Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalizam na klupi 2019.

Četvrti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi
KONTINUITETI I INOVACIJE
Pula, 26-28. rujna 2019.

POZIV NA SUDJELOVANJE (pdf)
Prijavni obrazac (docx)
Rok: 1. travnja 2019.

Za razliku od važnih godina koje su obilježile teme dviju prošlih konferencija, ovoga puta nismo se oslonili na obljetnice. U europskom kontekstu tema bi mogla izazvati asocijacije na 1989., no to nam nije bila namjera jer u povijesti Jugoslavije, koja je okosnica naših skupova, sljedeće dvije godine neusporedivo jače odjekuju. Ipak, temom Kontinuiteti i inovacije želja nam je obuhvatiti prostor širi od jugoslavenskoga, bilo kao samostalnu temu, u kontaktu ili komparativno, te – mnogo važnije – vrijeme dulje od trajanja jednostranačkih socijalističkih sustava i hladnoratovskih podjela. Socijalističko društvo shvaćalo se kao prijelazno te je sadržavalo obilježja prošlosti i budućnosti, kapitalističkog građanskog i utopijskog komunističkog društva. Zanima nas stoga na što su se komunisti po dolasku na vlast mogli ili morali osloniti, što su zadržali i prilagodili, što su inovativnoga ostvarili i koliko je novoga preživjelo, prenijelo se u postsocijalizam i ondje postalo dobrodošlom baštinom ili neželjenim teretom. Sudionike skupa želimo pozvati da budu svjesni problema nultih godina i političkih povijesnih rezova, zaklinjanja u novo vrijeme u kojem nema povratka na staro, ali i da gledaju preko ustaljenih kronoloških pregrada te u kontinuitetu dugoga trajanja u društvu pronalaze metamorfoze i resemantizacije, spontani i nametnuti zaborav, potisnuta i živa sjećanja. U području politike, gospodarstva, svakodnevice, kulture, umjetnosti i sporta od 1920-ih i od 1940-ih i od 1990-ih do danas prisutno je staro i novo, zaostalo i napredno, trajne vrijednosti i kratkoročni eksperimenti, izmišljene tradicije i potonula kulturna dobra. Sve to i mnogo više od toga teme su o kojima bismo na skupu htjeli slušati i raspravljati.


PROGRAM (PDF download)            KNJIGA SAŽETAKA (PDF download)
         

FOTO ALBUM


ZVUČNI ZAPISI
Okrugli stol: Komunisti i komunističke partije
Okrugli stol: Mikrosocijalizam
Okrugli stol: Laboratory of Political Innovation
Razgovor: Paul Stubbs
Razgovor: Lea Horvat


Pozvani predavači
Muriel Blaive (Prag), Marie-Janine Calic (München), Catherine Samary (Pariz)

Organizacijski odbor
Anita Buhin, Igor Duda, Lada Duraković, Tina Filipović, Boris Koroman, Andrea Matošević, Igor Stanić

Programski odbor
Chiara Bonfiglioli (Cork), Ulf Brunnbauer (Regensburg), Anita Buhin (Pula), Igor Duda (Pula), Lada Duraković (Pula), Boris Koroman (Pula), Andrea Matošević (Pula), Tanja Petrović (Ljubljana)

Organizator
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Kontakt
ckpis.conf@gmail.com

Mjesto održavanja skupa
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Filozofski fakultet
Ivana Matetića Ronjgova 1, Pula

Zahvaljujemo na potpori
Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

Medijski pokrovitelj
Radio Rojc

 

Objavljeni radovi
History in Flux, 2, 2020.
Anita Buhin, Tina Filipović, ur., Kontinuiteti i inovacije. Zbornik odabranih radova s Četvrtog međunarodnog znanstvenog skupa Socijalizam na klupi, Pula, 26-28. rujna 2019., Srednja Europa i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Zagreb i Pula, 2021. CeKaPISarnica