Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Obavijesti

Najava  predavanja gostujućeg...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike bit će domaćin docentu dr. sc. Lukášu Gajarskom s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi, s katedre rusistike Filozofskog fakulteta. 

Na katedri za strane jezike...
Od 8. do 12. svibnja 2023. na Filozofskom fakultetu u Puli, na katedri za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike gostovala je dr. sc. Andrea Spišiakova s Filozofskog fakulteta u Trnavi (Slovačka). Održala je predavanja iz lingvistike na ruskom jeziku za studente koji uče ruski jezik te im je to bila prilika da usavrše govornu komunikaciju iz ruskoga jezika.

U kreativnom ozračju uspješno je...
Poetsko-glazbeni recital studenata i nastavnika Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli (FF, FOOZ, FET i MA) održan je 12. svibnja u Matici hrvatskoj u Puli. Organizatorica događanja je dr.  sc. Irena Mikulaco, voditeljica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta. Ovo je 13. godina zaredom da se organiziraju poetski susreti, uobičaneno se upriličuju dva puta godišnje, na kraju zimskog i ljetnog semestra, a ponekad i ususret nekim važnim obljetnicama.

Poziv na Poetsko-glazbeni recital,...
Katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli poziva Vas na Poetsko-glazbeni recital u petak, 12. svibnja 2023. s početkom u 17 sati u prostoru Matice hrvatske u Puli, Kandlerova 42. Sudjeluju studenti i nastavnici Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Poetsko-glazbeni susreti održavaju se na Filozofskom fakultetu redovito od 2010. godine. Organizatorica je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.  

Najava predavanja gostujuće...
Pozivamo Vas na predavanje gostujuće profesorice s Filozofskog fakulteta u Trnavi (Slovačka) na temu iz suvremene ruske frazeologije. Dr. sc. Andrea Spišiaková dolazi preko Erasmus + mobilnosti nastavnika i održat će predavanje 9. svibnja u 15.30, u Stanici 50. 

Objavljen je zbornik radova Prve...
Zbornik radova Prve međunarodne znanstvene konferencije "Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija" objavljen je u izdavaštvu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u okviru institucijskog projekta ffpu-05-2021-3. Zbornik je uredila dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Terenska nastava na HRT-u iz kolegija...
24. siječnja 2023. studentice diplomskoga studija kroatistike (Vita Rovis, Leona Rac i Antonela Vukadin) zajedno sa svojom mentoricom, dr. sc. Irenom Mikulaco, u okviru kolegija „Govor elektroničkih medija“, posjetile su HRT i upoznale se s radom novinara na radiju i televiziji.

Predavanja gostujućih profesorica u...
8. i 19. prosinca 2022. održana su predavanja gostujućih profesorica iz Zagreba i Granade na katedri za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike.

Autor: Irena Mikulaco
Poetsko-glazbeni recital protekao je...
20. prosinca održan je poetsko-glazbeni recital u organizaciji katedre za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. 

U podne s poezijom, 20. prosinca u...
Pozivamo Vas na druženje uz poeziju, 20. prosinca 2022. u 12.30 sati, u Dvorani Slavka Zlatića na Filozofskom fakultetu u Puli. Sudjeluju studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta i Muzičke akademije u Puli. Organizatorica je dr. sc. Irena Mikulaco s katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Gostujuća predavanja i sudjelovanje...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli održala je predavanja i sudjelovala na panel diskusiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 

Autor: Irena Mikulaco
Nova knjiga o prevođenju na katedri...
„Multidimensional Translation, from Science to the Arts“ – naziv je upravo objavljene knjige o prevođenju u kojoj je svoj doprinos dala dr. sc. Irena Mikulaco poglavljem o književnom prijevodu I. Bunjina, prvog ruskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost. Urednice knjige su Lina Abraitienė i Žanna Daragane, a knjiga je izašla u Cambridgeu. 

Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 7. do 11. studenog 2022. godine seriju od 8 predavanja kroz program mobilnosti Erasmus+ kojim se podupire mobilnost i suradnja u visokom obrazovanju.

Dr. sc.  Irena Mikulaco, šefica...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike održala je u razdoblju od 24. do 28. listopada 2022. godine seriju od 8 predavanja kroz program mobilnosti Erasmus+ kojim se podupire mobilnost i suradnja u visokom obrazovanju. Predavanja su održana na dugogodišnjem partnerskom sveučilištu u Slovačkoj, na Filozofskom fakultetu, Sveučilištu Sv. Ćirila i Metoda u Trnavi. 

1. Međunarodna znanstvena...
Od 24. kolovoza do 31. kolovoza Filozofski fakultet Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli bio je domaćinom 1. Međunarodne znanstvene konferencije „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“. Ova konferencija organizirana je u okviru institucijskog projekta „Jezik prava i poslovna komunikacija“ na kojem sudjeluju profesori iz Hrvatske, Poljske, Bugarske, a od sljedeće godine pridružit će se Latvija i Slovačka.

26. kolovoza otvara se 1. Međunarodna...
26. kolovoza započinje s radom 1. Međunarodna znanstvena konferencija “Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija” i trajat će do 31. kolovoza. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Predsjednica organizacijskog odbora je dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli.

Na katedri za strane jezike Odsjeka...
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike ugostila je docenta dr. sc. Lukáša Gajarskog s partnerskog sveučilišta u Trnavi, sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, u okviru Erasmus + projekta KA103-077157, od 16. do 20. svibnja 2022. Doc. dr. sc. Lukáš Gajarský bavi se ruskom lingvistikom, aksiologijom, likvokulturologijom i međujezičnom homonimijom te je održao zanimljiva predavanja za studente koji su naučili nove termine i pojmove vezane uz turizam i putovanje. Studenti su profesora Gajarskog sa zanimanjem pratili, aktivno sudjelovali, profesor je organizirao kviz za studente, provjerio njihovo znanje i na kraju sve studente počastio slovačkim slasticama, a najbolja u kvizu, studentica Tamara Barić, dobila je specijalnu nagradu.

Najava I. Međunarodne znanstvene...
Pozivamo Vas na I. Međunarodnu znanstvenu konferenciju „Jezik, prijevod i međukulturna komunikacija“ ( https://ffpu.unipu.hr/ffpu/jpimk ) koja će se održati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, od 25. do 31. kolovoza 2022. Organizator konferencije je katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prijave su otvorene do 15. lipnja 2022.   

Dr. sc. Irena Mikulaco s Odsjeka za...
Dr. sc. Irena Mikulaco, šefica katedre za strane jezike s Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike održala je seriju predavanja za studente diplomskog studija i doktorande na Odsjeku za rusistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi (Slovačka) u okviru Erasmus + projekta KA103-077157, u periodu od 25. do 29. travnja 2022.

Doc. dr. sc. Marlena Plavšić,...
Doc. dr. sc. Marlena Plavšić, pročelnica Odsjeka za nastavničko obrazovanje i strane jezike, u suradnji s kolegicama doc. dr. sc. Ines Kovačić, izv. prof. dr. sc. Ivanom Paulom Gortan-Carlin, Đeni Zuliani Blašković, v. pred. te Kristinom Hlavati Bertoncelj, mag. oec., sudjelovala je u Belgiji u aktivnosti "Learning, Teching, Training" u okviru Erasmus+ projekta "Cell Biology and Art Class Omnibus - CACAO".

Najava gostujućih predavanja...
Katedra za strane jezike   Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike  Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva vas u srijedu na gostujuća predavanja profesorica iz Slovačke, s partnerskog Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda iz Trnave. Predavanja će započeti 8. lipnja 2022. u 11 sati u Dvorani Slavka Zlatića. dr. sc. Olga Iermachkova održat će predavanje na temu „Dinamički procesi u suvremenim slavenskim jezicima“,  dr. sc. Marianna Figedyonova održat će predavanje na temu „Ruska likovna umjetnost“, a  doc. dr. sc. Andrea Grominova  održat će predavanje na temu „ Umjetnički model svijeta suvremene ruske poezije“ . Doc. dr. sc. Andrea Grominová pročelnica je Odsjeka za ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Trnavi (Slovačka) gdje predaje rusku književnost, prijevođenje tesktova struke te pravni i poslovni ruski jezik. Autorica je 70 publikacija i bavi se suvremenom ruskom književnošću, poezijom 19. – 21. stoljeća, poezijom metarealizma/neobaroka i suvremenom slovačkom poezijom. Članica je uredništva prestižnog međunarodnog znanstvenog časopisa „Filološki razred“, koji ulazi u baze Web of Science i ERIH PLUS te međunarodnog ukrajinskog znanstvenog časopisa „Науковий вісник Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського: Лінгвістичні науки“. Aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima te na međunarodnim znanstvenim skupovima. Ovo je njezin drugi posjet Filozofskom fakultetu u Puli.  Profesorica PaedDr. Marianna Figedyová, PhD bavi se teorijom i povijesti slovačke i ruske književnosti, umjetnosti i kulture. Autorica je više od 20 publikacija, aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i znanstvenim skupovima. Mgr. Olga Iermachkova, PhD  radi kao viša predavačica na Odsjeku za ruski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda gdje predaje lingvističke discipline ( Govorne vježbe, Jezik u praksi, Jezični seminar ). Autorica je više od 35 publikacija (knjiga, udžbenika, znanstvenih članaka u Web of Science i Scopus). Aktivno sudjeluje u međunarodnim projektima i na znanstvenim skupovima. Polja njezinih znanstvenih interesa su dinamični procesi u suvremnim slavenskim jezicima, jezična igra, lingvokulturologija, medijska lingvistika, ruska zbilja i povijest.

Najava gostujućeg predavanja doc. dr....
Katedra za strane jezike Odsjeka za obrazovanje nastavnika i strane jezike Filozofskog fakulteta u Puli poziva vas u utorak, 17. svibnja 2022. u 17 sati u „Stanicu 50“ (FET) na predavanje gostujućeg profesora iz Slovačke, doc. dr. sc. Lukáša Gajarskog na temu „Putovanje s ruskim jezikom“ . Cilj predavanja je da studenti nauče nove riječi i pojmove vezane uz turizam i putovanje. Doc. dr. sc. Lukáš Gajarský dolazi s partnerskog sveučilišta u Trnavi, sa Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda, bavi se ruskom lingvistikom, aksiologijom, likvokulturologijom i međujezičnom homonimijom. Autor i suautor je više od 50 publikacija, od toga su tri monografije, pet sveučilišnih udžbenika i rječnika. Na Sveučilištu sv. Ćirila i Metoda u Trnavi predaje opću lingvistiku, morfologiju, prijevod i metodiku nastave ruskog kao stranog jezika. U slobodno vrijeme putuje i upoznaje nove kulture. Ovo je njegov drugi posjet Filozofskom fakultetu u Puli.

Međunarodna znanstvena konferencija...
Od 30. rujna do 2. listopada 2021. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli održana je II. Međunarodna znanstvena konferencija Kroatistika unutar slavističkog, europskog i svjetskog konteksta , u povodu 25. godišnjice osnutka studija kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, a konferencijom Rusistika u slavenskom, europskom i svjetskom kontekstu nastavlja se obilježavanje 20. godišnjice učenja ruskoga jezika u Puli, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Konferencija se provela na daljinu preko platforme ZOOM. Poslije konferencije sudionicima su poslane potvrde o sudjelovanju, a zbornik radova s međunarodnom recenzijom je u tisku.