Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalizam na klupi 2013.

Socijalizam na klupi. Kulturološke i povijesne interpretacije jugoslavenskoga i postjugoslavenskih društava
Međunarodni znanstveni skup
Pula, 5-7. prosinca 2013.
 

Namjera je CKPIS-a kao organizatora znanstvenoga skupa okupiti istraživače koji će raspravljati o temama koje su se pokazale nezaobilaznima za artikulaciju suvremene povijesti prostora koji je do početka 1990-ih činio Jugoslaviju. Politika modernizacije i razvoj suvremenog industrijskog  društva u njegovim mnogobrojnim aspektima neodvojivi su od gotovo pola stoljeća povijesti samoupravnoga socijalizma. Široko postavljenom temom, koja počiva na kulturološkim i povijesnim istraživanjima u okrilju humanističkih znanosti, željeli bismo potaknuti dijalog o svim aspektima kulture, povijesti i politike jugoslavenske federacije te ponuditi dinamične i komparativne interpretacije događaja, procesa i fenomena koji su oblikovali suvremeni identitet kako jugoslavenskih republika pod vlašću komunista, tako i neovisnih zemalja u razdoblju postsocijalizma.
Tijekom konferencije socijalizam će se tako kao "predmet" ponovno naći "na klupi" i u žarištu zanimanja. O interpretacijama jugoslavenskog i (post)jugoslavenskih društava ovisi na koju će ga klupu sudionici konferencije smjestiti. Mogao bi jednostavno biti predmet proučavanja na školskoj ili studentskoj klupi, mogao bi kao prijestupnik u sudskom predmetu završiti na optuženičkoj klupi, ili kao ideja čekati svoj trenutak na klupi među rezervnim igračima.
Cilj je konferencije svakako i jačanje komunikacije i suradnje među znanstvenicima koji se bave bliskim socijalističkim i postsocijalističkim temama, neovisno o tome djeluju li u Hrvatskoj, susjednim državama ili daljem inozemstvu, te jesu li porijeklom vezani za južnoslavenski prostor ili im je on tek predmet znanstvenog interesa. Posebice je to važno kada je posrijedi zajednička suvremena povijest, recentni događaji koji i dalje čekaju svoju znanstvenu interpretaciju.

Obavijesti
28.1.2013. - Objavljen je poziv za sudjelovanje na skupu. Rok za prijavu: 1. travnja 2013.
19.7.2013. - Zaključen je popis sudionika. Ako nam se do 15. srpnja 2013. niste javili glede smještaja, molimo vas da na mail odgovorite čim prije. Program skupa bit će objavljen najkasnije u listopadu. U međuvremenu ćemo sudionike kontaktirati o mogućnosti pokrivanja dijela troškova putovanja i smještaja.
14.10.2013. - Sudionici su od Organizacijskog odbora dobili mail s priloženim popisom izlaganja i drugim podacima te upitnikom. Molimo vas da nam ispunjeni upitnik kao Word dokument vratite e-poštom do ponedjeljka, 21. listopada 2013., na adresu ckpis[at]unipu.hr. Program skupa bit će objavljen do kraja listopada.
2.11.2013. - Objavljen je program skupa.
25.11.2013. - Objavljeni su (konačni) program skupa i Knjiga sažetaka.

Program skupa
Preuzimanje

Knjiga sažetaka
Preuzimanje

Organizator
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Organizacijski odbor
Igor Duda, predsjednik
Igor Stanić, tajnik
Lada Duraković
Boris Koroman
Andrea Matošević

Kontakt
ckpis@unipu.hr

Mjesto održavanja skupa
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Odjel za humanističke znanosti
Ivana Matetića Ronjgova 1, Pula

Smještaj
Hotel Veli Jože, Bečka 9, Pula
Prikaz karte

Zahvaljujemo na potpori
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
Grad Pula
Istarska županija

Dodatni program
19. Sa(n)jam knjige u Istri
Pulski festival knjiga i autora
Pula, 5-15. prosinca 2013.
Tema: "Socijalizam na klupi" (uključujući i program "CKPIS predstavlja")
Žarište: "Suvremena ruska književnost" i "Vojvodina - Regija u Regionu"

Objavljeni radovi
Lada Duraković, Andrea Matošević, ur., Socijalizam na klupi. Jugoslavensko društvo očima nove postjugoslavenske humanistike, Srednja Europa, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Sa(n)jam knjige u Istri, Zagreb i Pula, 2013. CeKaPISarnica
Časopis za suvremenu povijest, 46, 3, 2014.
Historijski zbornik, 67, 2, 2014.
Narodna umjetnost, 51, 2, 2014.