Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Socijalizam na klupi 2023.

Šesti međunarodni znanstveni skup Socijalizam na klupi
KRIZE I REFORME

Pula, 28–30. rujna 2023.

Društva državnog i tržišnog socijalizma prolazila su kroz brojne prilagodbe u nastojanjima za unaprjeđivanjem vladajućeg sustava. Ponekad je motivacija za promjenama proizlazila iz ideološke evolucije sustava i sveopće modernizacije, no okidač je mogla biti i kriza u određenom području, primjerice porast nezaposlenosti, niska industrijska produktivnost, neredovita opskrba, neodgovarajući porezni sustav i sustav socijalne skrbi, iseljavanje, zastarjeli kurikulum, manjak sredstava za kulturu ili neučinkovita lokalna samouprava. Krizu se moglo priznavati ili poricati, odgađati ili ubrzavati. Reforma je mogla biti općeprihvaćena ili bolna mjera, uspjeh ili poraz. Ovaj poziv za sudjelovanje zanimaju sve moguće krajnosti i bogatstvo nijansi između njih, drugim riječima ključni i prijelomni događaji jednako kao i minijaturne strukture sa svojim problemima i rješenjima. Nadamo se da će izlaganja, među ostalim, dati odgovore na sljedeća pitanja: koji su bili razlozi za političku, društvenu, financijsku ili neku drugu krizu; tko su bili akteri krize i jesu li ujedno bili i čimbenici promjene koji su osmišljavali i primjenjivali reformu; je li kriza iskorištena kao prilika za značajniji preobražaj; jesu li reforme donijele napredak ili prouzročile kaos u poznatom i uhodanom poretku; kako su krize i reforme predstavljene javnosti i kako su te procese vidjele različite društvene skupine i njihovo svakodnevno okruženje.

Jezici skupa su hrvatski (i međusobno razumljivi jezici) i engleski. Sudionici drže izlaganja u trajanju od 15 minuta. Prihvaćamo individualne prijave, ali moguće je naznačiti želju za okupljanjem u određeni panel. Moguće je predložiti i održavanje predstavljanja knjiga i okruglih stolova.

Kotizacija se ne naplaćuje. Organizator osigurava jedan obrok dnevno te popust u preporučenom hotelu, a sudionici sami snose trošak putovanja i smještaja.

POZIV NA SUDJELOVANJE (pdf)
Prijavni obrazac (Google obrasci, rok 1. travnja 2023.)

PROGRAM (pdf)
KNJIGA SAŽETAKA (pdf)
Otkazivanja nakon 20. rujna (pdf)

Pozvani predavači
prof. dr. sc. Lilijana Burcar, Sveučilište u Ljubljani
professor emerita Sabrina Petra Ramet, Norveško sveučilište znanosti i tehnologije (NTNU), Trondheim
prof. dr. sc. Josip Tica, Sveučilište u Zagrebu

Mjesto održavanja
Fakultet ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković (FET)
Preradovićeva 1, Pula, lokacija
Dvorana Pula
Dvorane 302, 303, 403, 404

Registracija
kod glavnog ulaza na FET, ispred dvorane Pula

Izlaganja i predavanja
Paneli: 15 minuta po izlaganju i 45 minuta za objedinjenu raspravu.
Pozvana predavanja: 45 minuta i 30 minuta za raspravu.

Photo album by Sanda Letonja-Marjanović

Programski odbor
Chiara Bonfiglioli (Cork), Ulf Brunnbauer (Regensburg), Anita Buhin (Lisabon), Igor Duda (Pula), Lada Duraković (Pula), Boris Koroman (Pula), Andrea Matošević (Pula), Tanja Petrović (Ljubljana)

Organizacijski odbor
Anita Buhin (Lisabon), Igor Duda (Pula), Lada Duraković (Pula), Tina Filipović (Pula), Boris Koroman (Pula), Andrea Matošević (Pula), Sara Žerić (Regensburg)

Organizator
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma

Kontakt
ckpis.conf@gmail.com

Zahvaljujemo na potpori
Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe

Medijski pokrovitelj
Radio Rojc

English version

Stranice prethodnih skupova dostupne su putem izbornika.
5. Socijalizam na klupi (2021.)