Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Veliki uspjeh studentica Filozofskog...
14. lipnja 2024. organizirana je „ Peta međunarodna Olimpijada iz znanja ruskog kao stranog jezika u Hrvatskoj “. Olimpijada је organizirana u povodu obilježavanja Dana ruskoga jezika i Puškinova rođendana (6. lipnja). Ove je godine Olimpijada bila posvećena dvama važnim obljetnicama 225. godišnjici rođenja A. S. Puškina i 210. godišnjici rođenja M. J. Ljermontova. Dvije studentice Filozofskog fakulteta u Puli koje uče ruski jezik kod dr. sc. Irene Mikulaco, u grupi sudionika početne razine znanja ruskoga jezika osvojile su prvo i drugo mjesto. Prvo mjesto osvojila je Barbara Brezina, a drugo mjesto Andrea Pavlović. Organizator V. Olimpijade iz znanja ruskog jezika u Hrvatskoj bilo је Hrvatsko društvo nastavnika ruskoga jezika i književnosti . Ovo je jedina Olimpijada iz ruskoga jezika koja se organizira u Hrvatskoj, već jubilarnu petu godinu zaredom i bila je u obliku video konferencije na platformi ZOOM. Kao i do sada, Olimpijada je bila međunarodna. Geografija sudionika se proširila u odnosu na prethodne godine (2020. – 2023.) na tri kontinenta (Europu, Afriku, Aziju), Oceaniju, Bliski Istok i 23 zemlje: Abhazije, Alžira, Austrije, Azerbajdžana, Bjelorusije, Crne Gore, Gvineje Bisau, Haitija, Hrvatske, Indonezije, Japana, Južne Osetije, Kazahstana, Kine, Libanona, Mongolije, Senegala, Španjolske, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana,Vijetnama i Zambije. Olimpijada je povedena u tri kategorije i devet grupa: za početni, srednji i napredni stupanj znanja ruskoga jezika, a najviše sudionika bilo je s naprednim znanjem ruskoga jezika.

Dr. sc. Irena Mikulaco uspješno je...
Od 7. do 11. lipnja 2024. dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike boravila je u Sofiji u svrhu usavršavanja kroz program Erasmus+ na Sveučilištu nacionalne i svjetske ekonomije, na Odsjeku za lingvistiku i Katedri za strane jezike, koje broji 20 tisuća studenata.

Znanstvena monografija "Hrvatsko...
6. lipnja iz tiska je izašla znanstvena monografija s međunarodnom recenzijom "Hrvatsko i rusko pravno nazivlje". Izdavač je Sveučilište Jurja Dobrile u Puli. 

U gostima na Katedri za strane jezike...
Gostujući profesori sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda iz Trnave (Slovačka) održali su svoja predavanja za studente u lipnju na Filozofskom fakultetu. Boravili su na Filozofskom fakultetu u Puli u sklopu programa Erasmus+ razmjene nastavnika radi podučavanja. Sveučilište sv. Ćirila i Metoda dugogodišnji je partner Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i profesori međusobno surađuju kroz razne međunarodne znanstvene projekte.  

Najava predavanja gostujućih...
Gostujući profesori sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda iz Trnave (Slovačka) održat će predavanja u utorak, 4. lipnja 2024. u dvorani 18 na Filozofskom fakultetu s početkom u 12 sati. Predavanja su na ruskom jeziku.

Najava predavanja "Medicina u...
Katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta poziva Vas na predavanje prim. mr. sc. Ivice Pavičića-Donkića, dr. med. otorinolaringologa na temu "Medicina u novelama A. P. Čehova", u srijedu, 29. svibnja u 16 sati, u dvorani 18, na Filozofskom fakultetu.    

Katedra za strane jezike ugostila je...
Prof. dr. sc. Anna Maria Kozłowska i Dr. sc. Kinga Kowalewska gostovale su na Katedri za strane jezike u okviru programa Erasmus+ razmjene nastavnika u svrhu podučavanja, od 13. do 17. svibnja 2024.

Katedra za strane jezike Odsjeka za...
Pozivamo Vas na predavanja gostujućih profesorica iz Varšave i Poznanja (Poljska), 16. svibnja 2024., s početkom u 14 sati, u dvorani 18 na Filozofskom fakultetu u Puli. Predavanja će se realizirati u okviru programa EU Erasmus+ razmjene nastavnika u svrhu podučavanja. Predavanja će biti na engleskom jeziku.  

Studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u...
150. godišnjica rođenja jedne od najvećih hrvatskih spisateljica Ivane Brlić-Mažuranić (1874. – 1938.) uspješno je obilježena u Puli u okviru dviju manifestacija „PULA ČITA!“ Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Dana Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Program je ostvaren uz podršku Ogranka Matice hrvatske u Puli i Zavičajnog muzeja Ogulin. Programu su se pridružili učenici osnovnih škola, gimnazije te studenata koji sa zanimanjem sudjelovali i pratili program.

Poziv na II. Međunarodnu znanstvenu...
Pozivamo vas na II. Međunarodnu znanstvenu konferenciju "Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija", od 17. do 19. listopada 2024. u Puli. Sve informacije možete preuzeti na stranici konferenciji:  2. Međunarodna znanstvena konferencija "Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija" - Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija (unipu.hr)    

Obilježavanje 150. godišnjice rođenja...
Pozivamo Vas na obilježavanje 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić, 8. svibnja, s početkom u 11 sati.    

Dr. sc. Irena Mikulaco održala je...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 15. do 19. travnja 2024. godine seriju od 8 predavanja na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi (Slovačka). Predavanja i odlazak u Trnavu bili su uz podršku Erasmus+ programa kojim se podupire obrazovanje u Europi i razmjena nastavničkog osoblja radi podučavanja. Predavanja su održana na dugogodišnjem partnerskom sveučilištu u Slovačkoj, na Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, na Odsjeku za rusistiku.  

Autor: Irena Mikulaco
Svjetski dan poezije obilježen na...
U studentskoj emisiji Radio X-ica na Radio Puli obilježen je Svjetski dan poezije. U emisiji je gostovala dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica katedre za strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Terenska nastava studentica...
Studentice druge godine prijediplomskog i prve godine diplomskoga studija kroatistike, 9. siječnja bile su na terenskoj nastavi na HRT-u. 

Poetsko-glazbeni recital studenata,...
"Poetsko-glazbeni recital" ovoga je prosinca privukao tridesetak sudionika, ali i mnogobrojnu zainteresiranu publiku. U prepunoj Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli održan je praznik poezije i glazbe. Dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica Katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli, trinaestu godinu zaredom organizira ovakva i slična događanja.

Pozivnica za poetsko-glazbeni...
Pozivamo Vas na "Poetsko-glazbeni recital", 12. prosinca u 12.30 sati u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu. U programu sudjeluju pulski studenti i studentice, nastavnici i nastavnice, pjesnici i pjesnikinje. Sudionici će interpretirati pjesme hrvatskih i stranih autora, u originalu (na ruskom, njemačkom, talijanskom, japanskom i engleskom jeziku) i u prijevodu, čut će se kajkavski i čakavski stihovi, a pjesnici će govoriti vlastite stihove. U glazbenom dijelu programa sudjeluju studentice Muzičke akademije u Puli. Organizatorica događanja je dr. sc. Irena Mikulaco, voditeljica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Veselimo se Vašem dolasku!

Autor: Irena Mikulaco
Nastava iz kolegija Uvod u pedagogiju počinje 16. listopada prema terminu u rasporedu.

Dr. sc. Irena Mikulaco održala je...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 18. do 22. rujna 2023. godine seriju od 8 predavanja na Baltičkoj međunarodnoj akademiji u Rigi, u Latviji. Predavanja i odlazak u Rigu bili su uz podršku Erasmus+ programa kojim se podupire obrazovanje u Europi i razmjena nastavničkog osoblja radi podučavanja. Predavanja su održana na dugogodišnjem partnerskom sveučilištu u Latviji, na Baltičkoj međunarodnoj akademiji u Rigi, na Odsjeku za strane jezike i obrazovanje prevoditelja.

Autor: Irena Mikulaco
Izlaganje dr. sc. Irene Mikulaco na...
Voditeljica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike, dr. sc. Irena Mikulaco sudjelovala je na međunarodnom znanstvenom skupu kao članica Međunarodnoga društva za mediteranske studije - Mediterranean Studies Association , sa sjedištem u Massachussets-u (SAD).

Najava  predavanja gostujućeg...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike bit će domaćin docentu dr. sc. Lukášu Gajarskom s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, s katedre rusistike Filozofskog fakulteta. 

Na katedri za strane jezike...
Od 8. do 12. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu u Puli, na katedri za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike gostovala je dr. sc. Andrea Spišiakova s Filozofskog fakulteta u Trnavi (Slovačka). Održala je predavanja iz lingvistike na ruskom jeziku za studente koji uče ruski jezik te im je to bila prilika da usavrše govornu komunikaciju iz ruskoga jezika.

U kreativnom ozračju uspješno je...
Poetsko-glazbeni recital studenata i nastavnika Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (FF, FOOZ, FET i MA) održan je 12. svibnja u Matici hrvatskoj u Puli. Organizatorica događanja je dr.  sc. Irena Mikulaco, voditeljica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta. Ovo je 13. godina zaredom da se organiziraju poetski susreti, uobičaneno se upriličuju dva puta godišnje, na kraju zimskog i ljetnog semestra, a ponekad i ususret nekim važnim obljetnicama.

Poziv na Poetsko-glazbeni recital,...
Katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli poziva Vas na Poetsko-glazbeni recital u petak, 12. svibnja 2023. s početkom u 17 sati u prostoru Matice hrvatske u Puli, Kandlerova 42. Sudjeluju studenti i nastavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Poetsko-glazbeni susreti održavaju se na Filozofskom fakultetu redovito od 2010. godine. Organizatorica je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.  

Najava predavanja gostujuće...
Pozivamo Vas na predavanje gostujuće profesorice s Filozofskog fakulteta u Trnavi (Slovačka) na temu iz suvremene ruske frazeologije. Dr. sc. Andrea Spišiaková dolazi preko Erasmus + mobilnosti nastavnika i održat će predavanje 9. svibnja u 15.30, u Stanici 50. 

Objavljen je zbornik radova Prve...
Zbornik radova Prve međunarodne znanstvene konferencije "Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija" objavljen je u izdavaštvu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru institucijskog projekta ffpu-05-2021-3. Zbornik je uredila dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Terenska nastava na HRT-u iz kolegija...
24. siječnja 2023. studentice diplomskoga studija kroatistike (Vita Rovis, Leona Rac i Antonela Vukadin) zajedno sa svojom mentoricom, dr. sc. Irenom Mikulaco, u okviru kolegija „Govor elektroničkih medija“, posjetile su HRT i upoznale se s radom novinara na radiju i televiziji.

Predavanja gostujućih profesorica u...
8. i 19. prosinca 2022. održana su predavanja gostujućih profesorica iz Zagreba i Granade na katedri za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike.

Autor: Irena Mikulaco
Poetsko-glazbeni recital protekao je...
20. prosinca održan je poetsko-glazbeni recital u organizaciji katedre za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

U podne s poezijom, 20. prosinca u...
Pozivamo Vas na druženje uz poeziju, 20. prosinca 2022. u 12.30 sati, u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli. Sudjeluju studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta i Muzičke akademije u Puli. Organizatorica je dr. sc. Irena Mikulaco s katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Gostujuća predavanja i sudjelovanje...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli održala je predavanja i sudjelovala na panel diskusiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 

Autor: Irena Mikulaco
Nova knjiga o prevođenju na katedri...
„Multidimensional Translation, from Science to the Arts“ – naziv je upravo objavljene knjige o prevođenju u kojoj je svoj doprinos dala dr. sc. Irena Mikulaco poglavljem o književnom prijevodu I. Bunjina, prvog ruskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Urednice knjige su Lina Abraitienė i Žanna Daragane, a knjiga je izašla u Cambridgeu. 

Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 7. do 11. studenog 2022. godine seriju od 8 predavanja kroz program mobilnosti Erasmus+ kojim se podupire mobilnost i suradnja u visokom obrazovanju.

Dr. sc.  Irena Mikulaco, šefica...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 24. do 28. listopada 2022. godine seriju od 8 predavanja kroz program mobilnosti Erasmus+ kojim se podupire mobilnost i suradnja u visokom obrazovanju. Predavanja su održana na dugogodišnjem partnerskom sveučilištu u Slovačkoj, na Filozofskom fakultetu, Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi. 

1. Međunarodna znanstvena...
Od 24. kolovoza do 31. kolovoza Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bio je domaćinom 1. Međunarodne znanstvene konferencije „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“. Ova konferencija organizirana je u okviru institucijskog projekta „Jezik prava i poslovna komunikacija“ na kojem sudjeluju profesori iz Hrvatske, Poljske, Bugarske, a od sljedeće godine pridružit će se Latvija i Slovačka.

26. kolovoza otvara se 1. Međunarodna...
26. kolovoza započinje s radom 1. Međunarodna znanstvena konferencija “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija” i trajat će do 31. kolovoza. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predsjednica organizacijskog odbora je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Na katedri za strane jezike Odsjeka...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike ugostila je docenta dr. sc. Lukáša Gajarskog s partnerskog sveučilišta u Trnavi, sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, u okviru Erasmus + projekta KA103-077157, od 16. do 20. svibnja 2022. Doc. dr. sc. Lukáš Gajarský bavi se ruskom lingvistikom, aksiologijom, likvokulturologijom i međujezičnom homonimijom te je održao zanimljiva predavanja za studente koji su naučili nove termine i pojmove vezane uz turizam i putovanje. Studenti su profesora Gajarskog sa zanimanjem pratili, aktivno sudjelovali, profesor je organizirao kviz za studente, provjerio njihovo znanje i na kraju sve studente počastio slovačkim slasticama, a najbolja u kvizu, studentica Tamara Barić, dobila je specijalnu nagradu.

Najava I. Međunarodne znanstvene...
Pozivamo Vas na I. Međunarodnu znanstvenu konferenciju „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“ ( https://ffpu.unipu.hr/ffpu/jpimk ) koja će se održati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, od 25. do 31. kolovoza 2022. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prijave su otvorene do 15. lipnja 2022.   

Dr. sc. Irena Mikulaco s Odsjeka za...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike s Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike održala je seriju predavanja za studente diplomskog studija i doktorande na Odsjeku za rusistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi (Slovačka) u okviru Erasmus + projekta KA103-077157, u periodu od 25. do 29. travnja 2022.

Doc. dr. sc. Marlena Plavšić,...
Doc. dr. sc. Marlena Plavšić, pročelnica Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike, u suradnji s kolegicama doc. dr. sc. Ines Kovačić, izv. prof. dr. sc. Ivanom Paulom Gortan-Carlin, Đeni Zuliani Blašković, v. pred. te Kristinom Hlavati Bertoncelj, mag. oec., sudjelovala je u Belgiji u aktivnosti "Learning, Teching, Training" u okviru Erasmus+ projekta "Cell Biology and Art Class Omnibus - CACAO".

Najava gostujućih predavanja...
Katedra za strane jezike   Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike  Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva vas u srijedu na gostujuća predavanja profesorica iz Slovačke, s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda iz Trnave. Predavanja će započeti 8. lipnja 2022. u 11 sati u Dvorani Slavka Zlatića. dr. sc. Olga Iermachkova održat će predavanje na temu „Dinamički procesi u suvremenim slavenskim jezicima“,  dr. sc. Marianna Figedyonova održat će predavanje na temu „Ruska likovna umjetnost“, a  doc. dr. sc. Andrea Grominova  održat će predavanje na temu „ Umjetnički model svijeta suvremene ruske poezije“ . Doc. dr. sc. Andrea Grominová pročelnica je Odsjeka za ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi (Slovačka) gdje predaje rusku književnost, prijevođenje tesktova struke te pravni i poslovni ruski jezik. Autorica je 70 publikacija i bavi se suvremenom ruskom književnošću, poezijom 19. – 21. stoljeća, poezijom metarealizma/neobaroka i suvremenom slovačkom poezijom. Članica je uredništva prestižnog međunarodnog znanstvenog časopisa „Filološki razred“, koji ulazi u baze Web of Science i ERIH PLUS te međunarodnog ukrajinskog znanstvenog časopisa „Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського: Лінгвістичні науки“. Aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima te na međunarodnim znanstvenim skupovima. Ovo je njezin drugi posjet Filozofskom fakultetu u Puli.  Profesorica PaedDr. Marianna Figedyová, PhD bavi se teorijom i povijesti slovačke i ruske književnosti, umjetnosti i kulture. Autorica je više od 20 publikacija, aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i znanstvenim skupovima. Mgr. Olga Iermachkova, PhD  radi kao viša predavačica na Odsjeku za ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda gdje predaje lingvističke discipline ( Govorne vježbe, Jezik u praksi, Jezični seminar ). Autorica je više od 35 publikacija (knjiga, udžbenika, znanstvenih članaka u Web of Science i Scopus). Aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i na znanstvenim skupovima. Polja njezinih znanstvenih interesa su dinamični procesi u suvremnim slavenskim jezicima, jezična igra, lingvokulturologija, medijska lingvistika, ruska zbilja i povijest.

Najava gostujućeg predavanja doc. dr....
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli poziva vas u utorak, 17. svibnja 2022. u 17 sati u „Stanicu 50“ (FET) na predavanje gostujućeg profesora iz Slovačke, doc. dr. sc. Lukáša Gajarskog na temu „Putovanje s ruskim jezikom“ . Cilj predavanja je da studenti nauče nove riječi i pojmove vezane uz turizam i putovanje. Doc. dr. sc. Lukáš Gajarský dolazi s partnerskog sveučilišta u Trnavi, sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, bavi se ruskom lingvistikom, aksiologijom, likvokulturologijom i međujezičnom homonimijom. Autor i suautor je više od 50 publikacija, od toga su tri monografije, pet sveučilišnih udžbenika i rječnika. Na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda u Trnavi predaje opću lingvistiku, morfologiju, prijevod i metodiku nastave ruskog kao stranog jezika. U slobodno vrijeme putuje i upoznaje nove kulture. Ovo je njegov drugi posjet Filozofskom fakultetu u Puli.

Međunarodna znanstvena konferencija...
Od 30. rujna do 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je II. Međunarodna znanstvena konferencija Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta , u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a konferencijom Rusistika u slavenskom, europskom i svjetskom kontekstu nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija se provela na daljinu preko platforme ZOOM. Poslije konferencije sudionicima su poslane potvrde o sudjelovanju, a zbornik radova s međunarodnom recenzijom je u tisku.