Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti Odsjeka za anglistiku

Zahvaljujući susretljivosti voditeljice, studenti našeg odsjeka redovito mogu pratiti virtualna događanja u organizaciji Američkog kutka Rijeka, a također su im besplatno dostupni e-izvori, što im u vrijeme epidemije omogućuje lakše izvršavanje studentskih obveza u sklopu pojedinih kolegija te samostalno istraživanje njima osobno zanimljivih anglističkih tema.  
U postupku izbora za naslovno znanstveno-nastavno zvanje docenta na našem odsjeku dr. sc. Katja Dobrić Basaneže, znanstvena suradnica, u srijedu (5. svibnja), govorila je studentima prve godine o specifičnostima (engleskog) jezika struke, a zanimljivim pitanjima potaknula je njihovu interakciju tako da je predavanje English for Specific Purposes doista bilo vrlo uspješno. Predavanju su, osim dekanice i prodekana za nastavu i studente te nekolicine članova Fakultetskog vijeća, nazočili članovi Stručnog povjerenstva: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo (predsjednica), izv. prof. dr. sc. Igor Grbić (član) i doc. dr. sc. Tatjana Šepić (vanjska članica).
Studenti prve godine anglistike održat će 13. svibnja u podne virtualno predavanje u sklopu Festivala znanosti, temeljeno na projektu koji su izradili za potrebe izbornog kolegija Temeljni lingvistički pojmovi (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Istražili su jednu meteorološku temu iz lingvističke perspektive, točnije objasnili su dosadašnju praksu imenovanja uragana i određene kontroverze povezane s njom. Na taj su se način uvjerili kako se jezik doista može proučavati iz različite perspektive i povezati u biti sa svakom pojavom u životu, čime je njihovo zanimanje za studijem engleskog jezika dodatno povećano. Predavanje su naslovili Nomen est omen: from Hurricane Names to Gender Issues , a pripremili su ga i sudjelovat će u njegovom javnom predstavljanju: Andrea Grizelj, Anamaria Kovač, Barbara Kuveždić, Ivan Dorian Grgat, Gabriel Šergo i Rikardo Vošten.
Tiana Morris, koja je kao Fullbright English Teaching Assistant provela akademsku godinu 2019./2020. u Zagrebu, održat će  u utorak, 11. svibnja od 14.30 do 15.40, virtualno predavanje o visokom obrazovanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a slušat će ju studenti izbornog kolegija Američka povijest i civilizacija (nositeljica: izv. prof. dr. sc. Renata Šamo). Nakon kraće prezentacije studenti će razgovarati s gošćom o bitnim razlikama u sustavu američkog i hrvatskog  načina studiranja.  
U petak, 9. travnja, u svojoj 100. godini preminuo je princ Philip, vojvoda od Edinburgha, koji je bio velika potpora Kraljici tijekom 73 zajednički provedene godine. Pogrebna ceremonija bit će održana u subotu, 17. travnja, u dvorcu Windsor, točnije u tamošnjoj katedrali Sv. Jurja, u kojoj je nekoliko godina u svojstvu dekana proveo Rabljanin Antun Marko de Dominis (1560.-1624.). Inače, u istoj se katedrali, pored ostalih, nalaze posmrtni ostaci karizmatičnog engleskog kralja Henrika VIII (1491.-1547.).  O vrlo zanimljivom životu princa Philipa možete pročitati na: https://www.bbc.com/news/uk-42651950. (11. 4. 2021.)
Danas su pulski studenti anglistike ugostili prvu vlasnicu vize za digitalne nomade u Hrvatskoj, Amerikanku Melissu Paul, koja trenutno živi u Labinu. S njom su razgovarali o konceptu digitalnog nomadstva i njezinoj odluci da se tome posveti, i to u Hrvatskoj, te o njezinom specifičnom zanimanju brand storyteller-a u marketingu. Usporedbe američkog i hrvatskog načina života bile su također neizbježna tema tom prigodom. Razgovor je inače održan u sklopu nastave vrlo posjećenog izbornog kolegija Američka kultura i civilizacija, čija je nositeljica izv. prof. dr. sc. Renata Šamo, predstojnica Odsjeka za anglistiku, koja je ujedno moderirala razgovor u kojem su rado sudjelovali mnogi studenti prve godine. U pripremi je novi susret s još jednim zanimljivim izvornim govornikom engleskog jezika, ovog puta izravno iz Sjedinjenih Država. (6. 4. 2021.)