Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Security and Privacy in Academic Data management at Schools (SPADATAS)

 

U posljednjih je 10 godina pohrana podataka u oblaku postala standard kojeg su usvojili svi dionici obrazovnog ekosustava. Prikupljanje podataka o učenicima i studentima te njihova analiza rezultiraju sa korisnim informacijama koje dovode do poboljšanja obrazovnog procesa.​​​​​​

Međutim, kako se spomenuti podaci prikupljaju i obrađuju te se njima upravlja na poslužiteljima trećih strana, postoji opasnost od neovlaštenog korištenja, manipulacije i curenja istih. Projekt SPADATAS je usmjeren na stjecanje digitalnih kompetencija učenika i nastavnika u školama koji se odnose na zaštitu, privatnost i povjerljivost podataka u oblaku te njihovu odgovornu upotrebu.

Shodno tome, ciljevi projekta su: 1) podići razinu razumijevanja i svijesti u školama o tome što za obrazovnu instituciju predstavlja odlučivanje pogonjeno podacima, 2) identificirati sve relevantne aspekte osjetljivosti podataka koji su povezani sa aktualnim tehnologijama za prikupljanje i analizu podataka u obrazovnom kontekstu, 3) osigurati alate i okvire za zaštitu privatnosti, sigurnosti i povjerljivosti podataka učenika.

UNIPU projektni tim

Očekivani projektni rezultati:

 1. razvoj otvorenih i javnih web alata za osvještavanje o osjetljivosti podataka, automatsku procjenu i mapiranje procesa vezanih uz obradu, privatnost i sigurnost podataka u školama;

 2. provedba radionica u svrhu podizanja svijesti o krhkosti podataka;

 3. razvoj web mjesta i objava priručnika u kojem će biti kategorizirani primjeri dobre prakse vezani uz akademsko upravljanje podacima s ciljem zaštite privatnosti učenika u suradnji sa zajednicama i udrugama regije, a prema Općoj uredbi o zaštiti podataka Europske unije.

Trajanje projekta:

 • 01.10.2022.-31.03.2025.

Ukupni budžet projekta: 249.478 EUR

UNIPU budžet: 27.054 EUR

Web stranica: spadatas.eu

Broj projekta i program financiranja: KA220-SCH-BC2B6390,

Program financiranja: Erasmus+

Nositelj projekta:

 • Universitat Ramon Llull Fundacio (Španjolska)

Partneri:

 • Universidad de Salamanca (Španjolska)
 • Sveučilište Jurja Dobrile u Puli (Hrvatska)
 • Univerza v Mariboru (Slovenija)
 • Syddansk Universitet (Danska)
 • Ørestad Gymnasium (Danska)
 • I. osnovna škola Čakovec (Hrvatska)

 


Obavijesti projekta