanimanju sudionika, ispunilo je osnovni cilj.

Autor: Renata Šamo
Suvremena irska spisateljica Nuala O'Connor nedavno je napisala roman o Nori Barnacle, životnoj družici i umjetničkoj muzi Jamesa Joycea, u kojemu je sedam poglavlja posvećeno njihovu kratkom i teškom boravku u Puli početkom XX. stoljeća. Premda čitatelj prati njihov zajednički životni put, prepun uspona i padova, lutanja po Europi i druženja s najvažnijim književnicima i drugim umjetnicima toga doba, najvažnija značajka romana jest ta da ovoga puta pripovijednu nit ipak vodi  Nora. Dakle, konačno se njezin glas čuje, pa je riječ o jednome zanimljivom ženskom romanu. Više o tome u kratkome prikazu prof. dr. sc. Renate Šamo u Glasu Istre na: https://www.glasistre.hr/knjizevnost/2022/12/08/ljubavna-prica-nore-barnacle-i-jamesa-joycea-konacno-se-i-njezin-glas-cuje-834348.

Autor: Renata Šamo
Radionica o uporabi računalnoga programa za analizu govora Praat, u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Puli i Regionalnoga aktiva Hrvatskoga društva za primijenjenu lingvistiku, održana je 26. studenoga 2022. god. kao popratna aktivnost Dana institucijskih projekata. Vodila ju je dr. sc. Elenmari Pletikos Olof, docentica na Odsjeku za fonetiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a bila je namijenjena nastavnicima i studentima. U njezinome radu sudjelovale su naša predstojnica, prof. dr. sc. Renata Šamo, njezina asistentica Nikolina Jurišić i studentica treće godine anglistike Barbara Kuveždić koja pokazuje veliko zanimanje za fonetsku analizu na uzorku engleskoga jezika. 

Autor: Renata Šamo
Naša predstavnica na Danu...
 D oc. dr. sc . Katja Dobrić Basaneže sudjelovala je 25. studenog 2022. u radu Dana institucijskih projekata, na kojima je, nakon što je od ove akademske godine uključena u projekt Korpusi u jezičnim istraživanjima - unutarjezična, međujezična i prijevodna perspektiva, zajedno s voditeljicom projekta  doc. dr. sc . Ivanom Lalli Paćelat predstavila rezultate istraživanja u kojima je kao suradnica na projektu do sada sudjelovala. Rezultati su se, prije svega, odnosili na zajedničko izlaganje o višejezičnom korpusnom pristupu analizi kolokacija u migracijskom diskursu te njegovim prednostima i nedostacima. Na Danu institucijskih projekata sudjelovalo je ukupno 13 nastavnika s 10 izlaganja, a voditelji programa bili su  prof. dr. sc . Robert Matijašić i  izv. prof. dr. sc . Marko Ljubešić.   

Autor: Renata Šamo
Anglisti na Danima maturanata
Od 23. do 25. studenog u predvorju nove zgrade Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković održan je niz promidžbenih aktivnosti sastavnica našeg Sveučilišta pod nazivom Dani maturanata. Bile su  namijenjene budućim, prije svega istarskim, brucošima, a preddiplomski i diplomski studijski program Engleski jezik i književnost vrlo motivirano su im predstavile studentice prve anglističke generacije diplomanata, na čemu im zahvaljujemo. U tome su im pomogli svi stalni članovi Odsjeka za anglistiku, vjerujući ponovno u nastavak iznimno pozitivnog upisnog trenda na Odsjeku i sljedeće akademske godine.   

Studijska posjeta izložbi o ljudskom...
U sklopu svog institucijskog projekta Ekperimentalna psiholingvistika/neurolingvistika, prof. dr. sc. Renata Šamo, nositeljica vrlo posjećenog izbornog kolegija Psiholingvistika na našem Fakultetu, u petak 11. studenog posjetila je izvrsnu izložbu Human Brains , koja se trenutno održava u Veneciji. Riječ je o sjajnom rezultatu istraživanja što ih je od 2018. godine organizirala Fondacija Prada, uključivši stručnjake iz različitih područja: od neurobiologije do filozofije, od psihologije do neurokemije, od lingvistike do umjetne inteligencije. U koncepcijskoj je osnovi izložbe, dakle, interdisciplinarni pristup kako bi posjetitelji mogli što bolje shvatiti ne samo ljudski mozak i funkcije koje su mu imanentne, nego i njegovu središnju ulogu u razvoju ljudske povijesti. U prizemlju zgrade Fondacije u kojoj se održava izložba posjetitelji imaju na raspolaganju video uratke u kojima stručnjaci objašnjavaju arhitekturu mozga, pokret, vid i percepciju, te jezik, pamćenje i emocije. Na gornjim katovima se nalaze brojni artefakti, dokumenti, slikarska platna i drugi povijesni predmeti ili njihove preslike, dok posjetitelja možda najviše zaokuplja središnji dio drugog kata s 32 ekrana na kojima neuroznanstvenici i filozofi s pet kontinenata raspravljaju o nastanku i razvoju neuroznanstvenog znanja. U svakom slučaju riječ je o vrlo poticajnoj izložbi u intelektualnom smislu, stoga je ova kratka informacija ujedno i poziv da ju posjetite dok još ima vremena. 

Autor: Renata Šamo
Studenti i nastavnici anglistike na...
U sklopu izbornog kolegija Filmske adaptacije književnih djela studenti prve godine našeg diplomskog studija u srijedu 9. studenog sa svojim su nastavnikom Krešimirom Vunićem slušali predavanje Što osjećamo prema knjigama? doc. dr. sc. Lovre Škopljanca. Gostujući predavač s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu govorio je o projektu Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici što ga sa suradnicima provodi uz potporu Hrvatske zaklade za znanost. Predavanje je bilo interaktivno, a održano je kao dio njegova pulskog dijela istraživanja tijekom kojeg je intervjuirao ispitanike u prostorijama Sveučilišne knjižnice. Osim spomenutih studenata, predavanju je prisustvovala i nekolicina studenata našeg preddiplomskog studija, te članice Odsjeka za anglistiku doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i prof. dr. sc. Renata Šamo, na čiju je inicijativu i održano predavanje za pulsku akademsku zajednicu. 

Autor: Renata Šamo
Nova pjesnička zbirka izv. prof. dr....
Iz tiska je upravo izašla nova, deseta knjiga izv. prof. dr. sc. Igora Grbića,  Nebesa urnebesa . Zbirka je to pjesama u prozi, njih 108, koju je likovno opremio slikar Saša Grbić, dok je pogovor napisala pjesnikinja i knjižničarka Nives Franić:  "Zbirka pjesama  Nebesa urnebesa  nudi nam spektar neuobičajenih i spoznajno uzbudljivih predodžbi koje nas pozivaju da preoblikujemo ili odbacimo uobičajene asocijacije. Podrazumijevanje, očekivana razumljivost zamijenjena je gotovo vizijom sasvim elementarne snage iz sasvim drugog horizonta našeg iskustva. Krajnje duboki uvid, koji ide uz pjesničku zrelost i osjetljivost, i koji nas vodi do istine, u ovom kreiranju pjesničke fantazije dodaje nove značenjske slojeve, a svakako potvrdu da se svaki motiv/događaj/predmet Grbićevim blagovijesnim sintezama pretvara u kozmički događaj. Pjesničko oko uprto je u gustoću ljudskog iskustva, u vječnost, u horizont onkraj svijeta, svijeta koji nije od ovoga svijeta, ali se nužno nastavlja na njega."  Izdavač je zagrebački Sandorf, a pulsko predstavljanje knjige bit će blagovremeno objavljeno.

Autor: Renata Šamo
Tri su članice našeg Odsjeka sudjelovale na Međunarodnom znanstvenom skupu u čast akademiku Goranu Filipiju (1954. - 2021.) koji je održan 21. i 22. listopada. Prof. dr. sc. Renata Šamo odala je počast spomenutom akademiku i njegovom znanstveno-istraživačkom zanimanju za manje poznate jezike i dijalekte tako što je predstavila jedan vrlo zanimljiv englesko-eskimski / eskimsko-engleski rječnik iz 1890. godine. Time se zapravo osvrnula na eskimsko-aleutsku ili eskaleutsku jezičnu porodicu, kako ju tradicionalno još uvijek nazivaju u većini relevantne literature, te ukazala na važnost takvih izdanja u vremensko-prostornom kontekstu njihova nastanka, a dodatno je podsjetila na nesiguran status govornika tih jezika u današnjem svijetu. Doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, u suradnji s doc. dr. sc. Ivanom Lalli Paćelat, predstavila je višejezični (talijanski, hrvatski i engleski) korpusni pristup analizi kolokacija u migracijskom diskursu, što je sasvim opravdano izazvalo veliko zanimanje nazočnih, a ujedno ih podsjetilo na zalaganje akademika Filipija općenito za višejezičnu istraživačku perspektivu. Na tragu višejezičnosti Nikolina Jurišić, asistentica, uspješno je održala svoje prvo izlaganje na jednom znanstvenom skupu posvetivši se problemu razvijanja fonološke svjesnosti u predčitačkoj fazi, posebice pomoću vježbi rimovanja, navodeći primjere iz engleskog, talijanskog i hrvatskog jezika. Skup je izvrsno organizirao naš Odsjek za talijanistiku na čemu im iskreno zahvaljujemo i čestitamo!

Autor: Renata Šamo
Naša prva generacija upisana na...
S osobitim zadovoljstvom vam predstavljamo naše vrijedne studentice koje su odabirom prevoditeljskog i nastavničkog smjera upisale diplomski studij Engleski jezik i književnost. Time su se doista upisale u povijest ne samo Odsjeka za anglistiku nego i Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prvu generaciju, dakle, čine: Antonela Basaneže, Nika Matić, Antonela Vukadin (stoje), Leona Rac, Natalie Muže i Lucija Milina (sjede). Najiskrenije im čestitamo te im želimo puno uspjeha u nastavku studija! 

Autor: Renata Šamo
Doc. dr. sc. Ivana Lalli Paćelat s Odsjeka za talijanistiku i doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže s Odsjeka za anglistiku sudjelovale su sa svojim studentima  danas, 21. listopada, u radu virtualne konferencije i posjeti Glavnoj upravi za pismeno prevođenje (DGT) Europske komisije, na kojoj su se studenti mogli upoznati s radom prevoditelja u Europskoj uniji, posebice s onima koji prevode dokumentaciju na hrvatski jezik, te mogućnostima zaposlenja i stažiranja u instituciji. Studentice prevoditeljskog smjera diplomskog studijskog programa engleskog jezika i književnosti, koji se od ove akademske godine prvi put izvodi na Filozofskom fakultetu u Puli, sudjelovale su u tom događaju u sklopu kolegija Prijevodne vježbe 1, a trenutno se bave prevođenjem pravnih tekstova, pa su mogle izravno se upoznati s problemima prevođenja zakonodavnih tekstova Europske unije, alatima koje prevoditelji koriste u svom radu, kao i procesom korigenduma.  Studenti preddiplomskog i diplomskog studija talijanskog jezika i književnosti u okviru kolegija Noviji trendovi u prevoditeljstvu i Jezik struke i prevođenje već godinama uče o prevođenju i uporabi prijevodnih tehnologija u višejezičnim institucijama, a posebice prevođenju pri Europskoj komisiji te su danas imali prigodu vidjeti uživo kako to zaista izgleda i razmijeniti iskustva s prevoditeljima iz DGT-a.

Autor: Renata Šamo
Mayu Saita, studentica sa Ženskog sveučilišta u japanskom gradu Fukuoki, provest će ovu akademsku godinu i na Odsjeku za anglistiku. Od ukupno jedanaest odabranih kolegija čak ih  je osam u ponudi na našem Odsjeku, a uglavnom se odnose na  različita razdoblja engleske i američke književnosti te na kulturološke aspekte šireg anglo-američkog prostora. Njezino zanimanje posebice za književno-kulturološka područja sasvim je očekivano s obzirom na činjenicu da u rodnom Japanu studira europske i sjevernoameričke jezike i kulture. Kolegici  zahvaljujemo na ukazanom povjerenju te joj želimo ugodan boravak u Puli i uspješan nastavak studija na Odsjeku za anglistiku. 

Autor: Renata Šamo
Predstojnica Odsjeka za anglistiku danas je dobila zamolbu od prevoditeljica za hrvatski jezik Jasminke Eraković i Patricije Horvat pri Europskoj središnjoj banci da obavijesti studente anglistike kako je ova institucija raspisala natječaj za stažiranje prevoditelja engleskog jezika, a pojedinosti o tome studenti mogu pronaći na sljedećoj poveznici:  https://talent.ecb.europa.eu/careers/JobDetail?jobId=6500 . Ovo je samo jedan od primjera koji potvrđuju kako anglistička struka studentima otvara vrlo zanimljive mogućnosti usavršavanja i zapošljavanja u budućnosti, uključujući i ugledne međunarodne organizacije kao što je ova.  

Autor: Renata Šamo
Molimo studente da svakodnevno provjeravaju informacije u vezi s organizacijom nastave na Odsjeku za anglistiku, bez obzira koju godinu upisuju ili su već upisali,  na sljedećoj adresi: https://ffpu.unipu.hr/ffpu/anglistika/za_studente. Uskoro će dobiti prijedloge o drugačijem načinu komunikacije sa svakim nastavnikom, najčešće pomoću zajedničke e-mail adrese (za svaku studijsku godinu jedna). Ujedno molimo sve studente ovih dana za strpljenje, a u hitnim slučajevima mogu se izravno obratiti predstojnici Odsjeka na: rsamo@unipu.hr.      

Autor: Renata Šamo
U petak, 30. rujna, na našemu je Sveučilištu održan okrugli stol na temu čistoće u sklopu obilježavanja ovogodišnje Europske noći istraživača. Budući da su tom prigodom bili angažirani, osim povjesničara, psihologinje i oceanografkinje, uglavnom jezikoslovci, raspravom su dominirala pitanja jezičnoga purizma. S obzirom na lingua franca  status engleskoga jezika u suvremenome svijetu prof. dr. sc. Renata Šamo, naša predstojnica, nastojala je objasniti engleski jezik kao predmet žudnje kada je u pitanju njegovo učenje širom svijeta, ali i kao moguću prijetnju budućemu korištenju ostalih jezika. No, ukazala je također na tendencije unutar engleskoga govornog područja usmjerene na zaštitu kvalitete i profila današnjega engleskog jezika kakav se upotrebljava posvuda. Najzanimljiviji primjer u tome smislu predstavlja Anglish , zajednica entuzijasta koja satirički zagovara povratak toga jezika isključivo germanskim korijenima, bez stranih utjecaja kao što su nadasve latinski i francuski. Ova iznimno zanimljiva rasprava iz perspektive humanističkih, društvenih i prirodnih znanosti imala je širu popularizaciju znanosti kao osnovni cilj, a opći je dojam kako su svi sudionici u tome doista uspjeli na zadovoljstvo nazočne publike.

Autor: Renata Šamo
Nakon sutrašnjeg zajedničkog susreta s upravom Filozofskog fakulteta i ostalim predstavnicima naše akademske zajednice, prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, primit će ovogodišnje brucoše u 10.30 u prostoriji 12 u zgradi Fakulteta. Bit će to prigoda za dobrodošlicu i informiranje o najvažnijim pojedinostima radi što bolje orijentacije brucoša u novom okruženju. Nastava počinje za prvu, kao i više godine studija, u utorak 4. listopada prema početnom rasporedu na mrežnoj stranici našeg Fakulteta. Pozivaju se svi studenti da ih redovito posjećuju, kao i stranicu Odsjeka za anglistiku, kako bi bili pravovremeno informirani.

Autor: Renata Šamo
Doc. dr. sc. K. D. Basaneže  o...
  Stalna članica našeg Odsjeka  doc. dr. sc .Katja Dobrić Basaneže sudjelovala je 22. i 23. rujna 2022. u radu međunarodne konferencije „Metaphorische Kollokationen – Von der Theorie zur Praxis“ u Međusveučilišnom centru u Dubrovniku u organizaciji Filozofskog fakulteta u Rijeci, Hrvatske zaklade za znanost i IUC-a. U izlaganju naslova Kollokationen der Rechtstermini im EU-Wettbewerbsrecht: eine korpuslinguistische Untersuchung govorila je o važnosti kolokacija nazivlja iz kontrastivne perspektive, osvrćući se pritom na primjere iz zakonodavnih tekstova europskog prava tržišnog natjecanja na engleskom, hrvatskom i njemačkom jeziku. Izložila je preliminarne rezultate istraživanja koji upućuju na probleme pri interpretaciji i prevođenju kolokacija nazivlja, ali i na činjenicu da se neke kolokacije u drugim jezicima ne ostvaruju kao kolokacije, već ih se izražava drugim jezičnim kombinacijama (npr. složenicama u njemačkome ili opisnim prijevodom u hrvatskome). Konferencija je okupila domaće i inozemne stručnjake iz područja frazeologije, a njezin je cilj bio pružiti različite uvide u načela tvorbe kolokacija iz semantičke, kognitivnolingvističke, pragmatičke, leksikografske, ali i iz perspektiva korpusne i kontrastivne lingvistike, strojnog prevođenja, metodike nastave stranog jezika i istraživanja jezika struke. 

Autor: Renata Šamo
Na Odsjeku za anglistiku 22. rujna, pred relevantnim povjerenstvom, studentica Marija Bobošević vrlo je uspješno obranila prvi završni rad s anglističkom temom od osnutka našeg Odsjeka. Istraživala je, naime, koliko je Prvi svjetski rat zastupljen i kako je prikazan u engleskom pjesništvu, stoga je njezin završni rad naslovljen The First World War in English Poetry.  Riječ je o studentici koja je vrlo predana studiju engleskog jezika i književnosti, za što oduvijek pokazuje veliko zanimanje, a tome u prilog ide i odabir teme završnog rada, koji je nastao u suradnji s mentorom izv. prof. dr. sc. Igorom Grbićem, stalnim članom našeg Odsjeka. Iskrene čestitke našoj prvostupnici i njezinom mentoru!

Autor: Renata Šamo
S obzirom na glavni profil njezina znanstveno-istraživačkog rada, a na poziv prof. dr. sc. Karen Glaser (Sveučilište u Leipzigu) i prof. dr. sc. Stefanie Frisch (Sveučilište u Wuppertalu), prof. dr. sc. Renata Šamo sudjelovat će u radu međunarodne online konferencije Advances in Teaching Foreign Languages to Young Learners (ATFLY 2022). Tim će povodom sutra, 22. rujna, predsjedavati jednim od panela koji je posvećen pismenosti na stranom jeziku u ranoj životnoj dobi. Inače, kao što joj sam naziv sugerira, spomenuta konferencija problematizira suvremeni pristup poučavanju stranih jezika među osobama u pretpubertetskoj razvojnoj fazi, traje dva dana, obuhvaća 7 panel diskusija, a u njoj sudjeluju znanstvenici s brojnih europskih sveučilišta, od onih u Kopru i Ljubljani do Sveučilišta u Oxfordu. Plenarni izlagači su ugledni stručnjaci u ovom području znanstvenog istraživanja. Više informacija o samom događaju možete pronaći na: https://younglearners.uni-wuppertal.de/en/programme.html. 

Autor: Renata Šamo
Nakon deset dana nacionalnoga žalovanja Ujedinjeno Kraljevstvo i cijeli svijet sutra se opraštaju od kraljice Elizabete II. koja je 8. rujna preminula u 96. godini života kao najdugovječniji britanski monarh. Njezinu sprovodu nazočit će mnogobrojni državnici, uglednici i obični građani zbog čega će London doista postati središte svijeta. Bit će to prvi  državni sprovod u Britaniji nakon smrti njihova prvog premijera Winstona Churchilla 1965. godine. Nakon sprovoda u Westminsterskoj opatiji  u 11 sati,  kraljičin lijes bit će prebačen u dvorac Windsor, točnije u kapelu sv. Jurja, gdje će kraljica biti položena uz supruga Filipa. Zanimljivost je za nas kako je upravo u Windsoru hrvatski renesansni velikan Antun Marko de Dominis, rođeni Rabljanin, obnašao dužnost dekana, što je odgovaralo položaju savjetnika kralja Jakova I. za vanjske poslove, o čemu danas svjedoči prigodna ploča na jednom zidu spomenute kapele. Naime, de Dominis je boravio u Engleskoj od 1616. do 1622. godine. Kraljičinim odlaskom počinje novo razdoblje britanske monarhije tijekom kojega će, pretpostavlja se, zapaženu ulogu imati novi kralj Karlo III. Sasvim je realno očekivati kako će sada početi ozbiljnija kritička preispitivanja političke ostavštine Elizabete II., posebice u svjetlu glavnih svjetskih kretanja tijekom sedam desetljeća njezine vladavine, što će dati povoda za novo sagledavanje britanskoga identiteta  na svjetskim sveučilištima, posebice u sklopu kolegija koji su posvećeni britanskoj kulturi i civilizaciji, a jedan od njih se također nudi studentima kao izborni na našemu studiju.

Autor: Renata Šamo
Predstojnica Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo, održat će u Zagrebu 8. rujna predavanje Čitanje kao promjenjiv dinamički sustav. Bit će, naime, jedan od pozvanih predavača na skupu Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva, a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Spomenuti skup, posvećen problematici pismenosti, redovito se održava svake godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, a ovo je do sada treće pozvano predavanje prof. dr. sc. Renate Šamo s obzirom na njezino sustavno znanstveno istraživanje čitanja, uglavnom na engleskom kao stranom jeziku, iz psiholingvističke perspektive. Tim se pitanjima već desetak godina također bavi u sklopu svojeg izbornog kolegija na jednom doktorskom studiju koji se realizira na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, iz čega je proizašlo njezino mentoriranje pet doktorskih disertacija.  

Autor: Renata Šamo
Kao što se očekivalo, na temelju početnih pokazatelja, Odsjek za anglistiku četvrti put za redom popunio je upisnu kvotu za preddiplomski studij Engleski jezik i književnost u prvom, srpanjskom roku. Rezultat je to predanog rada članova Odsjeka i njihovih vanjskih suradnika, ali i razumijevanja na koja Odsjek nailazi u matičnoj sredini jer bez pravovremeno koordiniranog djelovanja proces ustrojavanja Odsjeka bio bi sigurno puno teži. Ujedno je to obveza svih nas da nastavimo kvalitetno razvijati studij, od ove jeseni i na diplomskoj razini, stvaljajući naglasak posebice na kadrovsko jačanje i snažniju  internacionalizaciju budućih aktivnosti. Zahvaljujemo svim našim studentima na strpljenju u ovim izazovnim uvjetima i spremnosti da skupa s nama promoviraju Odsjek postižući dobre rezultate i sudjelujući i raznim aktivnostima, osobito onima koje su izravno povezane s anglističkom strukom . 

Autor: Renata Šamo
Studijski boravak prof. dr. sc. R....
Prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, upravo se vratila s kraćeg studijskog putovanja u Dublin, a neposredan povod odlasku bilo je njezino izlaganje Language in Space, Space in Language o konstrukciji identiteta grada Pule na temelju povijesno-kulturnog diskursa u kojem citati nekolicine svjetski znamenitih osoba u javnom središnjem prostoru zauzimaju znakovito mjesto, u sklopu 22. Europske konferencije o pismenosti u organizaciji Federacije europskih čitateljskih udruženja. Budući da je Dublin grad u kojem su rođeni, živjeli i/ili stvarali brojni umjetnici, od Jonathana Swifta do Samuela Becketta, prof. dr. sc. Renata Šamo  također je posjetila Centar Jamesa Joycea, Muzej irske književnosti u kojem je izložen, između ostalog, prvi objavljeni primjerak romana Uliks , te Katedralu Sv. Patrika u kojoj se nalazi posljednje počivalište autora Guliverovih putovanja . Imala je također prigodu posjetiti prestižno irsko, ali i svjetsko sveučilište Trinity s čuvenom Starom knjižnicom iz XVIII. st. (više od 200,000 knjiga) u kojoj je izložena Knjiga iz Kellsa (Book of Kells), vrlo bogato ukrašen rukopis iz 800. god., ujedno jedna od najvećih vrijednosti koje se čuvaju u samom gradu Dublinu. Posjet Dublinskoj gradskoj galeriji omogućio joj je uvid u rekonstrukciju ateljea slavnog umjetnika, rođenog u Dublinu, Francisa Bacona. Njezin je studijski boravak okrunjen obilaskom gradskih knjižara u potrazi za dodatnom literaturom za potrebe izvođenja novog izbornog kolegija Irska kultura i civilizacija tijekom šestog semestra. Odsjek za anglistiku, inače, planira uskoro uspostaviti suradnju sa sveučilištem na kojem je James Joyce diplomirao suvremene jezike, University College of Dublin (UCD), kako bi se osnažila poveznica Pule i Dublina, a našim studentima i nastavnicima omogućila plodonosna razmjena i suradnja. 

Autor: Renata Šamo
Budući da je pred nama prvi rok za upise na visokoškolske institucije, ohrabruje nas činjenica kako i ove godine vlada veliko zanimanje za sveučilišni preddiplomski dvopredmetni studij engleskog jezika i književnosti. Naime, prema podatcima dostupnim 21. lipnja na portalu  srednja.hr  ukupno je 176 zainteresiranih kandidata, od čega njih 24 bira upravo ovaj studij kao prvi izbor. Slični su to podatci onima iz prethodnih godina kada smo upisnu kvotu od 46 kandidata popunjavali već u srpanjskom roku. Nadamo se da će tako biti i sada, tim više što nastavak studija na diplomskoj razini u Puli nije više upitan jer smo ovih dana dobili dopusnicu MZO za to.

Autor: Renata Šamo
U ljetnom semestru na Odsjeku za anglistiku imali smo dvije studentice koje su nam došle u sklopu Erasmus+ studentske razmjene, a to su Isabela-Lorena Vesa iz Rumunjske i Alyssa Mazzoni iz Italije. Pohađale su naše anglističke kolegije sa studentima druge, odnosno treće studijske godine, a svojim su angažmanom u programu Bloomsday 2022 itekako pridonijele javnom čitanju romana Uliks na svojim materinskim jezicima. Bio je to odličan primjer povezivanja ne samo studentskih iskustava, nego i međukulturnog povezivanja u akademskom okruženju, čemu spomenuti program razmjene doista i služi. 

Autor: Renata Šamo
Premda smo nedavno obavijestili zainteresirane kako dopusnicu za izvođenje sveučilišnog diplomskog dvopredmetnog studija Engleski jezik i književnost očekujemo od Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za desetak dana, danas smo obaviješteni kako je ista dostavljena na našu sveučilišnu adresu. Time se otvara mogućnost, prije svega, našim pulskim studentima nastavak studija na Odsjeku za anglistiku, dok se studentima  anglistike iz drugih dijelova zemlje omogućuje završetak studija u Puli. U sklopu studija bit će dva smjera (nastavnički i prevoditeljski), a o svim pojedinostima upisa i programa zainteresirani će biti kontinuirano informirani na našim mrežnim stranicama, kako Odsjeka tako i Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta Jurja Dobrile.   

Autor: Renata Šamo
Stalna članica našeg Odsjeka doc.dr.sc . Katja Dobrić Basaneže sudjelovala je u Rijeci od 9. do 10. lipnja 2022. u radu međunarodne znanstvene konferencije “ Terminology and Specialized Knowledge Representation: New Perspectives on User Needs ”, a bila  je ujedno članica Organizacijskog odbora spomenute konferencije. Njezino izlaganje  “ Terminology in the “New Normal”: A Corpus-Based Study into Term Variation in Covid-19-Related EU Legal Documents ” (s  doc.dr.sc . Martinom Bajčić)  bavi se varijacijama u prijevodima naziva iz dokumenata Europske unije povezanim s bolešću Covid-19 te ukazuje na činjenicu da neke od tih varijacija doprinose postranjivanju ciljnog teksta, ali i stvaranju pravnih nesigurnosti ako proizvode različita značenja. Konferencija je okupila domaće i inozemne stručnjake iz područja terminologije, korpusne lingvistike i prirodne obrade jezika. 

Autor: Renata Šamo
Prema dopisu od 9. lipnja ove godine Agencija za znanost i visoko obrazovanje dala je pozitivno mišljenje o opravdanosti javnog financiranja izvođenja diplomskog sveučilišnog studijskog programa Engleski jezik i književnost, smjerovi: prevoditeljski (dvopredmetni) i nastavnički (dvopredmetni), na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Ovih dana stoga očekujemo dopusnicu za izvođenje spomenutog studija  već od sljedeće akademske godine 2022./2023. Postigli smo trenutno najvažniji cilj unatoč nepovoljnim uvjetima koji nas prate od početka osnutka Odsjeka za anglistiku,  pa je ovo još veći uspjeh za nas.      

Autor: Renata Šamo
Vita & Virginia naslov je biografskog filma, snimljenog 2018. godine, a posvećenog uglednoj engleskoj spisateljici Virginiji Woolf  (1882. -1941.) koja je poznata kao jedna od glavnh predstavnica tzv. stuje svijesti u književnosti  XX. stoljeća. Štoviše, smatraju je začetnicom suvremene feminističke književne kritike. Ovaj film nije samo priča o dijelu njezina intimnog života nego ujedno daje presjek boemskog visokog društva 1920-tih godina u Engleskoj. Prikazuje se u kinu Valli 17. lipnja od 19 sati u sklopu Bloomsday programa i obilježavanja 100. obljetnice romana Uliks s obzirom na činjenicu da je Virginia Woolf, kao James Joyce, ali i T.S. Eliott, 1922. učinila prijelomnom godinom u razvoju književnosti. O tome piše Profesor John Mullan s University College of Dublin na https://www.ucl.ac.uk/news/2022/feb/opinion-1922-year-made-modernism, dok o samom filmu možete pročitati na https://www.kinovalli.net/program/vita-i-virginia/. Pozivamo vas na prikazivanje filma, a nakon toga slijedi zabava uz autentičnu irsku glazbu uživo u središtu grada.

Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić održat će intrigantno predavanje o romanu Uliks  u Gradskoj knjižnici i čitaonici u petak, 17. lipnja, točno u podne. Dio je to ovogodišnjeg programa u povodu obilježavanja Bloomsdaya u kojem naš Filozofski fakultet sudjeluje kao suorganizator. Pozivamo studente i nastavnike da dođu, a do tada mogu pročitati kratki sažetak predavanja: Kako je uopće mogao nastati roman kao što je  Uliks ? Prvi dio predavanja pruža opće književnopovijesne, a onda i uže modernističke koordinate koje su stvorile tolike uvjete za pojavljivanje takvog romana da je ovo bilo maltene neizbježno. U drugom se dijelu skiciraju osnovni elementi romana kao što su struktura, kompozicija, teme, motivi, likovi i radnja, s posebnim naglaskom na tzv. mitsku metodu primijenjenu u djelu.  Uliks  se u konačnici nadaje kao izrazito organizirano, zgusnuto i smisleno djelo, koje od čitatelja tek iziskuje otkrivanje samo njemu svojstvenoga ključa, koji predrasudu o Uliksu  kao proizvoljnoj eksperimentalnoj svaštari zamjenjuje uvidom u njegovu ambiciju da postane totalnim romanom.

Autor: Renata Šamo
U sklopu Bloomovog dana, u petak 17. lipnja između 9.00 i 10.00 te 11.00 i 12.00, ispred spomenika Jamesu Joyceu na Portarati naši studenti sudjeluju u javnom čitanju odlomaka iz romana Uliks na deset jezika prema sljedećem rasporedu: Ana-Marija Đilas (češki), Lana Blažinić, Lara Bratičić, Barbara Kuveždić (engleski), Ivan Dorian Grgat, Josip Kuduz (japanski), Valerija Mandir, Marija Plivelić (njemački), Marta Antić (slovenski), Filip Bilić (španjolski), Nikolina Lucić (talijanski) i Tea Tomas (turski). Erasmus studentice Isabela-Lorena Vesa i Alyssa Mazzoni čitat će na svojim materinskim jezicima, rumunjskom i talijanskom. Potporu će im dati čitajući na engleskom i hindskom jeziku njihovi nastavnici Krešimir Vunić i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Pozivamo vas da ih dođete poslušati.

Autor: Renata Šamo
Povodom obilježavanja Blumova (engl. Bloomsday ) 16. lipnja u spomen na Jamesa Joycea i njegova junaka iz romana Uliks,  Leopolda Blooma, prisjećamo se kako je veliki irski pisac boravio u Puli od 30. listopada 1904. do 5. ožujka 1905. godine. Predavao je engleski jezik uglavnom austrijskim mornaričkim časnicima. O njegovu ovdašnjem boravku, posebice u kontekstu tzv. Reformskog pokreta usmjerenog na promjene u poučavanju stranih jezika, u najnovijem broju časopisa Nova prisutnost piše prof. dr. sc. Renata Šamo u svojem izvornom znanstvenom radu koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://hrcak.srce.hr/clanak/397328.   

Autor: Renata Šamo
U petak, 3. lipnja, održana je svečanost na kojoj su promovirani prvostupnici Filozofskog fakulteta u Puli, a među njima je bila Martina Leaković, dosad naša jedina prvostupnica. Naime, studentica je prošle godine obranom završnog rada završila preddiplomski sveučilišni dvopredmetni studij Engleski jezik i književnost (u kombinaciji sa studijem povijesti) da bi potom nastavila diplomski studij na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Čestitamo kolegici Martini Leaković na uspjehu i želimo joj dosadašnju ustrajnost u daljnjem studiranju!

Autor: Renata Šamo
Doc.  dr. sc . Katja Dobrić Basaneže, stalna članica našeg odjeka, u prethodna je dva mjeseca polazila online tečaj strojnog prevođenja u organizaciji Tehnološkog instituta iz Karlsruhea. Ishodi ovog tečaja obuhvaćaju razumijevanje osnovnih poteškoća u prevođenju prirodnih jezika te načela raznih pristupa strojnom prevođenju, a njegovu okosnicu čini neuronsko strojno prevođenje, trenutno najaktualnija tehnologija u strojnom prevođenju, koja koristi metode dubokog učenja u modeliranju prijevodnog procesa. Tečaj su vodili prof. dr. sc. Alexander Waibel sa spomenutog instituta i  doc. dr. sc . Jan Niehus sa Sveučilišta u Maastrichtu. Doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže doktorirala je, inače, u području traduktologije na Sveučilištu u Ljubljani, a dala je važan doprinos u izradi elaborata našeg budućeg diplomskog studija u onom dijelu koji se odnosi na ustroj prevoditeljskog smjera.

Autor: Renata Šamo
Cijeli svijet prati spektakularno obilježavanje 70. obljetnice vladavine kraljice Elizabete II (96), tijekom koje je surađivala s ukupno 14 britanskih premijera, od Churchilla do Johnsona. Četverodnevno slavlje započelo je danas  paradom u središtu Londona u kojoj je sudjelovalo oko 1500 vojnika. Istim je povodom odlikovano oko 1100 osoba, a među njima i pisac Ian Rankin. Prema jednom istraživanju provedenom ovaj tjedan 80%  Britanaca ima pozitivno mišljenje o svojoj kraljici.  Podsjetimo kako je na današnji dan 1953. godine, u dobi od 27 godina, Elizabeta  krunisana nakon smrti oca Georgea IV u Westminsterskoj opatiji u Londonu. Nije bila krunisana samo za britansku nego i za kraljicu Australije, Kanade, Južne Afrike, Novog Zelanda, Cejlona i dijela Pakistana. Njena krunidba prenošena je i televizijski, kao prva u povijesti. Sam čin krunidbe obavio je nadbiskup Canterburyja kao najviša crkvena osoba u Anglikanskoj crkvi. Njezina kruna sadrži ukupno 2868 dijamanata, a na njoj je također poznati rubin Crnog princa koji je među draguljima kralja sv. Edwarda Ispovjednka još od srednjeg vijeka.      

Autor: Renata Šamo
Ove godine u svijetu se obilježava 100. godina od objavljivanja kultnog romana Uliks Jamesa Joycea. Brojne zanimljive pojedinosti na engleskom jeziku o tome možete naći na sljedećoj poveznici: https://ulysses100.ie/. Tim povodom u Puli će 17. lipnja ispred kafića Uliks od ranih jutarnjih sati biti održano javno čitanje odlomaka iz romana prevedenih na nekoliko jezika,  a svoj doprinos događaju dat će i naši studenti anglistike kao i njihov nastavnik Krešimir Vunić. Uskoro više o tome na našim mrežnim stranicama. 

Autor: Renata Šamo
Sljedeći, 19. broj časopisa Tabula, što ga objavljuje Filozofski fakultet u Puli, bit će posvećen anglističkim temama, stoga je specijalno izdanje tako i naslovljeno. Na poziv Odsjeka za anglistiku, upućenog svim stalnim članovima i njihovim vanjskim suradnicima, prispjelo je ukupno šest radova na engleskom i hrvatskom jeziku. U podjednakom su omjeru povezani s književnim i lingvističkim temama šireg anglo-američkog prostora. Okončan je postupak njihova dvostrukog anonimnog recenziranja, za što su bili angažirani ugledni anglisti na hrvatskim i nekim svjetskim sveučilištima, a u toku je njihovo lektoriranje. Sa zanimanjem se očekuje prvi broj Tabule isključivo posvećen anglističkoj struci u su-uredništvu prof. dr. sc. Renate Šamo i izv. prof. dr. sc. Igora Grbića. 

Autor: Renata Šamo
Kao što je već najavljivano, prigodom posjeta studenata Tehnološkog instituta iz Vancouvera (British Columbia) našem fakultetu, a u sklopu ljetne škole Teatro Erato koja se održava u Grožnjanu od 21. do 31. svibnja, danas su u Svečanoj dvorani Slavka Zlatića održana dva  predavanja. Jedna od predavačica bila je nova stalna članica Odsjeka za anglistiku, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže. U predavanju naslovljenom Migration Discourse in the Media  govorila je o velikoj zastupljenosti teme migracija u medijima općenito, s posebnim osvrtom na medije u Kanadi i Hrvatskoj. Istaknula je pritom korisnost kombiniranja metoda korpusne lingvistike i kritičke analize diskursa, od kojih nam prva može pomoći u otkrivanju najučestalijih kombinacija riječi te njihovog šireg konteksta, a potonja u utvrđivanju razloga za visoku učestalost neke jezične kombinacije, što uključuje analizu povijesnog, kulturološkog i političkog konteksta, a ponekad i relevantne sudske prakse i standarda zaštite zajamčenih u međunarodnom humanitarnom pravu. Predavačica je predstavila rezultate proizašle iz istraživanja svog jednojezičnog korpusa sastavljenog od članaka iz raznih hrvatskih novinskih portala, iz kojeg proizlazi da se u medijima koriste diskriminirajuće (npr. ilegalni migrant ) ili izmišljene kolokacije (npr. klimatski azilant ), ali i metafore potopa (npr. val migranata ), što doprinosi stvaranju izrazito negativnog diskursa u kontekstu rasprava o migrantima. Zaključno se osvrnula na činjenicu da se diskriminacija ne događa samo uslijed prisilnog vraćanja migranata na granicama (tzv. pushback ), već i u samom jeziku kojim se mediji služe za izvještavanje o procesu migracija.

Autor: Renata Šamo
Studenti treće godine anglistike u sklopu obveznog kolegija Engleski jezik u vremenu i prostoru (sunositelji prof. dr. sc. Renata Šamo i doc. dr. sc. Robert Kurelić) danas su slušali vrlo zanimljivo predavanje što ga je održao dr. sc. Morakinyo Abayomi Tella s Odsjeka za anglistiku Sveučilišta u Ibadanu, Nigerija. Gostujući predavač govorio je o zajedničkim obilježjima pidžin i kreolskih jezika na fonološkoj, morfo-sintaktičkoj, leksičko-semantičkoj i pragmatičkoj razini nakon što je ukratko objasnio povijesno-zemljopisni kontekst njihova nastanka, posebice u Africi. Studenti su imali prigodu saznati kako nigerijski među pidžin jezicima ima najviše govornika, a njihovu su osobitu pozornost privukli elementi engleskog jezika u tim kao i kreolskim jezicima. Ovo vrijedno (socio)lingvističko predavanje održano je na Filozofskom fakultetu u Osijeku u organizaciji tamošnjeg Centra za jezična istraživanja i Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku posredstvom kojeg smo dobili mogućnost zoom povezivanja. 

Autor: Renata Šamo
U srijedu, 25. svibnja 2022. u goste nam dolaze studenti sveučilišta British Columbia Institute of Technology u sklopu ljetne škole Teatra Erato koja se održava u Grožnjanu od 21. do 31. svibnja. U povodu njihova dolaska, u Svečanoj dvorani Slavka Zlatića (dv. 11) Filozofskoga fakulteta u Puli dvije profesorice našega fakulteta održat će zanimljiva predavanja. Doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže (Odsjek za anglistiku) održat će predavanje "Migration Discourse in the Media" od 12:00 do 13:20 sati, nakon kojega će uslijediti i predavanje postdoktorandice Dragane Špica (Odsjek za azijske studije) "Language and conceptualization of reality - lessons from Japanese" od 13:30 do 15:00 sati. Na predavanja i druženje s gostima iz Kanade pozvani su svi zainteresirani studenti i profesori. Više informacija o ljetnoj školi Teatra Erato u Grožnjanu, planiranim aktivnostima i zanimljivim predavanjima na sljedećoj poveznici: https://www.eratosummercamp.com/  

Autor: Renata Šamo
Predstojnica Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo, 19. svibnja gostovala je u jutarnjem programu Radio Pule u sklopu najave službenog predstavljanja svoje nove znanstvene monografije, ali je iskoristila prigodu također ukratko informirati javnost o pokretanju preddiplomskog studija Engleski jezik i književnost u Puli prije četiri godine te razvoju Odsjeka i daljnjim planovima za djelovanje njegovih članova. Posebice je istaknula činjenicu kako je u tijeku redoviti postupak za dobivanje dopusnice kojom bi se studentima omogućio nastavak studija na diplomskoj razini u Puli. Dok očekujemo pozitivan ishod, ponovno se nadamo velikom zanimanju maturanata za naš studij.

Autor: Renata Šamo
Znanstvena monografija Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo (predstojnica našeg odsjeka), od ovog mjeseca dostupna je u nekoliko primjeraka u knjižnici Filozofskog fakulteta. Posebice se preporuča studentima koji slušaju izborni kolegij Psiholingvistika, ali bit će korisna svim studentima lingvističkog usmjerenja. Službena promocija ovog izdanja planirana je 20. svibnja u 13 sati u Dvorani Slavka Zlatića. Uskoro više pojedinosti o tome. Pozivaju se svi zainteresirani. 

Autor: Renata Šamo
Svjesni činjenice kako društvene mreže imaju veliku ulogu u informiranju mladih, a među njima također naših budućih i sadašnjih studenata, pokrećemo još jedan oblik kontakta s ciljnim korisnicima pomoću Instragam profila  koji će biti dostupan na poveznici  https://www.instagram.com/anglistika_ffpu/. Uskoro će biti objavljeni prvi prilozi pa vas pozivamo da nas pratite, ne odustajući ipak od ovih naših mrežnih stranica Odsjeka.

Autor: Renata Šamo
Kao što smo već najavljivali, nekolicina studenata prve i druge godine studija Engleski jezik i književnost ove je godine također uspješno sudjelovala u programu Festivala znanosti. Održali su predavanje na engleskom jeziku o susretima britanske kraljice Elizabete II s američkim predsjednicima u dugom nizu od Hoovera do Bidena. O samoj Kraljici na početku je govorila doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, a potom su studenti pojedinačno ili u paru, katkad potpomognuti asistenticom Nikolinom Jurišić, prikazali kontekst vladavine svakog od predsjednika te specifičnosti susreta s Kraljicom. Iskazali su tom prigodom različite prezentacijske stilove i vještine, što je predavanje u trajanju od 80-tak minuta učinilo zanimljivijim i dinamičnijim. Zaslužili su da ih sve spomenemo prema redoslijedu sudjelovanja u predavanju: Sara Milina, Lucija Kezele, Dario Žganec, Marija Plivelić, Barbara Kuveždić, Danijela Tokalić, Karla Posilović, Ivan Dorian Grgat, Laura Požar, Luka Tepšić, Niko Fonović, Daniel Zgrabljić, Lara Radivojević i Marta Tomaić. Predavanje je moderirala prof. dr. sc. Renata Šamo. Njihovu gotovo redovitu publiku na takvim predavanjima činili su učenici Talijanske gimnazije u Puli predvođeni nastavnikom dr. sc. Vitom Paoletićem, a pridružila im se također nekolicina studenata s našeg fakulteta i nekih drugih sastavnica Sveučilišta. Fotografije dostupne na novom Instagram profilu Odsjeka za anglistiku:  https://www.instagram.com/anglistika_ffpu/ (trenutno u radu).

Autor: Renata Šamo
Predavanje na engleskom jeziku o susretu britanske kraljice Elizabete II i ukupno četrnaest američkih predsjednika bit će održano u sklopu Festivala znanosti 5. svibnja u 14 sati u Dvorani Istra na Fakultetu ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković. Pripremili su ga studenti prve i druge godine studija engleskog jezika i književnosti uz potporu prof. dr. sc. Renate Šamo, doc. dr. sc. Katje Dobrić Basaneže i asistentice Nikoline Jurišić, prof. engleskog i talijanskog jezika. Pozivamo zainteresirane da dođu i saznaju niz zanimljivosti iz povijesti britansko-američkih diplomatskih odnosa.

Autor: Renata Šamo
Budući da UK ove godine obilježava 70. obljetnicu vladavine Elizabethe II, naši studenti anglistike osvrnut će se u zanimljivom predavanju na engleskom jeziku na činjenicu da se Kraljica nakon Drugog svjetskog rata susrela sa svakim američkim predsjednikom, osim s jednim. Susreti su vezani uz neka od najznačajnijih povijesnih mjesta kao što je dvorac Balmoral, ali uključivala su i ona manje očekivana kao što su sportski stadioni. Tko je od njih najviše, a tko najmanje kršio kraljevski protokol  i zašto? Zanimljiv je to prikaz ne samo Kraljičine neizmjerne životne vitalnosti i iznimno dinamične diplomatske aktivnosti nego i specifičan presjek američke povijesti tijekom koje je svaki od demokratski izabranih predsjednika na svoj način obilježio određeno razdoblje. Ujedno će donekle poslužiti kao kratka analiza karaktera s obzirom na osebujnost pojedinih predsjednika u ulozi uvaženog gosta ili domaćina. Ova je aktivnost rezultat projektnog zadatka studenata prve godine u sklopu izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija , ali u njemu također sudjeluju ostali zainteresirani studenti prve, druge i treće godine, među kojima su neki odslušali srodan izborni kolegij Britanska kultura i civilizacija . Time će dati svoj skromni prilog obilježavanju platinastog jubileja britanske kraljice, a u pripremi im pomažu i koordiniraju aktivnosti prof. dr. sc. Renata Šamo, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i asistentica Nikolina Jurišić, prof. Njihova je prezentacija uvrštena u program Festivala znanosti 5. svibnja u 14 sati, a održat će se u Dvorani Istra na FET-u. Pozvani su svi zainteresirani. 

Autor: Renata Šamo
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić sudjeluje u novom izdanju emisije  Što je klasik?,  koja na Trećem programu HTV-a već više godina potiče gledatelje na povratak autorima koje smatramo klasicima, osvježavajući njihovu relevantnost i za naše doba. Nakon što je 2016. godine u toj emisiji predstavio bengalskog umjetnika Rabindranatha Tagorea, u večerašnjem izdanju gostuje kao supredstavljač Goetheovog  Fausta , uz Svjetlana Lacka Vidulića, redovitog profesora s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao glavnog gosta. Emisija se prikazuje 19.4.2022., u 20.40, a sve je emisije moguće pogledati i naknadno na multimedijskoj platformi HRTi.

Autor: Renata Šamo
Studenti druge godine studija engleskog jezika i književnosti intenzivno se pripremaju za sudjelovanje u javnom čitanju ulomaka iz kultnog romana Uliks  čuvenog irskog pisca Jamesa Joycea. Taj će se događaj upriličiti ispred istoimenog kafića u središtu grada iznimno 17. lipnja povodom tradicionalnog obilježavanja Bloomovdana (engl. Bloomsday ) 16. lipnja širom svijeta, a koji je ove godine posvećen 100. obljetnici objavljivanja spomenutog romana. Svojim će sudjelovanjem studenti pokazati znanje ne samo engleskog nego i niza drugih jezika, a pridružit će im se također jedna kolegica iz Rumunjske koja je u Pulu stigla u sklopu programa Erasmus+ razmjene. U pripremi im pomaže izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, stalni član našeg odsjeka.

Autor: Renata Šamo
Nakon inicijalne odluke izglasane na Fakultetskom vijeću te razmatranja elaborata na Glavnom odboru za financije i Glavnom odboru za kvalitetu našeg sveučilišta, Senat je na svojoj današnjoj sjednici jednoglasno donio odluku o osnivanju diplomskog sveučilišnog studija engleskog jezika i književnosti (dvopredmetni), na temelju čega se potrebna dokumentacija može u vrlo kratkom roku proslijediti u daljnju redovitu proceduru Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagreb. Imajući u vidu dosadašnje realno zanimanje za upis našeg preddiplomskog studija, kvalitetu predloženog elaborata i perspektivu anglističke struke u Istarskoj županiji i šire, članovi Odsjeka iskreno se nadaju dobivanju dopusnice za novi studij te ju očekuju možda već do kraja nastavne godine. Bila bi to najbolja potvrda dosadašnjih ulaganja njihovih napora u pokretanje i ustrojavanje studija uz bezrezervnu potporu svih članova matične institucije i upravljačkih struktura Sveučilišta.

Autor: Renata Šamo
Na današnji dan Irci u domovini i inozemstvu tradicionalno obilježavaju ovaj godišnji blagdan kao Dan svojeg sveca zaštitnika. Legenda o njemu je, prema riječima Veleposlanika Republike Irske, Njegove Ekselencije Ruaidhrija Dowlinga, priča o emigraciji i povratku, što se danas ističe kao značajan dio irske povijesti.  U Dublinu se organizira parada, a duž njezine trase bit će postavljene transparentne svjetiljke u plavim i žutim bojama, dok će na mostovima preko rijeke Liffey u samom središtu grada ukrajinska nacionalna zastava zamijeniti irsku trobojnicu. Posjetitelji su pozvani da ponesu ukrajinske zastave i druge simbolične predmete kako bi izrazili svoju solidarnost s Ukrajincima u ovim tragičnim događajima. Spomenuta rijeka na svoj je način obilježila stvaralaštvo velikog irskog i svjetskog pisca Jamesa Joycea, rođenog Dublinca koji je od  30.10. 1904. do 5.3. 1905. poučavao engleski jezik u Puli. Ove godine cijeli svijet obilježava 140. obljetnicu njegova rođenja i 100. obljetnicu  objavljivanja njegova kanonskog romana Uliks .

Autor: Renata Šamo
Dr. sc. Nikola Novaković sa Sveučilišta u Zagrebu, ovdje nedavno izabran u naslovno zvanje docenta, od ovog semestra studentima predaje jedan od najvažnijih književno-kulturoloških kolegija kad je riječ o studiju engleskog jezika i književnosti, Shakespeare i njegovi suvremenici. Na taj način Odsjek proširuje mrežu najbližih i vrlo kvalitetnih suradnika, čime studenti dobivaju mogućnost uvida u različite pristupe anglističkoj struci i njezinom poučavanju. Kolegin angažman rezultat je ozbiljnih nastojanja usmjerenih na promišljeno razvijanje pulskog anglističkog odsjeka unatoč činjenici da je započeo funkionirati u iznimno složenim objektivnim okolnostima od kojih je dovoljno spomenuti samo pandemiju Covida-19 da ograničavajući razvojni kontekst bude sasvim jasan. No, kriza je uvijek prigoda za izazove, a mi joj se zasad relativno dobro odupiremo.

Autor: Renata Šamo
Budući da je stalni član Odsjeka Krešimir Vunić nezanemariv dio svog života proveo u rodnoj Australiji, slobodno se može reći kako je trenutno jedini izvorni govornik engleskog jezika među nama. Zahvaljujući toj činjenici studenti sigurno mogu dodatno usavršavati svoj engleski jezik, stoga će nastavni sati provedeni s njim u sklopu obveznog kolegija Suvremeni engleski jezik 6 biti odlična prigoda za autentičnu komunikaciju, osobito kad je riječ o govorenju i pisanju kao produktivnim jezičnim vještinama.

Autor: Renata Šamo
Studenti druge godine od proljetnog semestra prvi put mogu birati ovaj kolegij čiji je nositelj izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Budući da je kolega diplomirani anglist i indolog, studenti će od njega sigurno dobiti zanimljiv uvid u Indiju i percepciju o njoj onako kako je prikazana u nemalom broju važnih engleskih i američkih kniževnih djela. Studentima koji su posebice orijentirani na književne teme kolegij će predstavljati pravo osvježenje u ponudi izbornih kolegija.

Autor: Renata Šamo
Nakon prošlogodišnjeg zapaženog predstavljanja naši studenti ponovno sudjeluju u programu Festivala znanosti u svibnju. Za širu javnost pripremaju, naime, predavanje na engleskom jeziku An Amazing Life  o susretima Elizabete II s ukupno četrnaest američkih predsjednika s kojima se susrela tijekom sedam desetljeća provedenih u ulozi britanske kraljice (od Trumana do Bidena). Od njih ćemo saznati po čemu je svaki od tih susreta bio vrlo specifičan te kako je odražavao svoje vrijeme. U pripremi će biti angažirani studenti prve i druge godine, dobrim dijelom oni koji slušaju izborni kolegij Američka kultura i civilizacija, a za sudjelovanje pripremat će ih prof. dr. sc. Renata Šamo, doc. dr. sc. Katja Dobrić Basaneže i  asistentica Nikolina Jurišić, dipl. prof. engleskog i talijanskog jezika. 

Autor: Renata Šamo
Studenti treće godine od ovog proljetnog semestra prvi put slušaju zanimljiv obvezni kolegij Engleski jezik u vremenu i prostoru  kako bi dobili  potpuniji uvid u engleski jezik i književnost s obzirom na relevantne povijesne mijene i njima uvjetovano širenje prostora na kojem se taj jezik koristi, te bolje razumijeli njegov današnji lingua franca status. Kolegij je specifičan i po tome što je proizašao iz neposredne suradnje dvaju naših odsjeka jer ga zajednički  izvode doc. dr. sc. Robert Kurelić, povjesničar, i prof. dr. sc. Renata Šamo, anglistica. S nestrpljenjem očekujemo povratne informacije studenata.

Autor: Renata Šamo
Od ovog proljetnog semestra pulski Odsjek za anglistiku proširen je zahvaljujući prelasku doc. dr. sc. Katje Dobrić Basaneže s Pravnog fakulteta u Rijeci na naše sveučilište, a nakon kraćeg razdoblja uspješne vanjske suradnje s nama. Očekujemo da će se time osigurati još sustavnije izvođenje nastave i bolja organizacija izvannastavnih aktivnosti sa studentima, osobito u sklopu prevoditeljskog smjera budućeg diplomskog studija za koji je izrada elaborata u završnoj fazi s obzirom na to da je kolegica jedina među nama doktorirala u području traduktologije. Njezinim dolaskom dodatno će se proširiti spektar znanstveno-istraživačkog djelovanja na Odsjeku i šire. No, kadrovsko jačanje anglističkog odsjeka ostaje i dalje jedan od naših razvojnih prioriteta koje nećemo moći ostvariti bez šire institucijske podrške. Odsjek sada broji četiri stalna člana, od kojih su tri izabrana u znanstveno-nastavna zvanja redovitog profesora, izvanrednog profesora i docenta (humanističke znanosti, filologija), dok je jedan član trenutno na odgovarajućem doktorskom studiju. Suradnja s vanjskim suradnicima  kontinuirano se provodi na vrlo visokoj razini kvalitete i odgovornosti - na obostrano i zadovoljstvo studenata.

Autor: Renata Šamo
Na prijedlog Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske prof. dr. sc. Renata Šamo imenovana je članicom povjerenstva za dodjelu međunarodne nagrade najboljim visokoškolskim nastavnicima u akademskoj 2021./2022. godini. Riječ je o nagradi koja se prvi put dodjeljuje na inicijativu ekspertnog tima koji djeluje u sklopu projekta PROFFORMANCE s ciljem izrade alata za (samo)vrednovanje nastavnog rada, a pokrovitelj mu je Tempus fondacija. Prof. dr. sc. Renata Šamo, također na prijedlog resornog ministarstva, kao ekspert djeluje u sklopu navedenog tima. Više informacija možete dobiti na poveznici projekta PROFFORMANCE.

Autor: Renata Šamo
U tijeku su vrlo intenzivne i zahtjevne aktivnosti na izradi elaborata našeg dvopredmetnog diplomskog studija s obzirom na realna očekivanja u vezi s itekako opravdanim prvim upisom već ove jeseni. Time bi se, prije svega, našim sadašnjim preddiplomantima omogućio neometan nastavak studija u Puli, ali bi nesumnjivo osigurao još bolji status ovog studija i omogućio njegovu dugoročnu perspektivu unutar pulske akademske zajednice.

Autor: Renata Šamo
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, stalni član našeg odsjeka, osim znanstvenim i nastavnim radom, intenzivno se bavi pisanjem. Nedavno je u uglednom časopisu Nemo objavljena njegova fanatstična priča u kojoj na sebi svojstven način fikcionalno problematizira umjetnost prevođenja. Bit će ju zanimljivo pročitati s obzirom na autorovo iskustvo stečeno dugogodišnjim prevođenjem književnih djela. Dostupna je na sljedećoj poveznici: https://nemo-casopis.com/ulomci/domaci-autor/igor-grbic/kada-jednog-zimskog-dana-putnik/

Autor: Renata Šamo
U pripremi je 19. broj časopisa Filozofskog fakulteta u Puli posvećen anglističkim temama, a uređuju ga prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić. Poziv za slanje radova upućen je stalnim članovima našeg odsjeka te svim znanstvenicima i nastavnicima koji s nama surađuju. Uskoro se očekuju prvi radovi iz šireg područja anglističke struke (lingvistike, književnosti, kulturnih studija i metodike). Posebnim brojem časopisa koji redovito izlazi u našem fakultetskom izdanju nastojimo predstaviti Odsjek za anglistiku i prikazati tek dio našeg recentnog znanstveno-istraživačkog rada u nadi kako će sličnih izdanja iz anglističke perspektive, posebice u suradnji sa studentima, biti sve više u budućoj izdavačkoj djelatnosti.

Autor: Renata Šamo
S ciljem popularizacije lingvistike kao znanosti o jeziku, ali i humanistike općenito, prof. dr. sc. Renata Šamo povremeno objavljuje zapažene priloge u nedjeljnom broju Glasa Istre u sklopu rubrike koju je predložila pod naslovom Jezik oko nas.  Dosad je objavljeno ukupno pet priloga u kojima tematizira različita pitanja, kao što su jezični krajobraz u središtu Pule, odrastanje djece lišene mogućnosti pravilnog jezičnog razvoja u surovim životnim uvjetima, (ne)postojanje najbolje dobi za učenje nekog stranog jezika, tradicija imenovanja tropskih oluja s elementima seksizma i rasizma te metaforički pristup zdravlju i bolesti. U pripremi je šesti prilog o hipercentraliziranosti engleskog jezika vidljivoj, između ostalog, u pojavi neobične mješavine engleskog jezika i komunikacije s kućnim ljubimcima.  Tim popularnoznanstvenim tekstovima autorica u široj javnosti nastoji promicati svjesnost o važnosti ljudskog jezika u svakodnevnom životu, ali je također uvjerena kako neizravno pridonosi promidžbi matične institucije. Prva dva priloga dostupna su na sljedećim poveznicama: https://www.glasistre.hr/pula/zanimljivi-primjeri-jezicnog-krajobraza-u-puli-misli-velikana-uklesane-u-kamene-klupe-pozivaju-na-razmisljanje-75546 1 https://www.glasistre.hr/lifestyle/vucja-djeca-ili-djeca-bez-jezika-lisena-komunikacije-u-okovima-roditeljskog-zlostavljanja-756682      

Autor: Renata Šamo
U sklopu svojeg službenog boravka u Puli u ponedjeljak, 18. listopada, Veleposlanik Republike Irske, Ruaidhri Mark Dowling, posjetio je Sveučilište Jurja Dobrile. Tom ga je prigodom dočekala delegacija Odsjeka za anglistiku, na čelu s dekanicom Filozofskog fakulteta, u čijem su sastavu bila sva tri stalna člana Odsjeka i Natalie Muže, predstavnica studenata. U vrlo ugodnom ozračju nazočni su oko sat vremena razgovarali o mogućim oblicima suradnje, osobito onim izravno povezanim s Jamesom Joyceom, u cilju unapređenja rada našeg anglističkog odsjeka te poticanja studenata i nastavnika na proučavanje irskih tema. Bilo je također govora o aktivnostima kojima bi se Irska predstavila široj domaćoj javnosti, a u čijoj bi organizaciji mogli sudjelovati nastavnici i studenti ovog odsjeka. Veleposlanik je donirao manji broj djela istaknutog irskog pisca koji je kratko živio i radio u Puli početkom prošlog stoljeća kao najavu uskoro veće donacije. Bila je to prigoda razgovarati o specifičnostima Irske i Hrvatske, njihovim sličnostima i razlikama, pri čemu je uvaženi gost posebice podsjetio na dugu i bogatu iseljeničku prošlost naših dvaju naroda, ali je također istaknuo sve veće zanimanje Iraca za turističkim putovanjem u Hrvatsku. Opći zaključak ovog susreta bio je kako ima mnogo prostora za organizaciju i provedbu zajedničkih aktivnosti s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i uvažavanja. Susret je održan u Vijećnici u novoj zgradi Fakulteta ekonomije i turizma ,,Dr. Mijo Mirković" zbog nemogućnosti korištenja vlastitog prostora iz sigurnosnih razloga.

Autor: Renata Šamo
Upravo je iz tiska izišla nova znanstvena monografija  Uvod u jezik i (ino)jezični razvoj , čija je autorica prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica našeg odsjeka. Objavio ju je ugledni zagrebački izdavač Leykam international u svojoj redovitoj biblioteci Uvodi koju uređuje akademik Boris Senker, a recenzije potpisuju prof. dr. sc. Mislava Bertoša i izv. prof. dr. sc. Renata Geld, obje s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Monografija je namijenjena studentima lingvistike, hrvatskog i različitih stranih jezika, posebice engleskog, od preddiplomske do doktorske razine, a dobila je potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Više o tome možete pronaći na službenim stranicama izdavača.  

Nakon uobičajenog orijentacijskog dana za brucoše dan prije, za studente viših godina studija nastava počinje u utorak 5. listopada prema javno objavljenom rasporedu, čija je izrada u tijeku. Nastava će se održavati uživo, a svi su studenti dužni donijeti potpisanu izjavu o mjerenju temperature. Studentima se, inače, preporučuje svakodnevno praćenje informacija na službenim stranicama Filozofskog fakulteta i Sveučilišta Jurja Dobrile te kontinuiran kontakt s predstojnicom Odsjeka na dosad uobičajeni način.

Članovi Odsjeka za anglistiku, prof. dr. sc. Renata Šamo i izv. prof. dr. sc. Igor Grbić, tijekom rujna gostovali su u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Puli. Povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, prof. dr. sc. Renata Šamo održala je predavanje intrigantnog naslova Je li važniji tekst ili čitatelj? Kao znanstvenica koja kontinuirano istražuje jezičnu vještinu čitanja na (ne)materinskom jeziku, pozvala se na neka od najzanimljivijih tumačenja tog procesa u relevantoj teoriji, nastojeći približiti znanstvene spoznaje široj javnosti. Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić gostovao je 20. rujna u programu 3. tjedna istarskih knjižnica pod sloganom Zavičaj (ni)je zaborav, a s njim su o njegovom respektabilnom književnom radu razgovarali teoretičar književnosti doc. dr. sc. Matija Jelača (Filozofski fakultet u Puli) i književnik Omer Rak. Razgovor je vođen pod nazivom Svijet kao riječ.  Oba su događaja bila popraćena u lokalnim medijima, čime se nesumnjivo pridonosi promociji Odsjeka za anglistiku i Filozofskog fakulteta, odnosno Sveučilišta Jurja Dobrile u cjelini. 

Autor: Renata Šamo
Da bismo našim studentima omogućili što kvalitetnije uvjete rada, barem kada je u pitanju ponuda nastavnog materijala, nedavno smo obogatili fond Odsjeka književnim klasicima na engleskom jeziku, od kojih je većina na popisu obvezne literature u sklopu raznih književnih kolegija. Uskoro nastavljamo nabavljati stručnu literaturu za kojom nastavnici i studenti najčešće posežu nastojeći kvalitetno izvršavati svoje obveze. Proširenje knjižnog fonda ionako je dugotrajan zadatak kojem redovito treba ozbiljno pristupati. Studenti su također slobodni predmetnim nastavnicima i/ili predstojnici uputiti svoje prijedloge naslova na razmatranje.

Autor: Renata Šamo
U nastojanju da informira javnost o djelovanju Odsjeka za anglistiku Filozofskog fakulteta u Puli, predstojnica, prof. dr. sc. R. Šamo, dala je duži intervju novinarki Duški Palibrk, koji je objavljen pod naslovom ,,Pulski studij anglistike popuni upisnu kvotu već u ljetnom roku" u lokalnom dnevnom listu Glas Istre  dana 1. rujna (broj 242). U njemu navodi specifičnosti djelovanja u protekle tri godine, ukazujući posebice na iskazano zanimanje za tim najmlađim anglističkim studijem u zemlji i njegov doprinos razvoju studentskog života u Puli te upozorava na nužnost rješavanja kadrovskih pitanja u suradnji s nadležnim strukturama. Osobito spominje činjenicu kako studij privlači mlade iz svih hrvatskih krajeva.

Autor: Renata Šamo
Nastavna godina službeno započinje u ponedjeljak, 4. listopada, stoga se mole studenti upisani u prvu godinu studija da redovito prate službene stranice Sveučilišta Jurja Dobrile i Filozofskog fakulteta kako bi bili pravovremeno informirani o svim pojednostima. Komunikacija sa studentima viših godina dodatno se nastavlja internim putem preko zajedničke e-adrese kao dosad.

Autor: Renata Šamo
Osobito nam je zadovoljstvo potvrditi kako su naše upisne kvote za akademsku godinu 2021./2022. popunjene, što smo zapravo i očekivali, čime se ukazuje na zanimanje ne samo za naš studij u Puli nego i studij anglistike općenito. Ujedno je to potvrda kvalitetnog i predanog rada svih naših nastavnika i suradnika u ovim prilično nepovoljnim uvjetima, a vjerujemo također kako su neki naši dosadašnji studenti prenijeli svoja pozitivna iskustva drugima. 

Autor: Renata Šamo
Kao jedna od samo triju hrvatskih predstavnica, prof. dr. sc. Renata Šamo, Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, sudjeluje u radu 19. kongresa Međunarodnog udruženja za primijenjenu lingvistiku (franc. Association Internationale de Linguistique Appliquée, AILA), koji se od 15. do 20. kolovoza, zbog epidemioloških razloga, održava putem virtualne platforme Dryfta umjesto u poznatom sveučilišnom središtu Groningenu u Nizozemskoj. Spomenuti svjetski skup ove godine okuplja oko 2180 sudionika iz 80 zemalja koji rezultate svog znanstveno-istraživačkog rada prezentiraju u sklopu ukupno 165 simpozija. Riječ je, inače, o najuglednijem međunarodnom udruženju primijenjenih lingvista, osnovanom u Francuskoj 1964. godine, s temeljnim ciljem interdisciplinarnog bavljenja praktičnim, svakodnevnim problemima jezika i komunikacije. Zanimljivo je dodati kako je organizacija skupa, nakon 2008. godine (u Essenu), ponovno prepuštena Europi, čemu su u novije doba prethodili kongresi u Rio de Janeiru (2017.), Brisbaneu (2014.) i Pekingu (2011.). Prof. dr. sc. Renata Šamo uspješno je održala posjećeno izlaganje u suradnji s dr. sc. Marijom Smudom Đurić (Centar za višejezičnost, Münhen), dobrim dijelom proizašlo iz njenog doktorskog rada obranjenog na Sveučilištu u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Renate Šamo. U središtu je njihova zanimanja razvijanje strategijskog čitanja na engleskom kao stranom jeziku od rane životne dobi, što je vrlo aktualna tema i u nas, imajući u vidu da je Sabor proglasio 2021. godinom čitanja u Hrvatskoj.        

Autor: Renata Šamo
Prema zasad dostupnim službenim podatcima u prvom upisnom roku studijski program Engleski jezik i književnost upisala su ukupno 43 kandidata, što znači da su ostala još samo tri slobodna mjesta za upis u jesenskom roku. Doista je riječ o izvrsnom odazivu, čime se potvrđuje kako naš odsjek kontinuirano ispunjava studentska očekivanja, a njegov budući razvoj tek treba doći do izražaja slijedom već započetih planova u, nadamo se, postpandemijskim uvjetima. Naime, Odsjek za anglistiku u Puli postoji tek četiri godine i njegovi su se prvi razvojni pravci poklopili s početkom pandemije tako da je nužno došlo do određenog usporavanja tempa koji smo nastojali pratiti. U svakom slučaju rezultat je to zajedničkih napora članova Odsjeka i njihovih najbližih suradnika. 

Autor: Renata Šamo
Prema najnovijim raspoloživim podatcima (postani student.hr) veliko je zanimanje za upis na studij Engleski jezik i književnost u Puli. Prijavljeno je, naime, 180 kandidata koji se natječu za 46 upisnih mjesta (jedno od njih rezervirano za stranog državljanina). Također, 21 kandidat prijavio je upravo naš studij kao prvi izbor. Slični su podatci zabilježeni u ovo doba prošle godine te je upisna kvota popunjena odmah u prvom upisnom roku u srpnju. Nadamo se da će ponovno biti tako.

Autor: Renata Šamo
Upisi na Filozofskom fakultetu u Puli, pa tako i našem Odsjeku, počinju 20. srpnja, a sve potrebne informacije o postupku prijave na natječaj, kao i sam natječaj, mogu se naći na naslovnoj stranici Fakulteta.  Očekuje se kako će godišnja kvota za upis u prvu godinu studija Engleski jezik i književnost, zbog velikog zanimanja, kao i prošle godine, biti popunjena odmah u ovom ljetnom upisnom roku.  

Autor: Renata Šamo
U čast  znamenitom irskom piscu Jamesu Joyceu i njegovu djelu Uliks  u Dublinu, kao i širom svijeta, obilježava se Bloomov dan (Bloomsday). Riječ je o simboličkom obilježavanju četvrtka, 16. lipnja 1904. godine, kada se događa radnja spomenutog romana, a sam naziv potječe od imena glavnog lika Leopolda Blooma. Poštovatelji velikog pisca tada se odijevaju u prepoznatljivu odjeću iz tog doba i čitaju ulomke iz romana ili održavaju prigodne predstave, a u Dublinu ujedno obilaze mjesta spomenuta u romanu. O povijesti i specifičnostima tog jedinstvenog obilježavanja više na stranicama Centra James Joyce: https://jamesjoyce.ie/bloomsday/.    Budući da je Joyce proveo nekoliko mjeseci početkom prošlog stoljeća u Puli, poučavajući engleski jezik u tadašnjoj Berlitzovoj školi, Bloomov dan se vrlo uspješno obilježavao i u našem gradu tijekom proteklih deset godina, o čemu je moguće pronaći podrobnije informacije na: https://www.facebook.com/BloomsdayCRO/.  

Autor: Renata Šamo
Na portalu srednja.hr objavljeni su glavni razlozi za odabir studija u Puli, pa tako i Engleskog jezika i književnosti, koji bi maturantima olakšali donošenje konačne odluke o tome gdje studirati. Prema prvim raspoloživim informacijama za naš studij postoji veliko zanimanje i ove godine, stoga se nadamo kako ćemo ponovno popuniti kvotu (45 + 1 stranac) već u prvom upisnom roku.

Autor: Renata Šamo
Ljetni ispitni rok počinje odmah po završetku nastave, to jest 14. lipnja i traje do 9. srpnja uz iznimku 22. lipnja kada se obilježava Dan antifašističke borbe. Ispiti se provode prema dobivenim naputcima, a u dogovoru s predmetnim nastavnicima, također uz mogućnost održavanja uživo ako je to itekako nužno.

Autor: Renata Šamo
Približavamo se završetku još jedne godine provedene u vrlo nezahvalnim pandemijskim uvjetima. Unatoč brojnim izazovima možemo zaključiti kako smo svi nastojali održati visoku razinu izvođenja nastave i omogućiti studentima nove spoznaje o engleskom jeziku i književnosti kako bi ubuduće nastavili sa zanimanjem odabrani studij. Kao predstojnica Odsjeka svim nastavnicima zahvaljujem na uspješnoj suradnji, a studentima nadasve želim puno uspjeha na ispitima koji im predstoje.

Autor: Renata Šamo
U tijeku su pregovori s veleposlanstvima zemalja engleskog govornog područja koja djeluju u Republici Hrvatskoj i pojedinim sveučilištima iz zemalja engleskog govornog područja kako bismo naš najmlađi anglistički odjel približili relevantnoj međunarodnoj javnosti,  a studentima i nastavnicima omogućili još poticajniji rad u izravnom kontaktu s inozemnim partnerima. Gostujuća predavanja, proširivanje ponude izbornih kolegija, donacije knjiga i ostalog nastavnog  materijala, potpora studentskim projektima - samo su neki od oblika suradnje kojoj se nadamo i rado ju očekujemo.

Autor: Renata Šamo
Potaknuti dosadašnjim neupitnim zanimanjem za naš studij i nastojeći omogućiti već upisanim studentima nastavak studija na našem odsjeku, obavještavamo zainteresirane kako je u tijeku izrada diplomskog studijskog programa Engleski jezik i književnost. Novi bi program kandidatima nudio odabir između prevoditeljskog i nastavničkog smjera u skladu s realnim potrebama na tržištu rada, obuhvaćao bi suvremene kolegije i činio smislenu teorijsko-praktičnu cjelinu s dosadašnjim preddiplomskim dvopredmetnim studijem. Njegovo je izvođenje planirano za akademsku godinu 2022./2023. Skloni smo uvjerenju kako bismo na taj način zadržali postojeće studente, obogatili ponudu programa na našem fakultetu i sveučilištu, a time ujedno pridonijeli daljnjem razvoju i prepoznatljivosti Pule kao studentskog grada.

Autor: Renata Šamo
Početkom svibnja ugledni svjetski izdavač Springer Nature objavio je znanstvenu knjigu Facing Diversity in Child Foreign Language Education  (urednice Joanna Rokita-Jaskow i Agata Wolanin) u kojoj se nalazi rad izv. prof. dr. sc. Renate Šamo, predstojnice Odsjeka za anglistiku, djelomice proizišao iz njezinog mentoriranja doktorske disertacije Marije Smuda Đurić iz Minhena. U njemu autorice  pojašnjavaju koncept heterogenosti u kontekstu nastave čitanja na engleskom kao stranom jeziku u ranoj učeničkoj dobi. Izdanje je očito izazvalo zanimanje akademske zajednice, o čemu svjedoči tristotinjak pregleda u prvih nekoliko dana nakon objavljivanja na mrežnim stranicama izdavača.

Autor: Renata Šamo
Izv. prof. dr. sc. Igor Grbić sudjelovao je u promociji knjige Marka Marije Gregorića ,,Uz krizu kritike" u izdanju Sandorfa, održanoj krajem travnja u zagrebačkoj Galeriji Forum. Time je ovaj član Odsjeka za anglistiku pokazao kako je redovito aktivan, osim u svojem znanstvenom i nastavnom radu, u javnom promicanju suvremene književnosti i književne kritike, a i sam je autor zanimljivih zbirki poezije i eseja, od kojih su neke nagrađivane. Također se uspješno bavi književnim prevođenjem.

Autor: Renata Šamo
Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) redovito organizira Razgovore s ciljem podizanja kulture čitanja prijevodne literature i razvijanja prijevodne kritike, a ti su susreti s našim vrhunskim prevoditeljima virtualno dostupni i studentima anglistike, što je dobra orijentacijska priprema za njih s obzirom da je u tijeku izrada studijskog programa na diplomskoj razini u sklopu kojeg će moći odabrati prevoditeljski ili nastavnički smjer. No, bez obzira na to, naučiti prepoznati kvalitetan književni prijevod jedan je od osnovnih preduvjeta usavršavanja svakog studenta bilo kojeg stranog jezika. Uostalom, ne smijemo zaboraviti kako je upravo 2021. godina čitanja u nas. Što više čitamo, više spoznajemo koliko nas čitanje oblikuje i izgrađuje!

Autor: Renata Šamo
Polaznici izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) uspješno su sudjelovali u programu Festivala znanosti, održavši u četvrtak 13. svibnja predavanje o uraganima iz onomastičke perspektive. Slušala ih je skupina od 40-tak učenika srednjih i osnovnih škola te studenata našeg sveučilišta, koji su svojim komentarima potvrdili kako je bilo zanimljivo naučiti o poveznici sustava imenovanja tropskih oluja i nekih kontroverznih pitanja kao štu su ona rodna ili rasna. Anamaria Kovač, Andrea Grizelj, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten pokazali su kako studij engleskog jezika može biti još poticajniji od očekivanja, dok su mogućnosti proučavanja jezika kao pojave gotovo neograničene i dotiču se svakog vida ljudskog života i djelovanja.  

Autor: Renata Šamo
Polaznici kolegija Američka kultura i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo) imali su u utorak, 11. svibnja, predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Državama. Održala ga je Tiana Morris, Early Career Mentor and Educator, koja je akademsku godinu 2019./2020. provela na jednom zagrebačkom fakultetu kao Fullbrightov asistent u nastavi engleskog jezika tako da je, nakon izlaganja, uslijedio razgovor sa studentima, uglavnom o usporedbama između američkog i našeg sustava te specifičnostima i mogućnostima studiranja na nekom od američkih sveučilišta. Bila je to prigoda da studenti ne samo nauče nešto novo o odabranoj temi, nego i da spontano koriste engleski jezik s izvornim govornikom u realnoj komunikacijskoj situaciji, što je pridonijelo njihovoj još većoj motiviranosti da se uključe u razgovor. 

Zahvaljujući susretljivosti voditeljice, studenti našeg odsjeka redovito mogu pratiti virtualna događanja u organizaciji Američkog kutka Rijeka, a također su im besplatno dostupni e-izvori, što im u vrijeme epidemije omogućuje lakše izvršavanje studentskih obveza u sklopu pojedinih kolegija te samostalno istraživanje njima osobno zanimljivih anglističkih tema.  

Autor: Renata Šamo
U postupku izbora za naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta na našem odsjeku dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, znanstvena suradnica, u srijedu (5. svibnja), govorila je studentima prve godine o specifičnostima (engleskog) jezika struke, a zanimljivim pitanjima potaknula je njihovu interakciju tako da je predavanje English for Specific Purposes doista bilo vrlo uspješno. Predavanju su, osim dekanice i prodekana za nastavu i studente te nekolicine članova Fakultetskog vijeća, nazočili članovi Stručnog povjerenstva: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo (predsjednica), izv. prof. dr. sc. Igor Grbić (član) i doc. dr. sc. Tatjana Šepić (vanjska članica).

Autor: Renata Šamo
Studenti prve godine anglistike održat će 13. svibnja u podne virtualno predavanje u sklopu Festivala znanosti, temeljeno na projektu koji su izradili za potrebe izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Istražili su jednu meteorološku temu iz lingvističke perspektive, točnije objasnili su dosadašnju praksu imenovanja uragana i određene kontroverze povezane s njom. Na taj su se način uvjerili kako se jezik doista može proučavati iz različite perspektive i povezati u biti sa svakom pojavom u životu, čime je njihovo zanimanje za studijem engleskog jezika dodatno povećano. Predavanje su naslovili Nomen est omen: from Hurricane Names to Gender Issues , a pripremili su ga i sudjelovat će u njegovom javnom predstavljanju: Andrea Grizelj, Anamaria Kovač, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten.

Autor: Renata Šamo
Tiana Morris, koja je kao Fullbright English Teaching Assistant provela akademsku godinu 2019./2020. u Zagrebu, održat će  u utorak, 11. svibnja od 14.30 do 15.40, virtualno predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a slušat će ju studenti izbornog kolegija Američka povijest i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Nakon kraće prezentacije studenti će razgovarati s gošćom o bitnim razlikama u sustavu američkog i hrvatskog  načina studiranja.  

Autor: Renata Šamo
U petak, 9. travnja, u svojoj 100. godini preminuo je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, koji je bio velika potpora Kraljici tijekom 73 zajednički provedene godine. Pogrebna ceremonija bit će održana u subotu, 17. travnja, u dvorcu Windsor, točnije u tamošnjoj katedrali Sv. Jurja, u kojoj je nekoliko godina u svojstvu dekana proveo Rabljanin Antun Marko de Dominis (1560.-1624.). Inače, u istoj se katedrali, pored ostalih, nalaze posmrtni ostaci karizmatičnog engleskog kralja Henrika VIII (1491.-1547.).  O vrlo zanimljivom životu princa Philipa možete pročitati na: https://www.bbc.com/news/uk-42651950. (11. 4. 2021.)

Autor: Renata Šamo
Danas su pulski studenti anglistike ugostili prvu vlasnicu vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, Amerikanku Melissu Paul, koja trenutno živi u Labinu. S njom su razgovarali o konceptu digitalnog nomadstva i njezinoj odluci da se tome posveti, i to u Hrvatskoj, te o njezinom specifičnom zanimanju brand storyteller-a u marketingu. Usporedbe američkog i hrvatskog načina života bile su također neizbježna tema tom prigodom. Razgovor je inače održan u sklopu nastave vrlo posjećenog izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija, čija je nositeljica izv. prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, koja je ujedno moderirala razgovor u kojem su rado sudjelovali mnogi studenti prve godine. U pripremi je novi susret s još jednim zanimljivim izvornim govornikom engleskog jezika, ovog puta izravno iz Sjedinjenih Država. (6. 4. 2021.)